Translate

петък, 12 юни 2020 г.

Д-р Марин Пенков е първият българин с европейска диплома по детска неврорентгенология


Д-р Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, стана първият българин с европейска диплома по детска неврорентгенология. Документът се присъжда от Европейския борд по неврорентгенология.
За да заслужи авторитетния документ, който му дава възможност за работа в най-престижните клиники в Европа, д-р Пенков е трябвало да се яви на поредица от изпити.
Това е второто отличие, което младият рентгенолог има от най-престижната европейска организация в неговата област. Преди 5 години той успешно защити международната си диплома по неврорентгенология, която е първата и задължителна стъпка към сегашното отличие.
В нашето отделение, както и в Клиниката по неврохирургия към болницата, се изследват и лекуват някои от най-тежките неврохирургични случаи при деца. Това беше причината да се ориентирам към тази субспециалност, за да можем още повече да сме в помощ на малките пациенти, разказва д-р Пенков.
Според него един от големите проблеми у нас е, че лекарите все още масово работят „на апарати“ – един преглежда на ултразвук, друг на рентген, докато в световен план тенденция е субспециализация. „Това означава да можеш да боравиш с всички възможни средства за изследване, но да се съсредоточиш върху конкретен орган или система. Тъй като органите и системите в тялото са много, няма как един лекар да разбира и да може да изследва всички. Затова професионалистите по образна диагностика са се разделили на субспециалности“, убеден е неврорентгенологът.
Той бил решен да вземе и диплома по неврорентгенология в областта на гръбначната хирургия, дори завършил успешно първата част, но пандемията от коронавирус осуетила плановете му. Засега.
Заради постиженията си д-р Марин Пенков е сред финалистите за Medical Awards 2020. Т.нар. медицински оскари, които се дават само на най-изтъкнатите специалисти в различни области, ще бъдат връчени в края на юни 2020.

National Geographic - Земята през рентген /3 еп. x 60 мин./


18 юни 2020 г., четвъртък от 21:00ч.
Премиера през юни
 
Под краката ни и под трилиони тонове скали се крият забележителни и смъртоносни тайни. Земетресенията, цунамитата и вулканичните изригвания са ръководени от скрити сили, намиращи се в дълбините на нашата планета. Сега, използвайки последните научни данни от сензори и сканиране на повърхността, можем да направим рентгенова снимка на Земята, за да разкрием какви опасности крие тя в себе си. С помощта на хиляди сензори и информация от най-модерните способи за сканиране на повърхността, за първи път можем да представим детайлна картина на вътрешността на нашата планета.

Кока-Кола ХБК България лансира страхотния вкус на Costa Coffee на българския пазар


България е първият европейски пазар, който лансира Costa Coffee след като The Coca-Cola Company придоби марката миналата година

Отличителният за Costa Coffee бленд Mocha Italia е само един от неустоимите вкусове, лансирани на българския пазар, на който потребителите могат да се наслаждават у дома, в движение и на работа
България е първата от 28-те страни в групата Кока-Кола Хеленик, която лансира нова гама продукти на Costa Coffee, на които потребителите могат да се наслаждават у дома, в движение и на работа.
Зоран Богданович, главен изпълнителен директор на групата Кока-Кола ХБК, споделя: „Това е вълнуваща крачка за нас с изключителна марка, която ще продължи да надгражда силата на нашето портфолио и бизнеса ни отвъд настоящата ситуация. За нас е удоволствие да можем да предоставим на клиентите и потребителите си възможността да отнесат вкъщи изживяването, което носи Costa Coffee. Докато надграждаме силата на марката, работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти от ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета), за да могат да предлагат Costa Coffee. Тази крачка увеличава силата, обхвата и гъвкавостта на нашето портфолио и бележи началото на дългосрочния ни план за растеж, който включва предоставянето на Costa Coffee по всяко време и за всички поводи в 28-те пазара от Групата Кока-Кола Хеленик.“
Кока-Кола ХБК България ще предлага широка гама блендове и опаковки на Costa Coffee, както и най-високия клас обучение, обслужване и техническа поддръжка. Пълната гама продукти на Costa Coffee ще включва включва кафе на зърна и мляно кафе, подходящо за приготвяне вкъщи или в офиса. Въпреки че отварянето на нови франчайз кафетерии не е част от тези планове, франчайз кафетериите на Costa Coffee у нас играят съществена роля в изграждането и утвърждаването на разпознаваемостта на марката.
Джил Макдоналд, главен изпълнителен директор на Costa Coffee, споделя: „Мисията на Costa Coffee е да вдъхновява света да обича превъзходното кафе. Лансирането с Кока-Кола ХБК ще направи революция и ще предефинира как и къде потребителите от нашите европейски пазари ще могат да се наслаждават на кафето, като комбинира маркетинговата експертиза, европейския мащаб и дистрибуторската сила на Кока-Кола ХБК с експертизата на Costa Coffee в областта на кафето. Цялата ни гама продукти е внимателно подбрана от Дженаро Пелича, нашият Майстор на кафето, и се произвежда от кафени зърна, сертифицирани от Rainforest Alliance, които се използват във всички видове кафе на Costa Coffee в целия свят. Въпреки предизвикателното време, в което се намираме, сме развълнувани от възможността да предоставим на потребителите си нови начини да се наслаждават на Costa Coffee, независимо какъв е поводът.“
Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България, казва: „Основната мисия на нашата компания е да сме близо до нашите потребители и клиенти и да предлагаме напитки за всички поводи за консумация, което се случва, благодарение на нашата отдаденост да предоставяме страхотни продукти, уникално разнообразие и превъзходно качество. Щастливи сме да приветстваме тово ново попълнение към нашето 24/7 портофлио и да бъдем първия пазар в Групата Кока-Кола Хеленик, който лансира Costa Coffee. Тази нова страница е ключов момент в нашата 55-годишна история в България – Costa Coffee е страхотна и добре позната, горда и страстна марка с история, базирана на занаята, която ще се впише много добре тук в България – страна с добре утвърдена кафе традиция.“

FOX CRIME - Военни престъпления: Ню Орлиънс, сезон 3


15 юни 2020 г., понеделник – четвъртък от 22:55ч.
Премиера за канала

След като хиляди секретни правителствени файлове са откраднати, екипът издирва нелегална хакерска група съоснована от стария познат на Прайд, Елвис Бертранд, който е известен с това, че разкрива публично висши корумпирани лица в Ню Орлиънс. Стивън Уебър се завръща в ролята на кмета Дъглас Хамилтън.
В ролите:
Скот Бакула
Роб Керкович

Безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация в УМБАЛ „Александровска“


По повод на това, че епидемиологичната обстановка в страната възпрепятства отбелязването на Световната седмица за превенция на глаукомата в началото на м. март, Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ обявява кампания с безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация в периода 15-30 юни. Лекарите ще консултират в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на клиниката, в делничните дни от 14.30 до 17.30ч. Направление по НЗОК не се изисква. Записване от 12.00 до 16.00ч. на тел.: 02/9230 295.
Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране и лечение са ключови за съхранението на зрението на пациентите.
Макулната дегенерация е заболяване, което засяга и двата пола и обикновено двете очи. Около 30% от хората след 75-годишна възраст са засегнати от болестта, при която се уврежда централната част на ретината. Оплакванията са намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др.
Нарушеното зрение е съществено бреме за засегнатите лица и техните близки, но често остава невидимо и недокументирано състояние. Категорични данни за България липсват, но се предполага, че броят на засегнатите от наследствени болести на ретината лица у нас е 5 хил. души, а броят на засегнатите от диабетна очна болест и свързана с възрастта дегенерация на макулата е около 450 хил. души.
Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение.