Translate

сряда, 28 декември 2016 г.

Ако искате да сте център на вниманието в новогодишната вечер заложете на екстравагантна перука



С нея ще смаете всички, а и ще спестите време при фризьора. Перуките са изключително удобен инструмент за шеметна промяна на външността и затова често се използват за сценични изяви. Дона Самър, Доли Партън, Кейти Пери, Лейди Гага, Даяна Рос, Шер и Тина Търнър са само част от известните личности, които използват възможностите на перуките за лесна и атрактивна промяна на визията.
Експериментите с перуки са безброй и те винаги са добро решение за страхотна визия. В последно време перуките се наложиха като лесен и атрактивен вариант за бърза и интересна промяна на визията при купони, тематични партита, а защо не и за предстоящата новогодишна нощ.
По сдържаните, които все пак искат някаква забележима промяна, могат да заложат на различни цветни кичури или на бретон, който може и да е в различен цвят. Подобно на перуките бретоните могат да са изработени от естествен косъм или изкуствен материал, както и да изберете цвета, който съвпада с вашата коса или е в пълен контраст. И това е още един начин да бъдете различни с новата си визия.
Ако се нуждаете от повече обем или дължина на вашата прическа, може да използвате частична перука, с която успешно ще постигнете желаните дължина и обем, без никой да забележи допълнителния елемент във вашата коса.
Бъдете смели, различни и експериментирайте! Дайте воля на въображението и фантазията си, оставете ограниченията в старата година и посрещнете новата 2017-та с интересна запомняща се визия!

През цялата 2017 година в Токуда Болница София ще продължат да се извършват безплатни ултразвукови изследвания за рискови новородени и недоносени бебета



Изследванията включват ултрзвуков скрининг на слуха, трансфонтанелна ехография и ехографско изследване на коремни органи. Прегледите са насочени към деца до
1-годишна възраст, лекувани след раждането си в интензивен сектор. Неонатолозите на Токуда ще провеждат консултациите, както досега, всяка последна събота на месеца. Първите прегледи за годината са насрочени за 29 януари и 26 февруари. За записване родителите могат да използват тел: 02/403 4000 и 02/403 4928.
„Превантивната програма, която сме заложили за следващата година отново ще бъде с акцент върху към недоносени новородени и бебета, родени на термин, но преминали интензивна терапия след раждането си. Рисковете при тези деца, свързани с двигателното и нервно-психическо развитие са по-високи, което изисква дългосрочно прецизно проследяване“, казва д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София“.
Тя препоръчва на родителите да не отлагат специализираните консултации и изследвания, тъй като възможностите за лечение при евентуални отклонения са много по-големи, ако се открият в ранна възраст. Според специалистите най-подходящият период за провеждане на този ултразвуков скрининг е до 6тия месец за децата, родени на термин и до 1-годишна възраст за недоносените деца.
 

Левитиращата колонка на LG се чаква да омае публиката на CES 2017



LG ще представи своята футуристична левитираща преносима аудио колонка Levitating
Portable Speaker (модел PJ9) по време на изложението за потребителска електроника CES® 2017, което е едно от основните места за доказване на вълнуващи технологии от света на потребителската електроника и, което ще се проведе в Лас Вегас през следващия месец. Омайващата безжична аудио колона се рее във въздуха над прилежащата левитираща станция, за да може да предостави висококачествен звук и в същото време да направи силно впечатление със своя хващащ окото дизайн. В допълнение към поразителната си визия, колонката предоставя на потребителя възможността лесно да пуска музика, подкастове и друго аудио съдържание, както у дома, така и навън.
PJ9 пресъздава впечатляващия визуален ефект като използва мощни електромагнити, които се намират в левитиращата станция и дават на колонката уникалната възможност да пуска музика без да докосва каквато и да е повърхност или необходимост от връзка с кабели. В основата си тя разполага с 360-градусова колонка с дизайн, вдъхновен от перките на турбина, както и с дълбоки баси, които идват от суббуфера разположен в левитиращата станция. PJ9 също така притежава технологията Dual Passive Radiator, която помага за пресъздаването на чисти средни и ясни високи тонове.
Батерията издържа до 10 часа, а когато започне да се изтощава, умната преносима колонка автоматично се приземява на левитиращата станция и започва да се зарежда безжично без каквато и да е намеса от слушателя или прекъсване на музиката. PJ9 е изпълнена по стандарта IPX7, за да може да устои на всякакви вредни метеорологични условия, когато се използва на открито. За допълнително удобство и гъвкавост при използване, тя разполага с Multipoint технология, която позволява към колонката да се свържат до две устройства чрез Bluetooth едновременно.

Българите от Босилеград към ВМА: Благодарим ви, че ни лекувате от сърце! Болницата стопи дълговете на 15 млн.лв.



По традиция българите от Западните покрайнини се поклониха пред медицинските специалисти, които години наред се грижат за здравето им.
Босилеградският ден на благодарността започна с добри новини, съобщени от началника на болницата ген.-майор чл.-кореспондент проф. Николай Петров, че: дългът на ВМА от 33 млн.лв. на 30 септември 2016 г., към днешна дата вече е намален на 15 млн.лв.
„Това се дължи на всички нас заедно, нашите усилия са видими, нашите резултати са реални. Уважението и признанието, което получаваме от институциите и пациентите, са единственото условие за това какво представлява ВМА – че ВМА е най-добрата, най-предпочитаната болница, с най-високо качество на лечебния процес и с най-добро отношение към пациентите”, изтъкна проф. Петров и добави: „Гордейте се, колеги, както аз се гордея, че сме част от ВМА. Всички ние сме ВМА и тя ще следва своя път напред и нагоре. Пожелавам ви светли християнски празници, Бог да е с вас и вашите семейства”.
Кметът на гр. Босилеград Владимир Захариев сподели:
„Обичаме ви. Благодарим ви, че ни лекувате от сърце и ни приемате с отворена душа. Благодарим, че във всеки един момент сте готови да ни помогнете. Благодарим на генерал Петров, че отговаря мигновено на обажданията ни, защото знае, че всеки един повик може да
значи живот. Благодарим, че ни доказвате постоянно, че не сме забравени от майка България. И вие не сте забравени от нас”.
Той призова всички наши сънародници, където и да са по света да се гордеят, че са българи.
Празникът бе изпълнен с красивите изпълнения на няколко фолклорни групи, подготвени специално за празника. Кръшни хора и вкусни домашно приготвени гозби допринесоха допълнително за празничното настроение.

Марина Кискинова с атрактивен ретро микс на концерта „Коледни звезди“



Певицата и актриса Марина Кискинова участва със специално подготвена песен на традиционния коледен галаконцерт на Искра Радева, който се излъчи на 25 декември –
Коледа. На сцената тя изпълни песента Candy man в микс с емблематичния хит на Елвис Пресли Jailhouse Rock. За изпълнението си Марина подготви и специална хореография от атрактивни танци заедно с Илияна Димитрова и Дорина Пунчева. Стайлингът на певицата за концерта бе издържан в стил pin up – ретро секси визия с коса на букли и черно-бяла рокля от две части –  и пола до коляното на точки.
Галаконцертът „Коледни звезди“ се организира за 19-та поредна година от голямата българска актриса Искра Радева, като самата тя също участва в него със свои изпълнения. На сцената заедно с Марина Кискинова пяха и едни от най-обичаните български изпълнители – Маргарита Хранова, Йорданка Христова, дует „Ритон“, Росица Кирилова и други. Сред тях бе и 10-годишната Лидия Ганева, която представи България на Детската евровизия тази година. Именно с нея Марина Кискинова си направи селфи зад кулисите, като сподели в социалните мрежи, че малката певица й напомня за самата нея преди години, когато е обикаляла конкурсите за пеене в България и чужбина.

Български лекари излекуваха сърцето на Артър – лабрадорът водач с изключителна съдба



Съвместен екип от специалисти от Централната ветеринарна клиника и Сити Клиник Сърдечно-съдов център успешно реализираха първата в света операция по отстраняване на тумор от сърцето на куче

Първата по рода си сърдечна операция на куче успешно успяха да извършат съвместен екип специалисти от Централна ветеринарна клиника и Сити Клиник на 03.12.2016 г.
Лекарите спасиха живота на един необикновен лабрадор с болно сърце. Артър е куче водач на фондация „Очи на четири лапи“ и вече 7 години безрезервно служи на своя стопанин и приятел Милю Карамитев. Подобна медицинска интервенция се осъществява за първи път не само в България, но и в световен мащаб.
„Артър бе диагностициран с тумор в лявото предсърдие и шансовете му за оцеляване бяха нищожни. Изключително сме благодарни на д-р Ранко Георгиев - ветеринарен кардиолог от ЦВК и д-р Георги Игнатов - кардиохирург от Сити Клиник, които приеха случая като своя лична кауза и направиха всичко възможно, за да спасят това невероятно куче”, разказва Албена Алексиева от фондация „Очи на четири лапи”.
Артър е 9-годишно специално обучено мъжко куче водач, дадено на незрящ човек преди седем години. През ноември кучето е насочено към д-р Георгиев, който поставя страшната диагноза и въпреки вероятността от фатален изход, решава да се бори за последния останал шанс за спасяването му. „Подобна операция е невъзможна за изпълнение, ако сърцето работи, затова се наложи да предприемем процедура, която до сега не е правена на куче-пациент, а именно отворена сърдечна операция. При тази операция функцията на сърцето се поема от специална машина „сърце-бял дроб”, а самото сърце се спира за определено време“, споделя д-р Георгиев и допълва, че опити за подобни процедури за пациенти-кучета се провеждат в Токио, Колорадо и Лондон.
Успешната интервенция е резултат от шестчасовите усилия на лекарите от Централна ветеринарна клиника, кардиохирурзите и анестезиолозите от Сити Клиник. Сърцето на шоколадовия лабрадор е спряно за около 20 минути, а общото време, за което пациентът е прикачен към машината за кардиопулмонален байпас - около 2 часа. Екипът в операционната зала се състои от 10 специалисти - 7 хуманни и 3 ветеринарни лекари.
Заслуги за това истински значимо постижение има сърдечният хирург от Сити Клиник Сърдечно-съдов център д-р Георги Игнатов, който е автор на уникалната операция. Без неговото решение да поеме случая и блестящите му умения Артър и неговият стопанин нямаше да получат своя най-специален коледен подарък. Основният анестезиолог по време на операцията е д-р Милен Бонев - началник на отделението по Анестезиология и интензивно лечение в Сити Клиник и чиято роля по време на интервенцията е от критична важност. Всичко това нямаше да се случи и без неутолимото желание да помогне и непримиримия пред трудностите дух на д-р Ранко Георгиев, както и без усилията на целия екип на ЦВК, които се заеха с нелеката задача да оздравят сърцето на смелия лабрадор и по време на критичния реанимационен период. С тяхна помощ и със съветите на хуманните им колеги Артър се възстанови за около 10 дни.
Шоколадовият на цвят лабрадор водач бе изписан днес и очаква с нетърпение да се прибере у дома при своя любим стопанин, с когото да продължат да се радват на своето приятелство и партньорство в трудните, но невероятни житейски преживявания. Екипът на Централна ветеринарна клиника е изключително благодарен на ръководството на Сити Клиник Сърдечно-съдов център и Отделението по Кардиохирургия за подкрепата и съдействието при осъществяването на първата в света операция по отстраняване на тумор от сърцето на куче.

Бивши и настоящи възпитаници на ПМГ- Бургас се срещнаха в кариерно изложение



Бивши възпитаници на бургаската ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ организираха кариерно изложение, за да представят своите университети, специалности и професии на тези,
които днес се обучават в гимназията. Срещата, наречена „А сега накъде?“, бе реализирана в последния учебен ден преди Коледа и даде възможност на стотици бъдещи абитуриенти и техните родители да открият отговори на въпросите, които ги интересуват и да се запознаят с успешните кариери на завършилите преди тях.
Повече от три часа бившите вече възпитаници на бургаската математическа гимназия разказваха за своите университети по целия свят и разясняваха процеса на кандидатстване и възможностите след това. Още в началото изложението бе замислено да премине в неформална обстановка, където всеки да може да говори с всеки.  Дори и организаторите обаче не очакваха актовата зала на училището да не успее да побере всички желаещи и да се наложи да излязат в коридора. Те отговаряха на въпроси в 8 образователни сфери, както традиционни математика, статистика, медицина, така и в доста екзотичните за България аерокосмически инженерни науки, сензорни технологии, астрофизика и други. Учителите от ПМГ също уважиха събитието и не пропуснаха да поздравят своите бивши възпитаници за колективния дух, който демонстрират, помагайки на по-малките в кандидат-студентската им ориентация.
Инициатор на кариерното изложение е Каролина Николова, студентка по аерокосмически инженерни науки във Великобритания. За кратко време около идеята се организирали бивши съученици, представители на университети в САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Холандия, Италия и разбира се, България. Сред ентусиастите бе и Зефира Базотева, специалист по медийни науки във Великобритания, която разказа, че в чужбина подобни срещи между настоящи и бивши ученици от едно и също училище са често срещани и те решили да приложат добрата практика и в собственото си гимназия. „Всички се връщаме в Бургас по Коледа и решихме този път да направим нещо полезно за училището ни. От една страна ще дадем чисто практически съвети на тези, които вървят по нашите стъпки, от друга се надяваме да им дадем допълнителна мотивация и увереност, че светът е отворен за тях и ги чака с хиляди възможности.“ споделиха преди събитието младите специалисти.
След големия успех, който „А сега накъде?“ пожъна, организаторите обещаха да го превърнат в традиция и следващата година да обединят още повече вече реализирани ученици от ПМГ- Бургас.