Translate

понеделник, 23 юли 2018 г.

Дунавска карикатура – от 27 юли до 9 септември 2018


Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя пътуващата изложба “DONAUcartoons” („Дунавска карикатура“). Откриването ще се състои на 26 юли от 18:00 часа в зала 7 на Музея. Изложбата е създадена по инициатива на работната общност „Дунавски страни“ и представя 10 автори от дунавския регион, които с карикатурите си интерпретират културния, екологичен, икономически и социален живот по поречието на р. Дунав. Голяма част от тях са редовни участници в Международното биенале за хумор и сатира в изкуствата в Столицата ма хумора. Куратор на изложбата е г-н Готфрид Гузенбауер – директор на Карикатурния музей в Кремз (Австрия).
Гостуването на изложбата в Музея на хумора и сатирата е символично предаване на "щафетата" на председателството на Европейския съюз от Република България на Република Австрия. За първи път  тя бе представена на 28 юни във фоайето на Правителствената служба на провинция "Долна Австрия" в Санкт Пьолтен. След Габрово предстои гостуването и и в галерии в Русе, Нови Сад (Сърбия) и Тимишоара (Румъния).
Река Дунав е могъщ символ на единна Европа. По бреговете и са живели над 40 различни народа. От извора до устието мощното течение с дължина 2 857 км. свързва 10 държави. От Шварцвалд до Черно море Дунавът предлага родина, обединява разнообразие на култури и едновременно с това е място за работа и за отдих. Отличавайки се със своеобразен растителен и животински свят, ареалът около р.Дунав осмисля общите ни усилия да го пазим и съхраним.
На откриването на изложбата специални гости от Австрия ще бъдат г-н Готфрид Гузенбауер – директор на Карикатурния музей в Кремз и куратор на изложбата, г-н Петер Обрихт – ръководител на отдел „Околна среда и енергетика“ в провинция Долна Австрия и г-жа Катка Крежкова – представител на отдел "Изкуство, култура и международни отношения в  културата" в провинция Долна Австрия. С нас ще бъде и Ивайло Цветков - секретар на секция „Карикатура" към Съюза на българските художници и участник в изложбата.
Изложбата гостува в Музея на хумора и сатирата в Габрово до 9 септември 2018 година.

Царската вода на столицата блика в Княжево


На Илинден, когато е честването на храма „Свети пророк Илия“ и празника на Княжево, бе представянето на третия минерален извор на българо-английската книгата „София: От 7 извора вода“, финансирана от Столична община. Княжево не случайно празнува на храмовия празник на уникалната църква „Свети пророк Илия“ – единствената в столицата, в която до православния храм в двора има мюсюлманско теке на Бали Ефенди. Кой е той и защо най-динамично развиващият се район на София в миналия век се нарича Княжево, кое прави минералните извори, бликащи в недрата на Витоша, предпочитани от българските царе разказа от сцената популярната журналистка Антоанета Титянова, автор на книгата, издадена от „Яна тур“.
В обновената градинка пред читалище „Братя Миладинови“, който бе организатор на тържеството, княжевци аплодираха фолклорни, рок и поп изпълнения, след слово на кмета на община Витоша и отеца от православен храм „Свети пророк Илия“. С много музика и по вода мина представянето на книгата с изпълнението „Капка любов“ на Ирина Василева – носител на наградите „Златен Орфей“, „Златен кестен“, „Море и спомени“.
На сцената на илинденския концерт „Събрали сме се, запяли и заиграли“ се качи Антоанета, описала термалното богатство на столицата, която е ръководител на проекта на дирекция „Култура“ на СО „София – от 7 извора вода“. Присъстващите научиха, че по идея на министър-председателя Стефан Стамболов, който предлага на княз Ал. Батемберг, харесващ минералната вода в полите на Витоша да изпрати делегация в Истанбул за закупуване правата на минералната баня. Царската чешма, където водата е с температура 37,5 градуса за разлика от тази на трамвайната спирка, където е 23 градуса, е кръстена на цар Борис III, който обичал да пие от тази лечебна вода, а квартала е наречен "Княжево", именно по предложение на Стамболов.
От Царската чешма в Княжево преди век е тръгвал конен делижанс до минералния извор в Банкя, където ще бъде следващото представяне на книгата на сцена до Ротондата. С едночасов концерт по време на творчески пленер ще бъде представена художествено-публицистичната творба, която увлекателно връща в миналото на Древна Сердика, Средец и София, пречупени през темата - минерални находища в София-център, Княжево, Панчарево, Горна Баня, Банкя, Овча купел и Равно поле, като поставя акцент на природното богатство, което прави столицата ни уникална. Това ще е четвъртият от 7-те извора, където се представя книгата след празника на Ларгото – Централна баня, на минералното находище в Равно поле и на празника на Княжево. Тъй като през 2018 г. има много годишнини, свързани с Княжево – 80 г. откакто е станал община, 130 от полагане на първия камък за построяване на храма и 60 години откакто е станал квартал на София секретарят на читалище „Братя Миладинови“ Елизабет Желева покани проектът „София – от 7 извора вода“ да гостува наесен на читалището, което наскоро чества своя 100-годишен юбилей .



Демоничен маниак раздава правосъдие в "Лятото на ангелите"

Имало едно време ангел, който спасявал деца… и убивал родителите им. Това е сърцевината на страшната приказка, около която се оплита паяжината на мистерията в дългоочаквания  премиерен трилър "Лятото на ангелите".
Смразяващият кръвта роман е по книжарниците, тиражиран от "Милениум. С логото на водещото издателство ще откриете и предходните две книги на младата авторка, която бързо покори въображението на читателите в родината си и в още десетки страни и си спечели десетки хиляди фенове. Първите й два романа "Градината на пеперудите" и "Майските рози", от нашумялата американска писателка Дот Хъчисън, светкавично станаха хит на книжния пазар и у нас. 
В "Лятото на ангелите" агент Мерседес Рамирес намира пред входната си врата дете с окървавено плюшено мече в ръце. Ужасеното момченце разказва, че ангел отмъстител е убил е родителите му пред очите му, а сетне го е донесъл тук, за да го спаси. Оказва се, че думите му не са детински фантазии.
Случаят се разраства като лавина – почти всеки ден на верандата на полицайката мистериозно се появява ново зашеметено от преживяването дете с играчка в ръце.
Агентите от Отдела за престъпления срещу деца са стъписани от ужасяващите истории, на които се натъкват в хода на разследването си. Детективите са изправени пред трудната дилема да решат кое е по-опасно за децата: болезнените спомени от преживяната травма или шокът от насилственото ѝ предотвратяване.
В лутането между пълните с неясноти разкази на малките сирачета и объркващите улики от местопрестъпленията агент Рамирес започва да се съмнява дори в нравствените си разбирания: кое е зло и кое – добро, кой е престъпник и кой – жертва!
"Завладяваща тъмна история за насилие и изкупление, разказана през очите на жертвите. Първокласен криминален трилър за любителите на серийни убийства.", пише за книгата „Крайм Бук Ривю”.
„Хъчисън е уловила перфектния баланс между мрака на ужаса и светлината на надеждата, което превръща последната част от Колекционерската трилогия в изключително четиво на доказан майстор в жанра, „Бродуей Букс ъф Уърлд Ривю”.
И трите книги в трилогията The Collector на Дот Хъчисън разбулват мистерии, свързани с действията на опасни маниаци, серийни убийци, които сякаш "колекционират" своите жертви. Оттам идва и името на прочутата вече поредица, в която само рамката и разследващите агенти са едни и същи, а историята е винаги различна - все по-плашеща, увлекателна, добре измислена и още по-съвършено разказана.
"Лятото на ангелите" е на български в превод на Елена Павлова. Автор на въздействащата корица, както и на първите два романа, е художникът Живко Петров.