Translate

събота, 26 октомври 2013 г.

Правителството блокира 105 млн. лв. от здравни вноски за реформи



Блокиране под формата на излишък на 104.8 млн. лв. от парите на здравната каса, за да се осигури с тях евентуалното въвеждане на втори стълб в здравното осигуряване, предвижда проектобюджетът на държавата за 2014 г., докато здравноосигурените плащат все повече от джоба си за лечение.
Въпреки това в мотивите към бюджета е записано, че разходите за здравеопазване се увеличават от 4.2% на 4.3% от БВП. Ръстът обаче е чисто формален, защото идва точно от тези 104.8 млн. лв.
С излишъка управляващите смятат да финансират идеите си за демонополизация на касата, става ясно от мотивите. Лансираните до момента варианти обаче са по-скоро за запазване на този монопол, като се предвижда НЗОК да финансира по-малко и по-евтини дейности, а по-скъпите ще бъдат прехвърлени на частни фондове.
105-те милиона трябва да дадат старт на трупането на нов резерв на НЗОК за финансиране на реформите, твърдят от финансовото министерство. Такъв се трупа до 2010 г., но от ГЕРБ иззеха събраните над 2.4 млрд. лв. в общия бюджет.
В същото време в проектобюджета на НЗОК, който е отделен от държавния, е заложено фрапиращо недофинансиране на почти всички медицински дейности, за които тя плаща. В болничната помощ е заложен недостиг на средства от почти 50%.

Здравното министерство пък ще разполага с малко над 359 млн. лв. за различните си политики, при 368 млн. лв. за 2013 г. Въпреки орязването на парите управляващите обещават по-високи заплати в психиатричната помощ, финансиране на болници в труднодостъпни региони и връщане на фонд "Асистирана репродукция" към МЗ. Само неговият годишен бюджет е 15 млн. лв.
Социалното министерство също трудно ще издържи идната година. За него е предвиден общ бюджет от 1.06 млрд. лв. при 967.8 млн. лв. план за 2013 г. Реално обаче тази година ще бъдат изхарчени малко над 1 млрд. лв. след отпускането на допълнителни пари за политиките за заетост и обезпечаване на социални плащания през 2013 г. Така общото увеличение за догодина е с 55 млн. лв., а само за политиките за увеличаване на социалните помощи трябват над 87 млн. лв. повече.
Детските догодина стават диференцирани, като за второ дете се вдигат на 50 лв., а за останалите остават 35 лв. За това ще трябват 49.2 млн. лв. допълнително. Увеличението на добавката за дете с увреждане от 217 лв. става 240 лв., което е още 15.3 млн. лв. Разширеният достъп до енергийни помощи е обезпечен с 10.2 млн. лв. отгоре.
За шеста година гарантираният минимален доход се запазва на 65 лв., което означава, че все по-малко хора ще имат право на социални помощи заради увеличението на минималната заплата и пенсиите. Замръзват и останалите видове помощи.
В същото време сериозно е орязан бюджетът на политиките на пазара на труда въпреки декларациите, че той е основен приоритет на управляващите. Сумата се запазва на 96.6 млн. лв., като само 73 млн. лв. са насочени пряко за финансиране на мерки и програми. Толкова пари бяха предвидени и за 2013 г., но заради недостига на средства се наложи да бъдат отпуснати още над 30 млн. лв. през годината.
Управляващите се надяват за овладяване на безработицата да помогнат европарите и обещаните 100 млн. евро за младежка заетост. Заради края на един програмен период и старта на друг обаче експертите се опасяват, че усвояването на евросредствата ще се забави, тъй като процедурите изискват изготвяне на проекти, кандидатстване и оценка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар