Translate

събота, 26 октомври 2013 г.

Държавата е най-некоректният платец на здравни осигуровки



Около тази теза се обединиха председателите на четирите национално представени пациентски организации у нас.
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, припомни, че държавата плаща здравните осигуровки на деца, на пенсионери, на държавни служители, на военни, на полицаи, на работещите в съдебната система и др., но не в пълния им размер. За последните 4 години непрекъснато се увеличават здравните вноски, направени от работодатели и граждани, а държавата плаща една и съща сума.
Той зададе риторичния въпрос дали заплатата на тези работещи е толкова ниска, че се налага държавата да плаща вместо тях. Припомни още , че за тези категории лица, които са около 4 млн., държавата плаща средно 20 лв. на месец, а всички останали си плащат по близо 60 лв. на месец.

Тоалетна хартия с 22-каратово злато



В Австралия бе пусната в продажба тоалетна хартия с 22-каратово злато, като цената на ролката е над 825 хиляди британски лири. Тя се произвежда от местната компания "Тойлет мен", съобщава в. "Дейли мейл".
Фирмата уточнява, че всеки, който пожелае да закупи нейните продукти, ще получи доставката лично, като в бонус ще получи и бутилка шампанско. За суперманиаците на тема злато се предлагат и капсули с 22-каратов златен прашец срещу 262 британски лири. Когато се погълнат, те украсяват екскрементите по неповторим начин с благородния метал.
Австралийската компания се вдъхновила за златната тоалетна хартия от опита на Дубай.
"Когато посетите това емирство, ще видите в скъпите хотели тоалетни дъски и държачи за тоалетна хартия от чисто злато, коментират от фирмата. Ние решихме да създадем и подобна тоалетна хартия. Нашият продукт е трипластов и в него са внедрени 22-каратови златни люспи. Той не служи за украшение, а е напълно използваем!".
На производителя му били нужни цели четири години, за да изготви едно руло. Но от фирмата са щастливи, че са сътворили най-скъпия продукт в този клас.
Засега обаче все още никой не е закупил скъпоценния хигиенен материал.

Лекуваме се вече свободно във всички страни от ЕС



От 25.10 т. г. всички граждани на Европейския съюз, включително и българите, ще могат
да се лекуват във всяка държава от общността.
Болните ще плащат сами лечението си, а впоследствие съответната здравна каса трябва да възстанови разходите.
Сумата, която пациентът ще получи обаче ще е равна на тази която се плаща в страната, от която той идва, а разликата ще е за негова сметка.
Всяка държава трябва да създаде точка за контакт, където да се събира информация за видовете здравни услуги, цените и местата, на които те се предлагат.

БГ паспорт срещу 1 млн. в банка



Парите ще стоят поне пет години на влог


Над 1 милион лева в банка трябва да вложат чужденците и то минимум за срок от 5 години, ако искат да получават разрешение за постоянно пребиваване у нас, решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за чужденците. Така се въвежда и допълнителни гаранции срещу злоупотреба от страна на недобросъвестни чужденци.
По-благоприятни условия са предвидени за инвеститорите, направили вложение от над 2 млн. лв. Сред мотивите на вносителите от БСП е намалението с над 50% на инвестиции през 2013 спрямо същия период на миналата година, а спадът е непрекъснат от 2009 г. насам.
Промените дават право и на Българската агенция за инвестиции да осъществява непосредствен контрол върху инвестициите, както и да следи дали вложението е прехвърлено или прекратено.
За тези случаи до момента законът и правилникът към него на практика не предвиждаха санкция - няма срок, в който прекратилият инвестицията си чужденец да е длъжен да декларира това пред държавата и да върне картата си за пребиваване.


 


Правителството блокира 105 млн. лв. от здравни вноски за реформи



Блокиране под формата на излишък на 104.8 млн. лв. от парите на здравната каса, за да се осигури с тях евентуалното въвеждане на втори стълб в здравното осигуряване, предвижда проектобюджетът на държавата за 2014 г., докато здравноосигурените плащат все повече от джоба си за лечение.
Въпреки това в мотивите към бюджета е записано, че разходите за здравеопазване се увеличават от 4.2% на 4.3% от БВП. Ръстът обаче е чисто формален, защото идва точно от тези 104.8 млн. лв.
С излишъка управляващите смятат да финансират идеите си за демонополизация на касата, става ясно от мотивите. Лансираните до момента варианти обаче са по-скоро за запазване на този монопол, като се предвижда НЗОК да финансира по-малко и по-евтини дейности, а по-скъпите ще бъдат прехвърлени на частни фондове.
105-те милиона трябва да дадат старт на трупането на нов резерв на НЗОК за финансиране на реформите, твърдят от финансовото министерство. Такъв се трупа до 2010 г., но от ГЕРБ иззеха събраните над 2.4 млрд. лв. в общия бюджет.
В същото време в проектобюджета на НЗОК, който е отделен от държавния, е заложено фрапиращо недофинансиране на почти всички медицински дейности, за които тя плаща. В болничната помощ е заложен недостиг на средства от почти 50%.

Здравното министерство пък ще разполага с малко над 359 млн. лв. за различните си политики, при 368 млн. лв. за 2013 г. Въпреки орязването на парите управляващите обещават по-високи заплати в психиатричната помощ, финансиране на болници в труднодостъпни региони и връщане на фонд "Асистирана репродукция" към МЗ. Само неговият годишен бюджет е 15 млн. лв.
Социалното министерство също трудно ще издържи идната година. За него е предвиден общ бюджет от 1.06 млрд. лв. при 967.8 млн. лв. план за 2013 г. Реално обаче тази година ще бъдат изхарчени малко над 1 млрд. лв. след отпускането на допълнителни пари за политиките за заетост и обезпечаване на социални плащания през 2013 г. Така общото увеличение за догодина е с 55 млн. лв., а само за политиките за увеличаване на социалните помощи трябват над 87 млн. лв. повече.
Детските догодина стават диференцирани, като за второ дете се вдигат на 50 лв., а за останалите остават 35 лв. За това ще трябват 49.2 млн. лв. допълнително. Увеличението на добавката за дете с увреждане от 217 лв. става 240 лв., което е още 15.3 млн. лв. Разширеният достъп до енергийни помощи е обезпечен с 10.2 млн. лв. отгоре.
За шеста година гарантираният минимален доход се запазва на 65 лв., което означава, че все по-малко хора ще имат право на социални помощи заради увеличението на минималната заплата и пенсиите. Замръзват и останалите видове помощи.
В същото време сериозно е орязан бюджетът на политиките на пазара на труда въпреки декларациите, че той е основен приоритет на управляващите. Сумата се запазва на 96.6 млн. лв., като само 73 млн. лв. са насочени пряко за финансиране на мерки и програми. Толкова пари бяха предвидени и за 2013 г., но заради недостига на средства се наложи да бъдат отпуснати още над 30 млн. лв. през годината.
Управляващите се надяват за овладяване на безработицата да помогнат европарите и обещаните 100 млн. евро за младежка заетост. Заради края на един програмен период и старта на друг обаче експертите се опасяват, че усвояването на евросредствата ще се забави, тъй като процедурите изискват изготвяне на проекти, кандидатстване и оценка.


14 милиарда лева са изтекли към офшорни зони от началото на прехода



“14 млрд. лв. са загубени за бюджетите на България от началото на прехода досега, защото са изтекли към офшорни зони. Ние подготвихме закон”, каза шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев, който представи пред депутатите от комисията
проект, популярен като закон за офшорките, който бе приет на първо четене. Той е разработен от него и от депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщава в. "24 часа", цитиран от БГНЕС.
“Целта на проекта е да забрани офшорни фирми да осъществяват дейност във важни сфери на икономиката и да премахне отклоненията в данъчното облагане”, мотивира се Цонев.
Предвиждат се и 35% данък върху сделки с компании, регистрирани в офшорни зони. Облагането ще се извършва, ако страна по сделката и получател на превода е компания, регистрирана в такава зона, с която България няма споразумение за избягване на двойното данъчно облагане.
Според проекта, за преференциален данъчен режим ще се смятат зони, в които данък печалба е с над 60% по-нисък от този у нас - т.е. компаниите плащат 4%. Проектът е поставил в групата на облагаеми сделки и дружества, регистрирани в Белгия и Холандия, които не били офшорки, но били "данъчни хулигани", както ги определи Цонев.
-------
Това най-ясно показва, че на нито едно правителство до сега не му пука за държавата България и за по-голямата част от народа на тази нещастно, обрулена  страна...
Не България над всичко, а те т.е. олигарсите над България. До десето коляно се уредиха, но явно не им стига...А приказката е красноречива -само шепа пръст затваря лакомото човешко  око...

Резолюция на пациентските организации от 11-13 октомври 2013 г.



Участниците в Третия Национален конгрес на пациентските организации, проведен в периода 11-13 октомври, 2013 г., дискутираха ролята на пациентите в провеждането на здравната политика, Националната здравна стратегия 2014-2020 и Бюджета за 2014 г.
Представителите на различни пациентски организации признавайки, че стремежа на населението към по-дълъг и качествен живот води до увеличение на нуждата от публични здравни услуги изразиха безпокойство, че отказът на държавата да увеличи публичните разходи за здраве паралелно с нарастващите нужди на пациентите ще доведе до остър финансов недостиг в здравната система и ще наложи абсурдни избори.
„Съзнавайки, че солидарността в здравеопазването, характерна за държавите от ЕС, намира ограничено приложение у нас като високото доплащане лишава най-вече социално слабите слоеве от достъп до здравна грижа изразяваме безпокойство относно ограничения достъп до лечение на пациентите с различни хронични заболявания. Утвърждавайки нашия дълг към европейските ценности на общовалидност, равнопоставеност, достъп до качествени грижи и солидарност акцентираме върху необходимостта за утвърждаване като основен приоритет в политиките на всяко правителство осигуряването на равен достъп до качествена и навременна здравна помощ, подчертавайки позитивите в икономически и социален аспект от инвестицията в здравеопазването.
Пациентите с хронични заболявания се нуждаят от достъп до безопасно и висококачествено здравеопазване или ще бъдат застрашени от намалена работоспособност и свързаните с нея загуба на доходи, социална дискриминация и стигматизация. Небива да забравяме, ченавременната диагностика и последващото адекватно лечение би гарантирало по-добри резултати и подобряване на качеството на живот на пациентите като в същото време би ограничило необходимостта от сложни скъпоструващи интервенции, които допълнително да обременят както пациентите, така и системата на здравеопазване ” се казва в техния документ, в който те се обединяват около
следното:

I. По отношение на ролята на пациентите в провеждането на здравната политика:
1. Пациентите да бъдат активни и пълноправни участници и партньори в правенето на здравна политика на всички нива, тъй като те най-добре познават заболяванията си и осъзнават и изпитват последствията от тях; ето защо, трябва да им бъде позволено да поемат отговорността за собственото си здраве наравно с медицинските специалисти;
2. Пациентите да бъдат представлявани от легитимни техни представители.
3. Пациентите да бъдат ангажирани в процесите на предлагане, обсъждане и прилагане на мерки за справяне с проблемите в здравеопазването – от обсъждането на идеен проект до реализацията му.
4. Държавата да осигури устойчивост, независимост, прозрачност и финансиране при извършване на дейността им.

II. Национална здравна стратегия 2014-2020:
1. Държавата да гарантира участието на пациентските организации и легитимните им представители при контрола и мониторинга на плана за действие, на изготвяне, както и в процесите на анализ и оценка на различните приоритети и стратегии, конкретните дейности, срокове, индикатори за оценка и бюджет, залегнали в Националната здравна стратегия 2014-2020.
2. Да се изготвят критерии, които пряко проследяват промените в нагласите на обществото, доверието в здравните институции, в резултат на изпълнението на здравната политика.
3. Държавата да осигури адекватно финансиране на Националната здравна стратегия 2014-2020, за да се гарантират устойчивост, постоянство и сигурност при изпълнението на заложените цели.
4. Държавата да утвърди наобходимостта от създаването на национални програми за превенция и лечение както на незаразни болести като диабет и онкологични заболявания, така и на инфекциозни социалнозначими заболявания като хепатит, ротавирусни инфекции и др.
5. Реализиране на Националната здравна стратегия 2014-2020 в унисон с препоръките в европейската стратегия за развитие „Europe 2020” и европейската рамка за здравна политика на Световната здравна организация „Health 2020”

III. Бюджет за 2014 г.:
1. Изготвянето на Бюджет 2014 на Националната здравноосигурителна каса да бъде направено въз основа на данните за реално разходваните средства през 2012 г. и първото 9-месечие на 2013 г., за да се предвидят достатъчно средства като гаранция за предотвратяване на сътресения и задълбочаване на кризата в здравеопазването.
2. Да се предвиди обезпечаване и непрекъсване на лечението на всички нуждаещи се групи пациенти и да се осигурят адекватни и ефикасни терапии на новодиагностицираните такива.
3. Да се изработи стратегия, с която в средносрочен план, средствата, заделяни от БВП, да достигнат средното европейско ниво.
4. Да се осигури инвестиция в здравеопазването чрез увеличване на публичното финасиране, за да бъде посрещнато по-голямото търсене на здравни услуги.
5. Да се осигури достъп до иновативни технологии, които позволяват по-дълъг и по-качествен живот.
6. Да се предвиди адекватно възнаграждение на труда на медицинските специалисти.

В документа бе отбелязано също така, че пациентското участие в правенето на здравна политика е ключов компонент на успешното здравеопазване, тъй като води до намаляване на броя хоспитализирани пациенти, по-добро разпределение на ресурсите и по-активни, мотивирани и овластени пациенти.

Ще оцелеят ли българските пациенти с Бюджет 2014 г.-не!



Национално представителните организации за защита правата на пациентите в България алармираха, че здравеопазването през 2013 година излиза на червено с над 160
милиона лева, тъй като медицинските дейности, които ще бъдат извършени до края на годината, няма да бъдат заплатени. С още 160 милиона ще задлъжнее НЗОК през 2014 г., ако проектобюджетът й бъде приет в сегашния си вид. Така в края на 2014 г. касата ще дължи над 320 милиона лева на изпълнителите на медицинска помощ и на другите си партньори, което от своя страна ще доведе до колапс на здравеопазването у нас.
Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум и общ представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК, заяви, че само актуализация на бюджета на касата за 2013 г. и увеличение на този за 2014 г. е приемливо решение.
Надзорният съвет е предложил актуализация за 2013 г. със 100 милона лева, но не се знае дали предложението ще бъде прието.
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, обясни, че здравеопазването в България се финансира с около 450 лв. годишно на човек. По този показател страната ни на практика не е в Европейския съюз. Дори в Румъния финансирането е 600 лв. годишно. Само 10% от публичните разходи у нас се отделят за здравеопазване, докато в другите страни от ЕС секторът е приоритетен и получава средно 15%. Поради ниското публично финансиране на българските пациенти им се налага да доплащат около 45% от стойността на медицинските услуги при 20% средно за ЕС, поради което най-бедните българи остават без здравни грижи, защото не могат да си ги позволят. Европейският солидарен модел на здравеопазване е основан на публично финансиране на здравеопазването и ниско доплащане, докато в България се случва точно обратното.
Като основна причина за липсата на солидарност в здравеопазването в България пациентите изтъкнаха сгрешения модел на осигуряване. Два милиона и половина българи, които работят на трудов договор или се самооосигуряват, плащат средно по 60 лв. на месец и внасят милиард и осемстотин милиона в здравната каса, а държавата осигурява 4 милиона души с 20 лв. средно на месец и от 2010 всяка година внася за тях фиксирана сума от 940 милиона годишно. Няма как здравеопазване, което не е солидарно на входа”, където се внасят осигуровките, да е солидарно на изхода”, където се предоставят здравните грижи, заключиха пациентските организации и призоваха държавата да осигурява държавни служители, военнослужещи, полицаи, съдебна система  на базата на реалните им доходи, а пенсионери, деца до 18 години, студенти, безработни на базата на минималната работна заплата. Така според българското здравеопазване ще стане наистина солидарно, а катастрофата ще бъде предотвратена.
Представителите на пацентските организации коментираха, че държавата трябва да поеме отново чрез бюджета на МЗ дейности като имунизационния календар и репродуктивното здраве, а освободените средства от здравни вноски да се насочат към дефицитните пера в бюджет на НЗОК за 2014 година.

Надзорният съвет на НЗОК търси финансови възможности за заплащане на дейността на болниците за 2013 г.



Надзорният съвет на НЗОК взе решение да предприеме следните мерки за преодоляване на дефицита в бюджета за болничната медицинска помощ:
-да се търсят възможности за вътрешно компенсиране от други бюджетни параграфи и подпараграфи за заплащане на извършената от лечебните заведения за болнична медицинска помощ дейност, която надвишава утвърдената за съответния месец надпрогнозна стойност;
-очакваното преизпълнение на здравноосигурителните приходи по Закона за бюджета на НЗОК за 2013 година – в размер на около 30 млн. лв. съгласно информация на Националната агенция за приходите, да се разпределя за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

В Дом на Киното ще се проведе кино премиерата на най-новия български сноуборд филм Rise Up



Това е третият сноуборд филм на Never Know Productions, предшестван от предишните два (Cozmos и It's All Good), пожънали огромен успех в България и чужбина.
Филмът е заснет през зимния сезон 2012/2013 в най-големите български планини и курорти,а в него ще може да видите най-добрите и талантливи български карачи, започвайки от националния ни отбор (Георги Пелтеков, Лозьо Димитров, Марио Беньо, Димитър Чокоев и др.), стигайки до изключително бързо прогресиращите и амбицирани деца - Симеон Митрев (14г), Петър Гьошарков (16г.), Борислав Стоянов (11г.), Камен Петров (12г.) и др. Ще видите също интересни кадри и интервю с официалния атлет на Red Bull, Марко Грилч, по време на проведения уъркшоп в България с 10 избрани лично от него български карачи.
Очаквайте да видите както невероятни за българската сноуборд сцена трикове, така и уникални и нови места за каране и картини от родните ни планини.
Билети за филма, чиято премиера е на 06.11.2013г от 20:00 ч., могат да се закупят в мрежата на TICKETSTREAM, както и на място в деня на премиерата.

За първи път в България ще се проведе Международният конгрес по Кабала



Конгресът ще се проведе от 1 до 3 ноември 2013 г. в курортен комплекс Боровец. Световноизвестният доктор по философия и биокибернетика, професор по онтология, изследовател в областта на класическата кабала професор Михаел Лайтман пристига в страната ни за първи път. Основателят и ръководител на Международната академия по Кабала и Института за изследване на Кабала ще изнесе серия от лекции и семинари. Очаква се в страната ни да пристигнат над 600 участници от цял свят.

---------
Кабала от иврит означава „мистична традиция“ и не е религия. Кабала е учение, чиято основна идея гласи, че всеки човек трябва да работи върху различни аспекти на своята душа, за да постигне хармония. Чрез създаването на един от най-популярните интернет сайтове за Кабала, професор Лайтман предоставя свободен достъп на всеки до актуални текстове на над 20 езика. През 2000 г. сайтът е обявен от енциклопедия „Британика” за един от най-посещаваните интернет сайтове в света. Сред последователите на учението са много световни звезди като Мадона, Деми Мур, Дженифър Анистън, Виктория Бекъм, Ричард Гиър, Рики Мартин и др.

Нова методика за интегрално образование, създадена от професор Лайтман, беше представена на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Професор Лайтман е и стратегически съветник на ООН за инициативите, свързани с възпитанието и образованието.
------------

Международна академия по Кабала:
Международната академия по Кабала е основана през 2001 г. от учения-кабалист Михаел
Лайтман, с цел разпространение на кабалистичните знания в целия свят, за да се повиши духовното ниво на човечеството. Академията е некомерсиална организация, в нея работят доброволци, изследователи на науката Кабала, които имат само една цел: разкриване общите закони на творението, причината за съществуването на всичко около нас. Постиженията им ще доведат целия свят до най-високото ниво на съществуване, управление на личната съдба и прекратяване на човешките страдания и глобалните катастрофи. Филиали на Международната академия по Кабала съществуват в 20 държави по света. В тях се провежда научно-образователна работа в изпълнение на “Общия устав на Академията“. Повече подробности на: http://laitman.bg/


Проф. Галина Куртева настоява да бъде освободена като Националният консултант по „Медицинска онкология/химиотерапия“




Желанието си да се оттегли от този ангажимент проф. Куртева обяснява с всекидневния си „сблъсък с неразбирането на „онкологията” като държавен приоритет, липсата на активни действия, както и нежеланието на многобройните държавни структури за разбиране на проблема“.
Проф. Куртева изтъква като мотив за решението си и факта, че усилията й, насочени към подобряване на онкологичната помощ, лекарствоснабдяването, финансирането на онкологичните центрове и болници, не са довели до никакъв резултат, независимо от многобройните доклади, преговори, срещи и обсъждания с отговорните институции.
"Единствената ми надежда са шепата млади онколози, тръгнали по нашия път- без опита и знанията ни, но с дръзновението на младостта. За съжаление, настъпва момент, в който дори и младежкия порив угасва, възпрян от липсата на диалог и разбиране на проблема. Днес, медицинските онколози в страната са не повече от 50, лекуват 75 000 болни, а наблюдават 270 000 болни!
За мен като онколог е достатъчно да зърна благодарността в очите на моите болни, колкото и тъжна да е тяхната усмивка в безжалостната борба с болестта. За мен, като лекар и човешко същество е още по-мъчително да ставам свидетел на ежедневното пренебрежение на Държавата към собствените й поданници, в моментите, когато те най-много имат нужда от закрила"1 се казва още в уведомителното и писмо до институциите имащи отношение към здравеопазването у нас.

41% от хората лекуват болките си с хубава музика



Това показва ново изследване, пише БГНЕС.
Музиката изглежда има най-голямо влияние върху младите хора на възраст между 16 и 24 години, които твърдят, че използват музиката за облекчаване на физически неразположения.
Проучването показва, че поп музиката е най-популярният жанр за отпускане на болката. Този тип песни използват една пета от хората. Следва класическата музика с 16% от анкетираните, които й се наслаждават.
Най-честата болка британците изпитват в областта на гърба, врата и коленете. На следващо място е мъчителното главоболие и мигрената.

Мика Зайкова: Няма проблем красавици да работят в НЕК





Три дни всички се занимават с едно момиче, което е назначено на работа в НЕК. То си е намерило работа за длъжност, за която се иска средно образование. Няма нищо лошо, че една жена е хубава, каза финансовият експерт Мика Зайкова пред Нова телевизия. 
-------
Срам...да се смееш ли да плачеш ли....

Смениха безкръвно аортна клапа на сърцето на трима пациенти в Сити Клиник




Модерната болница ще е едва вторият център у нас, в който неоперативно се имплантира аортна клапа на сърцето 

Трима пациенти в Сити Клиник получиха шанс да се върнат към нормален начин на живот след прилаганe на модерно неоперативно(ендоваскуларно) лечение на аортна клапа при тежки стенози на аортата. Така водещото лечебно заведение в областта на сърдечно-
съдовите заболявания става едва вторият център у нас, в който пациенти с висок риск от отворена сърдечна хирургия могат да получат жизненоважно лечение по безкръвен път.
Самата процедура за ендоваскуларна смяна на аортна клапа на сърцето (TAVI) представлява безкръвна интервенция, при която с минимално инвазивен достъп през артерията на бедрото, катетър достига до сърцето и се поставя клапната протеза.
Разрез е няколко милиметра и клапата се отвежда до сърцето през катетъра, където се разгъва и заема мястото на увредената клапа. Революционна е технологията на самата клапа, която е проектирана, така че да се достига с катетър прецизно до мястото на увреждането. Пациенти показани за такава интервенция са най-често пациенти на възраст над 75 години, с белодробна или бъбречна патология, пациенти със сърдечна недостатъчност или с доброкачествени онкологични заболявания.
Тази неоперативна интервенция има огромни предимства за пациентите. Снижава се значително риска в сраванение с прилаганата до момента у нас отворена сърдечна операция със спиране на сърцето и включване на машина, която замества сърцето и белия дроб. Безкръвната процедура е несравнимо по-щадяща и пациентите се връщат бързо към активен и нормален социален живот, практически е сведен до минимум риска от инфекция на раните, какъвто съществува при отворена хирургия и не се налага да бъде приемано противосъсирващо лекарство (антикоагулант) до края на живота на пациента, както се налага след сърдечна операция.
За да може да се извършва тази високоспециализарана и сложна процедура е необходимо в болницата да има подготвен екип от инвазивни кардиолози, кардиохирурзи, съдови хирурзи и анестезиолози, които работят в екип за ендоваскуларното имплантиране на сърдечна клапа. У нас до момента са извършени само около 20 имплантации, като над 100 души всяка година са показани за такава интервенция и за съжаление нямат алтернатива за отворена кардиохирургична операция.
С тази програма за безкръвно (ендоваскуларно) имплантиране на аортна клапа на сърцето се разширяват възможностите за нехирургично лечение на сериозни сърдечни заболявания като клапните пороци и отваря нова врата пред развитието на все по-неоперативни техники.    

Безплатни прегледи при рак на простатата стартират в Токуда



Пациенти с доказано злокачествено заболяване на простатата ще бъдат консултирани от уролозите в Токуда, съвместно с японския уролог проф. д-р Токумото


Безплатни прегледи за рак на простатата стартират в Токуда. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/403 4000. Всички пациенти трябва да носят със себе си цялата си налична медицинска документация.

„С възможностите, които ни предлага телемедицината, ще обсъждаме всеки отделен случай с известния японски уролог проф. Токумото” – коментира д-р Калоян Давидов, началник отделение по Урология в Токуда. „Целта е да се запознаем предварително със състоянието на пациентите, след което да им предложим вариант за безкръвно отстраняване на увредената простата.” – добавя д-р Давидов.
Пациентите с показания за безкръвна хирургична процедура, ще бъдат оперирани от екипа на отделението по Урология, съвместно с проф. Токумото – световно признат специалист в областта на урологичната хирургия. Операциите ще се извършат с т.нар. зелен лазер, който е „златния стандарт” в урологията. Безкръвните операции се значително по-щадящи за пациента, скъсяват до минимум болничния престой и са със значително по-нисък риск от усложнения. След процедурата пациентът може да се върне към нормалния си ритъм на живот в рамките на едва няколко седмици.
 

Когато и вълкът е гладен, и агнето е изядено!



Казват, че в бурно море не се хвърлят камъни. Въпреки това обаче сме свидетели именно на нещо подобно - почти постоянно вдигане на минималната работна заплата и на минималните осигурителни прагове. Обясняват ни, че по този начин видите ли, се подобрява социалната среда.
Минималните осигурителни прагове трябваше да служат като средство за борба със сивия сектор, но напротив, точно те служат за увеличаване на сивия сектор в трудово-правните отношения, а постоянното им нарастване принуждава още повече хора да работят на практика незаконно. Минималните осигурителни прагове трябваше да осигурят финансова стабилност на пенсионната и здравната ни системи , само че сегашните пенсионна и здравна системи няма как да бъдат стабилни докато не се проведе реално и пенсионна, и здравна реформа.
В противен случай дефицитът в Националния осигурителен институт ще продължава да нараства, а оттам - и нуждата от постоянно увеличаване на осигурителните прагове, тоест – влизаме в смъртоносна спирала , което в авиацията се нарича „свредел”. Ефектът е, че колкото по-високи са минималната работна заплата, или минималните осигурителни прагове за дадена работа, толкова по-малко заетост ще имаме. Начинът обаче, за да се излезе от омагьосания кръг е не изкуствено да се покачват доходите на нископлатените, а да се стимулира заетостта. Каква е схемата?
Минималният осигурителен праг е онази сума, върху която се осигурява работникът. Когато тя се увеличи с генерално решение в държавата, това не е добре. Работодателят няма да се съгласи да плаща по-високи осигуровки и ще ги вземе от дохода на работника. Това означава също, че вдигането на минималните осигурителни прагове вероятно ще е добро за работещите в държавния сектор, но за всички останали в частния сектор никак няма да е добро, защото те ще получават реално по-ниски заплати.
Публична тайна е, че огромна част от работещите в частния сектор у нас получават една заплата по документ, а съвсем друга – реално. Нима някой вярва, че един управител на магазин реално взема 380 лв…? Да, той ги взема, но на документ, по договор и по разходен ордер на фирмата, иначе реално взема над 1000 лв.! Изходът от тази ситуация е само един и той според някои експерти е в премахване на минималните осигурителни прагове и на минималната работна заплата, както и провеждане на реални реформи в икономиката, които да доведат до реално, а не „статистическо” увеличаване на заетостта и от там и повишаване на икономическия ни растеж.
Как можем да с преборим с тотално посивелия сектор в отношенията между работник и работодател? Не, няма да стане с Кодекса на труда, който се оказа препоръчителен и до толкова деликатен, че повече прилича на детска приказка за „Лека нощ”! Ами ако премахнем напълно осигуряването от страна на работодателя и то бъде вменено само в задълженията на работника…? Тогава на работодателите няма да им тежи повишаването на минималния осигурителен праг. Те ще имат интерес да декларират реалния договор, а не да се чудят счетоводителите, какви фокуси да правят.
Проблемът на работодателите е в прихода, който се укрива заради данъците, разход всеки ще иска да декларира, за да си намали именно данъците. В този случай обаче държавата трябва да намали драстично и данъците, и осигуровките, вместо сега да увеличава минималните осигурителни прагове и може би именно тогава основанието да се говори за реални социални мерки ще е оправдано. Тогава работникът хем ще получава по-висока заплата, ако се повиши прагът, хем ще се осигурява реално на дохода, който получава в действителност и на документ!
Вдигането на данъците не е начин за борба с кризата, а е част от самата криза. Нужна ни е изцяло нова данъчна и осигурителна система. Не е нормално при сегашната ситуация, при заплата по договор от 460 лв., осигуровките и данъците ни да са около 200 лв., макар и те да са солидарно поделени между работник и работодател, и реално при такава официална заплата, човек да получава на ръка едва някакви си 380 лв.! Как да си обясним, че във Финландия знаят, как да се справят с този проблем, така е и във Франция, Швеция и на много места.
Е добре де, как там може, а тук не може, ЗАЩО? Не е ли достатъчна една командировка от няколко дни за експерти от социалното ни министерство, които да разберат „тайната” и да я приложат у нас, наистина е просто! Само да не се окаже, че държавни служители са отишли на екскурзия в чужбина на наш гръб…!
В противен случай, ще работим като роби, ще се осигуряваме на минимални доходи, ще получаваме малко пари, а когато боледуваме и имаме нужда от средства, точно тогава няма да можем да разчитаме на достатъчно, просто защото ще получаваме онова, за което сме се подписали в договора. С една дума – и вълкът гладен, и агнето изядено!

Пациенти и лекари за индивидуален подход на лечение при злокачествените мозъчни тумори



Официален патрон на инициативата е Посланика на Кралство Белгия, Н. Пр. Аник Ван Калстер


Възможността за индивидуализиране на лечението при болните с първични злокачествени мозъчни тумори е основен фактор за постигане на оптимален резултат по отношение на качеството и продължителността на живот при тези пациенти, каза
 известният световен невроонколог проф. Стефан Ван Гол от УБ Gasthuisberg, гр. Льовен, Белгия, който редстави актуални резултати от приложението на специфична имунотерапия при болни с мултиформен глиобластом.

В последните години заболеваемостта от мултиформен глиобластом в страната ни се увеличава прогресивно, като основна причина за това е общото застаряване на популацията.
Независимо от радикалното хирургично отстраняване с последващи радио- и химиотерапия, средната преживяемост на българските пациенти в повечето случаи не превишава 8 месеца.
При рецидив на заболяването възможностите за повлияване са ограничени.
Методът на специфичната имунотерапия, приложен в комбинация с хирургично отстраняване на тумора, дава реална възможност за ефективен контрол.
Този подход е нов за България, но в световен мащаб има натрупан опит с успешното му приложение при стотици пациенти.
Благодарение на това лечение значителна част от болните могат да живеят с години, без клинични и образни данни за рецидив на тумора.
Методът е добре известен и се прилага в редица държави - Белгия, Германия, Швеция, Япония и САЩ, като до момента показва много добра ефективност.
Благодарение на своевременните действия от страна на здравното министерство, в България вече започна изграждането на единствения център за специфична имунотерапия на първични злокачествени мозъчни тумори за тази част на Европа.

Организатор на събитието бе Българското дружество по невроонкология, с активната подкрепа на редица други неправителствени организации - Българското дружество по неврохирургия, Съюзът на българските медицински специалисти, Българският лекарски съюз, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, Националната пациентска организация и Фондация Остани.

Официален патрон на инициативата бе Посланика на Кралство Белгия, Н. Пр. Аник Ван Калстер.