Translate

понеделник, 11 юли 2016 г.

В Югоизточна Европа стартира кампания за повишаване на осведомеността за ползите от донорството



 Кампания за донорство вдъхновява хората да споделят и даряват



Инициираната от Астелас Фарма кампания се провежда в България, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватия под мотото „Какво ви вдъхновява да дарите“
У нас инициативата е с подкрепата и на ИАТ и МЗ.
Стартът и бе обявен по време на Втората Европейска конференция по трансплантации и физическа активност, проведена в Правец, с участието на близо 120 души от над 15 държави.
Основната цел на кампанията е да информира и мотивира хората за значимостта на донорството за спасяването на човешки животи. В нейните рамки е създаден www.badidonor.bg - нов сайт информиращ за донорството и трансплантациите у нас.
Образователната страна на инициативата е представена в интернет страницата "Бъди донор", където може да се намери подробна информация за трансплантационната медицина, нейната история, правни и етични проблеми.
На интернет страницата са разказни и лични истории на хора, получили органи от анонимни донори и шанс за нов живот, както са цитирани и данни и от доклада на Евротрансплант за 2014 г.
Съгласно документа 50 000 души в Европа чакат за трансплантация, а всеки ден умират по 12 души, чакайки за трансплантация - 35% от пациентите в листата на чакащите губят живота си преди да се намери донор. Ежегодна в ЕС се регистрират 2000 донора, а трансплантираните органи са 7000. Средното време за чакане за трансплантация на бъбрек е приблизително 43 месеца, за сърце – 15 месеца, за бял дроб – 12 месеца и половина, за черен дроб - 13 месеца и за панкреас - 12 месеца. кампанията за повишаване на осведомеността за ползите от донорството


Няма коментари:

Публикуване на коментар