Translate

вторник, 16 юни 2020 г.

Зрелищни срещи от английската Висша лига по DIEMA XTRA и в PLAY DIEMA XTRA от 17 юни


Футболните фенове ще могат да се насладят на всички мачове до края на сезона

Вълнуващи и оспорвани мачове очакват спортните фенове със завръщането на английската Висша лига след тримесечното прекъсване, причинено от световната пандемия. Нова Броудкастинг Груп продължава да предлага на зрителите висококачествено спортно съдържание, което включва и изключително наситената програма на първенството до края на юли. Като абсолютен лидер на пазара, пакетът DIEMA XTRA ще осигури на футболните фенове първокласно изживяване с излъчването на всички 92 мача от престижната надпревара.
Отложените двубои от 28-ия кръг – Астън Вила – Шефийлд Юнайтед и дербито между шампиона Манчестър Сити и Арсенал - ще дадат старт на срещите на 17 юни, съответно от 20.00 ч. и 22.15 ч. в ефирa на DIEMA SPORT 2, както и онлайн на стрийминг платформата PLAY DIEMA XTRA.
До края на месец юни футболните фенове ще видят едни от най-оспорваните сблъсъци на гиганти – Тотнъм Хотспър приема Манчестър Юнайтед в петък, 19 юни, от 22:15 ч. В неделя от 21:00 ч. е мърсисайдското дерби Евертън – Ливърпул, а при определени обстоятелства „Червените“ дори имат шанс да се поздравят предсрочно с първа титла от 30 години насам именно след този мач. В четвъртък, 25 юни, от 22:15 ч. идва ред на колосалния двубой между тимовете с най-много титли в последното десетилетие Челси срещу Манчестър Сити. Ливърпул пък може да гостува като шампион на Манчестър Сити на 2 юли от 22:15 ч.
В спортната програма на 17 юни се завръща и финалният етап от испанската баскетболна Лига Ендеса. Надпревара в две групи от по шест отбора ще определят полуфиналистите в продължение на 10 дни. Сблъсъците от турнира стартират с мачовете Барселона и Ховентуд в 16.30 ч., Тенерифе – Уникаха от 19.30 ч. и Билбао – Баскония от 22.30 ч. в ефира на канала NOVA SPORT.
Проследете най-интересните спортни събития през юни на живо в ефира на DIEMA SPORT и DIEMA SPORT 2, както и онлайн в платформата PLAY DIEMA XTRA.

Автокино, театър за деца и награди за над 4000 лв. в Сердика Център през юни


Търговският център превръща покрива си в истинско арт пространство, а намаленията са до 70% до края на месеца
 
Сердика Център ще превърне своето покривно пространство в притегателна арт дестинация, като кани всички жители на столицата да изгледат най-новите български  филмови заглавия. От комфорта на своята кола всеки ще може да се наслади на 18% сиво, Диви и щастливи, Завръщане, Доза щастие, Ятаган, Екшън. В продължение на две седмици, всеки четвъртък, петък и събота са планирани по две прожекции на вечер, като първата започва в 21:00 ч., а втората – в 22:50 ч. Преди началото на филмите, посетителите на автокиното ще имат възможността да се срещнат на живо с някои от актьорите и кино екипите, които стоят зад създаването на любимите им български продукции.
Старт на 18 юни ще даде филмът по романа на Захари Карабашлиев – 18% сиво, режисиран от Виктор Чучков. Лентата разказва за влюбените Захари /в ролята Руши Виденлиев/ и Стела /в ролята Доля Гавански/, за които оцеляването извън родината не е толкова лесно. Когато жена му го напуска, Захари се отправя на лудо пътешествие от Лондон до Берлин, по време на което среща поредица от необикновени хора. Това е пътуване, което разкрива истината за неговата изгубена любов, и в крайна сметка го довежда до неудобни открития за самия него.
В четвъртък, 18 юни от 22:50 ч. е и прожекцията на Диви и щастливи. В този филм за смелата жена със свободен дух ви очакват много смях, див екшън, авторска музика, вярно приятелство и искрена любов.
Пълната програма на автокиното може да бъде открита тук: https://www.facebook.com/events/648027259260525
На 20 и 21 юни от 11:00 ч. стартира и специална театрална програма за най-малките посетители на Сердика Център. Съботата е предвидена за Лятна щуротека с Мики и Чарли – 40-минутна забава с клоуните Мики и Чарли, която включва фокуси, жонглиране, въртене на чинии и балонено шоу, в която неизменна роля имат и децата. В неделя малчуганите могат да се срещнат със Слончето с розовите уши – едно музикално представление, в което децата разбират, че да си различен е хубаво, а светът е красив, когато е шарен.
Новостите в Сердика Център не спират дотук, защото от 10 до 30 юни намаленията на божествените модни предложения от магазините се очаква да падат с до 70%. До края на месеца SALES инспектори, заредени с добро настроение, са подготвили много изненади за посетителите, а всеки, който пазарува за минимум 30 лева, може да се включи в томболата за награди на обща стойност над 4000 лева. Три ваучера на стойност от по 500 лв. от Desizo Monni, три ваучера за пазаруване всеки на стойност 300 лв. от Сердика Център и мултикукър от магазин WMF са само част от наградите в томболата, които очакват гостите на търговския център.
Подробности за томболата има на следния адрес: https://serdikacenter.bg/event/225


Георги Шопов е новият „Глас на България“


Победителят извоюва трета титла за треньора си Иван Лечев пред 1 454  000 зрители

43-годишният пеещ художник Георги Шопов от Варна спечели седми сезон на „Гласът
на България“ и наградата от 50 000 лева. Той получи най-висок зрителски вот в равностойна финална надпревара с Елена Сиракова от отбора на Михаела Филева, която зае четвъртото място, Юлия Йорданова – Керана от отбора на Камелия, която се класира трета и Йоана Сашова от отбора на Графа, която остана втора. 
Отдаденият съпруг и баща извоюва трета победа за своя треньор в шоуто Иван Лечев с изпълнение на българската класика „Приятели“ и световния хит „Dust In The Wind“.
„В теб има душа, която излиза през гласа ти. Никой не може да ти отнеме това, което притежаваш“, поздрави го неговият ментор, който отново триумфира в музикалната надпревара. 
Миналогодишният победител в шоуто Атанас Каталиев връчи наградата на Георги Шопов, който спечели сърцата на зрителите с мощния си рок глас и голяма мечта - чрез участието си да вдъхне кураж на дъщеря си.
„Желая й да бъде силна и да не се отказва от мечтите си. Бих искал да даря тази статуетка за търг, а събраните средства да отидат за децата в нужда. Обещах на Бог да направя това“, съобщи Георги и посвети наградата на детето си.
Изключителният финален концерт на живо се проведе без публика в залата, но прикова пред малките екрани над 1 100 000 българи. Близо 45% от всички зрители са наблюдавали оспорваната вокална битка в неделя вечер. Пикът на зрителски интерес е в 22.00 часа, когато 1 454 000 души са станали свидетели на победата на Георги Шопов.
Полуфиналистите на Иван Лечев, Михаела Филева, Графа и Камелия премериха сили в осем солови изпълнения, след които по един участинк с по-нисък вот от всеки отбор напусна сцената завинаги. На крачка от финала от музикалната надпревара отпаднаха Илин Папазян, Пламен Бонев, Александър Георгиев и Кристина Дончева. 19-годишната участничка от отбора на Камелия получи не само признанието на треньора си, но и неочаквано предложение за брак от приятеля си.
„Аз знам, че това е човекът, с когото искам да прекарам целия си живот. Благодаря!“, през сълзи призна Кристина. 
С онлайн гласуване зрителите определиха, че класиралата се на трето място Керана ще има уникалната възможност да запише собствено парче с музика на световноизвестното продуцентско дуо „The Chainsmokers“. „Това не е нещо, което съм очаквала. Благодаря ви!“, с изненада коментира една от най- емоционалните участнички.


Излекувани от COVID-19 станаха донори на плазма във ВМА


Военномедицинска академия /ВМА/) отбеляза Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.
Тази година кампанията „БЪДИ ЕДИН ОТ НАС! ДАРИ КРЪВ – СПАСИ ЖИВОТ!” премина под знака на COVID-19. В акцията се включиха пациенти на ВМА, които са преболедували новия коронавирус. Те дариха реконвалесцентна плазма, която ще бъде използвана при лечението на други пациенти.
До момента  10 души са станали донори на плазма, като една част от нея е използвана, а другата се съхранява като депо и когато е необходимо, ще бъде подадена за клинично приложение от колегите – инфекционисти, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.
Той поясни, че всички тези дарители са пациенти на ВМА и здравословното им състояние се познава добре от специалистите по инфекциозни болести.
Правят се и допълнителни изследвания, за да бъде безопасна процедурата както за донорите, така и за специалистите, които работят с тях. Процедурата е напълно безопасна, като на този етап във ВМА използваме два метода – при първия изолираме плазма от единица цяла кръв, а при втория – по-модерен, който видяхме и на място в италианска болница – чрез т.нар. апаратна плазмафереза, поясни още той.
Най-малко 14 дни трябва да минат след отрицателния PCR-тест, за да може един пациент след това да стане донор на плазма.
Досега този метод на лечение е приложен при 9  болни, със значителен успех. Трябва да отбележа, че той не е универсален и не може да се прилага при всички заболели. Около 70% от пациентите ни са подходящи – основно тези, при които имаме клинични и параклинични белези, че заболяването ще протече като тежка клинична форма. Резултатите идват много бързо след преливането на плазмата, още в същия, най-късно на следващия ден болните съобщават, че се чувстват по-свежи и по-добре, подчерта от своя страна и полк. доц. Георги Попов – началник на Катедрата по инфекциозни болести.
В момента във ВМА се лекуват 14 пациенти с COVID-19, а двойно повече се намират на домашно лечение.