събота, 13 април 2019 г.

Луиза Григорова, Яна Маринова, Ники Кънчев, Асен Блатечки и Милена - фенове на моторите


Те се оказаха най-големите почитатели  на високите скорости у нас. Още в първия ден на откриването на най-голямото изложение за мотоциклети у нас Moto Expo 2019 разгледаха най-новото от света на високите скорости.
Асен Блатечки яхна Harley-Davidson, Милена предпочете Yamaha. Ники Кънчев се снима с Ангел Караньотов - единственият българин, шампион в три дисциплини – мотокрос, супермото и писта.
Луиза Григорова, Яна Маринова и състезателката по мотокрос Теа Маркова се подготвиха за най-новия си филм „Диви и
щастливи“, изпробвайки най-новото ATV
на BRP и качиха снимки в Instagram профилите си.
До 14 април всеки посетител на изложението има шанса да участва в томбола за спечелване на мечтан скутер от Aprilla, Kymco, Peugeot, Honda, Piaggio, Suzuki или ваучер на стойност 5000 лв за покупката на мотоциклет, мотопед или аксесоар по избор от Triumph, Vespa, Zundert Extreme и др.

Доц. Лъчезар Иванов: Проблемите в здравеопазването няма да бъдат решени и в следващата година, а може би и в следващите десет години


Всички тук, които присъстваме знаем какви са проблемите на здравеопазването. Те няма да бъдат решени и в следващата година, а може би и в следващите десет години.
Какво отношение може да вземе вашата институция за качеството на медицинската помощ? Искам да Ви кажа, че има доста оплаквания от вашата институция за оказване на натиск за извършване на една или друга услуга в здравно заведение, заяви зам.председателят на здравната комисия в НС доц. Лъчезар Иванов, при приемането на годишния доклад на омбудсмана Мая Манолова, в който акцентът бе върху здравеопазването.
Депутатите от ГЕРБ, ОП, ДПС и Воля, бяха единодушни, че всички се срещат всекидневно с пациентите си и вършат не по-малко сериозна работа за решаването на проблемите им от омбудстмана. В крайна сметка здравната комисия при 44-то НС прие отчетния доклад с пълно единодушие.Населението на България - намалява и застарява


На всяко лице под 15 и над 65 години се падат по-малко от две лица в активна възраст

Към 31 декември 2018 г. населението на България е 7 000 039 души или 1.4% от населението на Европейския съюз. В сравнение с 2017 г. населението у нас намалява с 49 995 души, или с 0.7%, сочат данни на Националния статистически институт /НСИ/.
Мъжете са 3 395 701 - 48.5%, а жените - 3 604 338 - 51.5% или на 1 000 мъже се падат 1 061 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 53 години, но с нарастване на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население у нас
Продължава процесът на застаряване на населението. В края на 2018 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 493 119 или 21.3% от населението на страната. В сравнение с 2017 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0.3 процентни пункта.
Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 24.8%, а на мъжете - 17.7%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях. В края на 2018 г. лицата на 65 и повече години са 1.43 млн., или всеки пети, сочат данните на НСИ.
В регионален аспект делът на лицата на 65 и повече навършени години е най-висок в областите Видин - 29.6%, Габрово - 28.6% и Кюстендил - 27.3%. Общо в двадесет области този дял е над средния за страната. Най-нисък е делът на възрастното население в областите София -столица - 17.5%, и Варна - 18.9%.
В края на м. г. общият коефициент на възрастова зависимост в България е 55.5%, или на всяко лице в зависимите възрасти (под 15 и над 65 години) сеСпадат по-малко от две лица в активна възраст. За сравнение, през 2017 г. този коефициент е бил 54.5%.
Това съотношение е по-благоприятно в градовете - 51.5%, отколкото в селата - 67.8%.
Застаряването на населението води до повишаване на неговата средна възраст, която от 40.4 години през 2001 г. нараства до 43.8 години в края на 2018 година. Процесът на застаряване на населението се проявява както в селата, така и в градовете, като в градовете средната възраст на населението е 42.8 години, а в селата - 46.4 години.
Хората в трудоспособна възраст са 60% от населението. През 2018 г. броят на трудоспособното население намалява с почти 48 хил. души до 4.2 млн. души, въпреки че възрастта за пенсиониране се увеличава. Една четвърт са в над трудоспособна възраст, а 15% - под нея.20-годишен пациент получи ново сърце след успешна трансплантация в УМБАЛ „Св. Екатерина“


Под ръководството на проф. Генчо Начев, директор на болницата екип от трансплантолози извърши първото за 2019 г. присаждане на сърце.
Донорът е 28-годишен мъж с мозъчен кръвоизлив от Плевен, съобщиха от лечебното заведение.
Трансплантацията е  успешна, пациентът е преведен в реанимацията, контактен е и диша самостоятелно.
От две години и половина той е в листата на близо 40 чакащи за сърдечна трансплантация пациенти като през това време животът му е поддържан с помощта на изкуствено сърце, поставено в болницата - твърде дълъг период за пациент в подобно състояние.
От рестарта на сърдечните трансплантации през 2003 г. досега в УМБАЛ „Св. Екатерина“ са извършени близо 70 присаждания на сърце.
Лекарите от болницата благодарят на близките на донора за изключително хуманния акт в толкова тежък за тях момент, както и на колегите си координатори на донорски ситуации за отличната колаборация и професионална реакция в спасяването на човешки живот.