Translate

събота, 15 май 2021 г.

Пет българки всеки ден се разболяват от рак на матката

Безплатни прегледи за най-често срещаното онко-гинекологично заболяване стартират през май и юни в СБАЛАГ “Майчин дом”

 

 

Безплатни консултации и профилактични прегледи за рак на матката стартират на 17 май в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ и ще продължат до 18 юни 2021 г. Най-често срещаното онко-гинекологично заболяване засяга около 700 жени годишно в София и над 2000 в България, от които над 75 процента са в менопауза.

„В последните години се забелязва ръст на случаите на рака на ендометриума. Основни фактори за увеличението са късното откриване на заболяването и промяната в начина на живот на жените, свързан със стрес, обездвижване и напълняване. Добрата новина е, че при навременна диагностика пациентките могат да бъдат оперирани по най-модерния и щадящ начин, а често и напълно излекувани“, казва изпълнителният директор на СБАЛАГ “Майчин дом” проф. д-р Иван Костов, дмн.

Профилактичните прегледи за рак на ендометриума се провеждат от водещите специалисти на болницата - проф. д-р Иван Костов, д.м.н., изпълнителен директор на „Майчин дом“; д-р Иван Диков, управител на Медицински център „Майчин дом“ и д-р Радко Тоцев, АГ лекар. Приемът е в 214 кабинет, а часове могат да бъдат записани всеки работен ден между 14:00 и 16:30 ч. на телефон 02/ 9172 442 или чрез и-мейл office@maichindom.com.

Достойната инициатива на водещата здравна институция за женско здраве у нас е насочена към всички пациентки, които се отнасят отговорно към гинекологичното си здраве или имат съмнения, че страдат от заболяването. Целта на профилактичните прегледи е както ранната диагностика, така и повишането на информираността за най-актуалните световни тенденции при лечението на рака на матката.

Онкологичното заболяване се третира медикаментозно и хирургически, а в последните години като златен стандарт в овладяването му се наложи мини инвазивната, роботизирана хирургия, която се отличава с прецизност, бързина, минимални усложнения и атравматичност. СБАЛАГ “Майчин дом” е единствената държавна гинекологична болница, която разполага с последното поколение на робота Da Vinci, а специалистите на болницата извършват оперативните интервенции с високотехнологичната  система по клинична пътека по НЗОК. До момента с Da Vinci са извършени над 140 успешни операции.

 

Български и международни компании ще търсят стажанти и млади специалисти на 18 и 19 май в София

20-ото юбилейно издание на „Национални дни на кариерата“ е към края си – след виртуално издание през април и живи форуми във Варна и Пловдив през май –  още близо 30 компании ще търсят своите нови кадри и стажанти и в София.

 

 

На своята двадесета годишнина пионерът в организирането на кариерни форуми у нас – компанията за комплексни HR услуги JobTiger – може да се похвали с провеждането на първите „Национални дни на кариерата“, състояли се освен на живо, и виртуално. Мащабното събитие започна с онлайн срещи между работодатели и търсещи работа на 8 април и продължи през май – с форуми във Варна и Пловдив.

Последното събитие от календара на „Национални дни на кариерата 2021“ ще е в София на 18 и 19 май, в Национален дворец на културата, ет. 5. Близо 30 водещи работодатели от всички икономически отрасли ще са там, за да представят пред студенти и млади специалисти възможностите за кариерно развитие в техните компании. Така, шанс да намерят нова работа или стаж, въпреки кризата, ще получат и хората без солиден трудов опит зад гърба си.

Единственият форум тази пролет с живи издания

Въпреки че масовите събития вече са позволени /при спазване на съответните мерки за безопасност/, много компании имат рестрикции и в момента да участват в кариерни изложения на живо. Това не спря екипа на най-стария организатор на кариерни форуми у нас да бъде единственият тази пролет, който предоставя на търсещите и предлагащите работа вариант да се запознаят и очи в очи. Всеки, за когото е важно да се срещне на живо и да разговаря със специалисти по подбор на изявени фирми, може да се включи напълно безплатно във форума на 18 и 19 май. Необходима е единствено предварителна регистрация, която може да се направи в няколко лесни стъпки ТУК.

 

Безплатни консултации за пациенти с рак на черния дроб и панкреаса

 

 

Проф. Гюралп Джейхан, специалист по чернодробна и панкреатична хирургия от болници Acibadem в Турция, ще консултира безплатно пациенти на 19 май в Пловдив и на 20 май в София. Той е хирург с международно признание в лечението на рак на черния дроб, панкреаса и жлъчните пътища. Консултациите са подходящи за пациенти, които се нуждаят от второ медицинско мнение или се интересуват от възможностите на лечение.

Проф. Джейхан има дългогодишен опит в едни от най-уважаваните лечебни заведения в Германия, а от 2019 г. ръководи екипите за чернодробна и панкреатична хирургия в Acibadem. Миналата година беше включен в престижния списък "Най-добрите учени в света за 2019", изготвен от учени от университета Станфорд и публикуван в PLOS Biology Magazine. Неотдавна Expertscape.com го нареди сред първите трима в класацията за ниво на експертиза при рак на панкреаса в Турция и първи сред панкреатичните хирурзи.

„Благодарение на развитието на медицината, днес можем да лекуваме пациенти, на които преди години не бихме могли да предложим лечение“, твърди проф. Джейхан. Успехът в лечението на рак на черния дроб и панкреаса значително се повишава през последните години, с навлизането на съвременни технологии, нови терапии и усъвършенствани хирургични техники. Хирургичната намеса е първи избор за лечение, като дори тежки чернодробни операции вече могат да бъдат извършвани с много ниски нива на смъртност. „Успеваемостта обаче зависи от натрупания опит и експертиза на лечебното заведение, в което се извършват операциите, а смъртността може да варира от стряскащите 20% при липса на опит до под 3% в големите центрове“, отбелязва хирургът. Значително подобрение на прогнозата има и при пациенти с чернодробни метастази, които са най-често диагностицираните злокачествени образувания в черния дроб. Допреди 15 години, пациент с колоректален карцином и множество метастази в черния дроб например се считаше за „изгубен“. В наши дни, с прилагане на мултидисциплинарен подход, при такива пациенти се постига контрол на болестта от над 10 години.

Значително развитие се наблюдава и при лечението на рак на панкреаса. Близо половината от пациентите с това заболяване при поставянето на диагнозата вече имат метастази. Преди 10-15 години те живееха около 6 до 9 месеца след поставянето на диагнозата, а днес с химиотерапия могат да живеят до две години. Но най-сериозните развития са при пациентите с локално напреднал рак на панкреаса, което означава голям тумор с проникване в кръвоносните съдове, без метастази, обяснява проф. Джейхан. В тази група влизат около 30% от засегнатите от тази диагноза. „Преди тези пациенти също бяха разглеждани като нелечими и продължаваха само с химиотерапия, като стигаха до летален изход доста бързо. Сега обаче за тях има голяма надежда, защото можем първо да приложим химиотерапия и след това да пристъпим към операция, за да им дадем шанс за премахване на тумора и излекуване. Тоест, около половината от пациентите с рак на панкреаса вече могат да бъдат оперирани, с шанс за излекуване“, посочи проф. Джейхан.

Консултациите с проф. Гюралп Джейхан на 19 и 20 май ще се проведат с предварително записване на тел. 032 660 192 /Офис Пловдив – д-р Гюрай Ходжев/ или 02 851 1228 /Офис София/, както и на мейл адрес bulgaria@acibadem.com.

 

Благотворителен втори полуфинал в “България търси талант” тази неделя от 20:00 ч. по bTV

bTV дарява средствата, събрани от sms-гласуването, на школата по спортни танци, в която танцуваше Атанас Клечаров

 

 

Вторият полуфинал на живо в седмия сезон на “България търси талант” – тази неделя, 16 май, от  20 ч., ще бъде благотворителен, а bTV Media Group ще дари приходите си от sms-гласуването на зрителите на школата по спортни танци “Импулс – Велинград 2002”. Това е клубът, в който танцуваше един от незабравимите участници в този сезон на предаването - 18-годишният Атанас Клечаров, който беше единственият танцуващ човек с Даун в Европа, според неговата треньорка - Мая Кондарева. Именно благодарение на нея, Наско и партньорката му Алис превзеха голямата сцена на „България търси талант“, където се представиха отлично и получиха заслужени четири “да” от журито. За съжаление, техният танц се оказа последният под светлините на прожекторите за 18-годишния Атанас, който по-късно, след като снимките за предаването приключват, се разболява терминално.

Тежката, но в същото време вдъхновяваща история на Наско успя да докосне зрителите на bTV и далеч надмина границите на шоуто, а силата, талантът и усмивката на специалното момче плениха не само сърцата на приятелите му, но и на всички пред екраните. С вълшебния си танц с Алис, Наско показа на малки и големи, че талантът може да бъде открит и развит навсякъде, стига той да получи подкрепа, отношение и приемане. Ето защо дарените средства, които ще бъдат събрани от sms-гласуването във втория полуфинален концерт, ще се използват за закупуване на костюми, специална екипировка и подпомагане на талантливи деца в нужда в танцовата школа, а инициативата се реализира като част от  социално отговорния проект на bTV Media Group “Добрият пример”.

“Наско учеше и нас, научи и децата, че различните трябва да се приемат като всички останали”, сподели треньорката Мая Кондарева и обясни, че в школата й всяко дете е прието.

Тази неделя в “България търси талант” вълнението ще е огромно не само за 12-е полуфиналисти, но и за близо 30 деца от клуба по спортни танци – приятели на Наско, които са подготвили в негова чест вълнуващ танц. Озаглавен “Наско и приятели”, той ще бъде представен извън конкурсната част в шоуто, а самото изпълнение е планирано отдавна – още, когато всички са разбрали, че Наско и Алис продължават напред. Децата признават, че нямат търпение да танцуват в името на своя специален приятел на сцената на “България търси талант”, пред цяла България и да напомнят на всички, че можем да бъдем по-добри.

В благотворителния полуфинал на живо от 20:00 ч. в неделя, зрителите на bTV ще могат да гласуват за своя фаворит и в същото време да подкрепят школата по танци от Велинград. 12 невероятно талантливи участници ще завладеят сцената на шоуто, но само двама от тях ще продължат напред към финала. Там те ще премерят сили с 5-имата носители на Златен бутон и още с Мерт Дерменджиев и Евгения Кринчева,

които вече се пребориха за място на финала.

Ексклузивно видео съдържание, информация и за самото гласуване по време на шоуто можете да намерите на www.talant.btv.bg и във фейсбук страницата на предаването.