Translate

петък, 20 октомври 2017 г.

Пловдив конкурира Дубай с луксозни мегапроекти



Уникален комплекс с огромна корона краси града под тепетата

Мегарпроект с разгърната застроена площ 37 075 кв.м., състоящ се от 8 сгради, от които 7 жилищни и с огромна корона на покрива е гордост за пловдивчани, съобщават организаторите на седмото издание на Строителните Оскари ВИП Комюникейшън.
Международно жури от експерти и инвеститори от Италия, Англия, Русия и Eвропейския икономически сенат ще оценява участниците в годишните награди за луксозно строителство, архитектура и дизайн LUXURY PROPERTY AWARDS 2017.
Церемонията ще се състои на 1.11.2017 г.
Пловдив е на път да се превърне в лидер в луксозното строителство с новите проекти, които променят облика на града. Новият жилищен комплекс "Корона" включва изграждането на 365 бр. апартамента, подземни и надземни паркоместа и търговски обекти на партерно ниво (фитнес, банка, детски център и др.).
В истинска забележителност на града се превръща уникален пентхаус, който ще заема цели 400 квадрата в най-високата точка от комплекса, като там е стилизираната корона, дала името на проекта.
Комплексът се изгражда на няколко етапа - 4 от жилищните сгради вече са с АКТ 16, а до декември 2017 г. предстои въвеждане в експлоатация и на останалите 3 сгради.
Във всички изградени от „Стройколукс“ ООД комплекси в гр.Пловдив („Тракия Каза“, "Тракия Плаза", "Райски кът 2" и "Райски кът"), така и в новият КОРОНА, фирмата залага на високия клас материали.

Варна и Пловдив се нареждат до София като развиващи се центрове на ИТ и aутсорсинг бизнеса в България



Това доказа най-големият специализиран кариерен форум в сектора, който се проведе в трите града между 12 и 18 октомври и събра 1700 млади специалисти, търсещи работа.
Специализираният форум „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг, организиран от JobTiger за осма поредна година, срещна 99 компании изложители с 1700 посетители. Събитието се проведе за втори път в Пловдив и за първи път във Варна. Форумът дава възможност на студенти и млади специалисти, които търсят кариерно развитие в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинг индустрията, да се срещнат с компаниите лидери в секторите и да открият своето ново работно място или шанс за участие в стажантска програма.
Заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов наблегна на връзката на ИТ сектора с образованието. По думите му няма сфера в българския бизнес, която да е по-свързана с българското образование и същевременно да просперира толкова през последните години.

Стомотолозите на Силвестър Сталоун - д-р Венета и Валентин Павлови с нова придобивка



Тя се намира в столичния кв. Дианабад, ул. „Св. Пимен Зографски“ 16.
Клиниката е оборудвана с последно поколение апаратура, разполага със специализирани ортодонтски кабинети, ортопантомограф, телерентгенограф, фотостудио, мотивационни зони, уютна регистратура и чакалня.
В нея ортодонтите от ЕО Дент ще предложат модерни и иновативни решения за здрава и красива усмивка.

Така след тясно и високо специализираната детска и имплантологична клиника вече има и ортодонтска. Съвременните решения за правилно подреждане на зъбите и правилното съотношение между горна и долна челюст, вече имат друго измерение.

Международен бирен сомелиер ни съветва как да комбинираме пивото с храна



70% от българите оценяват много високо пивото като продуктова категория



Хавиер Галобарт
Как хармонично да комбинираме бира и храна, според специфичните характеристики на
пивото, и как да го съчетаваме с балансирания и здравословен начин на живот  ни показаха на изискано събитие в Гранд хотел „София“ сомелиерът на бира Хавиер Галобарт и д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене.
Домакин на специалната гурме вечер бе Съюзът на пивоварите в България (СПБ), а повод за нея е нарастващият интерес към кехлибарената напитка у нас и към модерната бирена култура. Инициативата е част от информационната кампания на съюза, която тази година е под надслов „Бирата на фокус“.
Международният гуру на бирени дегустации, пристигнал от Испания специално за събитието, предразположи гостите да се оставят изцяло на своите сетива при отпиването на бирата в прекрасна компания. Преплитането на вкус, интензитет, ароматни нотки, плътност и цвят създаде у всички усещане за хармония и удоволствие от питието. Съчетаването на ястията с пиво беше постигнато на базата на близък привкус или търсен контраст, което даде възможност за неочаквано, но перфектно вкусово изживяване.
Сомелиерът, който е стратегически съветник на няколко световни компании за храни и напитки, заостри вниманието върху факта, че за разлика от други питиета, когато опитваме пиво, трябва да направим голяма глътка, за да усетим цялата вкусова палитра и да изпитаме удоволствието от нея. При светлата бира изпъква чистият хмелов и малцов аромат. За червените и тъмни пива, в чийто сезон навлизаме, е характерна карамелената или кафена нотка, която доминира, заради използваните специални тъмни малцове, комбиниращи се със свежи и меко-горчиви хмелови аромати.
По време на вечерята бяха сервирани различни марки светло, пшенично, червено и тъмно пиво.
Галобарт посъветва по-леките ястия да се допълват със свежия вкус на светлите бири, а по-тежките блюда с повече подправки с по-силно, плътно и богато на нюанси пиво.
Д-р Стоянова подчерта, че комбинирането на бира с храна е върховно удоволствие за всеки гастроном, но съчетанието на различните видове пиво с подходящо ястие не е толкова популярно. Изборът на съответстваща храна към стила бира допълва вкуса и може да ни разкрие неочаквани нюанси. Тя сподели, че личното й предпочитание е пивото да се сервира в тънки стъклени чаши на столче, охладено до 4-6 градуса. Припомни, че от бирата не се пълнее, а прословутото бирено коремче“ идва от прекомерна консумация и от мезетата, които често са мазни, пикантни меса и колбаси и фъстъчени ядки. Освен това в 100 мл. светло пиво има средно 45 калории, в тъмната бира около 48-52, вайс пивото съдържа 45,  червеното – 51 калории, а безалкохолното едва 18.
Диетологът допълни, че според редица изследвания пивото е богато на основни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините за нейното производство. Ето защо при умерена консумация всички те могат да допринесат за здравословен хранителен режим.
Резултатите от проучванията показват, че макар и с по-голяма енергийна стойност, тъмната бира съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата, както и полифеноли, флаваноиди, които я правят особено подходяща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече енергия и естествена био защита. Този вид пиво се съчетава чудесно с характерните за студените месеци ястия и червени меса, а в добавка към това е ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. По думите и също така не е добре пивото да се консумира заедно с други алкохолни напитки, защото ускорява тяхното въздействие. 
Ивана Радомирова, Владимир Иванов(СПБ), Хавиер Галобарт
Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, сподели, че тънкостите на биреното сомелиерство, което представя органолептиката на продукта и уменията за съчетаването на пиво и храна са много важни елементи на бирената култура.
-Потребителите все повече се влияят от всички аспекти на храната и напитките и е наша отговорност да им предоставяме вярна и многостранна информация, за да се развива категорията, заяви тя.
Според представително проучване на Международния репутационен институт, проведено в края на август тази година, 70% от българите, оценяват много високо пивото като продукт. А като негово най-голямо предимство посочват голямото разнообразие на вкусове и стилове бира, натуралността на напитката и значението й за социалния живот и общуване на хората.


 

МЗ активно участва в процеса по насърчаване донорството на стволови клетки



-За разлика от донорството на органи, където е трудно и тежко да бъдат убедени близките на пострадал, че той вече е донор и че, дарявайки, ще помогне на непознати хора, ще спаси живот и ще промени съдбите на цели семейства, по-постижимо и по-лесно е да убедим хората да дарят част от своята кръв, от своя костен мозък или да позволят взимането на кръв от пъпната връв. Пътят е информираност и публичност, каза зам. министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков на кръгла маса за донорството на стволови клетки.
Националният консултант по имунология и началник на Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки в УМБАЛ „Александровска“ проф. Елисавета Наумова обясни, че Националната донорна публична банка в България е създадена през 2009 година със заповед на министъра на здравеопазването и че именно тя дава тласък за развитието на алогенната трансплантация от неродствени донори в страната ни. „Броят на донорите в българския регистър е под 3000, което е недостатъчно, за да може нашите пациенти да намерят донор сред българските доброволци. Ако се съобразим с особеностите на генофонда на нашата страна, този регистър трябва да наброява минимум 10 хил. души, а за да имаме успех и по-често да намираме донори трябва регистърът да бъде десетки пъти по-голям. По този начин ще бъде улеснен достъпът на българските пациенти до високоефективния и съвременен начин на лечение, какъвто е клетъчната трансплантация“, стана ясно още от думите на проф. Наумова.
Пред медии зам.-министър Ненков коментира, че държавата ще участва активно в процеса по насърчаване донорството на стволови клетки, като целта е броят на донорите да достигне 10 хил. души. „Пътят за постигане на тази цел е да стигне информацията до потенциалните донори и те да разберат, че процедурата за взимане на кръв е минимално инвазивна и минимално болезнена, че при процедурата за костен мозък практически също не съществува риск за здравето на човека, че при взимането на кръв от пъпна връв се иска само съгласие, а по този начин могат да бъдат спасени човешки животи“, посочи още заместник-министърът.

Броят на донорите на стволови клетки у нас е под 3000



По време на кръгла маса по въпросите на донорството, под патронажа на МЗ и по инициатива на Националната публична донорна банка за стволови клетки и костен мозък в УМБАЛ "Александровска", Изпълнителната агенция по трансплантация и Български Червен кръст, бяха дискутирани проблемните аспекти на донорството, както и въпроси, свързани с държавната политика в негова подкрепа..
Във форума участваха председателят на Комисията по здравеопазването към Народното събрание д-р Даниела Дариткова, зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, проф. Елисавета Наумова, национален консултант по имунология и началник на Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки в УМБАЛ „Александровска“, изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова, директорът на Български Червен кръст проф. Красимир Гигов, представители на БЛС, на асоциации и организации, свързани с донорството и трансплантациите, експерти, пациентски организации.
В резултат на изказаните от присъстващите становища и препоръки, организаторите на форума планират изготвянето на декларация с ясно откроени стратегическите подходи за информираност на обществото и подобряване на колаборацията между институции, пациентски и неправителствени организации и фондации, имащи отношение към донорството на тъкани и клетки.
До дни, документът ще бъде депозиран за обсъждане в МЗ и пред членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването, чиито представители на кръглата маса изразиха готовност да поемат своите  ангажименти за развитие и промотиране на донорството като безопасна и високохуманна кауза.
В световен мащаб потенциалните донори на стволови клетки са 30 милиона. В България техният брой е под 3000.
От европейските страни най-много са хората, готови да дарят стволови клетки, в Германия – над 7 милиона. Над 200 000 хиляди са в Полша, а над 300 хиляди в Италия. Точно това са и страните, откъдето най-често България получава материал за трансплантациите на стволови клетки.

В Angel Steps ангели и дяволи танцуват заедно за Хелоуин



Хелоуин парти за малчугани ще се пренесе на снимачната площадка на култовия клип на Майкъл Джексън - Thriller. Това ще се случи в детския център на изкуствата Angel Steps в София, точно в деня на празника - 31 октомври. Всички деца, които ще присъстват на маскарада, имат пълна свобода в избора си на костюм, а специалната изненада на организаторите е да ги научат да овладеят стъпките от танца на популярното парче на Джако.
"Всяко дете, което бъде наш гост, ще има възможността да стане част от незабравимо Хелоуин парти, на което ще се забавляваме много. Ангелчета се превръщат в дяволчета и танцуват в ритъма на страховити мелодии – не това не е филм на ужасите, а част от  идеята ни за празника на 31 октомври. Кулминационният момент ще е хореографията от видеото на Майкъл Джексън - Thriller. Обещаваме да разтанцуваме и най-срамежливите малчугани. Също така ще разиграем и много игри с награди. Освен с типичната за празника обстановка, ще посрещнем гостите и с бонбони, сладки и "страховити" мъфини", обясниха от детския център.
Хелоуин купонът няма да мине и без "труд и творчество". Гостите ще могат да изработят в различни ателиета с помощта на аниматорите на Angel Steps тикви с фенери, страшни маски и всякакви други аксесоари свързани с празника.
Началният час на партито е 17.30 часа и ще продължи два часа. Всички желаещи да присъстват е желателно предварително да се запишат преди посещението на детския център. Това може да се случи на място или по телефона - 0882865569. Входът на маскарада е 15 лв.
Description: https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 

Жанета Стойкова представи книгата си „Да нахраниш анаконда“



В нея тя споделя в художествена форма свои дълбоки душевни преживявания, пречупени през призмата на професионалното й амплоа на гещалт психотерапевт.
Стойкова определя своята творба, като „пътешествие в света на споделянето“. По време на това пътешествие, което е и своеобразно самоизследване, тя анализира интуитивните си усещания и разкрива своето много лично преживяване и преодоляване на психичната болка, каквато, както тя самата отбеляза по време на премиерата, „много хора преживяват“. Авторката е интуитивен и в същото време силно аналитичен изследовател, който свързва въображаемия и сетивния свят. Тя открива себе си по начин, който изисква смелост и дълбоко чувствено познание, като поднася на читателя откровено, дълбоко осъзнато и дори физически преживяно слово. 
Заглавието на книгата „Да нахраниш анаконда“ е интуитивно намерена метафора, „прошепната“ в съня. Тя обединява видимия и невидимия свят, в които авторката пътешества, използвайки синтез от логика и интуиция. Самата „анаконда“ е събирателен образ на всички демони на различни наши състояния, неприемливи чувства, емоции, с които всеки от нас се среща.
„Да познавам отблизо своите демони, да намеря път и инструменти, с които да укротявам поривите на моята и на събеседника ми болка, доведе до експериментирането ми с нея, и в крайна сметка до нейното преживяване – по начини, които не са основани на компромиса, насилието или прилагането на воля“, споделя тя.


Започва 9-тата благотворителна инициатива „Изкуството за деца в нужда“ в подкрепа на деца, ученици и студенти в неравностойно положение



В името на по-доброто бъдеще за деца, младежи и девойки в неравностойно положение,


Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ започва новата кампания на благотворителната инициатива „Изкуството за деца в нужда“, чието начало по традиция е в Деня на покровителя на художниците Св. Лука - 18 октомври.
Каузата за  подпомагане на децата се провежда за 9-та поредна година под формата на продажба на произведения на изкуството от каталога на Фондацията. Целта е събирането на средства, които да обезпечат необходимостите на подрастващите през следващата календарна година. Събраните дарения са в полза на 112 деца лишени от родителска грижа, в неравностойно положение и със специални потребности от ЦНСТ „Изгрев“, ЦНСТ „Другарче“ и Дом за деца „Княгиня Надежда“ във Варна, както и за възпитаниците на помощното училище с интернат „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Кривня. Повече от 200 творби на български и чуждестранни автори участват със свои творби в настоящия каталог на Фондацията. С всяка изминала година каузата за подпомагане на децата набира все по-голяма популярност – участват все повече автори и галерии, които правят дарения на картини, нараства броят и на дарителите, които чрез откупки на творби подпомагат децата в неравностойно положение, увеличават се партньорите на Фондацията в лицето на големи компании, с които се реализират допълнителни съвместни дарителски акции. През 9-те години от съществуването на инициативата, дарителските средства се изразходват целево за образованието, възпитанието и развитието на децата, за включването им в различни творчески проекти, уъркшопи и експедиции, за курсове и летни лагери, за подобряване на личния комфорт на децата, за разнообразяване на свободното им време, ежедневие и социална среда. Инициативата „Изкуството за деца в нужда“ подпомага и студенти с отличен успех чрез стипендиантските програми „Туризъм“, „Здраве чрез СПА“ и „Изкуства“.
Кампанията  за продажба на произведения на изкуството тази година ще премине през следните етапи – от 18 октомври до 4 декември произведенията от каталога на Фондацията могат да бъдат откупени в обособеното арт пространство на Хотел Балнео & СПА Азалия, чрез интернет-кампания в www.foundation.bg и във Facebook на https://www.facebook.com/foundation.bg. На 5 декември в Галерия Графит е ежегодния Благотворителен коктейл, на който всички творби участват в групова изложба и също могат да бъдат откупени в полза на децата.

СЗО определя ваксинацията срещу грип като най-ефикасната защита от усложненията му



Грипът – сериозна заплаха за хората над 65 г. възраст

В редица европейски държави, вкл. и у нас, се провежда за пета поредна година
информационна кампания за повишаване на осведомеността относно грипа, с инициатор Регионалният офис на СЗО за Европа.
Миналата година в кампанията се включиха 12 държави - България, Хърватия, Естония, Грузия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Украйна. Във фокуса и бяха здравните работници, които ежедневно са изложени на риск от заразяване.
Тази година целта е повишаване осведомеността относно грипа и усложненията му и разширяване обхвата на ваксинираните сред рисковите групи - възрастни хора, бременни жени, малки деца, хора с хронични заболявания и здравни работници.
Сезонният грип често подценяван и бъркан с обикновената настинка, е потенциално сериозно, а понякога и живото застрашаващо заболяване. Между 5 и 15% от населението страда от грип по време на епидемии, а между 20 и 30% от децата по света се разболяват от грип ежегодно.
По данни на СЗО всяка година от грип боледуват около 3-5 милиона души, а между 250 000 и 600 000 души умират от грипни усложнения ежегодно в световен мащаб (в 90% пневмонии). Въпреки това заплахата към общественото здраве сериозно се подценява. 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст.
Грипът се характеризира с изключително високата си възприемчивост от човека, тъй като се предава по въздушно-капков път. Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкият организъм не може да си създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година.
Много често хора с минимални оплаквания всъщност разпространяват грипните вируси. Повечето здрави възрастни биха могли да заразят други хора един ден преди изява на грипните симптоми и до 5 дни след изява на заболяването.
СЗО определя ваксинацията срещу грип като най-ефикасната защита от грип и като най-ценния инструмент за ограничаване на епидемиите.
Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, съобщи на пресконференция, във връзка с Европейската информационна кампания за грипа, че темата за ваксинопрофилактиката е включена и в програмите за продължаващото медицинско обучение на БЛС и НСОПЛБ.
У нас в началото на всеки грипен сезон броят на потърсилите лекарска помощ е около 300 и 350 хиляди души, докато в пиковия период те достигат 700 - 800 хиляди. Но близо още толкова са тези, които не търсят лекар, не ходят на работа и така заразяват околните.
Д-р Цеков призова към по-голяма активност, за да се увеличи обхватът на хората, които се ваксинират с прот5ивогрипни ваксини. Той съобщи, че се работи и над създаването на национална програма за имунопрофилактика на грипа.
Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че се очаква този сезон да ни атакуват грипните вируси "Мичиган" и "Хонгконг".Той каза:
-Приема се, че само А вируси могат да развият епидемия. През последните години бе доказано, че преди и след него в 30% - 40% от случаите се появяват и вируси от типа B. Част от фирмите приеха този факт и започнаха да произвеждат 4-валентни ваксини срещу двата основни А щама и при 2 щама B. Тези ваксини осигуряват пълен спектър на защита от грип.
Д-р Кунчев развенча три основи мита за противогрипните ваксини, а именно, че те разболяват, че очакванията към тях са неоправдани, тъй като те предпазват от грипните щамове, но не могат да въздействат на  риновирусите и на аденовирусите, с които човек непрекъснато се среща, и че ваксините се произвеждат, за да носят печалби на фармаиндустрията.
Той бе категоричен, че лечението дори и най-неусложнения грип струва поне 5 пъти повече от стойността на ваксината, чиято цена е от порядъка на 10 - 12лв. Припомни, че неваксинираните хора са изложени на риск от сърдечно-съдови усложнения - ендокардит, перикардит, а близо 15% от тях развиват интерстициални пневмонии, които са трудни за диагностициране със слушалка и изискват рентгеново изследване, за да бъдат потвърдени.
Експертите алармираха, че през последните 10 години у нас нивото на имунизация с противогрипни ваксини не е надхвърляло 4% от населението, а за двете последни години дори е налице спад до 2%. И обявиха обхвата на имунизациите като "срамно нисък".
Тази година във фокуса на кампанията са хората над 65-годишна възраст, които са сред най-уязвимите групи, при които рискът от грип е особено голям. Бременните жени са друга високо рискова група. Те трябва да бъдат убедени, че ваксината предпазва тях и детето им в първите месеци след раждането, което има вроден имунитет до 3-4 месечна възраст. Според препоръките на СЗО бебетата между 6 и 59 месеца са по-податливи на инфекцията и те също трябва да се ваксинират.
Д-р Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България, съобщи, че е в процес на подготовка  ново двугодишно споразумение за сътрудничество между МЗ и СЗО, в коетоще бъде застъпена и ваксинопрофилактиката.
-Изключително важно е хората да чуят посланията на кампанията, защото грипът може да бъде и смъртоносно заболяване. Щетите от него далеч надхвърлят индивидуалните и имат и икономически последици, подчерта той.
СЗО призовава страните да постигнат имунизационен обхват от 75% във всички възрастови групи и да обърнат много сериозно внимание на възрастните хора, защото при тях протичането обикновено е тежко и води до сериозни усложнения.
Експертите бяха единодушни, че единствено ваксината поставена в началото на сезона - октомври и ноември, осигурява ефективно предпазване от грипната инфекция и призоваха хората да се ваксинират, за да се предпазят от сериозните грипни усложнения.
Защото имунизираните са предпазени, но при ниския процент на имунизации не може да се очаква да се повлияе на обществения имунитет.

Една бременност време означава близо 3000 бебета за “Майчин дом”



За 9-те месеца от началото на 2017 г. в Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” са се родили 2914 бебета, от които 98 са близнаците, а 2 майки са зарадвали семействата си с тризнаци.
Данните показват, че най-много са били ражданията през месеците – август, септември и октомври. Това означава, че именно по време на Рождество има най-много зачевания. Или поне така е било през 2016-та.
В първото тримесечие на 2017-та 861 са новородените, а от тях 23 са близнаци. През април, май и юни бебетата са 993. Тогава са родени и първите за годината тризнаци. И идва рекордното трето тримесечие, когато малчуганите са 1060. Грижите на специалистите от “Майчин дом” са потърсили не само жени от София, но и от други градове.
От началото на годината до края на месец септември в болницата са родени 545 недоносени бебета. За всички тях грижи са полагали специалистите от Клиниката по неонатология – най-голямата такава в страната, която е оборудвана и с най-съвременна апаратура.
Изпълнителният директор доц. Иван Костов споделя:
-Изключително сме щастливи от факта, че в “Майчин дом” всяка година регистрираме най-много раждания за цялата страна. Статистиката показва, че 1054 жени от страната и 1860 от София са ни се доверили. “Това е така, защото тук професионалистите са на изключително високо ниво. Тук е най-големият Акушеро-гинелогичен център в България и не на последно място – тук са най-добрите специалисти по неонатология в страната.
Проф. Боряна Слънчева, завеждащ Клиниката по неонатология в “Майчин дом”, допълва:
-Нищо не може да се сравни с гледката на една жена, прегръщаща новороденото си дете. Затова екипът ни работи с цялото си сърце и най-вече с цялата си експертиза, за да се грижим за недоносени бебета, някои от които с екстремно ниско тегло.

Зачестяват паническите разстройства поради стрес



Добрата хидратация е един от начините за справяне с проблема

За голяма част от българите стресът се е превърнал в неразделна част от ежедневието. Особено податливи са хората, живеещи в големите градове. Това показват данните от национално проучване на Алфа Рисърч, проведено сред населението в големите градове в страната през март, 2017 г. Данните от него сочат, че 48% от българите усещат стрес от градския начин на живот всеки ден. Подобна е и тенденцията в световен мащаб.
Статистиката на СЗО е красноречива - над 300 милиона души в света страдат от депресия, над 260 милиона от тревожни разстройства и глобалната икономика губи всяка година 1 трилион долара от намалена производителност на труда вследствие на стресови състояния.
Според психолози, менталните усилия, които човек полага за предвиждане и контрол на дадена ситуация, се възприемат от организма като реално случващи се и го поставят в режим на справяне с проблема. Вътрешното напрежение, което изпитваме, се изразява в раздразнителност, агресия, загуба на концентрация, сухота в устата и дехидратация.
Данните на Алфа Рисърч, от проучване проведено през 2016 г., пък показват, че над 2/3 от хората, които не пият достатъчно вода, се чувстват изморени поне веднъж седмично. Често причините за недостатъчния прием се дължат на липса на време, стрес, подценяване рисковете на дехидратацията (дори минималните и нива могат да афектират работните резултати), както и на факта, че едва 39% от работодателите в България осигуряват вода на служителите си.
Не бива да забравяме обаче, че чувството за жажда се появява чак, когато дехидратацията вече е факт, а тялото и умът страдат. Крайните резултати са умора, намаляване на ефективността, раздразнителност, затруднение в осмислянето на информацията, увеличени нива на стрес и др. 
Кремена Станилова, психолог, психотелесен психотерапевт и преподавател в Български Институт по Неорайхианска Аналитична Психотерапия  коментира:
-Много хора не си дават сметка, че има пряка връзка между стреса и липсата на добра хидратация на организма. През последните години зачестяват паническите разстройства като резултат от начина ни живот и на индивидуалните особености на характера. Постоянният стрес често води до адренална умора в надбъбречните жлези, а в резултат на това се нарушава водно-солевия баланс в тялото и се появява дехидратация. Ето защо хора, които по характер са тревожни или притеснителни, е нужно по-често да приемат вода като начин да понижат нивата на стрес в организма и да реагират адекватно при стресови ситуации.
Специалистите са категорични, че ежедневният прием на вода е ключов фактор за доброто ни физическо и психическо здраве. Хората, които приемат достатъчно количество вода през деня, имат повишена концентрация и устойчиво здраве, което неминуемо води до по-високи професионални резултати и по-добри отношения с околните. А това е начин да водим балансиран живот, дори и в забързаното градско ежедневие.


MUFFIN Conference Sofia 2017 – бе посетен от стотици специалисти с интереси в областта на информационните технологии



Една от първите в света мащабни блокчейн имплементации на IBM бе представена на MUFFIN Conference 2017 в София. Конференцията за технологии, иновации и меки умения събра стотици специалисти от различни нива и направления в ИТ.
Събитието се организира от Мусала Софт за шеста поредна година.
Гост-лекторът Норберт Кауенховен, член на екипа за дигитализация на глобалната търговия на IBM и ръководител решения на IBM EU в областта на митниците, имиграцията и управлението на граници сподели опита си с блокчейн и платформата Hyperledger. „Дигитализацията на глобалната търговия е едно от първите реални приложения на блокчейн и ще има огромен ефект върху веригата за доставки и логистиката в световен мащаб“, каза Кауенховен по време на презентацията си.
Тя бе последвана от дискусионен панел на тема „Криптовалути и дигитални активи“, след което конференцията продължи с лекции в областта на Front-еnd Development, Quality Assurance, DevOps, Business Analysis и Soft Skills, както и дискусионни панели по темите Cloud Integration, Augmented Intelligence, Big Data, IoT, JavaEE, Quality Assurance, Front-end, Business Analysis, UI/UX и други. Близо 40 лектори – едни от най-добрите експерти на Мусала Софт, споделиха опита и знанията си с гостите и отговориха на множество въпроси.
Новото тази година бяха щандове, на които посетителите имаха възможност да се информират по четирите основни направления – Augmented Intelligence + Big Data, Cloud, IoT и QA, както и за всичко останало, свързано с дейността на компанията и възможностите за кариерно развитие.
MUFFIN Conference е ежегодно събитие, което събира стотици софтуерни инженери, ИТ специалисти и някои от най-добрите лектори в сферата на технологичните иновации, тенденции, процеси и меки умения.
„Щастливи сме, че отново успяваме да осигурим платформа за създаване на контакти и обмен на знания в областта на информационните технологии на всички, които искат да се развиват в тази сфера. Интересът към MUFFIN Conference и тази година беше на ниво, а това е сигурен показател за нуждата и смисъла да се случват такива събития“, каза Елена Маринова, Президент на Мусала Софт.


Становище от българска болнична асоциация



ДО
                     ВСИЧКИ МЕДИИ

                  УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Българска болнична асоциация се присъединява към призива на БЛС за заплащане на извършената медицинска дейност на лечебните заведения в периода Април 2016 г. до Април 2017 г., която е известна като „надлимитна”.
Незаплащането на предоставените от Лечебните заведения здравни услуги е много опасно и подлага на риск цялата здравна система. Не случайно тази седмица сме свидетели на колапс на Болницата във Враца. Предизвикателствата пред болничното здравеопазване в България, са валидни за всички болници, независимо от собствеността им.
В последните три години на болниците бяха наложени месечни лимити. Те не отразяват правото на пациентите за свободен избор къде да се лекуват, ограничават възможността за  въвеждане на нови дейности от ЛЗ, неглижират задължението на болниците да не отказват лечение на спешни пациенти /в т.ч. синсути,инфаркти и т.н./. Това доведе до натрупване на милиони левове неразплатена, но извършена дейност. ББА отчита като силно положителен знак реакцията на Министъра на здравеопазването да заплати спешно надлимитната дейност на МБАЛ Враца. Продължаващото забавяне на плащанията към всички лечебни заведения в България трябва да бъде преустановено веднага, защото то убива не болници, а хора.
Министър Петров направи още една правилна констатация, която подкрепяме. Цените на медицинските дейности - клинични пътеки (КП) не са повишавани от 2006 г. Всички знаем колко пъти за тези 11 години са нараснали разходите за фонд работна заплата, ток, вода, горива и т.н. Всички Болници полагат огромни усилия да се справият с дефицита на медицински кадри. В условията на свободен европейски пазар, натискът за повишение на заплатите е ежемесечен.
Освен това – грижа на Болниците е осигуряването на съвременна апаратура за диагностика и лечение и консумативи, които са на европейски цени.
В резултат на това и в съчетание с посоченото неповишение на цените на КП, всички болници, независимо от собствеността им реализираха огромни загуби.
На следващо място да не забравяме, че сме подложени на ежегодни промени в нормативната уредба, която въвежда нови изискванията към лечебните заведения, без ясна визия и дългосрочна стратегия. Нерядко тези промени са незаконосъобразни и в последствие отменяни от съда. Това води до нарастване на разходите на болниците с цел да се покрият новите условия, които в последствие отпадат. Липсата на добра нормативна база е пречка за нормалната ни работа.
Формиране на политиката в здравеопазването не е лесна задача. ББА призовава отговорните институции да осигурят предвидимост и приоритетно финансиране на медицинските дейности на лечебните заведения – да се заплатят задържаните плащания и да актуализират цените на клиничните пътеки. Само парите отделени за дейности могат да задържат лекарите в България, да осигурят инвестиции и просперитет на болниците и качествено лечение на българските граждани. Нека не свеждаме здравеопазването в България до продажба на лекарства от аптеките и здравен туризъм в чужбина.
По този повод, считаме че между Министерство на здравеопазването и Лечебните заведения трябва да имат продуктивен диалог. ББА предлага своята експертна помощ и подкрепа, в опитите да се намери устойчивост и стабилен здравен модел.

                                   С УВАЖЕНИЕ: ___________________________
                                                               Андрей Марков, Председател на УС

Здравни експерти: Специална структура трябва да управлява политиките в сферата на майчиното и детско здраве



Недостигът на специалисти по детски болести и регионалните различия в педиатричната грижа са основните проблеми на здравната система

На състоялата се кръгла маса на тема: “Проблеми на детското здравеопазване в Република България”, под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание, бяха обсъдени Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве ‎‎(НППМДЗ) 2014-2020 г. и нерешените проблеми на детското здравеопазване в България през погледа на българските педиатри.
Организатор на форума бе Българската педиатрична асоциация (БПА).
По време на него зам. министърът на здравеопазването Светлана Йорданова представи изпълнението до момента на НППМДЗ.
От презентацията и стана ясно, че в страната са разкрити 31 здравно-консултативни центъра за майчино и детско здраве (ЦМДЗ). В тях се осигуряват консултации от интердисциплинарни екипи извън обхвата на здравното осигуряване на бременни преди и след раждането, на новородени, включително недоносени, както и на деца с увреждания и хронични заболявания. В ЦМДЗ се осигурява още психологическа и социална подкрепа за бременни жени и родилки и превенция на изоставянето на деца. До момента са осъществени 13 657 консултации на бременни и на деца с хронични заболявания, както и 1 506 домашни посещения.
В университетските и специализирани болници в София, Пловдив, Варна и Плевен работят комисии, които подготвят индивидуални планове за комплексно интердисциплинарно медицинско обслужване и продължителна здравна грижа за деца с хронични заболявания, увреждания и вродени малформации. До момента са изготвени 1 938 медико-социални планове.
За ранно откриване и навременна интервенция при увреждане на слуха е въведен масов неонатален скрининг, който се извършва в 107 неонатологични структури. До момента са обхванати 88 835 новородени.
В рамките на програмата се финансират генетичните лаборатории към университетските болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, които са осъществили биохимичен скрининг при 34 132 бременни за оценка на риска от раждане на дете с хромозомни аномалии.
Чрез национално представително изследване са проучени нагласите и информираността на населението върху ваксинопрофилактиката. Установява се, че 90-92% от родителите приемат задължителните ваксини от имунизационния календар като необходимост и оценяват ползата от тях, а 73% считат, че ваксините трябва да са задължителни.
В изпълнение на НППМДЗ 93 общопрактикуващи лекари (ОПЛ) и педиатри от извънболничната помощ са преминали обучение за откриване на разстройствата от аутистичния спектър в първите три години от живота. Подготвено е учебно ръководство „Аутизмът като проблем на общественото здраве”, предназначен за специалистите от Регионалните здравни инспекции (РЗИ). С тяхно съдействие ще се проведе дистанционно обучение на ОПЛ в страната.
На Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) е възложено провеждането на проучване на показателите за детско здраве в отделните области на страната, резултатите от което предстои да се представят. Въз основа на получените данни се разработва Карта на заболеваемостта по групи за отделните региони, както и сред селското и градско население.
Проф. Владимир Пилософ, председател на БПА, представи проблемите на детското здравеопазване през погледа на българските педиатри. Равнището на детската смъртност (деца до 1 г. възраст) е един от важните показатели, отразяващ състоянието на здравеопазването. През 2016 г. тя е 6,5 на 1000 деца (до 1 година), т.е. по-ниска от предходната година. В София детската смъртност е изключително ниска - 2,5 на 1000. В отделни региони на страната обаче, както и в селата, тя е с 30-40% по-висока. В 72% от случаите детската смъртност е свързана с проблеми в перинаталния период или с наличието на вродени аномалии. Според проф. Пилософ е необходим задълбочен и детайлен анализ на причините за смърт за всеки отделен случай. Това ще позволи открояването на реалните причини за смърт и е предпоставка за предприемането на целенасочени действия в регионите с все още висока детска смъртност.
Той също така посочи, че е налице дефицит в управлението на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2014-2020. Според него, следва да се обмисли създаването на структура, управляваща политиките в сферата на майчиното и детско здравеопазване в Министерството на здравеопазването.
Участниците в дискусията обсъдиха и недостига на педиатри и на специалисти по здравни грижи. В много болници и високоспециализирани клиники проблемът с броя на специалистите по здравни грижи става критичен, до степен че ще стане невъзможно да се осъществяват стандартните диагностични и лечебни процедури.
Остава нерешен и проблемът с продължаващото медицинско обучение, което в България не е задължително. Същевременно настоящите програми за подготовка на специалисти педиатри,включително и профилни специалисти, не отговарят на препоръките на Европейската академия по педиатрия. Предлага се програмата по обща педиатрия да е с продължителност 3 години, след което да се надгражда профилна специалност 2 години, като на специализиращите да се дава възможност да придобият две специалности. 
Важно е в програмите за обучение на всички нива да се предвидят занятия за придобиване на знания и в областта на комуникацията с децата и техните родители.
От БПА представиха предложения по отношение и на финансирането на дейностите и услугите в детското здравеопазване, като част от тях включват:
-Държавният трансфер за здравни осигуровки на децата да бъде в отделна сметка, за да е прозрачно какво точно отделя държавата за осигуряване здравето на идното поколение;
-Лекарствата за амбулаторно лечение на деца до 7 г. възраст да бъдат безплатни;
-Да няма ограничения за заплащане на диагностика и лечение по клинични пътеки за деца (варианти до 1-годишна възраст или до 6-годишна възраст за обострени хронични заболявания), както и хоспитализация без ограничения за децата до 1-годишна възраст, независимо от диагнозата им;
-Обособяване в Националния рамков договор за медицинските дейности на клинични пътеки за лечение само на деца;
-Компенсиране на личните лекари и педиатрите от извънболничната помощ за потребителската такса за децата, които са освободени от нея;
-Повишаване заплащането на специалистите по здравни грижи и лекарите, работещи с деца;
-Изготвяне на стандарт за спешни състояния в педиатрията;
-Намаляване на случаите на родоразрешение чрез секцио – в България те са 43 % от всички раждания и действени стъпки за осигуряване на „първи контакт“ новородено -  майка;
-Запазване на висок ваксинационен обхват сред населението, за което е необходим постоянен диалог между институциите, лекарите и родителите. По време на неотдавна провелата се кръгла маса относно предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания бе изразено становище по отношение необходимостта от разширяване на имунизационния календар, чрез въвеждане на имунизация срещу варицела и на бустерна доза за дифтерия, тетанус и коклюш при юноши, както и за намаляване на броя на БЦЖ имунизациите;
-Създаване на детски здравен парк в гр. София,  който да обединява разпокъсаните към момента клиники в съвременна високотехнологична Национална педиатрична болница.