Translate

събота, 22 ноември 2014 г.

България отново е сред най-нещастните страни в света

България е на 123-о място в света от общо 151 изследвани страни за степента на щастие, показва ново изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".
Изненадващо Коста Рика, Виетнам и Колумбия са най-щастливите народи в света.
Великобритания е едва на 44-то място, Германия е на 47-о, Испания – на 62-о, Канада – на 65-о, Австралия – на 76-о и САЩ – на 105-о.
Класацията е дело на сайта Movehub, който използвал данни от последния Индекс на щастието. Неговите автори твърдят, че индексът измерва "това, което е от значение", а не богатството – степента, в която държавите осигуряват дълъг, щастлив, устойчив живот на хората, живеещи в тях.
Всеки един от трите компонента – продължителност на живота, ниво на щастие и екологичен отпечатък се оценява със светлините на светофара – добро (зелено), средно (жълто) и лошо (червено). Тези резултати били комбинирани с още шест цвята за оформянето на цялостния индекс на щастието, където за постигане на светлозелено, най-добрия от шестте цвята, страната трябва да се е представила добре във всички компоненти. За да съставят класацията, изследователите директно питали хората във всяка страна за мнението им.
В топ десет на най-щастливите страни в света след Коста Рика, Виетнам и Колумбия се нареждат Белиз, Салвадор, Ямайка, Панама, Никарагуа, Венецуела и Гватемала. Причината някои страни с високи доходи да са значително по-назад в класацията е екологичният отпечатък върху планетата. Освен това авторите на изследването не вземат предвид вътрешното неравенство и проблемите с човешките права, поради което някои страни като Сирия, Ирак и Саудитска Арабия са сравнително напред в класацията. 

БГНЕС

86 % от младите хора у нас обмислят преместване в друг град или държава

Причината е невъзможност за реализация.Проучване на Българската стопанска камара проведено сред работодатели и студенти показва, че едва 10% от бъдещите висшисти имат ясна представа на какви критерии трябва да отговарят, за да получат желаната от тях работа, над 70 % от тях разчитат на връзки за намирането и най-рядко студентите участват в конкурси и се явяват на изпити.
Експертите са категорични, че голяма част от студентите нямат реална оценка на своите възможности. Младите нямат мотивация и да започнат собствен бизнес след дипломирането. Едва 8 % от анкетираните мислят в тази посока.

данни от проучване на Българската стопанска камара, проведено сред работодатели и студенти - See more at: http://novinite.bg/articles/82926/86-ot-mladite-balgari-iskat-realizaciya-v-drug-grad-ili-darjava#sthash.cqUK303k.dpuf
данни от проучване на Българската стопанска камара, проведено сред работодатели и студенти - See more at: http://novinite.bg/articles/82926/86-ot-mladite-balgari-iskat-realizaciya-v-drug-grad-ili-darjava#sthash.cqUK303k.dpuf
данни от проучване на Българската стопанска камара, проведено сред работодатели и студенти - See more at: http://novinite.bg/articles/82926/86-ot-mladite-balgari-iskat-realizaciya-v-drug-grad-ili-darjava#sthash.cqUK303k.dpuf
данни от проучване на Българската стопанска камара, проведено сред работодатели и студенти - See more at: http://novinite.bg/articles/82926/86-ot-mladite-balgari-iskat-realizaciya-v-drug-grad-ili-darjava#sthash.cqUK303k.dpuf
86 % от младите хора у нас обмислят преместване в друг град или държава - See more at: http://novinite.bg/articles/82926/86-ot-mladite-balgari-iskat-realizaciya-v-drug-grad-ili-darjava#sthash.cqUK303k.dpuf

Безплатното училище за родители в болница „Пълмед “- Пловдив с нова програма



Най-модерното частно здравно заведение в Пловдив МБАЛ „Пълмед“ продължава безплатното си Училище за родители.
Новата програма стартира на 27-ми ноември, а бъдещите майки ще могат да се запознаят с всички по-важни аспекти от бременността, раждането и появата на новороденото от специалистите на лечебното заведение всеки четвъртък от 17:30ч. в
Конферентната зала на ет.7 в Блок А на МБАЛ „Пълмед“.
Завеждащ отделението по АГ в болничното заведение д-р Спас Патишанов коментира, че инициативата е част от усилията на екипа на отделението и болницата да подготвят бъдещите родители за най-важните моменти от бременността и отглеждането на новороденото.
„Изключително радостен съм, че инициативата ни се радва на толкова голяма популярност. Акцент в новата ни програма ще бъдат демонстрационните ни лекции с практическа насоченост за това как бъдещите родители да сменят памперси, как да поставят новороденото в правилната позиция за кърмене и оригване след хранене, за къпане и масажиране. По този начин се надявам, че ще им бъдем още по-полезни“, допълва акушер-гинекологът.
Първата лекция в Училището за родители на „Пълмед“ ще бъде посветена на темата за психоемоционалното състояние на майката по време на бременността, пренаталната диагностика, съветите за правилно хранене, спорт и балансиран начин на живот през 9-те месеца. Бъдещите майки ще могат да я коментират със завеждащ АГ отделението д-р Спас Патишанов. Какви са предимствата и недостатъци на различните видове упойки по време на раждането ще коментира анестезиологът д-р Димитър Димитров на 4-ти декември. Лекцията на 11-ти декември ще бъде посветена на въпроса, който най-много вълнува бъдещите майки “Как да родим- нормално или секцио?“. Дамите ще могат да обсъдят темата със завеждащия АГ отделението д-р Спас Патишанов и АГ специалистът д-р Горан Радински. Актуалната тема за извличането и съхранението на стволовите клетки в лекция на 18-ти декември ще коментира гост лектор от тъканна банка „Cells 4 life “.
Програмата на Училището за родители ще продължи и през 2015 г. с темата за първите грижи за новороденото и неговата кожа.  В демонстрационната лекция, която ще се проведе на 8-ми януари неонатологът д-р Мирослав Вълчев ще покаже и всичко по-важно по темата на бъдещите майки, а след него с полезни практични съвети ще се включат и акушерки от АГ отделението на болницата, с помощта на които бъдещите родители ще сменят памперси, ще се учат какви са правилните позиции за кърмене, оригване, къпане и масажиране на бебето. Темата за първите задължителни ваксини в имунизационния календар на новороденото, която ще се проведе на 15-ти януари, както и какви са правилните стъпки при кърменето и захранването на бебето на 22-ри януари ще коментира отново неонатологът д-р Вълчев. Гост-лекторът д-р Светлана Тусчиева ще обсъди с бъдещите майки темата чрез какви диетични мерки могат да се преодолеят леките храносмилателни проблеми като колики, регургитации, запек в своята лекция на 29-ти януари.
Предпоследната тема от цикъла лекции ще бъде посветена на най-честите здравословни проблеми през първата година. За тях бременните ще могат да разговарят с неонатолога д-р Константин Колишев на 5-ти февруари. Втората сесия от лекции в безплатното Училище за родителите на МБАЛ „Пълмед“ ще завърши на 12-ти февруари с лекция посветена на темата за физиологията и психологията на новороденото, която ще бъде водена от д-р Колишев.

LG Electronics удостоена с 10 награди за иновации CES 2015



Постижения в областта на дизайна и иновациите бяха отличени в четири категории. LG OLED телевизорите и премиум смартфоните от G серията вземат награди за трета поредна година


Асоциацията за потребителска електроника (CEA) отличи постиженията на LG Electronics (LG) в областта на дизайна и технологиите с 10 престижни награди за иновации 2015 International CES Innovation Awards. Продукти от гамата на LG за домашно забавление, домакински уреди и мобилни устройства получиха 2015 CES награди в четири високо конкурентни категории: домакински уреди, компютърна периферия, видео дисплеи и
мобилни телефони.
Наградените с CES награда за иновации през 2015 г. са революционният 77-инчов извит гъвкав 4K OLED телевизор, получилият световно признание LG G3 смартфон и революционната LG EcoHybrid™ сушилня с технология Heat Pump. Това събитие отбелязва третата поредна година, в която  OLED телевизорите на LG и премиум смартфоните от G серията получават награда за иновации CES. Други продукти на LG, които печелят награда за 2015 г. (включително 4K Ultra HD и OLED телевизори, компютърни монитори и домакински уреди) ще бъдат обявени на 7-ми януари 2015 г. по време на международното годишно изложение CES в Лас Вегас. 
“Нашите2015 CES награди за иновации в различни категории са доказателство за ангажираността на LG към обещанието на нашата марка-иновации за един по-добър живот,” каза Уилиям Чо, президент и изпълнителен директор на LG Electronics САЩ. “
-77-инчовият гъвкав 4K OLED телевизорна LG позволява на потребителите да настроят градуса на извивка в зависимост от броя на зрителите или вида съдържание, което се гледа.Този иновативен 4K OLED телевизор автоматично оптимизира качеството на звука и картината, за да се съобрази с градуса на извитост.
-LG G3 е доказателство за това как “Опростеното е новото умно” (англ. „Simple is the new Smart“)като предоставя лесно за използване и интуитивно потребителско преживяване в своя 5.5-инчов Quad HD дисплей и 13-мегапикселова OIS+ камера с автоматичен лазерен фокус. Това устройство с красив дизайн е един от най-признатите смартфони на годината и се предлага от повече от 170 оператора по света.
-Сушилнята на LG EcoHybrid™, сертифицирана по ENERGYSTAR, е първата в САЩ, която съчетава традиционното сушене чрез вентилиране с термопомпа, която намалява използваната енергия посредством рециклиране на топлината и така спестява до 50% енергия без да прави компромис с ефективността. LG доставя технологии, които традиционно се внедряват при климатиците и въздухо-изсушителите в пералното помещение, за да предложи повишена енергийна ефективност.
Спонсорирани от CEA и подкрепени от Асоциацията на индустриалните дизайнери в Америка, наградите CES Innovation Awards са признание за продуктови иновации в областта на технологичен дизайн и инженеринг. Наградите CES Innovation Awards се присъждат всяка година от панел, състоящ се от видни индустриални дизайнери, инженери и журналисти, които оценяват номинираните продукти спрямо разнообразни критерии, включително стойност за потребителя, естетика, иновативен дизайн, качество и принос към начина на живот.

 

Актавис е на второ място в класацията „Работодател на годината-2014“



„Аон България” е консултантска компания в областта на кариерното развитие, която за осма поредна година отличава най-добрите работодатели у нас, използвайки утвърдена
методология за измерване ангажираността на служителите. В нейното проучване за тази година участват 56 компании от 12 индустрии, около 14 500 служители и 456 топ мениджъри. Половината от участващите компании са средни (между 250 и 1000 служители), 38 на сто са от категорията "Малки" и 12 на сто - "Големи компании".
На специална церемония след представяне на резултатите от проучването на „Аон България” бяха връчени и тазгодишните отличия.
В категорията „Малки компании” първото място бе отредено за Taвех ЕООД, а в категория „Средни и големи компании” призът грабна САП Лабс България. Престижното второ място зае Актавис ЕАД, която през 2013 г. зае четвърто място в тази категория на класацията „Работодател на годината“.
Актавис е единствената фармацевтична компания сред най-добрите работодатели в класацията, в резултат на високи резултати от проучване удовлетвореността на служителите на компанията.
Сред най-силните страни на фармацевтичната компания са посочени силния корпоративен имидж, динамичното развитие на Актавис, ценните инициативи, свързани с корпоративната социална отговорност. Служителите на компанията споделят в проучването, че оценяват високо възможността да работят за голяма, динамична, развиваща се международна компания с висок имидж и доказана корпоративна социална отговорност.
По повод високото признание на Актавис като най-предпочитан работодател във фармацевтичната индустрия в България, изпълнителният и директор Илия Пашов споделя:
„Актавис е една от най-бързо развиващите се фармацевтични компании в световен мащаб. В началото на тази седмица Актавис обяви своето намерение да придобие още една голяма американска компания, което ще ни постави в ТОП 10 на лидерите в световния фармацевтичен бранш. В България 350 служители на Актавис са заети с дейности, свързани с продажби, маркетинг и корпоративни функции. Именно на тях дължим високата оценка, която компанията ни получава като отличен работодател и аз сърдечно им благодаря!
Актавис се променя, динамиката в наша работа се чувства изключително силно, a една промяна се осъществява най-вече от хората, от тяхното разбиране да се променят и готовността да работят на високи обороти.
Ето защо тази награда и факта, че Актавис е единствената фармацевтична компания, която получава приза „Най-добър работодател за 2014 г.“ сред всички наградени компании,  са изключително важен и ценен успех за нас. Тя показва, че нашите служители имат разбирането, приемат промяната, работят в единен екип.
Не на последно място бих желал да отбележа, че второ място „Работодател на годината 2014“ в категория „Средни и големи предприятия в България“ доказва, че Актавис, като най-голямата фармацевтична компания в България,  продължава успешно да инвестира в своите служители.
Тази висока оценка на служителите ни и признанието, което получаваме за нашите общи усилия, прави наградата още по-ценна“.
Изследването на "Аон България" отчита 10% ръст в нивото на ангажираност на служителите към компаниите, в които работят, през тази година спрямо 2013 г. То отчита също така, че най-ангажирани са служителите от фармацевтичната индустрия, следвани от ИТ сектора и сектор Производство, а най-слабо ангажирани са служителите в банковия сектор и "outsourcing" сектора. Оказва се и че младите служители са най-слабо ангажирани към фирмената политика – едва 52% от работещите на възраст между 25 и 29 години.
Едва 4 % от анкетираните директори човешки ресурси планират намаление на персонала. 42 на сто смятат да увеличават постепенно броя на служителите в компанията, а 54% ще задържат настоящата численост на персонала. Неудовлетвореността от заплащането е свързано с несъответствието с приноса на служителите в компанията – само 46% от изследваните служители са съгласни, че заплащането, което получават, съответства на приноса им в компанията.
Според всеки втори служител допълнителните придобивки, които работодателят му предоставя, не съответстват на нуждите му, показва още проучването.

петък, 21 ноември 2014 г.

Заболяването пулмонална хипертония се диагностицира късно



Заболяването като цяло е идиопатично с неизяснена етиология. То обхваща и много млади хора.
Характеризира се с невъзможност за извършване на нормални ежедневни дейности, включително къпане, почистване на дома и др. Изкачването на дори едно стъпало представлява сериозен проблем за хората с това заболяване, защото води до
задъхване, повишаване на сърдечния ритъм, задушаване и др. В крайна фаза на болестта устните и ноктите посиняват заради липсата на кислород.
Пациенти с пулмонална хипертония споделиха, че късно са диагностицирани тъй като ОПЛ не разпознават заболяването, тъй като симптомите му са сходни с тези за всички белодробни болести.
При това рядко заболяване без точна диагностика и адекватна терапия продължителността на живота е между 2,5 и 3,5 години, съобщи председателят на Асоциация „Пулмонална хипертония” Тодор Мангъров.
В момента у нас се лекуват 130 души с пулмонална хипертония. Твърде вероятно е броя на болните да надхвърля 300 души т.е. има едни 170 човека, които умират без да знаят от какво умират, подчерта той.
Трите центъра за лечение в страната за тези пациенти са Националната кардиологична болница, УМБАЛ „Св. Анна” и УМБАЛ„Св. Марина” във Варна. Положителното е, че НЗОК заплаща 4 медикамента за лечението им. Отрицателното е, че у нас липсва единствено лекарство, което се използва за терапията на хора, при които заболяването е в последна фаза.
Месец ноември е обявен за Световен ден за повишаване информираността на населението за рядката болест. В тази връзка Асоциация "Пулмонална хипертония" и Националният алианс на хора с редки болести, с подкрепата на Изпълнителна агенция по трансплантация стартират кампанията "Сини устни". Целта на инициативата е да се обърне внимание на заболяването и да се повиши информираността сред обществото. В кампанията известни личности като Елен Колева, Красимир Аврамов, Иван Динев – Устата и др. ще популяризират проблемите, свързани с пулмоналната хипертония.

У нас имунизационният обхват с противогрипни ваксини продължава да бъде изключително нисък



В световен мащаб сезонните грипни епидемии предизвикват от 3 до 5 млн. случая на тежки заболявания и от 250 - 500 хил. смъртни случая годишно.
Съгласно резолюцията на СЗО и препоръката на Съвета на Европа (СЕ) броят на
имунизираните лица от рисковите групи с противотрипни ваксини трябва да достигне 75% до зимния сезон на 2014-2015 г.. У нас за миналата година имунизираните против грип са 3% като никога не преминава границата от 5%. През пиковия период грипната инфекция засяга между 200 000 и 300 000 души (между 5 и 15% от населението) всяка година. При хората над 65 г.заболяемостта е по-ниска, но процента на тежките случаи и смъртността в тази възрастова група и при пациентите с хронични заболявания са най-високи. Средно 10% - 20% от заболелите биват хоспитализирани поради някакво сериозно усложнение, а при 2% до 3% от най-тежко боледуващите изходът е летален. В България средно 73% от починалите от пневмония през последните 10 год. са хора над 60 год. За това алармираха проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести и директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ и доц. Андрей Галев от ВМА, председател на Българското дружество по превантивна медицина.
Специалистите са единодушни, че България е все още много далеч от изпълнението на препоръката на СЗО, СЕ и от нивата на ваксинопрофилактика в развитите страни. Липсата на реимбурсация за противогрипните ваксини от НЗОК и забавянето на Националната програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип, са едни от основните причини. Необходими са мерки за обхващане на рисковите групи с изцяло безплатна, покривана от държавата имунизационна програма. Така напр. във Франция, Германия, Испания, Италия и Великобритания е оценено, че постигането на 100% ваксинално покритие при рисковите групи от населението ще доведе до допълнителен годишен разход от 1,52 млрд.евро, но ще даде възможност да се предотвратят 1,23 млн. консултации т.е. ще се спестят 39,45 млн. евро и 500 хил. хоспитализации-1,59 млрд. евро.
По време на грипна епидемия се разболяват и близо 60% от болничните лекари, медицински сестри, студенти по медицина, санитари и друг персонал-болничен и доболничен.
Според доц. Галев е необходимо да се допълни Наредба 15 на МЗ за ваксинопрофилактика и противогрипната имунизация бъде включена като задължителна за медицинския персонал заедно с имунизацията против хепатит B.

Носители на титлата Jim Beam Генерал в 13-то издание на Турнира са Кирил Ефремов и Владо Вишански



Поредното 13-то издание на емблематичния Jim Beam Турнир по Генерал събра отново най-популярните лица в България. Вечерта традиционно обедини любителите на марката-с вкус на качествен бърбън в един истински празник на доброто настроение.
Тази година подборът на участниците в отборите бе дело на медиите, които дадоха своя глас за любимците на България, чрез анкета.
Кирил Ефремов и Владо Вишански спечелиха престижната титла Jim Beam Генерал след оспорвана битка, в която участваха 8 отбора.  
Mиналогодишните победители Криско и Велизар Соколов – Заки, както и Графа, Орлин Павлов, Калин Врачански, Михаела Филева, Рут Колева, Орлин Горанов, Мария Гроздева и още много други звезди от света на българската музика, кино, телевизия и мода бяха избрани от медиите да премерят сили в любимата игра на зарове „Генерал". Исторически отбор от 5 човека, прецедент в Турнира, бе отреден на победителката от Мисия Jim Beam Турнир по Генерал във VIP Brother – Кали. Тя избра с нея да играят Жени Калканджиева, Ива Екимова, Wosh MC и Мартин Мартинов. 
Към звездния подиум традиционно се присъедини и отборът на медиите, за да „напишат" заедно тазгодишната глава в историята на Турнира. Сред гостите бяха и Деси Бакърджиева, Индира Кaсимова и Venzy.
За да засилят нивото на положителни емоции сред всички участници и гости, между първи и втори кръг на Турнира на Jim Beam на сцената се качиха Venzy и Михаела Филева, които изпълниха зареждащите си хитове и сплотиха присъстващите с бурни танци и широки усмивки. За безупречното протичане на партито се погрижиха винаги усмихнатият Митко Павлов и ослепителната Яна Грудева.
Освен големите награди, по време на Турнира бяха връчени и обичайните специални
призове за постижения в различни сфери. Наградата за „Най-шумна агитка”, която с ентусиазъм подкрепяше своите любимци, отиде при масата на „VIP Brother”. Честта да бъде носител на наградата за „Най-висок резултат” получи Юлия Юревич. Михаела Филева е играчът, който успя да събере най-малко точки и отнесе със себе си приза „Най-добър отрицателен резултат“. За „Най-атрактивен играч” бе единодушно определена Жени Калканджиева. Най-късметлийската награда - „Наградата за талисман“ отиде при  Venzy. Наградата за „Цялостен принос“ бе връчена на Наско от група „Б.Т.Р.“ за специалното място, което заема в дългогодишната история на Jim Beam Турнира по Генерал.
13-годишната история на Jim Beam Турнира по Генерал включва над 300 играча в оспорваната надпревара, над 2500 гости, 16 победителя и 45 носители на специални награди.

понеделник, 17 ноември 2014 г.

Franky Rizardo отново в Bedroom Premium Club




Холандската звезда Franky Rizardo пристига за трети пореден път у нас за ексклузивно парти на 22 ноември в Bedroom Premium Club. Диджеят от страната на лалетата ще
миксира и представи най-новата, седма, компилация от серията “Deep Down”, както и последните си парчета “Troubleman” “Hater”, издадени  от  Defected Records. Едноименното предаване на лейбъла се излъчва в българския ефир единствено по радио NOVA всеки петък от 16 ч. и всяка неделя – от 17 ч.  Преди него зад пулта ще застане резидентът на клуба DJ Andrew, а на сцената ще излезе запазената марка на клуба – балетът Bedroom Premium Ladies.
Franky Rizardo започва кариерата си още 14-годишен, а 5 години по-късно неговите тракове стават част от лейбъли като Fame Recordings and Funktion Recordings. В своята работа Franky Rizardo получава пълна подкрепа от страна на колеги като Fedde le Grand и Erick E. Тракът му "Funky Noise" се изкачва на второ място в белгийските денс чартове, а качеството на работата му е оценено подобаващо от технологичния гигант Samsung, който го откупува за своите рекламни кампании.
Понастоящем Franky Rizardo е диджей-резидент в клуба Manhattan в Аарнем, Холандия. Освен това е редовен гост-диджей на големи клубове във Франция, Испания, Германия и Швейцария.

Николета и Андреа разпускат на черно парти



След като официално се сдобриха двете изкусителки твърдо са се устремили към титлата “Най-големите купонджийки” на нощна София. Андреа и Николета никога не са крили, че
са влюбени в хип-хоп музиката и ето защо не е изненадващ избора и да щурмуват клуба с най-яките черни партита в София – Bedroom Premium Club, където могат да бъдат засечени много популярни личности.
Вечерта двете звезди поглезиха себе си и компания с лимитирана бутилка шампанско за над 1000 лв. Оказа се че имат специален повод за празнуване. Таблоидът на Николета “Папараци” е заковал своебразен рекорд за светско предаване като е регистрирал рейтинг от близо 1 000 000 зрители.
За да се надсмеят за спекулациите по техен адрес, които от години циркулират из медиите на тема коя коя копира, певицата и тв водещата бяха с един и същ модел очила. 

90% от българите не знаят какво заболяване е хепатит С



Хепатит С не напразно е наричан „тихият убиец“, тъй като той безсимптомно може да уврежда черния дроб на човек години наред. 
В България 107 000 души са болни, без да знаят. От тях 95 000 ще развият хронична инфекция, а 25 000 – цироза, съобщи Силвана Лесидренска, председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“.
Данните от проведеното през изминалия месец национално представително проучване за хепатит С от GfK, сред хора от 18 до 60 г., сочат, че  хората до 35 години и жителите на по-малките населени места са по-слабо информирани по въпросите за заразяването и превенцията  му. Хепатит С се осъзнава като сериозна болест, но няма единно мнение  какво точно заболяване е и често се бърка с другите видове хепатит.
Едва 6% от анкетираните са наясно, че хепатит С е болест на черния дроб. 16% смятат, че няма разлика между хепатит С и жълтеница, а 18% посочват, че това е болест на лошата хигиена.
66% от запитаните заявяват, че заразяването става по фекално-устен път, а 59%-чрез замърсена храна или вода.  
Много ниска се оказва информираността на хората относно възможните методи за превенция на хепатит С. Най-често избираният начин за предпазване обаче е неефективен, тъй като той не е отговаря на начина на предаване на заболяването.
64% съобщават, че се предпазват, чрез поддържане на добра лична хигиена, 20% като практикуват безопасен секс, 5% с ваксини, а 14% не знаят как да се предпазят. В действителност заболяването се предава по кръвен път и превенцията не е свързана с хигиенните навици на хората.
Повече от половината от анкетираните всяка година си правят годишни профилактични изследвания. 21% съобщават, че не си правят тези изследвания. 10% заявяват, че са се изследвали за хепатит С през изминалата година, а 64% признават, че никога не са се тествали за заболяването, като процентът е още по-висок при хората над 45 години. Половината от последните уверяват, че биха го направили само, ако това е част от пакета със задължителни профилактични изследвания.
Най-голямо объркване има при въпроса за проявите на симптоми за хепатит С. 52% от участниците в проучването посочват жълтеница, 33% храносмилателни проблеми и 41% потъмняване на урината като основните признаци, които сигнализират за заразяване с хепатит С. Само 10% от участниците са посочили, че доста често симптоми при заразяване с болестта няма, което е точният отговор.
70-72% от запитаните декларитат, че  биха използвали освен лекаря си и интернет като източник за намиране на повече информация за Хепатит C. 63% от респонденти са твърдят, че биха се консултирали със своя личен лекар при положително изследване за Хепатит С.
Повечето анкетирани са наясно, че ако заболяването не се лекува, то инфекцията хронифицира и води до сериозни проблеми с черния дроб.Те са единодушни, че трябва да има по-голяма държавна финансова подкрепа за болните от хепатит С.
Резултатите от проучването като цяло доказват, че обществото ни не знае за тази пандемия-хепатит С, ето защо призивът на пациентските организации и лекарите остава „Изследвайте се!“

Световни модни брандове стъпиха в Sofia Ring Mall



Най-новият търговски и развлекателен център Sofia Ring Mall вече отвори врати. Компанията ZBS откри първите си 12 магазина в шопинг центъра, който се намира на
бул.“Околовръстен път“ в близост до ИКЕА. Сред тях са  Bossini, Broadway, Claire’s, Doppelganger, French Connection, List, M&Co, MO, Next, Oasis, Shana и Warehouse. До края на месеца в Sofia Ring Mall ще посрещнат клиенти и бутиците на модните брандове OVS, Dazzle (Sox Box, Penti), Boux Avenue, Park Lane, Smash, Alcott. Новите търговски обекти се разполагат общо върху 4000 кв.м. площ.
Магазините ще предлагат богат избор на качествени модни стоки и аксесoари за цялото семейство и всеки повод, които са различни от масовия пазар и същевременно на достъпни цени. Идеята е клиентите да се забавляват, докато избират, пробват и научават повече за най-новите тенденции в различни области – мода, красота, дом, лайфстайл и много други.
На територията на Sofia Ring Mall до края на ноември ще заработят и мултибранд магазините Strand SPORT (марките Lonsdale и Reebok), Strand MEN (марките Mustang и Giovanni Gali) и Strand WOMEN (марката Silvian Heach).

NESCAFÉ® DOLCE GUSTO отпразнува 5-ия си рожден ден под мотото The modern art of coffee



В духа на новата концепция на бранда – The modern art of coffee, премина цялото събитие, чиито домакини бяха София Василева, Bumboo Klaat & Jana, които се погрижиха и за доброто настроение на гостите с актуални музикални сетове. Гостите развихриха своето въображение върху белите платна, създавайки свое собствено изкуство, вдъхновено от NESCAFÉ® Dolce Gusto. Доказвайки, че кафето не е само черно, те създадоха от цветните капсули истински арт шедьоври. Дизайнерът Ники Божилов, Теди и Моисей, участници от предишните сезони на X Factor бяха само част от артистите, уважили тържеството. И като на всеки рожден ден подаръци не липсваха. С тази разлика, че бяха раздадени от организаторите – 3 кафе-машини NESCAFÉ® Dolce Gusto Oblo. Те бяха спечелени в конкурса за най-атрактивна снимка, направена на събитието и споделена в официалния инстаграм профил на марката NescafeDolceGustoBG. А за целта имаха възможността да направят сами аксесоарите за нея с помощта на дизайнера Сърджан Кръстевски.
С новата си концепция The modern art of coffee NESCAFÉ® Dolce Gusto ще провокира креативността в хората, доказвайки, че тя съществува и в най-рутинните неща в ежедневието.

Едно от всеки десет деца се ражда преждевременно



Статистика:

-6 124 преждевременно родени деца в България през 2012 г. ;
-63 891 раждания за 2012 г. – най-нисък брой раждания от 1997 г. насам. За 1997 – 64 000;
-Една от всеки шест бременни жени няма достъп до пренатални грижи;
-Високи нива на преждевременни раждания – до 18% в някои райони;
-13,8% от бебетата са родени с тегло под 1500 гр.;
-7000 момичета под 18-годишна възраст раждат всяка година;
-Първото дете, родено в България през 2014 г., също е недоносено;
-В световен мащаб, около 95% от всички децата под 24 м. Ежегодно се заразяват  с респираторния синцитиален вирус (РСВ); хоспитализациите са между 50-80%, като 30-60% са случаите с пневмония при деца до 1 г. възраст;
-При децата под 1 година смъртността по повод инфекции на долните дихателни пътища от респираторния синцитиален вирус е 2.5 пъти по-висока в сравнение със смъртността от грипния вирус;
-При недоносените деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение;
-Рискът за развитие на  инфекции, причинени от респираторния синцитиален вирус и развитие на  бронхопулмонална дисплазия при недоносени деца е изключително висок, като при тях смъртността е 3% - 4%;
-Проспективни проучвания върху хоспитализацията на деца под 1 година с бронхиолити (50-90%) и 1/2 от приетите с диагноза пневмония (20-50%) доказват като основна причина РСВ инфекция.