Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Спира се вдигането на възрастта за пенсиониране и на осигурителния стаж с по 4 месеца на годинабликацията



Това става ясно от актуализирания вариант на плана "Орешарски", внесен в парламента в края на месец май.
Така новите управляващи се отказват от пенсионната реформа на ГЕРБ, с която от 2012 г. започна постепенно увеличаване на годините за пенсия заради големите дефицити във фондовете на НОИ.
Златното швейцарско правило, с което всяка година ще се осъвременяват пенсиите у нас, пък ще започне да действа от 1 юли 2014 г., става ясно още от плана "Орешарски". Индексирането на парите за старост по това правило бе замразено от 2010 г. заради недостиг на средства в бюджета.
Първото спешно нещо, което министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов ще предприеме, е изпълнението на пакета стабилизиращи мерки, обявени вече в плана "Орешарски"
Те са насочени към подпомагане на хората в неравностойно положение да изкарат по-леко зимата. Предстои да бъдат разработени нови критерии за достъп до енергийни помощи, така че повече хора да се възползват от тях. За 1 септември първолаците, в чиито семейства доходите са под 350 лв. на човек, ще получат еднократна помощ от 310 лв. вместо 150 лв. Друга мярка е вдигането на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да стане 310 лв. при 240 лв. сега.
Социалното министерство освен това няма да раздава пари на калпак. Хората на социални помощи ще ги получават, само ако ходят на курсове по ограмотяване и квалификация.
Според д-р Адемов сегашното условие хората на социално подпомагане да вършат по 14 дни в месеца някаква работа към общината не е достатъчно. По думите му само с получаване на образование и квалификация тези хора, които масово са неграмотни, имат шанс да се реализират на пазара на труда.
"Ще следваме принципа - парите на данъкоплатците да попаднат при най-нуждаещите се, които не могат да се справят сами", каза още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар