Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването: На фокус - спешната помощ



Здравният министър д-р Таня Андреева започва работата си с акцент върху Спешна помощ. В интервю пред в. "Стандарт" тя обяви, че от Световната банка ще бъде взет заем от 500 млн. лв.,
като по-голямата част от него ще отиде за покупка на нови линейки и за увеличаване на заплатите на медиците. Досега обаче средства по структурни заеми не са били използвани за увеличаване на трудови възнаграждения на държавни служители.
Новият министър ще предложи да отпаднат лимитите на лечебните заведения в здравната каса. Това може да стане, ако бъде сменена квотата на държавата в надзорния съвет и поне един от работодатели, синдикати и пациенти гласува "за". Независимо че лимитите са антипазарни, преди да ги премахне, здравната каса трябва да е сигурна, че има достатъчно средства да се разплаща. От първите намерения на новия здравен министър личи, че ако няма пари от достъп до средствата от здравни вноски, ще бъдат ограничени първо частните болници. Това би било дискриминация на база собственост, която по конституция е равнопоставена. В същото време е и конфликт на интереси, тъй като държавата е собственик на над 100 държавни болници и няма право да ги толерира за сметка на останалите.
Здравният министър планира да ограничи и броя на новите частни болници.
В допълнение д-р Андреева обяви, че ще "се огледат цените на лекарствата и ще се въведе по-добра регулация". В момента България е страната с най-ниска цена на медикаментите на ниво производител в ЕС и заради натиска на предишното правителство да намаляват цените производителите са прекратили продажбата и производството на над 200 лекарства през миналата година по данни на асоциациите им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар