Translate

понеделник, 11 юли 2016 г.

В Югоизточна Европа стартира кампания за повишаване на осведомеността за ползите от донорството



 Кампания за донорство вдъхновява хората да споделят и даряват



Инициираната от Астелас Фарма кампания се провежда в България, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватия под мотото „Какво ви вдъхновява да дарите“
У нас инициативата е с подкрепата и на ИАТ и МЗ.
Стартът и бе обявен по време на Втората Европейска конференция по трансплантации и физическа активност, проведена в Правец, с участието на близо 120 души от над 15 държави.
Основната цел на кампанията е да информира и мотивира хората за значимостта на донорството за спасяването на човешки животи. В нейните рамки е създаден www.badidonor.bg - нов сайт информиращ за донорството и трансплантациите у нас.
Образователната страна на инициативата е представена в интернет страницата "Бъди донор", където може да се намери подробна информация за трансплантационната медицина, нейната история, правни и етични проблеми.
На интернет страницата са разказни и лични истории на хора, получили органи от анонимни донори и шанс за нов живот, както са цитирани и данни и от доклада на Евротрансплант за 2014 г.
Съгласно документа 50 000 души в Европа чакат за трансплантация, а всеки ден умират по 12 души, чакайки за трансплантация - 35% от пациентите в листата на чакащите губят живота си преди да се намери донор. Ежегодна в ЕС се регистрират 2000 донора, а трансплантираните органи са 7000. Средното време за чакане за трансплантация на бъбрек е приблизително 43 месеца, за сърце – 15 месеца, за бял дроб – 12 месеца и половина, за черен дроб - 13 месеца и за панкреас - 12 месеца. кампанията за повишаване на осведомеността за ползите от донорството


20 болници пилотно въвеждат пръстовият електронен идентификатор от септември



Пилотните 20 големи – университетски, областни и частни болници от началото на август ще
започнат да купуват устройствата и софтуера за биометричен идентификатор.
Всяко устройство четец се на цена около 200 лв. Болниците сами ще преценяват по колко броя им трябват и ще ги купуват със собствени средства. Първите пациенти ще бъдат хоспитализирани с пръстов отпечатък в началото на септември.
Само месец по-късно биометричният идентификатор ще бъде въведен и в останалите болнични лечебни заведения До края на годината те ще приемат и изписват и с пръстов отпечатък и с електронна проверка на личната карта, както е в момента.
От НЗОК поясняват, че електронният идентификатор не е пръстов отпечатък, защото прави анализ само в 19 точки на пръста. Всяка точка “произвежда” цифра, а цифрите формират уникалния идентификационен код на пациента за здравната система – сега за достъп в болниците, а догодина и за аптеките и личните лекари. След първоначалната регистрация кодът ще бъде криптиран и няма да може да се използва без знанието на пациента, увериха от здравната каса.
------
-Само едно още не е ясно: В коя читава, нормална европейска страна се прилага въпросната техника и кой нормален европейски народ би търпял подобен геноцид?
Ако все така мълчаливо и безропотно си чакаме поредното „заколение", то значи нито демокрацията ни е демокрация, нито манталитета ни европейски! Нов живот
-Защо се въвежда биометричният идентификатор? Дали пък внедряването му няма друга, скрита цел? Например, да се купят четящи устройства, да се плаща абонаментна поддръжка от болниците, да се усвояват едни пари, които да се насочват към правилните лица и фирми… Ако е така, ще приемат ли лекарите безропотно реформа, при която със сигурност ще възникне напрежение, ще има ощетени и първите сред тях ще бъдат изпълнителите на медицинска помощ? Изкушавам се да цитирам Джордж Оруел: „Най-бързият начин да спреш битката е да я загубиш”. Ваня Шипочлиева - alarmanews.com

Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници: Цинично е парите за здраве да отиват другаде. Бюджетният излишък на НЗОК да се харчи за асфалт



Цинично е, когато НЗОК дължи на лечебните заведения 54 млн. лв. за надлимина дейност, в
нейния бюджет да има около 7 млн. лв. излишък.
Това той каза по отношение на отчет на НЗОК, за изпълнението на бюджета от 2015 г., одобрен от МС.
Съгласно него общият размер на получените в НЗОК приходи и трансфери към 31 декември 2015 г. възлиза на 3 133 347 000 лв., а размера на извършените разходи и трансфери на 3 126 020 000 лв. Положителното бюджетно салдо (излишък) за годината е в размер на 7 328 000 лв.
Д-р Болтаджиев припомни, че в годините преди 2014 г. се е случвало НЗОК да отчете излишък, който по закон е отивал в държавния бюджет. Т.е. преразпределя се за премиални на държавните служители или за обществени поръчки за асфалт. Куриозното тази година е, че тези пари отиват за асфалт, когато касата дължи на лечебните заведения 54 млн. лв. надлимитни дейности и има задължения към чужди здравни фондове за 145 млн. лв. На мен ми се вижда цинично парите за здраве да отиват другаде, каза той.

Снимка: youtube.com

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков: УМБАЛ "Св. Марина" - Варна ще извършва костно-мозъчни трансплантации на деца



 Първите процедури ще бъдат извършени под наблюдението на руския проф. Игор Резник, който в момента ръководи научна лаборатория в университетската болница "Хадаса" в Йерусалим.
До момента единствената клиника у нас, в която се извършва тази високоспециализирана дейност, е Специализираната болница по детска онкохематология в София. В последната година обаче работата й е силно затруднена заради масовото напускане на квалифицирани кадри.

Здравният министър Петър Москов: Спешна помощ не е такси. Диспечерът решава, в коя болница да бъде откаран пациентът



-С мое нареждане системата за начин на разпределяне за болниците вече е по различен начин. Това не е решение на екипа на линейката, а на началник-смяната приел сигналът, гледайки къде е адресът и коя е най-близката болница. Целта е да се пресече възможността за договорки между медиците от Бърза помощ и клиниките. Хора от "голямото добро утро" са ползвали линейките като таксита. „Спешна помощ" не е такси, възмутено съобщи той по Нова телевизия.
Д-р Москов се обърна към публичните личности от елита, които имат конкретно желание при спешност къде да бъдат закарани, да не го правят - да не командват колите на „Спешна помощ".

МБАЛ „Бургасмед“ разполага с 64 срезов скенер, който има пециален софтуер за извършване на скриниг за ранно откриване на рак на белия дроб



Модерната апаратура е на Siemens -  световен лидер в производството на високотехнологична медицинска техника. Софтуерът, внедрен в скенера се нарича LDCT –
low-dosecomputedtomography и осигурява възможност за високоспециализирана диагностика.
Всички хора на възраст 55-80 години, които имат анамнеза за 30 пакето-години тютюнопушене и в момента продължават да пушат, трябва да преминат през годишен преглед с нискодозова компютърна томография. Подходящите групи за скринингна рак на белия дроб са именно хора, преустановили тютюнопушенето преди 15 години. Смята се, че то е отговорно за около 85% от случаите на белодробен карцином.
При мъжете ракът на белия дроб представлява 18,5% от всички злокачествени тумори. Съотношението мъже:жени при развитието на заболяването е 3:1 (с изключение на аденокарцинома, където това съотношение е 6:1 в полза на жените).За страната ни заболеваемостта от рак на белия дроб е 52 на 100 000 население.
-Колкото по-рано се диагностицира и лекува белодробният рак, толкова по-добро ще е качеството на живот на пациентите. Провеждането на годишен скрининг с LDCT при високорискови пациенти може да намали смъртността от заболяването. Проблемът е, че точно те не се включват в редовно проследяване, въпреки информираността за заболяването. Рентгенографията на белия дроб и цитологичното изследване на храчка не се препоръчват за скрининг, поради ниска чувствителност и специфичност. Сравнението между трите метода показва убедително, че LDCT е с най-голяма чувствителност, коментира д-р Живко Милков, началник звено по образна диагностика в МБАЛ и ДКЦ „Бургасмед".

Здравният министър д-р Петър Москов: 2700 са служителите в НЗОК. Вероятно може да се извърши държавен преврат, ако са въоръжени



Той коментира, в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ, обвиненията от лекари колеги, че НЗОК работи като банкомат и само дава пари, без да осъществява реален контрол т. е. тя се източва по нерегламентирани пътища и парите на пациентите потъват като в черна дупка.
-НЗОК не е толкова лесна за източване, а от тази година има механизъм за заплащания за плановите пациенти. Здравната каса не е банкомат. Тя има 2700 служители - вероятно може да се извърши държавен преврат, ако са въоръжени.
Преди време обаче д-р Москов призна, че източването на касата е факт...

ВАС отмени Наредба №10 "За проучване на удовлетвореността на пациентите от медицински дейности, закупувани от НЗОК



Съдът установи, че подзаконовия нормативен акт е издадена без мотиви и финансова обосновка и в противоречие с императивни норми на Закона за здравното осигуряване и
Закона за нормативните актове.
С наредбата се даваше право на социологически агенции да извършват телефонна анкета сред пациенти, чиито лични данни се предоставят от НЗОК, по въпроси, свързани с проведеното им лечение и удовлетвореността им от него, като при системна неудовлетвореност болничните лечебни заведения да бъдат санкционирани. В документа обаче не се посочва на базата на колко анкети ще се счита, че е налице системната неудовлетвореност.
От ВАС смятат, че трябва изрично да се дефинира понятието „неудовлетвореност" и да се изясни то на какъв брой мнения от анкетирани отговоря.
Според жалбоподавателите, Центъра за защита правата в здравеопазването, сдруженията на частните болници и НСОПЛБ, това създава риск от разпространяване на здравна информация, която по закон е служебна тайна.
Решението на съда, което отменя цялата наредба, може да бъде обжалвано в 14-дневен срок, пред петчленен състав на ВАС.

1972 специализанти се обучават по новата Наредба за специализации на МЗ



От тях по клинични специалности са 1485 лекари, по неклинични специалности – 253, по
обща медицина – 174 и по специалности за дентални медици само 60. Прехвърлените специализанти от старата Наредба № 34 към новата Наредба №1 са общо са 382, като 371 са по клинични специалности и 11 по неклинични дисциплини.
Според правилата в новата наредба специализацията по клиничните специалности, при които се извършват лечебно-диагностична дейност и здравни грижи, се осъществява въз основа на сключен трудов договор на пълно работно време с лечебно заведение
От МЗ твърдят, че правилата в реда за специализациите са съобразени с европейски директиви.
Лекари от водещи болници в страната обаче твърдят, че административни пречки блокират целия процес, тъй като специализантите трябва да се наемат на трудов договор, но не винаги има свободни щатни бройки.
Освен това има сигнали, че се назначават специализанти с фиктивно проведено интервюта, че им се пускат места за специализация в болниците, където работят и, че все още някои си плащат ежемесечно таксата за специализация от 180 лв.

Снимка: novini.bg

В УМБАЛ „Александрвска” - вторият циклотрон получи лиценз за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели



Съгласно текста на лицензията Александровска болница следва да изпълни допълнителни
мерки за оптимизация на радиационната защита. До тогава болницата има право да изработва само две дози изотоп за една работна смяна.
От „Александрвска” увериха, че вече са предприела действия за изпълнение на допълнителните мерки за радиационна защита и по първоначални данни те ще бъдат изпълнени в срок от 10 работни дни, считано от 7 юли 2016г.
Това е вторият такъв апарат в България и третият в Европа. Средствата за оборудването - 5 200 000 лв. са осигурени от МЗ.
Циклотронният комплекс към Клиниката по нуклеарна медицина бе открит през октомври 2015 г. Той се състои от мини циклотронен апарат, който произвежда индивидуални дози радиоактивни изотопи за приблизително 180–200 пациента на месец.
Досега изотопите за за ПЕТ-скенера са доставяни със самолет, заради краткия им период на разпад.

Снимка:credoweb.bg