Translate

четвъртък, 5 юни 2014 г.

Организация на румънски пациенти, болни от рак и други хронични заболявания, заведе дело срещу румънското правителството



 здравното министерство и здравната каза  заради отказа им да осигурят на пациентите достъп до нови лекарствени медикаменти. Жалба е подадена и в Еврокомисията,
защото отказът на правителството, да обнови списъка с иновативни  лекарства потъпква "правото на живот" на пациентите, нарушава европейска директива, предаде АФП.
"Има толкова много млади пациенти, за които няма алтернатива, само новите поколения лекарства могат да спасят живота им. В Румъния никой не носи отговорност за смърт, която може да бъде избегната, ако тези лекарства са достъпни",  заявява Цезар Иримия, ръководител на организацията "Съюз на хронично болните пациенти.
Отказът да се осъвремени списъка с такива лекарства е само един от проблемите на румънското здравеопазване. Другите са незадоволителното финансиране на здравеопазването, корупцията и масовото изселване на лекари и медицински сестри в богатите западни страни, където намират много по-добре платена работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар