Translate

събота, 17 октомври 2020 г.

Зураб Церетели - рисунка, графика, монотипия

Столичната галерия „Графикарт“ ще покаже изложба на грузинския художник Зураб Церетели, чийто монументални творби могат да се видят в страни от целия свят

куратор: Стефан Стоянов

Период: 19 октомври – 15 ноември 2020г.

 

Едновременно възхваляван и остро критикуван 86-годишният потомък на грузинския княз Алексей Церетели вече десетилетия провокира с творчеството си поражда сериозни дебати в публичното пространство – от темата за естетическото в изкуството до остри дискусии за историята и политиката. Едно е сигурно, че Зураб Церетели има своето изключително място в световното арт пространство с огромния си брой монументални творби, които могат да се видят в Русия, САЩ, Англия, Израел, Испания, Бразилия, Франция, Тайланд, България, Грузия и не оставят радушен никого. Негова е статуята на Петър I в Санкт Петербург, "Доброто побеждава злото" (пред сградата на ООН, Ню Йорк, САЩ ,1990), 175-тонната „Сълза на скръбта“ /Байрон, САЩ, 2006г/ в памет на загиналите при атентати на 11 септември 2001г., паметникът на Н. В. Гогол /Рим, Италия, 2002г/ и стотици други.

В голямата палитра от творчество на Зураб Церетели се нареждат още керамиката, живописта и скулптурата. /www.zurabtsereteli.com/. За българската публика името на Зураб Церетели не е непознато, тъй като през 2008г. в Пловдив беше показана негова ретроспективна изложба.

Столичани обаче за първи път ще могат да се докоснат до творчеството на един от най-известните съвременни художници и да видят негови творби в софийската галерия „Графикарт“ на ул. Златовръх № 50 от 19 октомври до 15 ноември 2020г. Вернисажът ще се състои на 19 октомври 2020 г. от 18:00 до 20:00 часа.

Публиката ще се срещне за първи път с негови графични листи, монотипии и рисунки, в които Зураб Церетели разкрива майсторството си в линията, създавайки образи, които остават неразривно свързани с човешкото – с делничното, с интимното. Нещо повече, това са творби, които дават възможност да се разкрие монументалният почерк на автора и присъщото му отношение към белезите на локалното, собствено грузинското, с което той е свързан от собственото си раждане и израстване като художник.

Специално за изложбата на Зураб Церетели в галерия „Графикарт“ ще пристигне и неговият внук - художникът Василий Церетели, който е и изпълнителен директор на Московския музей на съвременното изкуство - MMoMA. /www.mmoma.ru/.

Грузинският художник е имал щастието да общува с колоси в артистичния живот на Европа през ХХ век като Марк Шагал, Салвадор Дали, Кензо Танге и творческият му път е осеян със завидни успехи. Пабло Пикасо споделя още през 60-те години на миналия век за него: „Виждам в Зураб Церетели велик живописец, той прекрасно чувства цвета, обобщава формата“, а Давид Сикейрос твърди, че „той е влязъл в необятните простори на изкуството на бъдещето, съчетаващо скулптурата с живописта. Творчеството на Зураб Церетели е излязло от националните рамки и придобива международно значение“.

Зураб Церетели е председател на Руската академия на изкуствата, посланик на добра воля на Юнеско и


Кавалер на ордена на Почетния легиона на Франция.

Последната изложба на известния руски художник в Европа се проведе в началото на 2020 г. в лондонската галерия Saatchi, тя беше ко-организирана от Стефан Стоянов, който е арт дилър на Зураб Церетели за Западна Европа и Америка.

 

Cartoon Network – „Мао Мао: Герои на чистото сърце“ – Сезон 1

От 19 октомври – всеки делник от 17.00ч.

 

Мао Мао и приятелите му са на път да станат истински супергерои. Въпреки че младият воин остава в сянката на смелия си баща, той продължава да извършва героични дела заедно с Баджърклопс и Адорабат. Заедно, те защитават Долината на чистото сърце от Небесните пирати, следвайки правилата на героичния кодекс. Котката самурай Мао Мао ще трябва да работи върху  силната си воля и издръжливост за благото на цялата земя.

В новите епизоди той ще се изкачи чак до върха на Рубинът на чистото сърце. Ще се научи как да прощава на приятелите си и да провежда важни разговори с тях, защото Баджърклопс и Адорабат случайно счупват любимата му чаша. На свой ред синята героиня ще се опита да докаже на баща си, че може да бъде независима и че приятелството й с котешкия воин и язовеца е истинско. Ще разберем и защо не всички шеги са забавни за всички.

„Мао Мао: Герои на чистото сърце“ неизменно разказва за силата на приятелството и показва, че си струва да се разчита на подкрепата на близките. Героите са много различни един от друг - което ги прави непобедими заедно. Новите епизоди на техните приключения ще донесат много удивителни мисии, по време на които силата на братството ще бъде полезна както никога досега.

 

 

„Пресечна точка“ – новото публицистично предаване на NOVA

Стартът е на 19 октомври с водещ Михаил Дюзев

 

Ново публицистично предаване в следобедния ефир на NOVA ще предложи на зрителите разширен коментар на важните теми от деня. Водещ на „Пресечна точка“ ще бъде радио журналистът с дългогодишен опит Михаил Дюзев, който се впуска в ново професионално предизвикателство, този път на телевизионния екран. Публицистичното предаване ще се излъчва от понеделник до петък в 16:10 ч., веднага след следобедната емисия новини на NOVA.

„След телевизионните проекти, в които съм участвал досега и годините пред микрофона, съм сигурен, че хората искат да чуят и видят различни и обосновани гледки точки по актуалните теми. Това ще правим ние в предаването. Отсега каня хората със силно влияние в обществото, които са лидери на мнение, за да проверят графика си за гостуване в „Пресечна точка”, коментира водещият Михаил Дюзев.

„Пресечна точка“ ще събира на едно място три познати лица – лидери на мнение. Гостите ще дискутират три актуални и поляризиращи обществото политически, социални и лайфстайл теми, за да открият пресечната точка на техните позиции.

 

 

24Kitchen – Индия с Рик Стайн

Понеделник – петък от 14:00ч.

Премиера на 19 октомври 2020г.

 

Готвачът и любител на приключения Рик Стайн поема на едно ново впечатляващо кулинарно пътешествие из Индия, в търсене на перфектното къри и на мисия да открие произхода на ястия, продукти и подправки, които се тачат по цял свят. Тази цветна поредица ще предложи на зрителите истинско пиршество от изкушения, вдъхновени от богатата и жизнена история на Индия, както и от културното и религиозно разнообразие. Рик ще изпита етническите влияния и уличната храна в Калкута, ще открие повече за храната в храмовете на Тамил Наду и ще вкуси от превъзходните морски деликатеси на Керала. По-късно водещият ще пътува и до гурме провинцията на Индия – Пенджаб – и ще опита величествената храна на Раджастан, откривайки нови вкусове и ястия по време на пътешествието си.

 

NESCAFÉ 3in1 събра Ицо Хазарта с Тита, Иво Аръков, Катрин Тасева и BALLAN

Популярната марка кафе иска да покаже, че всеки талант има своя вкус

 

Нежен, класически, балансиран или силен – това пита популярната марка NESCAFÉ 3in1 в новата си кампания „Всеки талант си има вкус, открий своя“. Зад портфолиото от продукти застава по едно популярно лице, като те ще се превърнат в отбора на NESCAFÉ 3in1, за да провокират всички да открият своя талант и да не съдят човека отсреща, преди да го опознаят.

Ицо Хазарта, който вече разкри, че напредва в уроците по гръцки, застава зад класическия балансиран вкус – така, както той умее да балансира с нещата в живота: „работата и удоволствието, Бялото и Черно море, полезното и приятното“ /https://www.instagram.com/p/CGX0GUhpPML/ Златното момиче – художествената гимнастичка Катрин Тасева, затвърждава образа си на силно момиче, заставайки зад вкуса на NESCAFÉ 3in1 Strong.

Тита с нежното си присъствие в отбора, избира за себе си Sweet


&Creamy
. Иво Аръков съчетава таланта с хармоничния вкус на brown sugar. Блогърът, танцьор и певец BALLAN, заедно с приятелката си Надежда, ще пoкажат какво означава да бъдеш перфектният 2в1 микс и как това помага на таланта ти.  

Какви са скритите таланти на всеки един от тях и какво всъщност е талантът, ще разкрият самите те в своите социални профили. Всеки може да ги следи и да очаква техните предизвикателства и така да има шанс да спечели атрактивни награди.