петък, 18 май 2018 г.

Ученици изнесоха урок на министъра на образованието в Габрово


Министърът на образованието Красимир Вълчев бе специален гост на 45-годишнината от създаването на единствения в страната Национален музей на образованието.
"Искам да поздравя всички, които дават своя труд, енергия и професионализъм, за да се гордеем днес с музея, който имаме. Вашите ежедневни усилия дават възможност на много хора да се докоснат до историята на образователното дело в България", каза министърът пред гостите на музея.
Официалните гости, сред които народните представители Николай Сираков, Кристина Сидорова, зам.-правосъдният министър Николай Проданов, областният управител Невена Петкова, председателят на ОбС-Габрово Лена Георгиева, кметът на Община Габрово Таня Христова и други присъстваха на открит урок на тема "Европейският опит и Българското възраждане".
Десетокласници от Националната Априловска гимназия и техните преподаватели Пенка Петрова и Силвия Стоянова показаха възможностите за използване на културните ценности в учебната програма по История и цивилизации.
Министърът на образованието поздрави учениците, учителите и музейните специалисти като подчерта важността на НМО като образователна среда.
Гости на събитието бяха и част от изследователския екип Руните говорят - Мила Салахи и Патриция Кирилова, които му подариха книгата “Заветът”, с преводи от древните ни Руни.
Празничната програма в Деня на отворените врати съвпада с международния ден на музеите и е кулминация на целогодишните събития, които се осъществяват под патронажа на Министерството на образованието и науката. Това съобщи директорът на музея Мая Карагьозова.
Директорът на музея Мая Карагьозова награди учениците и връчи сертификати на учителите от името на център "Музейно училище" - партньорска инициатива на НМО и Регионално управление на образованието - Габрово.
Инициативите в Деня на отворените врати носят логото на Европейската година на културното наследство, която акцентира върху значението на неговото съхранение за поколенията. 

Безплатни прегледи в най-голямата очна клиника на БалканитеНовата „VISION отвори широко врати за пациентите в навечерието на официалното си откриване на 19 май 2018 г. На 17 май 2018 г. от 9 до 17 часа, всички желаещи имаха шанс да се прегледат безплатно в 5-етажната болница на столичния бул. „Проф. Цветан Лазаров“.
Най-голямата и модерна очна клиника на Балканите разполага с 46 кабинета, оборудвани с последно поколение апаратура за ранна диагностика, 8 операционни, специален сектор за малчуганите, ВИП зона и оптика. 
VISION ще предлага революционни терапии за лечение на диабетна ретинопатия и глаукома с иновативните „жълт“ и „червен“ лазер. Тежката ретинална хирургия ще се извършва с помощта на единствения апарат с „човешко сърце“ у нас – „Еva. А желаещите да се освободят от бремето на очилата и лещите ще имат шанса да го направят само за няколко минути – благодарение на най-бързия ексимерен лазер-стрела в света „Amaris 750“. 
Иновативната апаратура във „VISION“ позволява да се използва нова система за организация на прегледите, взаимствана от опита на френски специалисти-офталмолози. Благодарение на нея пациентът получава прецизна диагноза за максимално кратко време. Прегледите се
правят от лекар-специализант и консултант-офталмолог. Изследванията се извършват с нови, неизползвани досега у нас апарати. Като например „Eidon“, който прави
моментна снимка на очното дъно без разширение на зениците, както и системата за неинвазивна  ангиография на макулата и зрителния нерв „AngioVue. 
Светила в световната офталмология ще консултират болните и обучават специалистите от екипа на „VISION. Сред тях на първо място е ретиналният хирург от Антверпен д-р Карл Клаес. При белгиеца намират последна надежда хора с изключително тежки диагнози – недоносени бебета с ретинопатия, пациенти с отлепване на ретината и сериозни очни травми. Д-р Клаес ще пристигне в София специално за откриването на „Vision. На 18 май 2018 г. световноизвестният хирург ще преглежда пациенти в клиниката на ул. „Виктор Григорович“ №8.
 Известният окулопластичен хирург от Атина д-р Николаос Тракос, който спасява пациенти с орбитални тумори и сериозни патологии на клепачите, също партнира с колегите си от „VISION“.