Translate

сряда, 5 юни 2013 г.

Над 150 лекарства са изтеглени от българския пазар само за последната година



Причината е, в ниските им цени, от които производителите нямат печалба, съобщиха от Българската асоциацията на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ).

Изтеглените от пазара медикаменти са основно за лечение на онкологични и кардиологични заболявания, като липсата на някои, макар и трудно, се компенсира донякъде с генерични препарати или с регистрирането на нови, уточни Димитър Димитров, председател на асоциацията .
Търговците на едро у нас са категорични, че вече няма накъде да се намаляват надценките, тъй като за м.г. печалбите на фирмите са малко над 1%. И то не само от лекарства, а и от паралелни дейности - продажби на медицински пособия и консумативи.
От асоциацията обясниха, че разходите за медикаменти могат да бъдат намалени само при цялостна промяна на действащата система, а не чрез административен натиск върху производителите и търговците посредством сваляне на цени и надценки. През миналата година бяха намалени надценките на аптеките и дистрибуторите с по 2%. Още тогава от бранша предупредиха, че това ще доведе до негативни последици за пациентите. 
Един от начините за намаляване на цените на лекарствата е чрез промяна на ДДС върху тях, който в момента е 20%. 
Председателят на  БАТЕЛ твърди, че на фона на най-ниския разход като брутен вътрешен продукт за здравеопазване в България, ДДС върху медикаментите е най-високо в целия ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар