Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Всеки пети българин е с психически проблеми



Над 20% от българите имат някакъв психичен проблем, съобщи проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия, във Варна по време на 21-вата конференция на Българската психиатрична асоциация. По думите й в това число влизат и хората с депресия или тревожни разстройства, чийто брой се увеличава все повече. Проблеми от такова естество имат и алкохолиците и злоупотребяващите с психоактивни вещества.
Проф. Миланова поясни, че точна статистика на психичноболните в страната няма. По думите й електронен списък на този тип пациенти едва ли ще бъде създаден и през следващата година, тъй като няма пари.
Според лекарите необходимо е да се създават нов тип структури - като болници за хронично болните и защитени жилища, които да облекчат семействата на хората с психични проблеми. Според проф. Миланова не е реалистично да се въведат клинични пътеки в психиатрията. Тя посочи, че психичното здраве е грижа на държавата и изрази съмнение, че Здравната каса може да финансира тази дейност. Голяма част от пациентите са неосигурени, а немалко се нуждаят от дълъг престой в болницата, няма как касата да диференцира всяка група и да създаде клинични пътеки, посочи Миланова.
На конференцията бе дискутирана и Националната програма за превенция на самоубийствата.
Д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здравеопазване и анализи посочи, че тези случаи бавно, но твърдо нарастват през годините. По данни на центъра всяка година се самоубиват по около 12 на 100 хил. българи. Други 3 хил. правят опит да отнемат живота си, но биват спасени. Противно на становището, че самоубийствата са най-много през пролетта и есента, у нас тези случаи са основно през юли и август, посочи Наков. Той уточни, че най-много хора посягат на живота си чрез употреба на медикаменти. На второ място е обесването.

В."Дума" 
----------------


12% от българите или всеки осми изпитва висока тревожност, което води до фобия.

Най-честите мишени на фобията са хора, които са силно раними, подложените на стрес и тези, които използват постоянно в работата си логическо мислене.

Според специалисти фобията се появява по различно време от нашия живот, но ключът се крие в детството ни.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар