Translate

петък, 7 юни 2013 г.

Шопингът носи по-голямо удоволствие на британките от секса



Шопингът носи по-голямо удоволствие от секса за половината британки, показва ново изследване. 55% от дамите заявили, че приятен ден по магазините ги радва повече от времето под завивките, въпреки че 10% от купените предмети никога не излизат от гардероба. 11% от анкетираните заявили, че шопингът винаги е по-добър от секса, независимо от обстоятелствата, уточнява БГНЕС.
Изследването сред 2000 британки, всички със сериозна връзка, установило още, че средностатистическата жена мисли за шопинг шест пъти седмично, докато в мисли за секс потъва само четири пъти на седмица.
Допитването показало още, че шопингът може да бъде източник на напрежение за двойките, като 37 на сто заявили, че обикалянето по магазините с партньора често води до разгорещени спорове. В резултат на това мнозинството дами предпочитат да пазаруват с приятелки или сами, а само 16 на сто заявили, че искат да прекарват повече време, пазарувайки с партньорите си.
Дори децата са смятани за по-добър избор за шопинг партньор от 23% от дамите. Изследването установило още, че страстта на британците към модата води до пропиляването на значителни суми, като 9 на сто от анкетираните признали, че никога не използват или носят нещата, които купуват.

Участничките в допитването признали, че притежават най-малко три чифта обувки, които никога не носят, а 20% имат поне три неизползвани чанти, които само събират прах. Общо жените имат неносени дрехи и аксесоари на стойност 697,23 паунда. Купищата неносени и нежелани дрехи оказват негативно влияние върху нивата на стреса, като над 25% от дамите признали, че изпитват редовни пристъпи на вина заради количеството закупени предмети. Близо 10% заявили, че се чувстват виновни всеки път, когато влизат в магазин.

Пейо ЯВОР е български писател, твърдят зрелостници



След като резултатите от държавните зрелостни изпити са вече ясни, в социалните мрежи хит са бисерите, които зрелостниците са написали по темата за „Изгубената родина" от стихотворението на Пейо Яворов „Заточеници".
Сред бисерите на дванайсетокласниците са, че "Яворов се сбогува със сушата, защото е заклещен на един кораб".
Друг зрелостник твърди, че "Яворов е написал стихотворенията "Арменци, "Евреи" и "Баджанаци". Сред най-популярните изцепки на зрелостниците са твърденията че „Пейо ЯВОР е български писател". И "Яворов в това стихотворение описва българския народ като заточен на един кораб".
Модерен прочит на поезията му е твърдението, че "Яворов е имал и съпруга, и любовница, но умира твърде млад".
Според друг дванайсетокласник, "Ако се задълбочим по-дълбоко в определени творби, може да открием дълбок и тежък аспект".
Лирическият герой и темата за изгубената родина в стихотворението някои зрелостници определят така: "Лирическият говорител и неговата дружина обичат всеки стрък и всеки клон от родината".
В своето интерпретативно съчинение анонимен зрелостник твърди, че "Всичко, що синее и зеленее - това е България!".
В есето на друг проверяващите прочели, че "Човек, изгубил родината си, се превръща в предадено животно." И "Без родина човек живее само на повърхността на света."
-------
Яворов много страдал заради едно трагично събитие в живота си - самоубийството на дъщеря си Лора. 
В третия стих се казва как ги е продал КМЕТЪТ.
Яворов е един от поетите, които си изпиват душата върху белите листове.
Яворов в това стихотворение описва българския народ като заточен на един кораб.
Яворов е един от най-изтъканите творци на българската литература.

Стихотворението 3аДоченици.
Стихотворението 3аточеници е интерпретативно съчинение.
Героят вижда как Вардар, Дунав и Марица ще греят в гроба му.

Лирическият герой ОПЯВА своя роден край, понеже заминава за чужбина.
България някога е била силна държава, а сега е като една плюнка на картата на света.
Дори и в гроба, Родината пак ще липсва на заточените.

четвъртък, 6 юни 2013 г.

В болница „Софиямед“ се извърши първата в България ендоскопска операция на ухо




Уникална за България слухоподобряваща операция е извършена в столичната болница „Софиямед”, с помощта на изключително прецизна и модерна ендоскопска  апаратура,  през външния слухов проход,  без използване на микроскоп.
Операцията е преминала  под ръководството на началника на УНГ-отделението д-р Иван Йорданов.
Новата техника позволява поставянето на точна и бърза диагноза, лесно локализиране на болестния процес, визуализиране на анатомията  на  цялата тъпанчева мембрана и детайлно изследване на всички анатомични подробности на тъпанчевата  кухина,  в това число и онези скрити структури, които не са достъпни за оглед с микроскоп. При извършването на операцията не се налага използването на  разрези при тесен и изкривен ушен канал, а периодът  на възстановяване е по-бърз, безболезнен и лесен, с еднодневен болничен престой.
Ендоскопските операции на ухото се извършват  повече от 20 години в света , като показанията за прилагането им се увеличават в наши дни при лечение на иначе трудно лечими, остри и особено на хронични заболявания на външното и средно  ухо.
Оперираният пациент е бил с две перфорации на тъпанчето, с размери 4 мм и 4.5 мм, и целта е била да се затворят пластично и да се възстанови нормалната структура на тъпанчевата мембрана, с което се предотвратява възможността за поява на бъдещи инфекции в средното ухо и възстановяване на слуха в нормални стойности, обясняват от лечебното заведение.
С помощта на оптики с различен градус е извършен и видеодокументиран оглед на всички анатомични структури на иначе невидимата анатомия на средното ухо. С досега познатите методи на оглед - а именно операционен микроскоп - това беше невъзможно. Предимство на прилаганата техника е и непропускане и отстраняване на допълнителна и съпътстваща патология. Пациентът е понесъл добре интервенцията и е изписан от отделението на следващия ден, допълват от болницата.
„Нашето виждане е, че  използването на ушния ендоскоп за диагностициране на остри и особено на хроничните  заболявания на ухото и прилагане на най-съвременни оперативни техники за лечението на тези заболявания, е нов скок в борбата за предотвратяване на тази патология”, посочват от „Софиямед”. И още: „Нашата цел е изграждане на център за диагностика, лечение, обучение  и популяризирането й сред УНГ специалистите и общопрактикуващите лекари. Така нашите пациенти в „Софиямед“ ще имат възможност да получат най- съвременната профилактика, диагноза и лечение, както във водещите световни центрове. Болницата е оборудвана с най-ново поколение медицинска апаратура и в съчетание със специалистите и професионално избрани медицински екипи предоставя огромни  възможности за съвременно лечение”.
Д-р Йорданов и неговия екип са част от кампания „Бъдете здрави“ на болница „Софиямед“. През целия месец юни ще се провеждат  безплатни профилактични прегледи по УНГ-болести.
За повече информация и записване на часове за преглед:  0700 89 089.

БТПП подкрепя кампания за трудова заетост на хора с множествена склероза



Цветан Симеонов, председател на БТПП, проведе среща с Татяна Иванчева – председател на Фондация “Множествена склероза - Общество България” и Силви Гаврилов, зам.-председател на Националната пациентска организация.
По време на нея бяха обсъдени въпроси за подобряване на обслужването и качеството в здравеопазването.
БТПП ще търси взаимодействие с МЗ за въвеждането на GS1 стандартите в сектора, които са с доказана ефикасност по света. Въвеждането на единна система създава предпоставка за електронен обмен на данни и стандартизиране на електронните съобщения и на процесите по веригата на снабдяване. Това води до повишаване на ефективността и прозрачността на процесите и позволява реализирането на ефективни системи за проследимост на всички действия. Използването на системата ще доведе до по-рационално използване на средствата в НЗОК и достигането им до по-широк кръг пациенти.
БТПП, заедно с други заинтересовани организации – асоциации, производители и търговци на фармацевтични средства, производители на медицинска екипировка, както и пациентски организации, работи за повече прозрачност, вземане на добри и ефективни решения в системата на здравеопазването. Подкрепи стартиращата кампания на Фондацията за трудова заетост на хора с множествена склероза (МС) и ще съдейства за повишаване на
информираността на фирмите и обществото за проблемите и възможностите на хората с това заболяване и осигуряване на равни възможности на пазара на труда.
Фондацията помага за отстояване правата на болните, тяхната защита при наемането им на работа, устойчивост на стреса за работещи и ефективност на работното място. Хората със заболяване от МС показват повече старание и изпълнение на задълженията от другите работещи, имат по-скромни изисквания към размера на трудовото възнаграждение и благодарение на заетостта си се чувстват пълноценни и значително подобряват състоянието на болестта.
За информиране на по-широк обществен кръг за проблемите на хората с МС, със съдействието на БТПП и регионалните търговско-промишлени палати, Фондацията възнамерява да организира срещи в различни градове на страната с представители на работодателски организации, Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда и други местни организации.

БТПП награди ученици от Националната търговско-банкова гимназия



Учениците от Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ), спечелили конкурса, обявен от БТПП по повод 100-годишнината на училището, бяха наградени от председателя на Палатата Цветан Симеонов. Церемонията по връчването на наградите се състоя по време на проведения на 5 юни педагогически съвет на гимназията. Възпитаниците на НТБГ бяха изготвили проекти на тема „Визия за по-добро представяне на БТПП в интернет пространството“ и „Програма за младежка заетост“.
Председателят на БТПП благодари за положените усилия и интереса към дейността на Палатата и отбеляза, че Комисията по оценяването доста се е затруднила заради високото качество на всички кандидатствали проекти. Цветан Симеонов изрази надежда все повече ученици да се състезават в подобни конкурси. „БТПП ще продължи да усъвършенства идеите си за такъв тип съревнование, защото в бизнеса винаги има конкуренция и ако не притежаваш гъвкав ум и предприемаческа воля -нямаш шансове за успех. Имено тези качества трябва да се съживят и възпитават още в най-ранна възраст у младите предприемачи“, заяви при награждаването председателят на БТПП.
Носители на наградите:
Първо място (парична награда и диплом) - Светлана Янкова и Иван Иванов - за разработване на идеен проект „Платформа за младежка заетост”, с практична насоченост и приложимост, ясна и аргументирана икономическа обосновка за неговата реализация.
Второ място (парична награда и диплом) - Александър Проданов, Венислав Иванов и Грета Кънчева - за разработване на идеен проект „Визия за по-добро представяне на БТПП в интернет пространството“, с добра аналитичност и нови предложения с практическа приложимост.
Трето място (парична награда и диплом) - Мартина Манаскова, Иванета Страшимирова и Стефан Пъневски - за разработване на идеен проект „Визия за по-добро представяне на БТПП в интернет пространството” с предложения за по-добро представяне на дейността на Палатата в общественото пространство.
Връчени бяха и допълнителни отличия за участие в Дискусионен форум на Ивиана Младенова и Имeн Урумова.

Столетник от Варна прогледна след операция при д-р Хубанов



Очният център консултира безплатно болни с катаракта
  
Столетник от варненския квартал Галата прогледна след операция при д-р Пламен Хубанов, по време на която са отстранени помътнелите лещи от очите му. На тяхно място са поставени изкуствени лещи акрисоф, които напълно заместват естествените.
Днес 100-годишният дядо Руско вече вижда и може да се придвижва сам, след като повече от година е бил почти сляп заради катаракта и на двете очи.
„Никога не е късно човек да се подложи на операция и да възвърне зрението си. Сега искам да видя България цветуща, каквато беше през 1935-1936 година”, сподели столетникът, който изглежда учудващо млад за годините си. Роден е през 1912 г. в Лозенград (днешна Турция), в деня, в който започнала Балканската война. Член е на Тракийското дружество, а девизът му е: „За България съм готов на всичко!”. Служил е на кораба „Дръзки”, а в момента е запасен подофицер. Живял е в Бургас и София, а от няколко години се е установил в кв. Галата, Варна. Не знае на какво дължи дълголетието си, но споделя, че не е пушил от 1942-ра година.
Операцията е извършена в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец”.
-------
Катарактата (старческо перде) е много разпространено заболяване при хората над 55-годишна възраст и причинява абсолютна слепота. Това може да се предотврати само с операция. На 25 юни от 16.30 часа Очен център „Св. Николай Чудотворец” прави безплатни консултации за болни с катаракта и техните близки. Целта е да се разясни какво представлява катарактата, какви са разликите между вътреочните лещи, които са единствения начин за възстановяване на зрението при това заболяване, както и какви са критериите по които да си изберат леща. За повече информация и записване за консултациите – тел. 052 630 670.


Кабинетът откри в бюджета 1,8 млрд. лв. дупка



Има риск в държавния бюджет да се отвори допълнителен дефицит

Не заварваме цветуща финансова ситуация. Има риск в държавния бюджет да се отвори допълнителен дефицит от 2,4% от БВП, предупреди министърът на финансите Петър Чобанов след заседание на правителството, проведено на 05.06 т. г.. Ако прогнозата  се окаже вярна, това ще означава, че дупката в бюджета ще се окаже почти 3 пъти по-голяма от планирания
дефицит за 2013 г. от 1,3% от БВП.
Чобанов повтори казаното от него преди дни, че според оценките на приходните агенции има риск от неизпълнение на планираните приходи с малко над 1 млрд. лв. В същото време имало очаквания за допълнителни разходи от 830 млн. лв. заради просрочени задължения и допълнителни искания на министерствата.
Финансовият министър все пак успокои, че става въпрос за евентуални рискове, които правителството ще се опита да управлява. Той гарантира, че дефицитът няма да стигне 4%. Според изискванията на Европейската комисия държавите членки на ЕС могат да си позволят максимум 3% дупка в бюджета.
“Надявам се да можем да овладеем в някаква степен тази тежка ситуация”, каза Чобанов. Според него засега не се налага актуализация на бюджета.
Премиерът Пламен Орешарски заяви, че според наблюденията му от последните 20 г. “никога ситуацията в страната не е била по-зле”. 
“Не говоря само и единствено за цифри, а и за състоянието на бизнес климата, отчаянието в гражданите и структурните проблеми, натрупани в различни звена на публичния сектор”, каза той.
Орешарски добави, че ще покани работодателите, синдикатите и неправителствени организации, за да се сформира работна група, която да започне преглед за облекчаване на регулаторните режими и намаляване на административните такси. Ще се преразгледа и законът за обществените поръчки.

2/3 от французите смятат, че ЕС върви в неправилна посока

62%-близо две трети от французите смятат, че ЕС върви в грешна посока, а 51% не одобряват управлението на президента Франсоа Оланд, предаде Ройтерс.
От допитване на "Галъп", извършено в шест страни (Великобритания, Франция, Холандия,
Полша, Германия и Дания) от ЕС, става ясно, че 55% от британците искат страната им да напусне ЕС. 
56% от британците също смятат, че ЕС не върви в правилната посока.
82% от жителите на Обединеното кралство пък не одобряват управлението на премиера Дейвид Камерън, посочва още анкетата.
Запитани относно германската лидерска роля в ЕС, 54% от германците я одобряват, заедно с 36% от британците и 45% от французите.
Сред жителите на шестте страни канцлерката Ангела Меркел се ползва с повече одобрение, отколкото неодобрение.
Резултатите от анкетата на "Галъп" показват, че евроскептицизмът се е разпространил повече от очакваното и е обхванал дори французите.

Специалистите съветват всеки да проверява профилактично очите си поне веднъж годишно



А ако има установен проблем, да следва указанията на офталмолога. Заради значителното разпространение на глаукомата и макулната дегенерация, които в началото могат да протичат скрито, водещи американски учени създадоха компютърна платформа, чрез която всеки може да провери зрението си от домашния или друг компютър, без да е необходимо съдействието на специалист. През 2012 г. със съдействието на доц. Цончо Янчулев, офталмолог и преподавател
в университетската болница в Сан Франциско, Калифорния, американската фондация, която е създала програмата за онлайн диагностика, я дари безвъзмездно на българските пациенти.
Всичко е преведено на български, така че никой да не е затруднен в проверката на очното си здраве. Достатъчно е да влезете на интернет адреса www.spasiochi.com, за да си направите много достоверен тест за макулна дегенерация и за глаукома. Тези тестове не заместват лекарския преглед, но пресяват хората, които трябва непременно да отидат на офталмолог, за да открият своето заболяване една, две, понякога три години по-рано. А това дава шанс за запазване на зрението дори при сериозна диагноза.
Не подценявайте здравето на очите, следете периодично състоянието на зрението си, съветват офталмолозите. Те понякога установяват едва 20-30 процента остатъчно зрение на едното или на двете очи, без самият пациент да подозира това.
Причината е, че в много случаи зрението намалява бавно и постепенно и човек се адаптира до известна степен към ограничената възможност да вижда ясно. Основните причини за влошаване на зрението остават катарактата (известна като очно перде), глаукомата и макулната дегенерация. В тази група не влизат обикновените късогледство и далекогледство, защото при тях е достатъчна корекция с правилно определени и добре изработени очила или лещи.
Проблемът е, че ако успехът с възстановяване на зрението при катаракта е над 90 на сто, нещата не са така оптимистични при напреднала глаукома и/или макулна дегенерация. Затова от решаващо значение е всяко отклонение от нормалното състояние на очите да бъде диагностицирано максимално рано и да бъде лекувано от опитни професионалисти.
Всеки първо трябва да се регистрира като потребител на страницата, защото цялата система е много сигурна и пази персоналните данни. След тестването данните се обработват, проверяват се от специалист и програмата връща отговор дали има съмнение за глаукома или макулна дегенерация. Всичко отнема няколко минути, а резултатите са много точни, защото методът е същият, който се прилага за диагностика и в очните кабинети, но е адаптиран за самостоятелно приложение от домашния компютър.
Как могат да проверят зрението си възрастни хора, които нямат компютри и близки хора с модерна техника. Евентуално решение би било обучаването на работещите в местни библиотеки и читалища, които разполагат с достъп до интернет, да помагат на посетителите да проверят зрението си.

В."Земя"

Инфарктът взе на прицел жените между 30 и 60 г.



Инфарктът „взе на прицел" младите жени. С 30% са се увеличили случаите на сърдечен удар при дамите на възраст от 30 до 60 г. в сравнение със статистиките за едно десетилетие назад, показват световни проучвания. За съжаление тревожната тенденция не подминава и България.
Каква е причината за тези данни, медицината все още не е намерила изчерпателен отговор, каза пред „Труд" проф. Юлия Джоргова, началник на Клиниката по кардиология в столичната университетска кардиологична болница „Св. Екатерина". Специалистката е въвела у нас за първи път много инвазивни методики.
„Наскоро се върнахме от най-големия форум по интервенционална кардиология в Европа-т.нар. ЮроПиСи Ар. И там бяха докладвани много случаи на инфаркти при млади жени, дори имаше и един с 15-годишно момиче", добави проф. Джоргова.
Защо сърдечният удар атакува по-мощно българките между 30 и 60 г? „Една от теориите е, че съвременната апаратурата позволява да се откриват повече такива случаи", обясни проф. Джоргова. Само че наблюдението се потвърждава във всички страни по света, т. е. и в такива, които не се радват на последните технологиите. „Ако трябва да се успокоим с нещо, то все още бройката на мъжете с инфаркт преобладава, но пък при жените усложненията са повече и смъртността е по-висока", каза ръководителката на Клиниката по кардиология в „Св. Екатерина". Тази седмица тя е лекувала жена на 36-години, от Перник. Пациентката не се чувствала добре и два пъти отишла на лекар, докато накрая докторът се сетил да й направи кардиограма. И установил, че е със сърдечен удар. „Причината е, че невинаги колегите мислят за инфаркт при такива млади пациенти. Затова жената стигна до нас 4 дни по-късно...", разказа проф. Джоргова. В момента кардиологичните клиники масово съобщават за пациенти, които пристигат с дни закъснение след инфаркта. Лекарите ги наричат „запуснати болни". „Причината е, че много от тях не винаги съзнават, че болката, която усещат, е сигнал за инфаркт и че незабавно трябва да се вземат мерки. Доста от пациентите се колебаят дали всъщност не ги боли стомахът или неразположението е заради някоя настинка", посочи проф. Джоргова. Друго обяснение е, че масово нашенците смятат, че каквото и да е оплакването, то ще им мине, пък после евентуално може да отидат на лекар. „Не на последно място виновна за закъснението е по-явилата се липса на доверие в медицината, до която се стигна след отрицателна кампания срещу съсловието. Хората по-рядко вече имат желание да ходят на доктор",   каза  още  проф.
Джоргова. Шокиращ случай на късно търсене на помощ след инфаркт е с 53-годишен пациент от Харманли. Той получил сърдечен удар в края на март. „Болката в гърдите му била много силна, но той не й обърнал внимание и така изкарал инфаркта на крак. Дойде при нас в края на май... Беше с много тежко усложнение - тежка сърдечна недостатъчност. Не можеше да направи и пет крачки", разказа проф. Джоргова. Тя и колегите й открили, че той има разкъсване на преградата между двете сърдечни камери. „Така кръвта в тях се смесва, белият дроб се пълни с вода, а пациентът е с тежък задух. Единственото, което можем да предприемем в такива случаи, е оперативно лечение, но то носи доста сериозен риск. За щастие пациентът оцеля", посочи лекарката.
Зачестяват и пациентите, които отиват в болница на третия ден след инфаркта. „Тази неделя имахме такъв болен - на 64 г. от Перник. За първи път усетил болката
зад гръдната кост в петък, но помислил, че има проблем с корема. За съжаление инфарктът често се бърка с гастрит или с оплакване вследствие на непоносимост към някаква храна", разясни специалистката. Нейният съвет е: при всички случаи, усетите ли дискомфорт в гърдите или на други места в горната част на тялото заедно примерно със задух, пот и гадене, незабавно да отидете при лекар. „Чрез „Труд" искам да се обърна към хората, те трябва да разберат колко важна е профилактиката. Един или два пъти годишно те задължително трябва да минават на преглед при личния си лекар, а хората с риск от сърдечни заболявания (например с хипертония, диабет, с наследствена предразположеност и др.) - да се консултират и с кардиолог. Поне един път годишно. Защото най-ефективно и бързо се лекуват рано установени заболявания", категорична    е проф. Джоргова. Има и добри новини. „На европейския форум, за който споменах, бяха отчетени резултатите от програмата „Стент за живот". Бе съобщено, че откакто тя е стартирала през 2008 г., България е направила най-голям скок в създаване на условия за добър достъп на пациентите до съвременното лечение на инфаркта - т. нар. коронарна ангиопластика или поставяне на стент. А това намали смъртността при острите случаи на инфаркт от 15% на 5%. Говорим за случаите, когато болният дойде навреме", посочи водещата специалистка. Най-малък успех страната ни бележи по показателя „пристигане навреме до инвазивна кардиология". „През 2008 г. със закъснение се приемаха 62 на сто от българите с инфаркт (става дума за период в рамките на 24 часа), днес този процент е 48", обясни проф. Джоргова. Според нея статистиката може да стане по-добра само с помощта на медиите.
„И още нещо - всеки пациент с инфаркт има право да избере в коя инвазивна лаборатория да бъде закаран!", припомни проф. Джоргова.
Заради недостатъчното финансиране от здравната каса изоставаме в прилагането на модерни терапии. А тъй като се правят рядко, качеството на извършването им се понижава. „В „Св. Екатерина" започнахме да поставяме т. нар. трансфемсрални аортни клапи от 2009 г. Те се имплантират при стеснение на аортната клапа (т. нар. стеноза). функцията на клапата е да отвежда чистата кръв и да кръвоснабдява целия организъм с кислород. Тя се намира между сърцето и аортата", добави проф. Джоргова. Стеснението й е един от най-честите пороци на третата възраст, а около 5 г. след наличието му пациентът може да почине. Традиционната хирургия носи сериозни рискове, затова спасението са модерните клапи, които обаче струват около 50 хил. лв. А здравната каса не плаща за всички нуждаещи се пациенти.
Как да познаем сърдечния удар
Някои сърдечни пристъпи са внезапни и интензивни, но повечето започват бавно, със слаба болка или неразположение. Ето и симптомите на инфаркта:
• Болка в средата на гърдите, която продължава повече от няколко минути или е на пристъпи. Може да се чувства като натиск в гърдите, задушаване.
• Болка в едната или двете ръце, в гърба, врата, челюстта или стомаха.
• Други признаци - може да включват студена пот, гадене или замаяност.
Ако усещате тези симптоми повече от 5 мин, веднага се обадете на 112.

Диана Тенчева
В."Труд"



Hell Air купи два хеликоптеера-линейки



Компанията води преговори със здравните институции да финансират „Спешна помощ" и по въздуха


След атентата в Сарафово пострадалите бяха транспортирани до София с военни вертолети, защото за разлика от останалите европейски страни България няма „Спешна помощ" по въздуха. Преди десет години ДЗИ беше купила два хеликоптера на стойност 500 хил. евро и 1 млн. евро, за да оказва помощ по пътищата на клиентите си. Схемата обаче така и не проработи.
Сега авиационната компания Heli Air е амбицирана да възроди санитарната авиация с два хеликоптера-линейки на британско-италианската компания AgustaWestland, а българският въздушен превозвач вече е сертифициран от Европейската агенция по авиационна сигурност, че може да сервизира хеликоптерите на италианския концерн.
Мултифункционален
Хеликоптерът е оборудван със спасителна апаратура и за работа в планински и трудно достъпни райони. Той може да поддържа скорост от 240 км/ч и да лети на височина до 4500 метра. Целта е в рамките на 15 минути да стигне до пациента и до т.нар. златен час - времето от инцидента до операцията в болница, пострадалият да бъде спасен.
Председателят на съвета на директорите на Heli Air Георги Спасов не спомена стойността на инвестицията, нито стойността на един курс с пациент на борда. Той обаче се надява тези хеликоптери да станат част от бъдещата въздушна „Спешна помощ" на България.
Компанията е водила преговори за строеж на площадки за вертолетите е двора на университетска болница „Св. Анна" в София, до ски влека в Банско и в двора на областната болница в Бургас. Тъй като въздушната линейка ще бъде с лекар на борда, Heli Air води преговори и с Центъра за спешна медицинска помощ и с болници, за да окомплектоват екипите.
„Годишната издръжка на три медицински хеликоптера и един самолет, които да покрият България, ще струва около 6 млн. лв. годишно", коментира Спасов. По думите му този парк е достатъчен, за да покрие територията на България първоначално.
Спасов допълни, че компанията му ще води преговори да участват в заплащането на стойността на спасителните полети със здравното министерство, здравната каса, Българския Червен кръст и планинската спасителна служба, Националната система 112, със застрахователи и големи компании като топлоелектроцентралите, АЕЦ „Козлодуй" и „Лукойл". От вертолетната компания предлагат да се обмисли възможност системата да се финансира с по едно евро от туристическите такси, от таксите на прелитащите самолети в РВД или пък да се удържат 1-2 лв. от застраховките „Гражданска отговорност" на водачите на автомобили. Годишният бюджет на „Спешна помощ" е около 60 млн. лв., а дори и сега целта е в рамките на 15 минути да стигне до пациента.
голяма част от линейките й са стари, недобре оборудвани и за тях не достигат екипи.
По-различна реалност
На представянето на вертолета присъстваха партньорите на Heli Air от швейцарската и словашката въздушна медицинска служба. В Швейцария например денонощно дежурят 11 машини, които покриват територията на страната и през 2012 г. те са извършили 11 хил. спасителни мисии, съобщи Стефан Бекер, председател на Rega, организацията, която ги управлява. Самата тя е неправителствена, регистрирана в обществена полза и не формира печалба. Шестдесет процента от приходите, с които финансира работата си, са от лични вноски на жителите на Швейцария - средно по около 30 швейцарски франка (24 евро) годишно. През миналата година гражданите са дотирали въздушната си бърза помощ с общо 83 млн. швейцарски франка (67 млн. евро). 

Десислава Николова

Daily Капитал
 

Рафи-големият победител в "Като две капки вода"



Дългоочакваният финал на шоуто премина през истински емоции, шоу, усмивки, целувки и специални награди за всички, които бяха част от екипа в продължение на три месеца.
След победа в първото издание на X Factor, сега Рафи  е и големият победител в първото издание на "Като две капки вода".
След 12 лайфа, 4 победи, трансформации в различни роли и изключително трудни
задачи, той завоюва първото място и спечели чисто нов автомобил Nissan Juke.
Рафи сбъдна и детската си мечта - да изпее Лучано Павароти. Именно арията
на големия тенор му донесе победата.
На второто място остана Милица с няколко процента по-малко от Рафи. Тя получи и специалната награда на журито - да бъде гост-жури във втория сезон на шоуто.

Израелци правят ин витро болница в Пловдив




Новата клиника ще се намира в район „Южен" и  ще отвори врати през януари 2014 г..
Израелците ще прилагат методи и техники, които дават 60% успеваемост при ин витро процедурите . В момента се набират специалисти - акушер-гинеколози, ембриолози и биолози, които да отидат на 2-месечно обучение за ноу-хау в специализирана клиника за репродуктивно здраве в Израел.
Добрата новина за двойките, които се борят с безплодието, бе съобщена в края на май по време на празненството за „Деня на Йерусалим" в Пловдив, организирано от д-р Невен Енчев, шеф на фондация „Качество на живот".

Клиничните изпитвания PrimoTinA-asthmaTM са част от голяма международна клинична програма с проучвания от фаза III



Тя  включва повече от 4000 пациенти, наречена UniTinA-asthma® и е разработена с цел да установи профила на ефикасност и безопасност на tiotropium, прилаган  чрез инхалатора Respimat® Soft MistTM Inhaler (SMI) при пациенти с астма.
UniTinA-asthmaTM включва няколко клинични проучвания, които изследват прилагането на tiotropium Respimat® добавен към обичайното лечение при възрастни, юноши и деца на възраст над 1 година с персистираща астма с всякаква тежест.
 “Клиничната програма UniTinA-asthmaTM изследва дали tiotropium  би могъл да удовлетвори необходимостта от лечение на значителен брой пациенти с астма, които остават симптоматични, независимо от наличните терапевтични възможности. Тази програма показва нашия ангажимент за разработването на tiotropium Respimat® с профил подходящ за широк кръг от пациенти от всички възрастови групи, които имат от лека до много тежка астма,отбеляза професор Клаус Дуги, Старши вицепрезидент „Медицински дейности”, Boehringer Ingelheim.
Настоящата фаза III на програмата се състои от  11 проучвания, в които са  включени повече от 4000 пациенти от над 150 центъра по света
Клиничните проучвания в програмата UniTinA-asthmaот фаза III са насочени към неудовлетворената потребност на пациентите, които остават симптоматични, въпреки наличните терапии.
Tiotropium e дългодействащ антихолинергичен бронходилатор и е първото инхалаторно поддържащо лечение за пациенти с ХОББ, което води до значително и дългосрочно подобрение на дихателната функция при еднократен дневен прием.  Функционира  чрез отварянето на стеснените дихателни пътища и спомагането за поддържането им отворени в продължение на 24 часа.  Tiotropium в клиничната програма за астма, е разработван съвместно с Boehringer Ingelheim и Pfizer, под ръководството на Boehringer Ingelheim в операциите по всички дейности за клинично развитие. Съществуващият съвместен договор между Boehringer Ingelheim и Pfizer позволява търговска дейност и на двете компании.
Инхалаторът  Respimat® Soft MistTM Inhaler (SMI)  е разработен от Boehringer Ingelheim.Той е ново поколение инхалатор, който предоставя уникална „Soft Mist TM, технология на впръскване, лесен е за употреба, и е предпочитан от пациентите в сравнение с други налични в момента инхалатори.
Астмата е хронично заболяване, характеризиращо се с възпаление на дихателните пътища и бронхоконстрикция, което води до  ограничение на въздушния поток до и от белите дробове, затруднява дишането и повишава отделянето на секрет. Хората, страдащи от астма, получават епизодично хрипове, задух, стягане в гърдите и кашлица. При контакт с дразнители, които  провокират  заболяването  (напр. инфекции, полени, пушек), дихателните пътища могат да се възпалят, подуят и стеснят. Чрез избягване на дразнителите, които провокират астма, може да се намали нейната тежест. Въпреки, че астмата не може да бъде излекувана, подходящото лечение може да контролира заболяването и да даде възможност на хората да се радват на добро качество на живот. Въпреки това, данните на епидемолозите показват, че независимо от лечението, най-малко 40% от възрастните хора с астма остават симптоматични, което може да доведе до ограничения в начина на живот и дори до необходимост от спешна помощ.  Тези пациенти биха имали полза от новите терапевтични възможности.
Приблизителният брой хора, страдащи от астма в световен мащаб варира между 100 и 300 милиона, като се предвижда цифрата да достигне 400-450 милиона души в световен мащаб до 2025 г. Разпространението на астмата е най-голямо в индустриализираните държави. В света, приблизително 180000 смъртни случая годишно се дължат на това забляване  въпреки, че има значителни регионални различия в нивото на смъртност.
Счита се, че икономическите разходи, свързани с астмата са едни от най-високите сред хроничните заболявания. В световен мащаб, икономическите разходи, свързани с нея надвишават тези на туберкулозата и ХИВ/СПИН взети заедно.

