Translate

неделя, 12 юли 2020 г.

Лятната киномания се открива с филма „Шпионската афера „Оса” с участието на Пенелопе Крус и Едгар Рамирес


Специалното издание на фестивала ще се проведе между 20-22 юли и 4-10 август единствено на Платформа А6

Тази година НДК ще зарадва всички любители на киното със специална Лятна Киномания. След успеха на фестивала през есента на 2019 г., организаторите на Киномания са подготвили специална изненада за публиката и през топлите летни дни с национални премиери на нови филми и с популярни класически заглавия. Фестивалът ще се проведе между 20-22 юли и 4-10 август единствено на мултифункционалното събитийно пространство на открито Платформа А6 в парка зад Двореца. Първата прожекция е на 20 юли от 20:00 ч. на филма „Шпионската афера „Оса” на режисьора Оливие Асаяс с участието на Пенелопе Крус и Едгар Рамирес.
От Двореца вярват, че жителите и гостите на столицата ще се насладят на прекрасни летни вечери на открито, при строго спазване на противоепидемичните мерки. За допълнителна сигурност на публиката Платформа А6 разполага и със специална кабина за дезинфекция с озон.
Политическият трилър „Шпионската афера „Оса” на френския майстор Оливие Асаяс /„Карлос”, „Облаците на Силс Мария”/ проследява невероятните съдби на кубински дисиденти по време на икономическия колапс на страната в началото на 90-те години, последвал разпада на Съветския Съюз. Филмът продължава започнатите в предишни филми на Асаяс наблюдения върху това как политиката влияе на личните съдби на обикновените хора, водейки често до огорчения и социални промени, както и до буквално съсипване на живота на идеалистите и невинните свидетели. Шпионският трилър определено ще ви развълнува, а доказателство за това са и имената на главните герои – Пенелопе Крус и Едгар Рамирес.
Сред акцентите в лятната програма на Киномания са пет шедьовъра на великия режисьор Уди Алън – „Могъщата Афродита”, „Всеки казва „Обичам те”, „Да разнищим Хари”, „Знаменитост” и „Сладък и гаден”. Част от Лятната Киномания са най-новата френска комедия „Как да бъдеш добра съпруга” на режисьора Мартен Провос и спечелилият награда „Гоя” за най-добър ибероамерикански филм – „Героични каръци” с участието на най-голямата звезда на аржентинското кино Рикардо Дарин /„Всички знаят”/. Ще видим още и Клаус Мария Брандауер в новия филм на великия унгарски режисьор Ищван Сабо – „Окончателен доклад”.
Билетите за прожекциите вече са в продажба на tickets.ndk.bg и на касите на Билетен център – НДК.

Успешната съвременна драма на Urban Myth Films „Война на световете“ се завръща за втори сезон

След международния успех на първи сезон на „Война на световете“, многопластовият драматичен сериал на CANAL+ и FOX ще се завърне за своя дългоочакван втори сезон. Създател и сценарист на поредицата е носителят на „БАФТА“ Хауърд Овърман /Misfits, Crazyhead, „Приключенията на Мерлин“/.
Действието на този модерен прочит, признат от критиката, се развива във Франция и Великобритания. Сериалът, пожънал успех из цял свят, е продаден в повече от 60 територии в Северна и Южна Америка, Европа, Африка, Азия и  Австралазия.
Със своя звезден актьорски състав, включващ носителя на „Златен глобус“ и  номиниран за „ЕМИ“ и „Тони“ актьор Гейбриъл Бърн /„Психотерапия“/ и Дейзи Едгар Джоунс /„Нормални хора“/, „Война на световете“ постигна рекордно висока гледаемост в on-demand услугата на CANAL+, като оригинална продукция /Creation Originale/ на CANAL+. Поредицата е излъчена по FOX в над 50 пазара в Европа и Африка, като с това става най-успешната регионална премиера от 2016 г. насам. Във Великобритания сериалът става най-успешната нова премиера по FOX от 2012 г. насам. Първи сезон на „Война на световете“ е сред най-добре представилите се сериали по EPIX в Щатите.
Ричард Кларк се завръща, за да режисира първите четири епизода от втори сезон на съвременната адаптация по класическия роман на Хърбърт Уелс. Бен А. Уилямс ще се присъедини към продукцията, за да режисира епизодите от пети до осми.   
Наред с Гейбриъл Бърн и Дейзи Едгар Джоунс, в актьорския състав се за завръщат Леа Дрюкер, Наташа Литъл, Стефан Кайар, Адел Беншериф, Тай Тенант, Стивън Кембъл Мур, Байо Гбадамоси, Арън Хефернан, Емил дьо Пресак. 
„Война на световете“ е продуциран от Urban Myth Films, подкрепени от Studiocanal, в партньорство с CANAL+ и FOX. Поредицата отново ще бъде излъчена по EPIX в Щатите.
Джони Капс и Джулиън Мърфи, изпълнителни продуценти и основатели на  Urban Myth споделиха „Целият екип на Urban Myth Films беше изключително радостен от успеха на първи сезон и сме развълнувани отново да представим нашите смели оцеляващи в един разтърсващ втори сезон“.
В първи сезон на „Война на световете“ човечеството е почти изтребено след атака на извънземни нашественици. Останали са само малки групи от хора, които се борят за своето оцеляване. Никой не преживява нашествието по-осезаемо от Емили /Дейзи Едгар Джоунс/, която открива, че може би има необичайна връзка с извънземните.
Във втори сезон нашите герои ще бъдат разтърсени от възможността нашествениците всъщност да са хора. Очаква ги напрегната битка, в която трябва са си върнат планетата. Отчаянието и желанието за оцеляване ще накара някои от тях дори да обмислят варианта да
жертват един от съмишлениците си… 
Изпълнителни продуценти на драматичния сериал са Хоуърд Овърман, Джулиън Мърфи и Джони Капс за Urban Myth Films.

Вече са налице реактивите за новия автоматизиран тест за COVID-19 в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“


При положителни пациенти, методът дава важна информация как ще се развие болестта и има ли опасност от усложнения

В Клиничната лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ са налице всички реактиви, необходими за прилагане на новия, напълно автоматизиран имуноанализ, за определяне на антитела срещу новия коронавирус. Той е с CE маркировка, което, по световните стандарти означава най-високо ниво на аналитична надеждност.
При така наречените серологични тестове се определят антителата IgM и IgG срещу коронавирус 2019nCoV. Те могат са бъдат изследвани чрез:
-          Бързи тестове
-          Имонологични ензимини тестове
За разлика от използваните досега „бързи тестове“ новият метод осигурява най-висока чувствителност и специфичност. Освен че дава много по-точни резултати, благодарение на това, че е напълно автоматизиран, методът осигурява и много по-голяма производителност /180 броя теста за 1 час/ и бързо администриране на пробите.
Заради изключително високата си чувствителност, в тези анализи вероятността за фалшивоположителни резултати е сведена до минимум. Методът отчита само антитела срещу новия SARS Cov-2  при минимална вероятност от кръстосана реактивност между различните вируси, от една страна в групата на коронавирусите като цяло, а от друга – с други вируси. Именно тази особеност е оснвната разлика между бързите тестове и имунологичните ензимни тестове. При бързите специфичноста е по-ниска, а кръстосаната реактивност – по-висока, което често води до фалшивопозитивни резултати.
Изследването на антителата допринася както за диагнозата на пациентите, така и за проследяване на реакцията на организма след контакта с вируса: как ще се развие инфекцията и има ли вероятност за усложнения.
„В нашата лаборатория, за разлика от някои други лаборатории, се изследват по отделно и двете антитела – Ig M и IgG. По този начин информацията, която получаваме, е много по-прецизна и навременна“, обяснява началникът на лабораторията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, д-р Ирена Иванова.
Цената за изследване на едно антитяло е 30 лв. Лекарите обаче горещо препоръчват да бъдат изследвани и двата маркера, защото така информацията, която се получава, е по-пълна. Проби се вземат в работни дни, между 8:00 и 16:00 часа. Не е необходимо пациентът да е на гладно.
За пациентите, които се лекуват или постъпват на лечение в болницата тестът ще е безплатен. Той ще замени „бързите тестове“, които в момента са задължителни.
В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се правят и PCR тестове, които се смятат за „златен стандарт“ в диагностиката на коронавируса. Цената им е 110 лв. Проби, взети до 11:00 часа, излизат още същия ден, а такива, взети между 11:00 и 16:00 часа – на другия ден. За големи колективи, които искат да тестват служителите си, има възможност медицински специалисти от болницата да вземат проби на място.

Академията за мода за първи път присъди наградата - „Изгряваща звезда 2020“


 На бляскава церемония бяха отличени четиримата най-перспективни млади дизайнери

За първи път Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков, връчи наградите Изгряваща звезда 2020 / Rising Star Award 2020 на бляскава церемония във „Витоша Парк Хотел“. По време на традиционното лятно събитие Summer Fashion бяха отличени четирите най-перспективни млади дизайнери за годината – Кристина Колодеева, Мариета Котова, Християна Мутафчиева и Стамена Константинова. Водеща беше чаровната певица и актриса Марина Кискинова.
А при откриването на вечерта проф. Стойков заяви:
-Изгряваща звезда“ е насочена към младите, най-перспективните млади модни дизайнери, студенти по моден дизайн и млади модни творци. Към онези, които със своята енергия, устрем и оригиналност отговарят на посланието статуетката – дело на Анжело Красини: да светиш със собствена светлина и да преодоляваш и най-силната гравитация по пътя на качествената реализация. Академията за мода е убедена, че с този приз ще мотивира младите дизайнери да продължат своите професионални изяви в България - в мода като изкуство и в модния бизнес и индустрия. Зрелите дизайнери - носители на „Златна игла“ тази вечер ще представят по едно свое произведения, но нека блясъкът на „Златната игла“ да отстъпи – макар и символично, на блясъка на „Изгряваща звезда“, защото си струва и младите наистина го заслужават!.
Отличените получиха статуетката „Изгряваща звезда“ – дело на емблематичния български
бижутер Анжело Красини. В церемонията по награждаването участваха Мирослава Иванова – началник на управление „Маркетинг и комуникации" в Банка ДСК, Мила Захариева – председател на Бизнес Лейди Клуб Ексклузив, Максим Бехар – главен изпълнителен директор на М3 Communications Group, Теодора Спасова – двукратен носител на приза „Златна игла“ и дизайнер на модния бранд „Миноар“,
доц. д-р Яна Костадинова, ръководител на
катедра „Мода“ в Националната художествена академия и проф. Любомир Стойков. Всеки от победителите получи и сертификат на Академията за мода, връчен от нейния председател, очила от KWIAT и букет от бутик за цветя „Талисман“.
След официалната церемония наградените млади творци имаха свое индивидуално представяне с колекции, селектирани специално за гала ревю-спектакъла на първите годишни награди на Академията за мода „Изгряваща звезда 2020“. По покана на проф. Любомир Стойков своите най-актуални предложения показаха и носители на приза „Златна игла“, сред които са доц. Йорданка Чернаева, Жана Жекова, Евгения Живкова, Мария Мичева, Светослав Колчагов, Мариела Гемишева, Ина Асса, Теодора Спасова, Албена Александрова, Николай
Ревю на Християна Мутафчиева
Божилов, Елена Златева и Диляна Матеева. Гостите се насладиха и на летните предложения на дизайнерите на сватбен бутик „Алегра“ – Радостина Илиева и Галя Долапчиева, носителката на „Златна игла“ за модна иновация Аксел Харди, италианската модна марка “La Hainde Inside Us” с представител за България Искра Стефанова, дизайнерката Sara Sweidan /Сара Суйдан/ и модна къща „Палома фешън“ с дизайнер Поля Кинова – носител на „Златна игла“ за булчинска мода.
По време на събитието бяха спазени всички противоепидемични мерки – през цялото време гостите и участниците бяха с предпазни маски и на безопасна дистанция, а пред залата имаше лекарски екип и линейка от клиники ТОРАКС. Сред присъстващите, които
уважиха събитието бяха Мирослав Печев, Анжело Красини, Яна Средкова, Силвия Джагарова,
Ревю на Мариета Котова
доц. д-р Ходор Факих, доц. д-р Кристина Савова, Цвети Радойчева, Силвия Джагарова, Анна Стефанова, Росица Стойчева и др. За доброто им настроение се погрижи и водещата Марина Кискинова, която поздрави всички с най-новия си сингъл „Добре, че беше ти“, „Един за друг“ и “Shape of you”.