Translate

петък, 18 май 2018 г.

Едва 6% от битовите клиенти в София са заявили реален месечен отчет и получават фактури за реално потребената от тях топлинна енергия


Това показа анализ на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

А високите сметки за парно и топла вода на столичани за март се дължали на това, че повечето потребители получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление за съответния имот (нищо, че повечето са с дистанционно отчитане именно за да е реално потреблението, в което ни уверяваха, за да  сменим старите уреди, на които не им бе минал срокът им на годност).
Във връзка с високите сметки за парно енергийният регулатор е направил проверка "по документи". При проверките обаче не са констатирани грешки в прилагането на Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, която е приложение към Наредбата за топлоснабдяването.
Боян Паунов от "Топлофикация София" пък обясни пред Нова тв, че м. март е бил по-студен от миналата година. И пиковите месеци декември, януари и февруари, които са най-студените, се "обират" за сметка на по-топлите месеци т.е. няма зависимост, че през януари трябва да е най-висока сметката, а през март - най-ниската.
Не отдавна граждани настояха за промени в Наредбата за топлоснабдяване, след като тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно.
Според Теменужка Петкова, министър на енергетиката - работна група, с участието на недоволните потребители, ще направи нова наредба до следващия отоплителен сезон.
--------
При един откачен радиатор, а друг на нула сметката за "студения" март за някои надхвърля 80 лв...А за други с откачени 4-ри радиатори е близо 150 лв...Да се смееш ли, да плачеш ли, но факт е, че развод с Топлофикация е невъзмооожен...  







Няма коментари:

Публикуване на коментар