Translate

понеделник, 17 юли 2023 г.

Васил Найденов и Богдана Карадочева с изненада на концерта в Пловдив

Музиката на Стефан Димитров ще звучи на 7 август в Античния театър

 

 

Голямото завръщане на Богдана Карадочева на сцената след пандемията ще бъде подкрепено от верния й приятел Васил Найденов, който ще се включи със специална програма от големите си хитове по музика на Стефан Димитров.

Двамата с Богдана готвят специална изненада за почитателите си на 7 август в Античния театър в Пловдив.

„Не помня вече колко години тя е един от най-близките ми приятели. Няма ден, в който да не се чуем и да не обсъдим всички новини. Знам, че освен верен приятел, тя е много талантлив текстописец. Някои от най-хубавите ми песни са по нейни текстове. Богдана ме познава толкова добре, че знае как да подреди думите за една песен, как да изтръгне чувството, което ще достигне до публиката“, споделя Васил Найденов.

За Богдана Карадочева Васил е приятел от истинските, човек, на който може да разчита винаги и обича.

„В живота и двамата сме преминавали през трудни моменти, но заедно сме били по-силни“, казва певицата.

Публиката очаква двамата да изпълнят в дует за първи път хита „Сбогом,  моя любов“, който първоначално е записан от Богдана Карадочева в акустична версия с китара като част от саундтрака на телевизионния сериал „Почти ревизия“ с Цветана Манева в главната роля.

Месеци по-късно Васил Найденов прави нова версия на баладата на Стефан Димитров, която се превръща в хит, който изпълнява и до днес.

За големия концерт в Античния театър в Пловдив известните изпълнители вече репетират стари и нови песни, с които ще зарадват публиката.

Интересът към спектакъла „Безнадежден случай“ е голям. Организаторите пускат още билети на цени от 30 до 80 лева.

Богдана Карадочева подготвя няколко нови песни, по музика на Стефан Димитров, които за първи път ще прозвучат в Пловдив. Тя ще изпълни и един от любимите си френски шансони по музика на Жак Брел.

„Животът ми завинаги е свързан с Париж, с френската музика“, споделя певицата, която няколко години работи в най-големите парижки вариетета през 70-те години. Там тя се запознава с Жан-Пол Белмондо и други френски знаменитости. Репертоарът й по това време включва френски шансони и цигански романси.

„Обожавам българската и френската музика, разбира се, харесвам много англоезични изпълнители и композитори, но в европейската музикална традиция откривам моята музика“.

В двучасовия концерт ще се включат още братя Аргирови с хитовете „Как си ти“ и „И замириса на море“ .

Билети за концерта от Eventim: https://www.eventim.bg/bg/bileti/beznadezhden-sluchay-koncertt-plovdiv-ancient-theatre-1355672/performance.html

Закупуване на билети от каса: касите на Старинен Пловдив, Културен дом Борис Христов в Пловдив, Зала България в София и НДК.

 

За първи път в България пациентите с тежки форми на атопичен дерматит ще могат да получават безплатно лечение

Здравната каса започва да заплаща новата терапия, която се прилага под формата на таблетки, при възрастни и деца над 12 години

 

 

От 14. 6. т. г. българските пациенти с умерен до тежък атопичен  дерматит ще могат да се лекуват безплатно с революционните JAK-инхибитори, които в момента се използват за лечение на десетки имуномедиирани възпалителни заболявания в целия свят. Това съобщиха от Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания /АПАЗ/ и Портал на пациента, които заедно с Българско дерматологично дружество провеждат информационната инициатива за атопичен дерматит „Отново в кожата си“.  У нас през 2023г. ще е наличен един от медикаментите от класа на JAK /янус киназни/ инхибиторите, който вече се прилага в 7 терапевтични области, сред които ревматоиден артрит, псориатичен артрит, улцерозен колит и др. У нас около 200 000 възрастни страдат от атопичен дерматит, като заболяването се проявява под формата на обрив, съпътстван от постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата.

Медикаментът е надежда за пациентите с по-тежки форми на заболяването, които не се повлияват от стандартното лечение с емолиенти и кортикостероиди. JAK-инхибиторите представляват малки молекули със специфичен прицелен механизъм на действие и водят до значително облекчаване на най-тежките симптоми при атопичен дерматит. Те се приемат под формата на таблетки, веднъж дневно и намаляват активността на ензим, наречен „Янус киназа“, в организма. По този начин помагат за намаляване на възпалението. Приемът на лекарство подобрява значимо състоянието на кожата и намалява обрива и сърбежа. Лекарството може да допринесе за намаляване на болката, тревожността и депресията, които могат да се появят при хора с атопичен дерматит. Може също така да облекчи нарушенията на съня и да подобри като цяло качеството на живот.

„Новата терапия за атопичен дерматит е шанс за нашите пациенти да постигнат трайна ремисия и да подобрят качеството си на живот. Защото без ефективно лечение трудно се носи бремето на това заболяване. Дори в леките си форми то влошава чувствително качеството на живот. Атопичният дерматит води до болка, сърбеж и дискомфорт, които нарушават съня и самообслужването в ежедневието. Тежкият атопичен дерматит намалява  кариерните и финансовите възможности на пациентите“, коментира доц. Жана Казанджиева – председател на секцията по дерматоалергология към Българското дружество по дерматология. Тя обясни също, че по време на рецидив атопичният дерматит снижава с 10% работоспособността дори при леките случаи и с

25% - при средно тежките и тежки случаи, а 57% от пациентите са с постоянно намалена работоспособност.

Председателят на Българското дерматологично дружество доц. Гриша Матеев приветства поемането на новото лечение от НЗОК: „Много се радваме, че вече ще можем да изписваме препарата. Макар и не със скоростта, която искахме, Здравната каса одобри изготвените от нас критерии за лечение. Атопичният дерматит е социалнозначимо заболяване, което влошава сериозно качеството на живот. Много хора не разбират тежестта на това страдание и омаловажават силния сърбеж, но той е по-непоносим от болката. Затова при атопичен дерматит страдат всички аспекти на човешкия живот – семейните отношения, работата, хобитата. Най-много страда нощният сън. С новата терапия пациентите с атопичен дерматит вече има на какво да разчитат за нормален живот. Макар препаратът да не води до трайно излекуване, човек е на практика здрав.“

Продуктът е одобрен за атопичен дерматит още през 2021г. в Европейския съюз и САЩ, но реимбурсацията в България се забави, тъй като у нас Здравната каса не беше включила диагнозата в списъка на социалнозначимите заболявания, за които заплаща лечение. Председателят на АПАЗ Анета Драганова обобщи ситуацията с разрешаването на новите терапии в България: „Това е труден процес, и то не само за атопичния дерматит. Всяка година изписваме топ хартия с писма до институциите, за да може всяко съвременно лечение да стане факт за българските пациенти. Не разбирам защо одобряването на нови молекули не става още през януари или февруари всяка година, а се бави ненужно. Трябва да се предвиди ясен срок за започването на реимбурсацията на новите терапии, защото иначе всяка година се отлагат максимално, а пациентите нямат време за губене. Добре че има натиск от наша страна, от страна на лекарите и от пациентския представител в Надзорния съвет на НЗОК, за да се случи въвеждането на новите терапии. Ние трябва да сме непрекъснато коректив на здравната система, защото тя е жестока към пациентите.“

Тя прогнозира, че всеки нов пациент ще чака от 30 до 40 дни индивидуално одобрение от Здравната каса за скъпоструващото лечение за атопичен дерматит. „Вероятността документите да се върнат за повторно разглеждане заради липса на някакви изследвания или нещо друго е много голяма и това ще забави още повече стартирането на терапията при конкретния човек“, обясни Драганова.

Повече информация за новата терапия можете да намерите на страницата за атопичен дерматит на Портал на пациента.

За актуални новини относно атопичния дерматит, последвайте Фейсбук страницата на кампанията „Отново в кожата си“.

 

 

Слагаме начало на дългите летни вечери с LG домашно кино на двора

 

Тази година чакахме лятото по-дълго и по-нетърпеливо, затова вече дойде моментът
да му се насладите максимално. Ако прегърнете топлите, дълги вечери, ще имате възможност да създадете незабравими моменти със семейството и приятелите си. Несравнимо удоволствие са прохладните събирания в двора, на по питие, барбекю или домашно лятно кино – само описвайки тази картина, със сигурност предизвикваме вълнение тя да се случи наистина. LG разбират очарованието на летните вечери и за това използват революционна технология, с която успяват да уловят изображения и завладяващ звук, с които да превърнат двора ви в изключителен оазис на домашното кино. С LG OLED серия С телевизорите и саундбар системата SC9S летните вечери ще се издигнат на едно ново ниво, което ще вкара магията на лятото директно в двора ви.

Открийте магията на лятото:

Лятото е време за приключения, почивки и нови спомени, които да останат завинаги. С LG OLED телевизорите можете да откриете свят с наситени и реалистични цветове, впечатляващи изображения, пренасящи ви в екзотични дестинации, и вълнуващи истории. Представете си да се потопите в кристално чистата вода на самотен остров или да изживеете вълнуващо пътешествия в дивите джунгли – всичко това от удобството и уюта на собствения си двор. С телевизорите на LG тази магия е още по-силна, доближавайки ви до действието и предизвиквайки желанието за летни забавления.

 Еквивалент за звук:

Точно както лятото има един особен, знаков шум, който не срещаме в нито един от другите сезони, така и саундбарът LG SC9S изпълва въздуха с усещане за богат, завладяващ звук. Предприемайки кинематографското си изживяване, саундбарът ви пренася за едно уникално аудио изживяване, подсилвайки всеки елемент от излъченото съдържание – независимо дали се шепти, говори, или смее на него. От лекото поклащане на листата до силните летни бури – всеки звук е прецизно пресъздаден, улавяйки есенцията на сезона и повишавайки изживяването на домашното външно кино.

Безпроблемен монтаж и управление:

Със сигурност никой не иска да се занимава с дълго и сложно монтиране точно в приятните летни вечери. Ексклузивната скоба за монтаж на саундбара ви позволява лесно да го поставите в идеална позиция под телевизора, без да е нужно да имате специален шкаф за него. Има елегентен, ненатрапчив дизайн, който идеално допълва телевзора. Oптималният звук се достига изключително лесно, като това може да бъде направено с дистанционното на телевизора и не е нужно да държите повече от едно дистанционно около вас. Можете да управлявате силата на звука, да проверявате състоянието на връзката и дори да избирате режим на звука.

Ако позволите на LG OLED телевизори и саундбар системи да станат част от летните ви вечери, със сигурност ще пожънете успех и ще се насладите на страхотно зрителско изживяване у дома, придружено от много емоции и весели спомени.