 

Резултати от фаза III: tiotropium Respimat® е ефективен при симптоматични пациенти с астма независимо от приема поне на ICS/LABA



без значение от тяхната възраст, алергичен статус, тютюнопушене и реакцията на бронходилатора
·        Tiotropium приеман чрез инхалатор Respimat® SoftMistTM увеличава времето до първото тежко обостряне и първия епизод на влошаване на астмата при широк кръг пациенти, които остават симптопатични независимо от лечението им с ICS/LABA.
·        Подобренията във функцията на белите дробове с tiotropium са специфични при пациентите с астма; като съпътстващо болестта състояние, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е изключена от това проучване.
При пациентите с астма, които остават симптоматични, независимо от лечението им поне с ICS/LABA, tiotropim приеман чрез инхалатор Respimat® SoftMistTM  увеличава времето до първо сериозно обостряне и първи епизод на влошаване на астмата. Това подобрение е независимо от възрастта, алергичния статус,  тютюнопушенето и реакцията на бронходилатора.
Това е основното откритие от анализа на данни от фаза III на проучванията  
PrimoTinA- asthmaTM , което беше представено за пръв път на конгреса на Американското торакално дружество (АТД), във Филаделфия, Пенсилвания, 2013 г.
Анализът показа, че възрастта на проявление, продължителността на симптомите, отсъствието на тютюнопушене, алергичният статус и реакцията на бронходилатора в групата пациенти от PrimoTinA asthmaTM са сигурно основание да се счита, че пациентите, включени в тези проучвания от фаза III са имали астма, а не ХОББ.
Проф. Хюб А. М. Керстйенс от Университетски медицински център, Грьонинген, Холандия заяви: „Тези резултати сочат, че tiotropium е ефективен за широк кръг пациенти, които остават неконтролирани и имат обостряния на астмата, въпреки стандартната комбинация от използването на умерена до висока доза инхалаторни кортикостероиди (ICS) плюс дългодействащи бета-агонисти (LABA). Освен това, удължаването на времето до първо тежко обостряне и първи епизод на влошаване на астмата, установено с добавянето на tiotropium, не е ограничено за специфични подгрупи от пациенти”.
Като се има предвид познатата ефективност на tiotropium за ХОББ и значителните ползи наблюдавани при пациентите с ХОББ, които имат съпътстващи характеристики на астма, беше важно да се проучи дали пациентите, включени във фаза III на проучването PrimoTinA-asthmaTM, биха могли да бъдат считани със сигурност за пациенти, които имат астма самостоятелно.
 „Подобренията бяха сходни, например, между по-възрастните и по-младите пациенти, между пациентите с и без алергии, между пациенти с по-висока степен на обратимост на астма и такива с по-малка степен на обратимост, и между бивши пушачи и пациенти, които никога не са пушили”, обясни професор Керстйенс.
Проф. Дейвид Халпин, консултант по респираторна медицина, Кралска болница Девън и Екзетър, Великобритания, каза: „Тези резултати ни предоставят доказателства, че пациентите в тези проучвания, които показаха ефикасността на tiotrpoium, са имали клинични характеристики типични по-скоро за астмата, отколкото за ХОББ. Профилът на ефикасност демонстриран в проучването PrimoTinA-asthmaTM , следователно представя подобрението на астмата при пациентите.”
Въпреки настоящите терапевтични опции, най-малко 40% от пациентите с астма остават симптоматични и могат да получат тежки и животозастрашаващи астматични обостряния (пристъпи).  Всички пациенти в проучването PrimoTinA-asthmaTM са били симптоматични, независимо от лечението най-малко с ICS/LABA.
Проучванията PrimoTinA-asthmaTM (1 и 2) са две репликиращи се двойно слепи паралелно групови изследвания, включващи пациенти на възраст 18-75 години, с 5-годишна продължителност на астмата, диагностицирани преди 40-годишна възраст, непушачи от дълго време, или бивши пушачи, които са пушили по-малко от 10 пакето-години и, които са спрели тютюнопушенето или повече години преди набирането им за проучването.
Общо 912 пациенти са рандомизирани за допълнителен прием на  tiotropium Respimat® 5 mg (n=456) или плацебо (n=456) в рамките на 48 седмици. В допълнение към ICS/LABA, на пациентите в клиничните изпитвания PrimoTinA-asthmaTM беше разрешена допълнителна подлежаща терапия, включително антихистамини, противоалергични препарати, назални стероиди и omalizumab.
Сред всички участници в проучването, времето до първо тежко обостряне е удължено с добавянето на tiotropium Respimat® (намаляване на риска 21%; рисков коефициент 0,79; p=0.03). Времето до първи епизод на влошаване на астмата е увеличено в групата приемаща tiotropium, сравнено с групата приемаща плацебо (намаляване на риска 31%; рисков коефициент 0,69; p<0.001). Тежките обостряния са дефинирани в проучванията PrimoTinA-asthmaTM като влошаващи астмата и налагащи започване или удвояване на дозата на системните глюкокортикостероиди.
Клиничните изпитвания PrimoTinA-asthmaTM са част от голяма международна клинична програма с проучвания от фаза III, която включва повече от 4000 пациенти, наречена UniTinA-asthma®.