Translate

събота, 23 май 2020 г.

НЗОК заплаща 100% диетични храни за специални медицински цели за пациенти с фенилкетонурия от всяка възраст

Във връзка със запитване от председателя на Сдружение „Фенилкетонурия България“ – г-жа Пепа Манева, за необходимостта родителите на деца с това заболяване да доплащат за някои от диетичните храни със специални медицински цели, от НЗОК информират следното:
В списъка с диетични храни за специални медицински цели, определен от Надзорния съвет на НЗОК, за диагнозата „Класическа Фенилкетонурия“ са включени диетични храни за всяка възрастова група, заплатени на 100% от касата. В компетенциите на лекуващите лекари е да изберат най-подходящата храна за всеки пациент според потребностите, здравословното му състояние и неговата възраст.
НЗОК заплаща диетичните храни за специални медицински цели на стойността, на която е договорена с притежателите на разрешително за употреба.
За календарната 2019 г. пациентите с фенилкетонурия са 68, а общата сума, заплатена от НЗОК, е 658 445,11 лв.
От началото на 2020 г. до април т.г. НЗОК е заплатила 256 756, 45 лв. за храни за специални медицински цели на 63-ма пациенти с фенилкетонурия.

Удължаването на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болните


От Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, информират, във връзка със запитвания от страна на здравноосигурени граждани за режима на издаване на протоколи за лекарствени продукти за домашно лечение, напълно или частично заплатени:
-Съгласно § 21 от преходните и заключителни разпоредби /ПЗР/ на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл по време на извънредното положение, се удължава служебно от Националната здравноосигурителна каса за времето на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна при условия и по ред, определени от НЗОК.
-Съгласно горецитираната разпоредба служебно се удължава срокът на валидност на протоколите /по образец „Протокол за предписване на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК/РЗОК“/, изтичащи по време на извънредното положение, т.е. от 13.03.2020 вкл. до 13.05.2020г. вкл. Валидността на тези протоколи е удължена служебно за времето на извънредното положение и 2 месеца след неговата отмяна, т.е удължаването е до 13.07.2020 г.
-В случай че срокът на валидност на даден протокол е изтекъл на/след 14.05.2020 г., същият не се удължава служебно. В този случай, с пълното съдействие на договорните партньори на НЗОК, здравноосигуреното лице следва да подготви документация по издаване на нов протокол за продължаване на терапията (в т.ч. клинична оценка, лабораторни и инструментални изследвания). В тези случаи се издава нов протокол по общия ред, предвиден в Националния рамков договор за медицинските дейности /НРД за МД/ за 2020-2022 г.

NOVA посреща 24 май със специална програма


Гледайте празничните издания на „Събуди се“, „Неделята на NOVA”, както и телевизионния дебют на „Писма от Антарктида“  

В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост NOVA ще предложи специална програма на зрителите по повод празника. Неделният ден започва с предаването „Събуди се“, което ще продължи до обедната емисия новини в 12.00ч. с интересни гости и разговори по актуални теми. Министърът на образованието Красимир Вълчев, българската писателка Здравка Евтимова и певицата Виктория Георгиева, която ще представи България на Евровизия, са част от гостите, с които водещата Мартина Ганчева ще се срещне на светлия празник.
В изнесеното студио пред Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ при Ани Салич ще гостува столичният кмет Йорданка Фандъкова. Специален неин гост ще бъде и българинът прославил родината ни в Холивуд – актьорът и участник в „Като две капки вода“, приел за мисия да подкрепи млади и талантливи артисти в творческия им път – Димитър Маринов. За духовността и Учителя ще говорят студентите от последния клас на Стефан Данаилов в НАТФИЗ, които се дипломират тази година. А Диана Найденова ни среща с легендарния режисьор Теди Москов и неговата визия за света.
В 11.00ч. в цялата страна ще се чуят аплодисментите за българските учители в инициативата на NOVA по повод 24 май, целяща да отдаде почит за усилията, които те ежедневно полагат, за да не бъде прекъснат учебният процес на децата по време на извънредното положение.
Публицистичното предаване „Неделята на NOVA“ с водещ Мая Костадинова от 16.00ч. ще срещне зрителите с министъра на културата Боил Банов, който ще коментира актуалните теми свързани с културата по време на криза. За уроците на историята ще говори професор Андрей Пантев, а специалната среща на Мариян Станков – Мон Дьо ще бъде с любимия на поколения български певец – Васил Найденов.
В „Темата на NOVA“ веднага след централната емисия новини авторът Ани Салич ще разкрие как се е променила образователната система у нас от времето на килийните училища до онлайн обучението днес.  
В неделния праймтайм навръх 24 май, NOVA ще излъчи драматичния български филм „Писма от Антарктида“, който ще направи своя телевизионен дебют в ефира от 20.00ч. Лентата разказва историята на 33-годишната Диана /Ирмена Чичикова/ и 8-годишния й син Ники /Симеон Ангелов/ и една голяма тайна помежду им. Водена от любовта и страха, майката не събира сили да съобщи на детето си за смъртта на баща му при катастрофа. Ще открие ли смелост Диана да каже истината на сина си или лъжата ще излезе извън контрол?
Автентичният дух на Антарктида във филма предават част от сцените, които са заснети по време на българска експедиция до остров Ливингстън с професор Христо Пимпирев. Продуценти на „Писма от Антарктида” са Станислав Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, чиито имена се свързват и с успеха на „Дъвка за балончета”.

Д-р Олеся Велинова: Това лято без потни петна, хлъзгави ходила и длани


Persona Health-Beauty Center решава проблема с изпотените подмишници, длани и стъпала чрез инжектиране на ботулинов токсин тип А

Дерматологът на руския политически елит д-р Олеся Велинова работи в България от няколко години. Тя е водещ специалист-дерматолог в Persona Health-Beauty Center с над 8-годишен опит зад гърба си, който е натрупала по време на работата си в Москва. Една от клиниките, в които е работила е прочутата „Лин Лайн“, популярна като мястото, където политици и известни лица от шоубизнеса на Русия се разкрасяват и подмладяват.
Ето, какво каза/препоръча тя по отношение прекомерното изпотяване, което буквално може да съсипе лятото на мнозина:
-Несъмнено изпотяването е нормална реакция на организма, но повишеното изпотяване, при което мокри петна се появяват върху дрехите 10-20 минути след душ, ни кара да мислим за патология. При някои хора прекомерното изпотяване /хиперхидроза/ е толкова голямо, че потта буквално се стича на струйки, не винаги в отговор на някакъв външен стимул.Това състояние постоянно принуждава човек да се оглежда, да мисли как изглежда в този момент, независимо дали другите го гледат.  Същото се отнася и за мокрите длани, когато при важни преговори или просто при добронамерено ръкостискане човек се смущава да протегне ръка, осъзнавайки какви неприятни усещания ще изпита неговият партньор, колега, приятел. Също така, много хора се притесняват поради повишено изпотяване на краката, страхуват се да сменят обувки по време на работа или да свалят чорапи до любим човек. Този на пръв поглед незначителен факт може да доведе до „затваряне“ в социална клетка, възникват проблеми при напредването в кариерата, комуникацията с противоположния пол, което допълнително води до социална дезадаптация, депресия и невроза.
Работата на потни жлези /екририн и апокрин/ се контролира от автономната нервна система /ANS/, която регулира други функции на тялото, които не подлежат на произволен контрол на човека /сърдечна честота, съдов тонус, размер на зениците и др./. И тъй като разпределението на потните жлези по повърхността на тялото е доста неравномерно, в случай на нарушение на ANS, в повечето случаи се наблюдава увеличаване на изпотяването в конкретни области с най-наситеното им местоположение /подмишници, длани, стъпала/.
Терморегулаторното изпотяване се появява по цялата повърхност на тялото в отговор на повишаване на температурата на външната среда и по време на физическо натоварване. Жлезите, разположени на дланите, стъпалата и подмишниците, не играят роля в терморегулацията и тяхната активност винаги е свързана с емоционални стимули.
Хиперхидрозата може да бъде дифузна, когато се отделя пот по почти цялата повърхност на тялото или локална, когато се изпотяват определени области от кожата.
В по-голямата част от случаите хиперхидрозата е първична, т.е. не се основава на никаква болест. В този случай повишеното изпотяване може да се развие в отговор на психическо възбуждане, вълнение, емоционален стрес. Други провокиращи фактори са мускулна работа, вкусови стимули, повишаване на външната температура и прием на гореща храна. Дерматокозметолозите и специалистите по хирургична козметология най-често се сблъскват с този конкретен вид повишено изпотяване.
Мъжете и жените страдат от прекомерно изпотяване еднакво често. При 30-50% от пациентите този проблем е наследствен. Първите признаци се проявяват като правило в юношеството по време на пубертета. В тези случаи хиперхидрозата е определена конституционна особеност, тя често е проява на променена АНС активност или отразява специално състояние на възбудимост на нервната система като цяло. Първичната локална хиперхидроза може да се прояви и в по-напреднала възраст /обикновено на 20-50 години/ под влияние на редица фактори, които влияят върху състоянието на вегетативната нервна система, емоционалното състояние на човек: хроничен стрес, хормонални промени /бременност, раждане, менопауза/ и и т.н.
В някои случаи се появява вторична хиперхидроза, която е резултат от органично заболяване или прием на определени лекарства. Няма да се спирам на причините за тази патология, тъй като степента на нейната корекция пряко зависи от степента на елиминиране на първопричината.
За съжаление, не много хора с първична локална хиперхидроза знаят, че това състояние може да бъде коригирано по няколко доста ефективни начина. Методите, разбира се, не са универсални и зависят от локализацията и степента на повишено изпотяване, но ви позволяват да подходите към всеки случай поотделно с определена степен на ефективност. Това са специализирани антиперспиранти, диети /изключване на редица продукти от диетата/ и интрадермални инжекции с ботулинов токсин в области с повишено изпотяване, както и хирургични методи /кюретаж, аксиларна липосукция, ендоскопско подрязване на симпатичния ствол/. По този начин, лечението на прекомерното изпотяване не е нещо от сферата на фантазията, а феномен от реалния живот, който ви позволява да се отървете от мокри петна и емоционален дискомфорт.
Persona Health-Beauty Center използва високоефективен метод за лечение на хиперхидроза /аксиларна област, длани и стъпала/, състоящ се в подкожно приложение на ботулинов токсин тип А /Ботокс, Диспорт, Ксеомин препарати/. Процедурата е технически лесна за изпълнение и безопасна. Методът се обяснява с физиологията на потните жлези: тъй като повечето потни жлези се инервират от холинергични влакна, в които ацетилхолинът е невромедиаторът, след инжектиране на лекарството, ацетилхолиновият транспорт се блокира в синапса на "потните влакна - потната жлеза", спирайки потока на нервен импулс към жлезата, което я деактивира и по този начин се постига временно намаляване или прекратяване на изпотяването.
--------
Д-р Велинова завършва Кемеровската медицинска академия през 2004 със специалонст педиатрия. След това през 2010 година специализира естетична дерматология в НИУВ. Притежава и допълнителна квалификация за лекар козметик. Има над 20 дипломи в различните направление на естетичната дерматология. Преминала е квалификации в Италия и Германия.

Нора Караиванова и нейното завръщане с „ЕДНО“


Изпълнителката показва за пръв път сина си в клипа към песента

Нора Караиванова прави своето сценично завръщане, след кратка лична пауза. Преди година изпълнителката стана майка, а сега не само е готова отново да грабне музикалните моменти, но го прави и в най-добрата компания- тази на малкия Виктор и неговия видео дебют.
Всичко се случва в новия проект на Нора, наречен „ЕДНО“. Песента има интересна история, завързана преди години, когато се заговори за възобновяване на „Златният Орфей“. Създадена като фестивална песен от Бисер Иванов и Нора Караиванова, тогава „ЕДНО“ получава само своя аудио вариант, за да се допълни с атрактивна визия, през 2020- та година.
„Видеоклипът е заснет изцяло в родния ми град Горна Оряховица. – разказва певицата- Кадрите са от емблематичната зала на читалище „Напредък“, където аз и други изпълнители направихме своите първи вокални стъпки. Залата е много специална- освен, че събира историята на изключителни таланти, тя е и копие на оригиналната голяма сцена на НТ „Иван Вазов“.
За видео идеята Нора се доверява на режисьора Георги Муков, но докато за вътрешните кадри се намира перфектния вариант, екипът среща трудност при осигуряването на външните моменти.
„Не зная дали ще повярвате, но едно от предизвикателствата по заснемането на „ЕДНО“ беше да открием ретро, соц. автомобил. Вече се бяхме отказали, когато съвсем случайно моя приятелка ме насочи към автосервиз, в който собственикът поддържа класическо „Жигули“, от онези с матрьошките, които се люлеят на задното стъкло и имат оригинален, кожен салон,“ - споделя изпълнителката.
Този автомобил става един от героите във видеото, а за останалите:
You Tube Link