Translate

петък, 6 юни 2014 г.

Есил Дюран споделя тайните на своята перфектна визия



Певицата, която наскоро приключи участието си като жури в конкурса “България търси талант”, откровено разказва за някои навици и задължителни ритуали, които спазва.
Всеки път преди да излезе на сцената или преди фотосесия Есил използва терапията на Мадона. Благодарение на холивудската разкрасителна процедура, позната още и като Intraceuticals, превърнала се в ежедневна грижа и на звезди като Ева Лонгория и Наоми Кембъл, тя освежава лицето си и го подготвя за макиажа. Терапията представлява мощен антиоксидант – интрадермално проникване с кислородна струя под налягане и хидратиране с 95% чиста хиалуронова киселина и мултивитаминен комплекс.
“Правя си леки процедури, не съм лягала под ножа. Напълно се доверявам на своят дерматолог д-р Сияна Живкова от Jewel skin clinic, която ми е изготвила индивидуален план за следващите пет години” – споделя певицата.
Есил полага грижи и за тялото си. Спортува и се храни здравословно, за да бъде винаги във форма. Освен това, от известно време, използва и едно ново изобретение –  авангардната машина Icoone, благодарение на която може да се похвали с перфектни мерки и да облече бански костюм без притеснение.
“Скептик съм по природа и не очаквах някаква машина да ми гарантира мечтаните резултати без никакво усилие, без специални тренировки или пластична намеса. Оказа се обаче, че този медицински апарат има изключителни възможности за премахването на различни несъвършенства в областта на тялото. Грижите за външния вид са задължителни, те са инвестиция в бъдещето, но за да бъде една жена истински красива, най-важното е да е обичана и удовлетворена. Доброто самочувствие ни кара да изглеждаме по-уверени и по-хубави в очите на околните. Модерната, еманципирана дама трябва да бъде достатъчно самоуверена, за да заяви смело: Да, аз съм на 40, но никога не съм била по-красива, умна и секси, както сега,” споделя Есил.


Стани да седна


Двадесет и пет години в България само се руши. Сринаха се икономика и селско стопанство. Разпадна се старата система в здравеопазването и то сега е почти здравеубиване.
Образованието ни и то е в криза, защото не може в сбъркана държава да има отрасъл, който да върви добре.
За този четвърт век колко правителства, колко министри се смениха, дори направо се провалиха! Колко неволи преживяхме! И няма наказани, няма виновни за хала ни! Напротив - провалени управници отново се готвят за властта! "Стани да седна" стана традиция за много от нашите властници. Но народът не иска управници "втора употреба"! Не му ли стига, че го облякоха с дрехи втора употреба, че го накараха да се вози в коли също втора употреба? Да не говорим, че и храната на българите отдавна е с неизвестен произход и със съмнително качество! Българският народ се поболя, погрозня от бедността и от безверието си.
И при тази мизерия, при тази безизходица, която накара много хора да изгубят здравия си разсъдък, да се самоубият, пак упорито се говори за нови избори, за нови правителства. Докога ще се харчат народни пари, за да се яхва отново безжалостно жалкият "електорат"? Какво ново ще направи онзи, който вече се е доказал, че е некадърен? Ама не, те са вдигнали глави, отворили усти и искат отново да властват.
Какви са и тези българи, които се надяват на управленците "втора употреба"? И ги слушат, и ходят на протести, за да ги върнат отново във властта, гласуват за тях, а после се каят, жалят и отново протестират. Нямам думи!


Петра Ташева
В.”Дума”

Проф. Цекомир Воденичаров - декан на факултет „Обществено здраве” при Медицински университет в София: Парамедиците са само козметично решение на проблемите в Спешната помощ






Ако бях на мястото на д-р Гелев, сам щях да се оттегля. Реалната реформа в здравеопазването тепърва предстои.Младите ни лекари бягат, в Германия са на 2300 евро стартова заплата

Роден е на 18.03.1949 г. в гр. София.През 1973 г. завършва с пълно отличие Медицинския
факултет на Медицински университет - София.Носител на наградата „Златен Хипократ”.Преминал през множество специализации и курсове в чужбина (Франция, Холандия, Испания, Германия, Белгия и др.). През 2001 г. проф. Ц. Воденичаров е избран за декан на създадения от него Факултет по обществено здраве към МУ – София.
- Проф. Воденичаров, протестите в Спешната помощ продължават. Има ли изход от кризата според вас?
- Според мен мерките, които се прилагат, могат да имат краткосрочен ефект. Наистина професионалистите към ключовите болници у нас би трябвало да се включат. И такава беше идеята преди години. Но е крайно време в здравеопазването да започнем да мислим дългосрочно и да имаме добре изведени приоритети. Здравната политика на ведомствата трябва да бъде основана на доказателства и да се предприемат мерки, които ще са насочени към дългосрочно оздравяване на системата. Необходимо е да се направи реална реформа, а не да има имитация на такива, каквито бяха правени през последните 15 години. Това са само частични действия, които уж биха били панацея за оптимизиране на нашето здравеопазване . А то е тежко болно и затова са необходими дългосрочни мерки. Само така ще имаме една добре действаща система, която ще осигурява достъп на по-голяма част от населението до по-качествени здравни услуги. На първо място трябва да се преосмисли т. нар. здравноосигурителен модел. Защото имаме една монополна структура като НЗОК, а в същото време плащаме по 8% вноски, които трябва да бъдат управлявани ефективно.
- Пресилена ли е според вас реакцията на работещите в Спешната помощ във връзка със защитата на д-р Гелев? Как си обяснявате това?
- Мисля си, че няма нищо лошо в това да бъдат сменяни тези, които управляват определена система.
- Очевидно има проблеми в сектора, не е ли редно да се даде шанс на друг човек да покаже какво може и дали д-р Златанов може да се справи със ситуацията?
- Разбира се. Доказало се е, че има проблеми в Спешната помощ при управлението на д-р Гелев. Най-нормално е да се види дали някои промени могат да имат положителен ефект. Така че би следвало да се сменят хората. Не виждам никаква драма в това и ми се струва, че действията на колегите наистина са пресилени. Не мога да си обясня как с цената на всичко искат да съхранят своя началник. Д-р Гелев е приличен професионалист, но е явно, че през последните години при неговото управление има проблеми. Ако бях на неговото място, сам бих се оттеглил, за да дам възможност на други да реализират своите концепции. И обърнете внимание и на нещо друго - не е вярно, че само с увеличение на екипите или на заплатите, проблемите в сектора ще се решат.
- Но обикновено работещите изтъкват като аргумент ниските възнаграждения.
- Когато всички се оправдават, че заплатите са ниски, означава, че не искат да се потърси персонална отговорност. А отговорността в крайна сметка винаги трябва да бъде лична. Аз съм за това да бъдат увеличени заплатите, но мислите ли, ако възнагражденията се вдигнат със 100 лева, това ще реши проблемите. Тук трябва да се предприемат дългосрочни мерки, които биха вкарали допълнителни източници на финансиране на нашето здравеопазване , за да може по-адекватно да се финансира не само Спешната помощ, а и системата като цяло. Трябва да се изгради нов тип организационна култура и тези, които управляват финансовия ресурс, да го правят адекватно и в синхрон с изискванията и потребностите на системата.
- Как да стане обаче този сектор привлекателен за младите кадри? Ваш колега заяви преди няколко дни „линейки има, няма хора. Увеличете парите и тогава ще има кадри“.
- Какво обаче означава да направим сектора на Спешната помощ по-привлекателен, ако не реформираме изцяло системата. Затова казах, че трябва да променим механизма на финансиране в здравеопазването - да има една действаща структура, която управлява определен финансов ресурс, и успоредно с нея да има други структури под формата на застрахователни компании, които също управляват на базата на равнопоставеност. Парите ни за здраве трябва да се управляват по-ефективно, за да може системата да се промени.
- Преди няколко дни оповестихте притеснителни данни. Заявихте, че 9 от всеки 10 млади лекари, които завършват университета, напускат страната ни.
- Така е. Преди няколко години направихме такова проучване на младите хора, които получават дипломи и заминават да работят в чужбина. Тогава 5 от всеки 10 напускаха незабавно. Сега са 9 от 10 души. Какъв е изводът от тези притеснителни данни? Изводът е, че с козметични промени в системата на здравеопазването няма да задържим изтичането на кадровия потенциал. След време ние не само няма да можем да се обърнем към добър лекар , а няма да има въобще доктор , към когото да се обърнем. Същото положение е и с медицинските сестри. Там ситуацията е дори още по-драматична. Затова е крайно време да решим дали ще продължим да съхраняваме един негоден модел, при който и медицинското съсловие напуска страната, и пациентите търсят вариант да се лекуват на други места, или ще се реформираме, следвайки европейските принципи на солидарност, на равен шанс за достъп до по-добри медицински услуги. Според мен промяната на този модел минава през неговата либерализация. Необходимо е да децентрализираме и демонополизираме системата, да я демократизираме. Когато го направим, ние ще позволим на конкуренцията да постави приемливи цени за подобряване качеството на здравните услуги. Така всеки гражданин ще може да направи избор и да търси отговорност от съответната структура, ако не се справя и да я сменяме с друга.
- Знаете обаче, че има близо 2 милиона българи, които не плащат здравни вноски. Това не е ли също част от проблема?
- Първо, трябва да се види каква част от тези хора отказват наистина да плащат, защото според мен много от тези хора живеят в чужбина. Не можем да искаме да внасят осигуровки на две места. Нужен е и анализ на останалите - дали не са социално слаби, към които държавата има ангажимент. Така че не можем да кажем, че това блокира системата.
- А имате ли данни колко лекари пък се връщат у нас, след като са заминали извън граница? Има ли изобщо такива?
- За съжаление тези, които се реализират навън, не се връщат у нас. Младите лекари, които например постъпват на работа в Германия, започват с около 2300 евро заплата, като имат и бонуси за дежурства. И това е без да имат никаква специалност. Също така им се плаща да специализират. Как да се върне този човек у нас на 700 лева и без перспектива? Ако имаме конкуриращи се частни структури с НЗОК, тогава те ще са допълнителен източник на финансиране и към тези 700 лева ще се добавят още 1500, да речем. Така младият лекар ще има мотиви да остане в собствената си държава. Мога да дам още един пример. Мои познати на средна възраст заминаха на работа във Франция с общо възнаграждение от 7500 евро. Наемът, който плащаха, беше до 1000 евро, като разходите им за храна са също около 1000 евро. Мислите ли, че тези хора ще се върнат тук? Ако не променим нещата, ние сме обречени медицинското съсловие да ни напуска.
- Парамедиците решение ли са донякъде на проблема с недостига на кадри в Спешната помощ?
- Аз съм „за” парамедиците, но те са само козметично решение.
- Знаете, че за първи път ще се обучават студенти по тази специалност.
- Да и това е много добре. В много западни страни се използват парамедици. Но те могат да бъдат само допълнение към интелектуалния труд на лекаря. Защото ключът към този интелектуален труд е поставянето на диагноза. А парамедиците каква диагноза могат да поставят?
- Казахте, че в здравеопазването години наред се правят реформи на парче. Заради това ли проблемите в този сектор остават все нерешени?
- От 15 години за съжаление ние нямаме реформи в здравеопазването , а преди това са правени само експерименти. Затова според мен реалната реформа предстои. Дали ще се случи, зависи в известна степен и от нас самите.

В."Монитор"

четвъртък, 5 юни 2014 г.

Големият протест и малките БУНТОВЕ



Година след своето начало големият протест срещу правителството затихна в очакване кризата да бъде решена чрез избори. Но изборите отминаха, политическата криза се задълбочи, а големият протест бе изместен от малки и разнопосочни бунтове.
Старозагорци тръгнаха на бунт срещу безредието в своя град, след като 4-годишният Паоло бе прегазен от джип в пешеходна зона пред очите на родителите му. Насъбралата се тълпа напада шофьора, който се отървава от публичен линч заради бързата намеса на полицията. Следват дни на протести и подписки, както и обяснения от страна на полицията, колко много водачи били санкционирали за навлизането им в пешеходната зона. Каквото и да обясняват органите на реда, и без помощта на националната статистика е видно, че пешеходните зони в страната са мутризирани, че властта на органите на реда се огъва пред нелегитимната власт на мутри и бизнесмени.
Междувременно в Пловдив съученици и приятели на една деветокласничка се готвят за протест пред прокуратурата. Момичето е премазано на автобусна спирка от гръцки студент със спортен автомобил, който се отървал само с два шамара от вбесен очевидец. По-късно си заминал за Гърция, тъй като е пуснат под гаранция от 3000 лв., макар че се оказва познат участник в нелегални гонки и пътен рецидивист с шест неплатени глоби.
По същото време в София млада фотографка умира в „Надежда" в очакване на екипа на Бърза помощ, който бил дошъл без дефибрилатор с 50-минутно закъснение. Този път медицинският екип не е бил линчуван, което иначе често им се случва, но бащата на момичето заяви от ефира на една телевизия, че иска да погледне лекарите в очите и да ги удуши със собствените си ръце. Разследването на случая продължава, но паралелно с това шефът на службата в София бе отстранен, а работниците в Спешната помощ излязоха на протест.
Междувременно ромска група нахлула в панагюрската болница , където нанесла побой на доктор , майка и петмесечното й дете. Охраната на входа не ги е спряла, а на изхода побойниците се разминали с полицаите, които също не са ги задържали. Вместо да чака възмездие и справедливост, на следващия ден докторът просто подал молба за напускане, както между впрочем често правят и служителите на спешната медицинска помощ след подобни миникризи.
Случаят в Панагюрище много напомня Катуница, където органите на реда дълги години пренебрегваха ескалиращия конфликт между четата на Цар Киро и местното население, докато накрая се стигна до сблъсък с убити, ранени, пожари и тълпи, готови за линч.
Институциите са в отстъпление. Недоверието в тях расте. И бюджетът на МВР още от времето на Цветанов насам расте, престъпността също. Броят на жертвите за пет месеца изравни броя на депутатите. Според статистиката от началото на годината при пътнотранспортни произшествия у нас са загинали 240 души при 194 за същия период на миналата година. Време е за отговорност.
Отговорността на властта не е празна дума. Тя е същностна за относителното равновесие в социалния свят. Властта получава привилегии срещу ангажимента да предоставя относителен ред и справедливост, както и ангажимента да заплати със своето страдание за страданието на онези, които управлявлява. „България уби дете", написа вестник „Труд", когато в навечерието на едни избори през 2001 г. намериха удавено детето на един таксиметров шофьор. Вбесени, колегите му блокираха центъра на столицата, страната настръхна. По-късно следствието доказа, че престъплението е дело на психясалата майка на Пепи, но гневът по повод безсмислената смърт на невинната жертва беше гняв за нещо повече.
Тогава България бе много по-различна от сега. Страната се бе стабилизирала финансово и политически, но бе забравила за повелите на справедливостта. Ситуацията беше като цяло положителна и динамична, но участниците в динамиката бяха малък кръг хора, които участваха в процесите на приватизацията. Обменът между хората и властта вече не бе симетричен и резултатът не закъсня: ОДС загуби изборите и Иван Костов подаде оставка.
Сега е още по-зле. Управляващите за пореден път загубиха избори и за пореден път ни предлагат анализи вместо отговорност. И днес в България е убито дете, и днес българите живеят с усета за безвъзвратно загубената справедливост, под властта на едни институции, които вземат много и не дават почти нищо в замяна.
Ако това продължи, ситуацията може да стане неуправляема.
Защото избухващите уж от нищото и уж само от кръвна солидарност протести са местни и изолирани само на пръв поглед. Те са локални имплозии на статуквото. Насъбрано недоволство срещу всякакви власти и несправедливости. Малки бунтове срещу управлението от горе до долу. Пламващи изведнъж пожари на първична самоорганизация срещу начина, по който изобщо живеем заедно. Ако статуквото не се промени, управляващите ще се молят за голям структуриран протест, който всмуква в себе си малките недоволства, вместо да избухват серии малки стихийни и често ирационални бунтове. Които като при партизанска война удрят врага на най-различни и неочаквани места, без процесът на безкрайно изтощение да може да бъде управляван. Без дори да е ясно кога и кой непредвиден локален, но силно стихиен протест може да катурне цялата кола. Ако няма бърза промяна и мощно поемане на отговорност, сегашната политическа криза може да се развие по сценария на Мария Антоанета, което трябва силно да притеснява премиера и неговата съпруга. За да не се стига дотам, властта трябва да страда. Сега и веднага! Иначе страданието ще се превърне в структурен проблем за дълго време напред. И цялата политическа и институционална система трудно ще може да се ремонтира, преди да се срути до основи.


Васил Гарнизов
В.”Труд”




Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по паразитни и заразни болести: „Майки имунизират домашните си кучета, а отказват ваксина за децата си"

Проф. Тодор Кантарджиев има три клинични специалности по микробиология, имунология и епидемиология на заразните болести. Става професор през 2009 г. и има специализации в Германия и Англия. Твърд радетел е на ваксинациите, които са спасили човечеството от тежки инфекциозни болести и много се ядосва на родителите, които отказват да имунизират децата си. Според него промените в структурите на селското стопанство върнаха много болести, като туларемията, които бяха изкоренени. Не бива народът да се плаши с невярна информация, а трябва да се казва истината. Това каза пред журналисти проф. Кантарджиев на годишната среша в Албена, организирана от фондация „МОСТ".
- Проф. Кантарджиев, антиваксиналните настроения у нас продължават да се разпространяват все по-широко и завладяват интернет форумите. В същото време бежанците от арабския свят се увеличават и те са допълнителен рисков фактор за разпространение на заразни заболявания.
Има ли опасност от възникване на епидемии отново, след като преди няколко години имахме 24 000 болни от морбили?
- Наистина е факт, че тези антиваксинални настроения се разрастват и се наблюдават по-често сред високообразованите родителски двойки с висок социален статус и стандарт, предимно жители на големите градове. Тревожен е фактът, че 69 процента от негативно настроените родители смятат, че ваксините вредят на детето. Други 49 на сто споделят, че ваксините претоварват имунната система, а 37 % са убедени, че за детето им няма риск от заразяване. За съжаление тези антиваксинални настроения са голям проблем. Ние използваме едни от най-модерните и безвредни ваксини и да има отказ от имунизации и биопрепарати да се хвърлят си е направо престъпление. Около 1000 лв. струват имунизациите на едно малко дете.
Преди месец едно дете у нас заболя много тежко от инфлуенца с менингит. Две-три години бяхме забравили за това заболяване. После се разбра, че майката отказала имунизация и за четирите си деца. Този въпрос става и юридически, дали тя да бъде подведена под отговорност, тъй като този менингит до голяма степен води до осакатяване. Парадокс вече стана майки да си ваксинират кучетата, а за децата отказват.
Искам само да припомня, че по време на големите епидемии през последните два века от полиомиелит починаха 23 млн. души и 20 пъти повече се парализираха. Сега Сирия от 2-3 г. е в гражданска война и престана да ваксинира децата си за полиомиелит (детски паралич) и заболяването се възобнови. Слава богу, СЗО се ангажира с този проблем и 20 млн. деца в Близкия Изток бяха ваксинирани. Затова у нас проблемът с тази болест няма да дойде с бежанците от Сирия, а от Афганистан, ако започне гражданска война. Там винаги е имало огнище от детски паралич.
Ужасно е родителите да отказват ваксини и е жалко бебе на 7-8 месеца да се разболее от коклюш, заболяване, известно като магарешка кашлица, срещу която се правят имунизации. Затова коклюшът се завръща. По-късно разбрахме, че тази ваксина не действа цял живот. При момичетата до 20-годишна възраст, като родят, дават от антителата на ваксината и на бебето. Но тъй като българката взе да ражда по-късно, тя няма вече антитела. Ако бебето не се имунизира, има голяма вероятност да се разболее от коклюш. Чрез ваксините поставихме под контрол дифтерита, хепатит А и В, морбили, полиомиелита и др. А сега какво става по
софийските кафенета, разпространяват се проинфекциозни настроения.
За съжаление имахме 28 лаборатории за изследване на коклюш, но те са затворени и остана само нашата в Националния център. Който ни донесе проби, изследваме. Около 40 % са положителни за коклюш, защото има пропуски при ваксинациите. М.г. болните от коклюш бяха стотина, но действително те са много повече, защото не всички се изследват.
- Напоследък се срещат и твърдения, че ваксините са ГМО. Има един сайт за нова германска медицина, където се казва, че ваксините съдържат канцерогенни, токсични и биологично замърсени вещества. Има ли нещо вярно?
- Ваксините нямат нищо общо с ГМО, а пък да не говорим за канцерогени, токсини и т.н. Освен това този германски сайт се поддържа уж от лекар, никому неизвестен. В сайта има и твърдения, че ракът е гъбичка. Ето такива идиотщини се разпространяват по интернет форумите.
Няма друго лекарство в света, което да се контролира така строго като ваксината. Защото тя се прилага на здрави деца и не дай си боже нещо да се случи. В някои държави дори бременни жени се ваксинират против магарешка кашлица. Ясно е, че ваксините не натоварват имунитета.
- А може ли неваксинирано дете да се разболее от заразна болест, ако всички деца около него са ваксинирани?
- Възможно е, защото детето може да се зарази от възрастен човек. Но сега битува една друга мисъл - нека детето се разболее, например от детски паралич, та цял живот да има имунитет. Но се забравя, че това заболяване осакатява за цял живот, а и има висока смъртност. Аз смятам, че тези антиваксинални движения се подклаждат от фармацевтични фирми, защото едно лечение на опасна заразна болест струва стотици пъти повече, отколкото цената на една ваксина.
- Проф. Кантарджиев, без кои ваксини не може съвременният европеец?
- Ваксините са против детски паралич, хепатит, дифтерия, тетанус, коклюш и тройната ваксина за заушка, рубеола и морбили. Освен това тези ваксини предпазват от пневмонии, менингити и всички останали чести и рискови инфекции при децата.
- Искам да ви попитам и за един тревожен факт в момента. В Сърбия, Северна Гърция и Румъния има Нилска треска, която е много опасно заболяване и предизвиква енцефалит. Може ли то да дойде и при нас?
- Изследвали сме всички енцефалити у нас и засега нямаме Нилска треска. Дано да се опазим, а това ще стане, като не допускаме комарите до себе си, които са разпространители на болестта. За да се прояви енцефалитът, трябва да са нахапани от 200 000 до 400 000 души с болни комари. При заразените кърлежи и комари, от 100 души ухапани, се разболяват 20 процента, които изкарват едно температурно състояние. Само 0,5 процента от ухапаните може да развият тежкия енцефалит или хеморагична треска.
- Последните години имаме все повече болни от Марсилска треска, която се предава чрез ухапване от заразени кърлежи. Дали това заболяване вече е проблем, или въпрос на по-добра диагностика?
- Марсилската треска е бич и тя бе ликвидирана през 1968 г. Тогава имахме не толкова медицина, колкото здравеопазване и контролът беше строг. През 1993 г. паднаха мерките за унищожаване на кърлежите и Марсилската треска се появи отново. Така всяка година се регистрират около 1000 души, които са болни. За 2013 г. от кърлежопреносимите заболявания с най-голям брой е именно Марсилската треска, следвана от Лаймската болест. Характерното при нея е високата температура и червеното петно, което се получава около ухапаното място. огато човек бъде ухапан от кърлеж, го изважда много внимателно. Или ако не може, търси лекар. Веднага трябва да се пие антибиотик - еднократна доза, ако кърлежът е изваден още първия ден. Ако това се случи втория ден - дозата от антибиотика е двудневна. Но имам сведения, че в някои райони на страната се практикува само поставянето на тетанус, което няма нищо общо със заболяването от Лаймска болест. Най-хубаво е ухапаното място да се наблюдава и след 21-ия ден да се направи изследване. 30 % от кърлежите са с бактериални инфекции. Може да се стигне и до хеморагична треска и в страната има няколко ендемични зони в Източна България, Кърджали и Пловдив. Заболяването е разпространено най-вече сред животновъди, които си обезпаразитяват животните. Често стопаните не използват предпазно облекло и кърлежите ги нападат. Интересното е, че по парковете живеят паразити, които разпространяват предимно Лаймската болест. В Южна България има кърлежи, които заразяват повече с Марсилска треска. Такива огнища има и в Централна Северна България.
- Ако човек пропусне да пие антибиотик веднага след ухапването, може ли да го вземе по-късно?
- При децата това може да стане до три дена, а при възрастните - до 5-7 дена.
- Задължително ли е изследването на самия кърлеж?
- Битува мнението, че е много важно. Моето становище е, че не е.
- Последните няколко седмици се забелязва увеличение на вирусните менингити. Има ли опасност от епидемия?
- Стигнахме дотам да имаме само една лаборатория за изследване, а преди бяха шест. Заболяването се причинява от ентеровируси, които са свързани с разстройство. Хубавото е, че вирусните менингити минават по-леко и не оставят последствия. Лекарите трябва да изпращат изследвания при нас, но не го правят. Държавата вместо да стимулира лабораторната дейност, отново има намаляване на заплатите на специалистите. Най-голямото безобразие е, че държавните доктори взимат десетки пъти по-малко от лекарите в държавните болници, които са търговски дружества и които получават парите си от здравната каса . За епидемия от менингит не може да се говори.
- А има ли опасност от денга и чикунгуня, които са особено опасни екзотични инфекции?
- Те са остри заразни заболявания, които също се пренасят от т.нар. тигров комар, който хапе през деня, за разлика от останалите видове, които нападат след 18,00 часа. В България тигров комар има само на едно място в два двора. Но този район се обработва и е под контрол, надяваме се да не допуснем разпространение на тези комари.
- В съседна Гърция вече има случай на заразен с опасния близкоизточен коронавирус. акво представлява това заболяване?
- През няколко години се появяват мутации в корона-вирусите, които са причинители на зимните нетежки инфекции. Една трета от кашлицата и гърлобола са причинени от коронавирусите, но когато те мутират, може да причинят опасни заболявания. Преди 7 години се появи тежкият остър респираторен синдром (ТОРС), сега пък преди 2 години в Близкия Изток мутира подобен вирус и се разпространява много тежка инфекция. При нея 70 на сто от болните умират. Засега това заболяване може да се появи при човек, който е дошъл от Близкия Изток. То започва със силна кашлица и пациентът веднага трябва да каже на лекаря, ако е бил в арабска държава.
Същото е и с маларията, всяка година имаме 50 болни от вносна малария. Обикновено, когато има смъртни случаи, пациентите не казват, че са били в държави, където има малария.

В. „Янтра ДНЕС".

Миков призова Борисов да си вземе кафеварката, вместо само да говори за нея

Председателят на парламента Михаил Миков за пореден път призова депутатите от ГЕРБ да освободят стаята в парламента, доскоро заемана от лидера на партията Бойко Борисов.
"Докато сте в пълен състав, да ви кажа до края на седмицата да си съберете багажа", обърна се Миков от парламентарната трибуна към групата на ГЕРБ. И добави, че му е омръзнало два месеца да им праща писма. В средата на май Борисов се оплака, че е намерил кабинета си в парламента заключен и запечатан и не може да си вземе любимата кафеварка. Тогава Миков отговори, че е издал заповед ГЕРБ и "Атака" да освободят по една стая в парламента "за постигането на по-справедливо разпределение на наличните площи" и от ГЕРБ са имали два месеца да си изнесат вещите, въпреки че срокът в заповедта е пет дни. Преди седмица той уточни, че стаята на "Атака" ще бъде предоставена на независимите депутати, а тази на ГЕРБ ще се ползва от администрацията на парламента.
"Само говорите за вашата кафеварка, а очевидно не проявявате никакъв интерес към нея, само пред медиите говорите", обърна се днес Миков към Борисов. И обясни, че е поканил депутатите от ГЕРБ с писмо да дойдат в удобно за тях време, да се опишат вещите им и да бъдат изнесени.
"Докога ще занимаваме обществото с вашата кафеварка?", попита той. От ГЕРБ му отговориха с
викове "Оставка" и тропане по банките, в което се включиха и Борисов и заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов. Призивът на Миков депутатите на Борисов да си съберат багажа беше отправен, докато се гласуваше предложение на ГЕРБ за изслушване на здравния министър Таня Андреева за проблемите в спешната помощ. То беше отхвърлено от мнозинството, а Десислана Атанасова (ГЕРБ) се възмути, че за управляващите е по-важен Законът за защита на растенията, отколкото здравето и живота на хората. Отхвърлено беше и друго предложение на ГЕРБ – за изслушване на просветен министър Анелия Клисарова.
  
В."Дневник"

Правителството осигури 300 хил. лв. за закупуване на дихателни апарати


Кабинетът одобри допълнителни разходи в размер на 300 000 лв. по бюджета на МЗ, съобщиха от правителствената пресслужба. 
Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. С тях ще бъдат купени дихателни апарати за поддържаща терапия на пациенти с прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен или Бекер. С осигуряването на тези апарати ще се постигне понижение на честите хоспитализации на пациентите поради дихателни усложнения и ще се гарантира по-благоприятна прогноза. Прогнозният брой на пациентите за дихателна оценка за 2014 г. е 40, като тези с необходимост от апаратно дихателно подпомагане за втората половина на годината са десет.

Самоковецът Благой Рагин, шеф на асоциацията на хотелиерите: Българинът държи 30-40 млрд. в банките, но не смее да ги вкара в бизнеса, от презастрояването печелим 3 милиарда


Имам идея да наемем студенти с по 2-3 езика, на които социалното министерство да плаща по 480 лв. заплата

Брат ми живее в Палма де Майорка, и там са пропищели от пияните англичани.
Гоним инвеститори от туризма, а Македония и Албания им дават безплатно земя, за да строят, казва председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.
Благой Рагин е председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. В бранша е от 25 години, посетил е всяко кътче на света и успешно прилага чужди техники и модели у нас. Рагин е инициатор за създаването на първия частен хотел „Ягода“ в софийския квартал „Симеоново” през далечната 1988 година. Пред Faktor.bg експертът коментира предстоящия летен сезон, проблемите с Българското Черноморие, случая „Карадере“, топлата зима и други интересни теми.
- Г-н Рагин, защо за майските празници голяма част от нашите туристи избраха Гърция и Турция пред почивка в България?
- Вярно е, че по-голямата част от българите отидоха в гръцките куророти. Това е нормално, тъй като в началото на май температурите в южната ни съседка са много по-благоприятни за почивка. Но на Балканите колелото се върти. За тяхна сметка между 15 и 16 000 румънци дойдоха в България и похарчиха прилично. Имаше и много сърби. Занапред ние трябва да се стараем да развиваме активния си летен туристически сезон от началото на май до средата на октомври. По този начин ще увеличим оборота от прииждащи хора, както и активната дейност на курортите.
- Летният сезон в България вече чука на вратата. Какви са прогнозите ви след кризата между Украйна и Русия?
- Преди месец бях един от най-големите оптимисти за успешен сезон на базата на доклада от туристическите борси в Берлин, Лондон и Москва. Това са трите най-големи борси, от които ние сме зависими. Информацията и прогнозите бяха добри. Но има една стара поговорка: много хубаво, не е на хубаво. Събитията, които се разиграха през последните месеци в Украйна, малко ме притесниха. Надявам се, че напрежението и възникналата война там ще се решат чрез метода на дипломацията. Тогава няма да има губеща държава. Виждате, че в момента руската борса, както и валутата им – рублата, се сриват. Украйна е пред фалит, а и ние сме зависими. Тук идват 700 000 руски туристи годишно. Имайте предвид, че всеки от тях харчи минимум 1000 евро. Това прави общо 700 милиона евро. Освен това 360 000 руски граждани вече притежават недвижимо имущество у нас. Цели градчета като Поморие, Бургас, Несебър, Обзор и други са изцяло зависими от тях.
Кметовете там казват, че ако не са постоянно живеещите руснаци, повечето магазини и молове трябва да бъдат закрити. Нямаме езикова преграда. Ако руснакът в Полша е меко казано недобре приет заради историческите събития, то тук настроението към тях е позитивно – освободили са ни от турското робство, кирилицата е обща и т.н. Предложих на Даниела Бобева (вицепремиер по икономическото развитие) да направим спешна фериботна връзка Крим-Варна, за да може руснаците, които не искат да минават през Украйна, да идват директно. Разстоянието е малко – едва 360 километра. Министерският съвет се съгласи, но все още не може да се намери фирма, която да изпълнява тези курсове. Очаквам оферти от скандинавските страни, Гърция, Италия – държави, които имат опит с плаването. Освен това, нашите цени са най-атрактивни в целия Европейски съюз, а дори и извън него. Материалната ни база е отлична. За последните 10 години, когато имаше строителен бум, моите колеги допуснаха редица грешки, но пък се появиха и истински дворци.
- Какви са печалбите на държавата от приходите от туризма за година?
- Официално по статистика – 3 милиарда евро. Но в тази статистика не могат да се сметнат парите извън предварителната заявка. Например, ако пакетът услуги струва 1000 евро, туристът със сигурност ще изхарчи още за сувенири, ресторанти, екскурзии. Ако успеем да подобрим нашите слабости и имиджа на страната, може да направим оборот колкото Хърватска. Те със същата леглова база като нас печелят 10 милиарда евро срещу 100 милиона евро, дадени за маркетинг и реклама. Преди година поканих френски експерти на обиколка в България. Разгледаха всичко – минерални бани, спа туризъм, Черноморието, планинските курорти. Видяха цените и онемяха. Препоръката им бе следната – да изчистим повече имиджа си пред Европа и да разработим по-добра маркетингова стратегия. Ето това е печеливша политика.
- През миналата година туризмът имаше проблеми с работния персонал. Какви са алтернативните ходове, как ще привлечете повече хора за сезонна работа?
- От 20 години съм председател на Асоциацията на българските хотелиери. Преди това бях инициатор на създаване на първия частен хотел у нас. Това се случи през 1988-а година. Тогава борбата беше да има частна собственост. Затова и създадох асоциацията – да се обединим, да се защитаваме, защото държавата се съпротивляваше, управляващите не искаха подобни реформи. След това се борихме да има приватизация. Дойде времето и на членството ни в Европейския съюз. Сега си спомням думите на експертите, които ни съветваха преди 2007-а година: Влизате в един свободен пазар, напишете си добре домашното. Вкарайте чужди инвестиции. Ако икономиката ви не е конкурентоспособна, ще ви вземат пазара. Никой не може да излъже свободния пазар. САЩ не успяха, Гърция не успяха, Испания също. Преди 8 години имахме приход от 9 милиарда евро годишно от чужди инвестиции. През 2014-а година той е малко под един милиард. Българинът държи 30-40 милиарда в банките, но не смее да ги вкара в бизнеса. Не можем да вдигнем заплатите. И затова младежите не искат да дойдат. Въпросът е как да търсим резерви. Имахме среща със социалния и здравния министър . Искаме да създадем университети, които да подготвят професионалисти с тригодишно обучение. Ще наемем и студенти, които не учат туризъм, но знаят един или два езика, могат да станат аниматори, рецепционисти, сервитьори или бармани. Социалното министерство ще им плаща месечно 480 лева, останалите пари ще дадат моите колеги под формата на бонус. Предложихме и вариант с бесарабските българи. Нека им издават по-бързо паспорти и разрешително за работа. Там имаме голяма диаспора. Те са много трудолюбиви.
- Презастроено ли е според вас Българското Черноморие, отблъсква ли бетонът туристите?
- Презастроено е. Но! На всяко действие природата има противодействие. Аз обикалям света и с едното око винаги гледам конкуренцията – кой докъде е стигнал и как се измъква от проблемите. Ние сме еквивалент на Палма де Майорка. Тяхното Черноморие дори е много по-застроено. 380 километра брегова ивица, запълнена с хотели, сгради, молове и т.н. Какво са направили испанците – от тази ивица са извлекли 13 милиарда годишен оборот. Ние печелим три милиарда с презастрояването. Освен това в Палма де Майорка алеите са тихи. Имат една изнесена улица, дълга точно километър. Там е и целият шум. Заведение до заведение. Нон-стоп. По този начин никой не се оплаква. Може в западната част на Слънчев бряг да се направи търговска улица само за пешеходци и проблемът се решава. Ние няма да откриваме топлата вода. Ако не бяхме построили, инвестициите щяха да намалеят. В момента няма пари в света. Хубава или лоша, материалната ни база е факт и трябва да я доразвием.
- Всички страни от Балканския полуостров имат развит туризъм. На кое място се нарежда България?
- От 14 държави ние сме на четвърто място. Първа е Турция, следвана от Гърция и Хърватия. В момента най-динамично се развива Албания. Тя има туристически ръст от 50%. Македония – 25%. Всички балкански държави са сложили като приоритет развиване на туризма. Създаде се и Балканска асоциация на туризма. Има страхотна благородна конкуренция между нас. Девизите, с които обединихме балканските държави, бяха: „От историята да правим културен туризъм, а не културна война”. „За съседа или добро, или нищо”, „Обединени Балкани в обединена Европа”, „Силни сме, ако сме заедно”. Добър пример е Сърбия – националистическа държава, която вече е проевропейски ориентирана. Сърбите дори ме попитаха: защо искаш да ни е хубаво. Отговорих им, че е нормално. По-добре съседът да ти е богат, вместо постоянно да иска заеми и да не ги връща. Ние сме 54 милиона без Гърция и Турция. Колкото една Франция.
- През миналата година английската телевизия BBC пусна филм за курорта Слънчев бряг, показвайки кадри с пияни англичани, разголени тийнейджъри и необуздани купони. Добра или лоша реклама е точно този курорт за България?
- Журналистите от английската телевизия тръгнаха с рогата напред. Смятаха, че ще направят грандиозен удар, но вместо да злепоставят нас, сложиха клеймо върху имиджа на Англия. Ние сме отворена икономика, работим с цял свят. Единствените клиенти, които създават проблеми, са англичаните. Става въпрос за пиенето и последствията от него. Установи се, че техните младежи не се държат нормално. Брат ми живее в Палма де Майорка. Там се оплакват от същите проблеми. Затова специално за британските граждани е обособен един залив. Испанци там не влизат. Охранява се от английска полиция и важат английски закони. Мисля, че и тук ще стане така, в момента се водят преговори. Както с румънските органи на реда, които идват през лятото по Северното Черноморие.
- Чакаме лятото с положителни надежди, но България изпрати най-тежкия си зимен сезон от десетилетие, какви са загубите за зимния туризъм?
- Да. Статистиката още не е дала точна информация за загубите. Но, ако нямахме тези 600 оръдия за изкуствен сняг, които работеха в зимните курорти, сезонът щеше да е напълно провален. През декември имаше една седмица, когато температурите бяха минус пет градуса. Но и тогава в Боровец, Банско, Пампорово и Витоша оръдията работиха денонощно.
- Последната наболяла тема е случаят с „Карадере”. Дори имахте спречкване с еколозите, наистина ли бъдещият комплекс ще наруши баланса на природата в района?
- Много малко хора обичат природата колкото мен. Всеки ден се разхождам на Витоша. Познавам всяко дръвче на „Алеко”, всеки камък. Имаше навремето пет-шест чешмички, сега няма нищо. Все едно е паднала комета. Изпепелила е всичко. След като моите колеги от Македония, Сърбия и Албания разбраха, че имаме проблеми с еколозите, веднага ми изпратиха имейл. Поискаха телефонна връзка с фирмата – строител на Карадере. Македония им предлага 2000 декара безвъзмездно земя и им дават планината над Охридското езеро, която е с десетина метра по-ниска от Черни връх. Само да разкрият работни места и да плащат данъци! Сърбия им дава в Златибор безплатна земя и концесия. Албанците дори им предложиха право на избор в цяла Адриатика – да си посочат място за строеж и да действат. Борбата е за всеки цент инвестиция. Те искат едва 20% застрояване в Карадере. Всичко останало остава в парка. Не можем да гоним инвеститори. Туризмът може да удвои прихода от валута. Освен въздух трябва и храна!

  
В."Вяра"

Най-вредните полуфабрикати

Трудно е да премахнем всички полуфабрикати от менюто си, но поне можем да елиминираме някои от най-вредните като:
-Пилешките хапки са изключително вкусни, но са пълни със  сол, консерванти и мазнини;
-Пържените картофи- съдържат много  калории, а редовната им консумация може да доведе до наднормено тегло и диабет. Най-добре е да се консумират варени или задушени. Ако все пак ви е трудно да се лишите от пържения им вариант-приготвяйте си ги вкъщи, но задължително с минимално количество мазнина и сол;
-Чипсът и други подобни пържени продукти също съдържат големи количества сол, калории, мазнини  и консерванти, които освен, че  водят до наднормено тегло, но така също  забавят и процеса на храносмилане;
-Газираните напитки, съдържат вредни вещества, като високофруктозен царевичен сироп, който е по-вреден даже от захарта.Доказано е, че увреждат черния дроб. И в крайна сметка допринасят за затлъстяването, насърчават бактериални заболявания и предразполагат организма към рак .Те не са нищо друго, освен празни калории без хранителна стойност;
-Напитките като студен чай са  много нездравословни, защото са пълни с изкуствени аромати, високофруктозен царевичен сироп и подсладители;
- Кренвиршите и други преработени меса не е препоръчително да се консумират, тъй като в  по-голямата си част съдържат много изкуствени овкусители, сол, евтини нездравословни продукти и консерванти, а месото, колкото и малко да е, обикновено се обработва под изключителен натиск и висока температура, което води до загуба на всякаква хранителна стойност;
-Бургерите, сандвичите от веригите за бързо хранене са абсолютно забранени, ако държите на здравето и външния си вид. Според проучване, проведено наскоро, хората, които консумират сандвичи от веригите за бързо хранене два или повече пъти седмично, увеличават силно вероятността да се сдобият с диабет;
-Зърнените закуски се смятат за здравословно начало на деня, но уви това не е точно така, защото те са пълни със захар, чиято прекомерна консумация също води до диабет.И въпреки, че се рекламират с високо съдържание на фибри, практиката показва, че всъщност те съдържат само около 5 грама от тях;
-Мюслитата, ако не са натурални обаче често съдържат големи количества високофруктозен сироп от царевица. Освен това са заредени с много натрий и мазнини, което ги прави нездравословни;
-Купените от магазин или сладкарница бисквити, торти, кифли и вафли са също нездравословни, защото освен големите количества подсладители, те съдържат трансмазнини;
-Маргаринът е много отричан от специалистите по здравословно хранене.Основният му недостатък  е, че е пълен с трансмазнини, за които всички знаем, че са вредни.Освен това той съдържа свободни радикали, консерванти, емулгатори и хексан, които направо тровят човешкото здраве;
-Пуканките за микровълнова фурна също са  в списъка на най-вредните храни. Генномодифицираната царевица, използвана за производството им, образува изключително лоша комбинация с консервантите и солта. Освен това пуканките съдържат диацетил - химично вещество, което вреди на белите дробове. Ако обичате пуканки, опитайте да си ги пригответе сами, на с истинска  царевица.

(По материали от Profit.bg)

Организация на румънски пациенти, болни от рак и други хронични заболявания, заведе дело срещу румънското правителството



 здравното министерство и здравната каза  заради отказа им да осигурят на пациентите достъп до нови лекарствени медикаменти. Жалба е подадена и в Еврокомисията,
защото отказът на правителството, да обнови списъка с иновативни  лекарства потъпква "правото на живот" на пациентите, нарушава европейска директива, предаде АФП.
"Има толкова много млади пациенти, за които няма алтернатива, само новите поколения лекарства могат да спасят живота им. В Румъния никой не носи отговорност за смърт, която може да бъде избегната, ако тези лекарства са достъпни",  заявява Цезар Иримия, ръководител на организацията "Съюз на хронично болните пациенти.
Отказът да се осъвремени списъка с такива лекарства е само един от проблемите на румънското здравеопазване. Другите са незадоволителното финансиране на здравеопазването, корупцията и масовото изселване на лекари и медицински сестри в богатите западни страни, където намират много по-добре платена работа.

Как ще ги стигнем румънците?


Да падат ли глави в Спешна помощ, здравното министерство и НЗОК, или да не падат. Това е въпросът. Забатачи ли се нещо в държавата, я някое бебе ще извадят от фризера и целокупният народ ще скочи срещу докторите, я нечие досие ще изпадне отнякъде. Това с досиетата вече е
играно много пъти, така че не хваща дикиш.
Виж, здравеопазването е друга работа, защото рано или късно всеки опира до него. Затова и всички сме чувствителни на тема доктори, болници, спешна помощ, дефибрилатори... Едно е, когато чуеш, че някой си непознат чакал, чакал линейка, и не я дочакал. Друго е, когато 80-годишната ти майка падне и си счупи крака или 6-месечното ти бебе вдигне температура 40 градуса. И линейката пак я няма. Тогава по неволя взимаш присърце проблемите на родното здравеопазване и ставаш по-компетентен от самите здравни работници, както ги наричаха някога. Дали си прав, или не, е друг въпрос, важното е да се изкажеш. У нас всеки разбира от медицина, политика и журналистика...
Всички говорят, никой нищо не прави - такъв е нашият балкански синдром. Проблемът със Спешна помощ, който сега се нищи навсякъде, не е от днес и от вчера, а от двайсетина години, откакто от службата само се реже, а нищо не й се дава. Това го правеха всички правителства. Особено допринесоха годините на несполучливата здравна реформа, плодовете на която тепърва ще берем. Да не говорим за смяната на здравни министри през ден - те май се оказаха на най-проветривото място в държавата. И сега някои искат главата на д-р Таня Андреева , въпреки че тя единствена се опита да направи нещо в системата на спешната помощ - вдигна заплатите с 10% от 1 януари т.г., а разработената Стратегия за развитието на Спешната медицинска помощ е внесена в парламента, но на кой ли му е до нея...
Така с дружни усилия се стигна до положението близо двумилионна София да разполага с 57 годни за работа линейки, голяма част от които си стоят на паркинга, защото за тях има... 11 до 15 екипа на денонощие. Е, возилата не са съвсем без работа - понякога ги ползват като частни таксита за превоз на болни, даже и на мебели. Тук ще вметна, че превоз на болен"от легло до легло", т.е. с пренасянето по стълби, коридори, дворове от специализирана фирма струва 50 лв. в едната посока. То в другата може и да не потрябва... Ама ако не те приемат в болницата и си жив, за връщането броиш още 50 лв. Иначе щатове за спешни лекари има - цели 189 са, но са заети само 99. Нищо чудно, при стартова заплата 650 лв. за начинаещ лекар, до 850 - за доктор с две специалности, много часове извънредентруд, псувни и юмруци. Затова пък на всеки лекар се падат по 100 души администрация, писа в. "Труд", а чистачките и охранителите понякога вземат в пъти повече от медиците. Да не говорим за шефовете. Не че имаме нещо против труда на техническия персонал, ама работата съвсем е заприличала на "болен здрав носи".
Оказва се, че румънците, с които се имаме "на една нога", са си решили проблема. Човекът, измислил и изградил тяхната система за спешна помощ - румънският доктор с палестински произход Раед Арафат, беше в България и изнесе презентация, която можеха да чуят всички, които имат уши. Срещна се и със здравната министърка. Лошото е, че за да се осъществи неговият модел, са нужни 35 млн. евро - толкова поне е струвало в Румъния. Не е чак толкова много, като знаем за какви глупости се пръскат пари. Едно от нещата, които бързо можем да направим, е най-после да узаконим статута на парамедиците. Какъв е смисълът да завършват курсове, след като в момента никой няма право да ги назначи на работа, понеже такава професия де юре не съществува? Могат да се стимулират младите лекари да постъпват в спешната помощ, като се облекчат условията за специализацията им например, а също и специализантите да дават дежурства срещу добро заплащане. Има много какво да се направи, стига някой да има желание.
Столичната "Бърза помощ", както я знаят хората, е създадена през 1935 г. Откъдето и да я погледнеш, тя си е 79-годишна баба, която има нужда от рехабилитация и добра дума, а не от заколение и хули. Защото не е виновна, че е стара и немощна. На спешната помощ й трябва помощ!

В „Седмичен Труд” 
Славяна Манолова