Translate

понеделник, 11 юли 2016 г.

20 болници пилотно въвеждат пръстовият електронен идентификатор от септември



Пилотните 20 големи – университетски, областни и частни болници от началото на август ще
започнат да купуват устройствата и софтуера за биометричен идентификатор.
Всяко устройство четец се на цена около 200 лв. Болниците сами ще преценяват по колко броя им трябват и ще ги купуват със собствени средства. Първите пациенти ще бъдат хоспитализирани с пръстов отпечатък в началото на септември.
Само месец по-късно биометричният идентификатор ще бъде въведен и в останалите болнични лечебни заведения До края на годината те ще приемат и изписват и с пръстов отпечатък и с електронна проверка на личната карта, както е в момента.
От НЗОК поясняват, че електронният идентификатор не е пръстов отпечатък, защото прави анализ само в 19 точки на пръста. Всяка точка “произвежда” цифра, а цифрите формират уникалния идентификационен код на пациента за здравната система – сега за достъп в болниците, а догодина и за аптеките и личните лекари. След първоначалната регистрация кодът ще бъде криптиран и няма да може да се използва без знанието на пациента, увериха от здравната каса.
------
-Само едно още не е ясно: В коя читава, нормална европейска страна се прилага въпросната техника и кой нормален европейски народ би търпял подобен геноцид?
Ако все така мълчаливо и безропотно си чакаме поредното „заколение", то значи нито демокрацията ни е демокрация, нито манталитета ни европейски! Нов живот
-Защо се въвежда биометричният идентификатор? Дали пък внедряването му няма друга, скрита цел? Например, да се купят четящи устройства, да се плаща абонаментна поддръжка от болниците, да се усвояват едни пари, които да се насочват към правилните лица и фирми… Ако е така, ще приемат ли лекарите безропотно реформа, при която със сигурност ще възникне напрежение, ще има ощетени и първите сред тях ще бъдат изпълнителите на медицинска помощ? Изкушавам се да цитирам Джордж Оруел: „Най-бързият начин да спреш битката е да я загубиш”. Ваня Шипочлиева - alarmanews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар