Translate

събота, 7 октомври 2017 г.

Кандидатурата на София за домакин на ЕМА е оценена катастрофално



най-ниско сред всички 19 кандидатури, показа вътрешно проучване в самата агенция, изпратено до ЕК.
Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента се помещава в Лондон, но си търси нов град домакин, заради Брекзит .
България бе сред 19-те държави, които кандидатстват за домакинство на EMA. Българското предложение бе агенцията да се помещава в София Тех Парк.
Според  изготвения доклад София отговаря на един-единствен критерий от общо 30, а именно, че може да предложи офиси за преместването на институцията.
Някои от констатираните пропуски са дори абсурдни - например, че служителите няма да могат да ползват безжичен интернет.
Вътрешният анализ на EMA е категоричен, че кандидатурата на София не отговаря на условията - няма подходящи пространства и фоайета за представителните нужди, не осигурява добър достъп за инвалиди, няма голяма аудитория, няма капацитет за 1300 работни бюра, няма достатъчно заседателни зали с различен капацитет, не е предложила подходящи места за архива на агенцията, няма достатъчно добро техническо и IT осигуряване, липсва добра телекомуникационна мрежа в предложената сграда и т.н.
Най-добре са оценени кандидатурите на Барселона, Брюксел, Братислава и Копенхаген.


Ивет Лалова - Колио за трета поредна година посланик на „Открито за диабета“




Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания.
По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза живеят над 415 млн. души (т.е. всеки 11-ти човек по-света) имат диабет, но близо половината от тях са недиагностицирани.
Статистиката показва, че през 2015 г. на всеки 6 секунди някъде по света някой е умирал от диабет. В България по данни на  IDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 450000.


Осмата най-бърза жена на 200 м. в света даде старт на социално-отговорната кампанията „Открито за диабета“, като измери кръвната си захар публично, за да насърчи хората да си правят ежегодни изследвания.
Лалова - Колио е за трета поредна година посланик на кампанията. Това е първата от серията активности, с която се отбеляза старта на тазгодишната кампания с фокус не само върху превенцията на заболяването, но и на ранна диагностика на диабета и правилния му контрол.
Целта на кампанията, която за шеста поредна година се организира от фармацевтичната компания Sanofi България, е максимално висок брой хора да преминат през безплатните профилактични измервания на кръвна захар, по случай отбелязването на Световния ден на диабета.
-Над 450 хиляди души у нас имат диабет, като близо половината от тях не са диагностицирани. 45% от българите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година. Вярвам, че много хора ще последват примера ми, защото ранната диагностика на диабета и контролът над заболяването предпазват от  усложненията, които могат да са сериозно инвалидизиращи, коментира Лалова - Колио.
„Постигането на добър контрол върху  диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Тревожен е фактът, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Затова пациентите задължително трябва да правят минимум два пъти в година изследване на гликирания хемоглобин. Ендокринологът най-добре може да прецени кое е правилното лечение и кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимият контрол и да се избегнат усложненията,“ допълни Йерун Вайтес, генерален мениджър на бизнес направление „Лекарства обща медицина“ за Централна и Югоизточна Европа на фармацевтичната компания Sanofi.
Кампанията „Открито за диабета“ ще продължи с безплатно измерване на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 11 града в страната, през месеците октомври/ ноември т. г.
Измерванията стартираха в ДКЦ “Св. Лука – Диабетен център“ в София и ще продължат на:
-10 октомври в Кърджали (МБАЛ “Атанас Дафовски” - Клинична лаборатория);
-17 октомври в Пловдив (МЦ “Димед”);
-19 октомври в София (ДКЦ 20, бул. "Ген.Стефан Тошев" № 15-17, ЕТ.1);
-23 октомври в Червен бряг (МЦ - Червен бряг ЕООД, ул. “Яне Сандански” 61, ет.2, фоайе);
-25 октомври в София (ДКЦ 6, ул. “Коньовица” 65, ет. 1, каб..2);
-1 ноември в Габрово (ДКЦ 1, база 1, ет. 2, каб.28);
-6 ноември в Карлово (МЦ “Вита Мед“1) и 8 ноември в Казанлък (ДКЦ 1, ет.2).
--------
Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

„Необикновените“ ще се излъчи в над 183 държави - след премиерата на сериала в САЩ



От 12 октомври, всеки четвъртък в 22:00 часа



Дългоочакваният нов семеен сериал се развива във вселената на X-Men и е продукция на 20th Century Fox Television в сътрудничество с Marvel Television.
Едновременната световна премиера на „Необикновените“  в мрежата от канали на FOX е част от международната програмна и маркетингова стратегия на Fox Networks Group за изключително популярни и високо приоритетни сериали като „Легион“, „Живите мъртви“, „Бягство от затвора“, „24: Наследството“ и „Досиетата X“.
„Необикновените“ разказва емоционалната история на семейство от предградията, чийто обикновен живот е разтърсен от внезапното разкритие, че децата притежават мутантски сили. Принудени да бягат от враждебно настроени правителствени власти, те търси помощ от мутантска организация в сянка и трябва да се борят, за да оцелеят.
Сериалът е със звездното участие на Стивън Мойър („Изстрели“, “Истинска кръв”), Ейми Акър (“Под наблюдение”), Натали Елин Линд („Готъм“) и Пърси Хайнс Уайт (“Нощ в музея 3“) в ролите на семейство Стракър. В сериала участват още Шон Тийл (“Reign”) в ролята на Еклипс/ Маркос Диаз; Джейми Чънг („Готъм“) в ролята на Блинк/ Кларис Фъргюсън; Ема Дюмонт (“Водолей”) в ролята на Поларис/ Лорна Дейн; Блеър Редфорд (“Просветление”) в ролята на Буревестник/ Джон Праудстар и Коби Бел (“Извън играта”) в ролята на Джейс Търнър.

ВМА ще отбележи Европейската седмица на донорството



Целта на кампанията е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността.
„Дървото на живота” в памет на донорите се намира в централното фоайе на ВМА и ще бъде допълнено със 7 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2017 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във ВМА.
Събитието на 09.10.2017 г. ще бъде открито от полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.
Ще присъстват още полк. проф. д-р Румен Попов, д.м.н. – заместник-началник нан ВМА; проф. Любомир Алексиев, директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова; проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА, проф Крум Кацаров – началник на Клиника по гастроентерология; представители на ВВС, чиито екипи са неизменна част от редица донорски ситуации; представители на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders”, партньори на ВМА в информационната кампания за насърчаване на донорството; както и пациенти, трансплантирани във ВМА.



Обещание за живот - в подкрепа на хората с депресия



Група Der Hunds ще обиколи клубовете в страната с трибют на Крис Корнел и посланието, че депресията е лечима

Информационната кампания Обещание за живот стартира в подкрепа на хората с депресия – част от честите психични разстройства като фобии, паник атаки и др. Целта на инициативата е да се спаси поне един човешки живот. Тя се организира в памет на легендарния рок музикант Крис Корнел (вокал на „Саундгардън” и „Аудиослейв”), който сложи край на живота си след концерт в Детройт на 18 май 2017 г. и е с подкрепата на офиса на СЗО и НЦОЗА.
По думите на доц. Михаил Околийски, експерт към СЗО, всеки пети човек страда от психично разстройство, а всеки седми от депресия, която води до стрес, а от там и до други заболявания. Много често обаче хората бъркат депресията, засягаща абсолютно всички сфери на човешкия живот - емоции, когнитивни функции и др., с всяко чувство на тъга, което я прави неразпознаваема. Доказано е, че човек със суицидни мисли винаги намира начин да ги сподели – под формата на шега или като сън, което е сигнал за помощ към близките хора да помогнат и този знак трябва да се разпознае навреме, подчерта той. Никой не е застрахован от депресия. Всеки човек, в различни етапи от живота си, може да попадне в лапите на депресията. Добрата новина е, че тя се лекува успешно.
Според д-р Румяна Динолова – НЦОЗА, основните симптоми на депресията са: понижено настроение, невъзможност да се преживява щастие, лесна уморяемост, ниска работоспособност, нарушения на съня –будуване, или спане прекалено много, безчувственост и изпитване на огромна вина, заради това и изключителна разсеяност. Специалистите съветват, когато симптомите и не отшумят за две седмици е наложително да се потърси медицинска помощ от психиатър.
В тази връзка д-р Захари Зарков подчерта, че нито един психиатър не желае и няма право да въдворява пациентите си в психиатрични заведения, което е необоснован страх при хората.
-Ролята на психиатъра или на психотерапевта е да изслуша пациента и да установи проблема. Едва тогава ще предложи лечение, което включва психотерапия и медикаменти и което се прилага само с изричното съгласие на пациента, поясни той.
Експертите бяха единодушни, че никой не е застрахован да изпадне в депресия в някакъв период от живота си. Особено рискови групи са юношите и хората над 60 години. 20% от хора често преживяват някакви психически разстройства в своя живот. Но едва 6% от тях получават лекарска помощ от психиатър. 19% прибягват към медикаментозно лечение или самолечение.
Юношите винаги преживяват силно и с повишен интензитет емоциите си и понеже нямат достатъчно житейски опит, трудно се справят с негативните преживявания. Любовната мъка е в основата на самоубийствата при децата у нас, тъй като те не са научени как да говорят за чувствата си, как да изразяват емоциите си, които никога не бива да се игнорират.
Депресията е свързана и с понижена способност за концентрация и проблеми с паметта - забравяне, разсеяност, поради което тя твърде често погрешно се приема като деменция, особено при възрастни хора над 60 год.
Фронтменът на Der Hunds Боби Косатката сподели:
-Имам няколко сблъсъка с депресията на близки хора. Имах такъв случай и в семейството преди две години. А когато това завърши със самоубийство, шокът е невероятен. Българската мъдрост за такава ситуация се изчерпва с поговорката „В дома на обесения не се говори за въже. Но истината е, че трябва да се говори. Защото на всеки 40 секунди по света някой слага край на живота си в депресия. Ако се говори открито, без срам и стигма, може да се помогне. Въпреки, че години наред са свирили различни парчета на Крис Корнел, Der Hunds споделят, че отново са били вдъхновени и разтърсени от заряда на неговата музика.



Представители на Съюза на пивоварите участваха в Октобърфест



Жените не само пият бира, но и управляват европейски пивоварни асоциации

Представители на пивоварите от малки и големи европейски държави, които членуват в организацията „Пивоварите на Европа“, се събраха на работна среща в Мюнхен. Като специални гости на баварските си колеги не пропуснаха да посетят най-големия празник на бирата – Октобърфест, който от столетия е едно нестихващо тържество на пивото и общуването и отново даде възможност на всички фенове да опитат различни разновидности от кехлибарената напитка - от класическо пиво до отделните специални видове.
От 16 септември до 3 октомври производителите имаха възможност да демонстрират изкуството на пивоваренето, европейските бирени традиции и култура.
Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите у нас, която бе и българският представител в европейския форум, коментира:
-Мащабът на фестивала е повече от впечатляващ, а цялостната организация - до най-малкия детайл – безупречна. Интересен е и фактът, че сред 29-те члена на международното сдружение „Пивоварите на Европа“ повече от една трета от лидерите на националните пивоварни асоциации са жени - 10. В тази статистика изпъкват страните от Централна и Източна Европа като Чехия, Австрия, Словения, Хърватия, България, Румъния и Словакия, както и държавите от северните части на континента - Финландия, Швеция и Англия.
Така, както баварките си обличат празнични носии по случай бирения фестивал, така и посланичките на европейските пивовари решиха да дефилират с традиционни облекла от всяка една държава, която представляват. Това безспорно предизвика невероятен интерес и спонтанни фотосесии от посетителите.
По данни на организаторите на Октобърфест 18-ото издание на празника на бирата отчете голяма посещаемост, разнообразни забавления и много високо ниво на сигурност. 6.2 милиона души посетиха фестивала, което е с 600 000 повече от миналата година. По време на събитието бяха изпити около 7.5 милиона литра бира, добре подкрепени от традиционните баварски мезета. Настроението на посетителите винаги беше на висок градус благодарение на музикалните и танцовите изпълнения.

Отворено писмо от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България



                      


                        До:
                        
                        Проф. Николай Петров
                        Министър на здравеопазването
                        Копие: Лидия Нейчева, маг.фарм
                        Зам. министър на здравеопазването
                        Проф. Камен Плочев
                        Управител на НЗОК
                        Проф. Николай Данчев
                        Председател на НСЦРЛП

Относно: Програми за подобряване на достъпа на пациентите чрез намаляване на доплащането на частично заплащани от НЗОК лекарствени продукти

                       Уважаеми г-н Министър,

Българските пациенти са първенци в Европа по доплащане на здравни грижи и лекарства. Според данни на Евростат 46% от плащанията за здравеопазване са лични разходи на пациентите. При лекарствата доплащането достига 50%. Много проучвания демонстрират, че високото доплащане от пациент води до отказ от лечение или самоволно намаляване на предписаната доза, а оттам и до влошаване на крайния резултат от лечението.
Голяма част от жизненоважните лекарствени продукти в България се заплащат от НЗОК частично на 75%, 50% или дори 25 %. Доколкото стойността на доплащане от страна на пациента с частично реимбурсирани продукти често е около минималната работна заплата за месец, доплащането е непосилно за пациентите и техните семейства и те на практика са лишени от адекватен достъп до лекарствена терапия без помощ от страна на компанията.
Фармацевтичните компании от години доброволно осъществяват у нас програми за подобряване на достъпа за частично заплащани от НЗОК лекарства, като предоставят на дистрибутори и аптеки отстъпки, предназначени за намаляване на доплащането от пациент. Съществуването на тези програми в много случаи е единствения начин лекарствения продукт да бъде достъпен за българските
пациенти.Това компенсиране на доплащане не само гарантира достъпа на пациентите на фона на ниските доходи и недостатъчните нива на заплащане на лекарствата от НЗОК, но и представлява сериозна допълнителна отстъпка, която индиректно служи на държавата в изпълнението на отговорностите и да осигури равнопоставен достъп до лечение на всички български граждани.
През 2017 г. 14 от компаниите, членуващи в ARPharM, а именно АбВи ЕООД, Астелас фарма ЕООД, АстраЗенека, Байер България EOOД, БьорингерИнгелхайм, ГлаксоСмитКлайн, Новартис Фарма, Ново Нордиск А/С, Пфайзер, Рош България, Санофи, СервиеМедикал ЕООД, Ю СИ БИ България ЕООД, Янсен, предоставят отстъпки за компенсиране на доплащането от пациент чрез програми за подобряване на достъпа на обща стойност 66 милиона лева. Очаква се за 2018 г. общата стойност на програмите за компенсиране на доплащането да достигне 70 милиона лева. Отстъпките покриват напълно или частично доплащането от пациент за лекарствени продукти за лечение на респираторни заболявания, кардиологични заболявания, бъбречна недостатъчност, ревматоиден артрит, псориарзис, диабет, психични и неврологични заболявания, онкология (хормонална терапия), трансплантации, урология и други. Поради липса на друга нормативно регламентирана възможност, във всички случаи програмите за подобряване на достъпа чрез компенсиране на доплащането за пациент се осъществяват чрез предоставяне на допълнителна отстъпка по търговската верига (дистрибутори и аптеки). За съжаление, чрез този механизъм няма как да бъде гарантирано, че предоставената отстъпка, както и самия лекарствен продукт реално ще стигнат до пациента. Доколкото тези допълнителни отстъпки се предоставят от утвърдената за България цена, която вече е най-ниската цена на производител в 10 държави от ЕС, износа на съответните лекарствени продукти към други държави в ЕС съществено се засилва, което в много случаи води до липси в аптечната мрежа и невъзможност медикаментите да стигнат до българските пациенти.
Липсата на нормативно решение по този въпрос би могло да застраши съществуването на програмите на подобряване на достъпа чрез компенсация на доплащането, което да доведе до доплащане или увеличаване на доплащането за лекарства от пациентите. В този смисъл, сме разочаровани от отпадането от проекта на Наредба 10 на предложения механизъм за предоставяне на компенсацията на доплащането на пациент чрез НЗОК, който би решил изложения по-горе проблем с дефицитите без увеличение на разходите на НЗОК за лекарства.
Сигурни сме, че животът и здравето на българските пациенти могат да бъдат защитени, при адекватни мерки на изпълнителната власт. Считаме, че моментът е навременен за намиране на съответното нормативно решение,което да позволи доброволната компенсация от компаниите на доплащането от пациент за някои частично заплащани от НЗОК медикаменти да продължи.
Оставаме на разположение за среща в удобно за Вас време, в която да обсъдим възможностите за сътрудничество.
   
                          С уважение,
                          Деян Денев
                          Изпълнителен директор на ARPharM



Едис Пала призовава - “Върнете казармата” с модната си колекция за сезон есен-зима 2017/18



Скритото послание на идеологията на модната му линия всъщност е да се върне казармата, но да бъдат приети всички различни мъже с тяхната индивидуалност. “Консервативните хора смятат за разглезени модерните или така наречени “метросексуални мъже”. Представата за Новата казарма е, че колкото тя може да промени характера и да създаде дисциплина и уважение у младите, толкова и не бива да заличава тяхната индивидуалност и визия”, смята младият творец.
“Върнете казармата” е петата поред колекция на дизайнера, като предишните му GAME MADNESS (“Игра на лудост”), FROZEN PASSION (“Замръзналата страст”), KISS IT BETTER (“По-добре го целуни") и I'M LUXURY ("Аз съм лукс") се радват на голям успех сред младото поколение.
“Казармената” модна линия обаче е съвсем различна от предшестваните, тъй като за нея Пала се допитва до мнението на модерния млад мъж и след това през своята призма създава един изключителен милитъри стил.
По случай проекта “Върнете казармата”, дизайнера засне фотосесия представяща колекцията му, както и тийзър. Материалът представя най-различни типажи - мъже с бради, с татуси, с прически, има и цветнокож. Режисьор и фотограф на проекта е Костадин Кръстев-Коко, а стилист е Августина Маркова-Тути.
В колекцията е заложено на висококачествени италиански памук, мрежи, капитонажи. Интересни са също и използваните материи като варена вълна, еко кожа, памучни текстили, естествени кожи от лисица, дизайнерски вериги. 
Едис е използвал за линията си четири различни компонента:
1. Златна, черна и сребърна мрежа, като нестандартен декоративен елемент, съчетан с различни комбинации от платове. 
2. Камуфлаж в различни принтове. 
3. Актуалния брандиран ластик, който е използван с декоративна цел. 
4. Капитонажа, който се използва за якета и хастари е като декоративни акценти в дрехите. 
Представата на дизайнерът за стила на съвременния мъж е да избяга от всичките си притеснения за това кой какво ще каже за визията му, да избяга от традиционното и да покаже своя нестандартен почерк в стил си. 
--------

Едис Пала е роден на 19.04.1995 г . в град София. Има  брат и сестра по-големи от него.
Нарича себе си детето на Балканите защото родителите на майка му са от смесен брак, баба му е българка, а дядо му сърбин. Родителите на баща му също са от смесен брак - дядо му е турчин, баба му албанка, което обяснява и интересното му име и фамилия. Едис означава "Пътят към съвършенсвтото - роден лидер" . Преди да се реализира като дизайнер, дълги години е бил състезател по олимпийско таекуондо, но се отказва от спорта заради забележка за прическата и стила му по време на тренировка от треньорите му. Едва 20-годишен той създава моден бранд за мъже, като реализира и голямо модно ревю в хотел "Маринела", на което присъстват над 300 гости. Малко по-късно получава и награда за "Бг моден дебют" на наградите BEST BRAND AWARDS. Следва още едно самостоятелно модно ревю в "Софийска градска художествена галерия". Две поредни години получава статуетки за Сексимвол на Годината в категория "мъже". В годината на дебюта си е номиниран и за "Дизайнер на годината". Получава статуетка и за модна икона на годината.

Разликата в преживяемостта на пациентите с простатен карцином от Източна и Западна Европа достига до 40%






Общоевропейски мерки са необходими за подобряване профилактиката, диагностиката и лечението на рака на простатата. Това е позицията, около която са се обединили участниците в проведения в Европейския парламент форум по повод European Prostate Cancer Awareness Day 2017 (EPAD17) в края на м.м, която бе представена по време на редовно заседание на Комисията по здравеопазването към 44-то НС от председателите на Българското урологично дружество и Българското онкологично научно дружество – доц. д-р Марин Георгиев и проф. д-р Асен Дудов.
По време на форума в Брюксел е отчетена неприемлива разлика в преживяемостта на пациентите от Източна и Западна Европа, която достига до 40% и която се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика. Ето защо специалистите са излезли с препоръки за подкрепа на панeвропейска програма за повишаване на информираността за рака на простатата и иницииране и подкрепа на програми на национално ниво, определящи рака на простатата като приоритет.
Според Европейската асоциация по урология за скрининг и ранна диагностика, ранното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение понижава раково обусловената смъртност до 20-30%. Ранното откриване на заболяването освен това намалява риска пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий, а PSA скринингът трябва да се прави при мъже на 40-45-годишна възраст, за да се определи риска и да се адаптира по-нататъшно проследяване.
Ракът на простатата е значителен и дългосрочен здравен проблем в Европа. Над 2 млн. европейци живеят с рак на простатата. Всяка година в Европа умират над 92 хил. души от болестта. Годишните разходи за простатния карцином възлизат на 9 млрд. евро, като здравното обслужване възлиза на 5.8 млрд. евро. Честота на заболяването се увеличава с напредването на възрастта. То е по-често при мъжете над 50 години, като около 60% от случаите се появят над 65-годишна възраст. Очаква се през 2030 г. броят да нарасне до 142 500 смъртни случая. България не прави изключение от тази тенденция.
Проф. Дудов, съобщи, че по данни от 2013 г. за страната 17% от всички ракови заболявания при мъжете са на простатата. Пикът на заболеваемостта е сред 75-79-годишните, като 67% от новодиагностицираните са в първи и втори стадий на заболяването. Петгодишна преживяемост на пациентите у нас се констатира при близо 54% от случаите, докато за Европа средната преживяемост е около 84%.
Данните показват, че най-висока е заболеваемостта от рак на простатата в областите Варна, Пловдив и София - повече от 45/100 000, а смъртността от простатен карцином в областите Хасково, Враца, Варна, София област и Перник - над 16/100 000.
Ние, лекарите, сме отговорни за грижата към пациентите с карцином, но на цялото общество се пада отговорността за профилактика, обучение и ранно вземане на подходящите мерки за ограничаване опасността от рак на простатата, каза проф. Дудов.
Според него, интердисциплинарният подход в лечението на простатния карцином би оптимизирал финансовите икономии и ненужните процедури и би подобрил резултатите при предоставяне на  висококачествени грижи за пациентите. Новите терапии предлагат променена перспектива за мъжете с простатен карцином, като позволяват двукратно по-дълга преживяемост, по-добро качество на живот и забавяне на времето до радиографска прогресия.
Доц. Георгиев бе категоричен, че са необходими конкретни мерки за намаляване различията между по-ниската заболеваемост и по-високата смъртност в България, както и за предоставяне на равен и безплатен достъп на всички пациенти показани за радикално хирургично лечение до съвременната минимално инвазивна простатектомия (лапароскопска/роботизирана).



Найден Вълчев - един поет на 90


Отрупаха с рози автора на "Една българска роза" за юбилея му



Десетки известни наши писатели и поети, критици, композитори, почитатели и почитателки изпълниха големия салон на БАН, на жълтите павета, за да поздравят Найден Вълчев.
Известният поет, преводач, есеист, автор на текстовете на некоронования химн на България "Една българска роза" и на шлагера от сериала "На всеки километър", отпразнува своя 90-годишен юбилей.
Самият той произнесе думи на благодарност и прочете свои стихове с дълбок и силен глас. Силното му ръкостискане, с което приемаше поздравите на приятели и колеги, лъчезарната му усмивка, бистрият му ум и ведро настроение с нищо не свидетелстваха, че започва десетото десетилетие от живота си. 
Сред колегите, които му поднесоха букети с рози, подаръци и го поздрави за житейския и творческия юбилей - 70 години поетична и преводаческа дейност, бях Никола Инджов, Матей Шопкин, Петър Караангов, Анжел Вагенщайн, Лъчезар Еленков, Здравка Ефтимова, Чавдар Добрев, Никола Инджов, Надежда Захариева, Петър Белчев, голямата актриса Виолета Бахчеванова и много други.
Посланикът на Беларус у нас н.пр. Воронкович благодари на Найден Вълчев пред всички гости за блестящия превод на големите белоруски поети на български, особено за това, че е направил творчеството на прочутия Александър Твърдовски достояние на нашия читател.
"Маестро, - обърна се към юбиляра председателя на Съюза на българските композитори Ценко Минкин, - наричам ви така, защото вие сте вдъхновили десетки български композитори да създадат прекрасни произведения. Венецът на това творчество е "Една българска роза" по музика на композитора Димитър Вълчев".
Композиторът Стефан Драгостинов благодари за чудесните текстове на творби, които Найден Вълчев е създал за формацията му "Драгостинов фолк", и даде пример за находчивостта на автора: 
"Веднъж ни поканиха да пеем на празника на град Козлодуй, но много държаха да имаме песен за града. Кой обаче можеше да напише такава песен, каква рима може да се намери на Козлодуй...?! Обадих се на Найден, изпратих му музика и се роди прекрасна приказка в стихове - за едно момче, което слиза от Балкана и отива в хубавия град Козлодуй, и там среща една мома козлодуйка и го черпят с влашка цуйка. Това може Найден!", завърши Драгостинов сред аплодисменти и смях.
Колосите на българската култура Елисавета Багряна, Владимир Владигеров, Николай Лилиев са сред съвременниците на Найден Вълчев от неговата младост, припомни си самият той. "Живях в Царство България, в социалистическа България и сега - в променената ми родина, хубава през всеки сезон с пъстрата си палитра. Аз бях онова говедарче, тръгнало от Тетевенския Балкан, минах през плевенската Мъжка гимназия, през Юридическия факултет на Софийския университет и оттогава съм заключеник в магичния затвор на мерената реч - в плен на римите, на преводите, от който никога не съм искал да изляза. Радва ме признанието за моето творчество, това, че през 2000 г. песента ми "Една българска роза" бе обявена за песен на столетието, а сега получих най-високото отличие на Министерството на културата "Златен век" и приза "Златно перо" на Съюза на българските журналисти", каза рожденикът. Почетният плакет на Съюза на българските писатели пък му поднесе на сцената председателят на организацията Боян Ангелов.
"Ти си прекрасен поет, преводач и есеист - обърна се към Найден Вълчев проф. д-р Чавдар Добрев. - Държиш да не изневеряваш на собственото си чувство за красота - и в поезията си и в живота. Обличаш се винаги с вкус и мярка, които са характеристика и на твоето творчество. Умееш да се владееш, да криеш своите болки от най-близките си, макар че "животът сипе сажди и гледа озъбен, зъл, жесток". Болката ти има по-скоро обществени измерения. "Една българска роза" ще я има още десетилетия, векове, тя е символ на преклонението ни пред България. Найден Вълчев е част от поетичното поколение, към което принадлежат Иван Радоев, Георги Джагаров, Пеньо Пенев, Лиляна Стефанова, Станка
Пенчева, Блага Димитрова, Иван Давидков... Поезията му заема възлово място като дух и стил и в живота, и в света. За нея е характерна простота, която не е наивност и простодушие, а умение да намериш най-верните и разбираеми думи. Той остава винаги верен на римите, на класическото стихосложение и оркестровка."
"Повече от 60 критици са се изказвали за Найден Вълчев и са анализирали творчеството му. А освен добър поет, той е и много добър човек и един от малкото, които постоянно мислят за своите колеги и подемат
инициативи да се издаде книга на някого, да се отбележи негова годишнина", сподели Иван Гранитски от издателство "Захарий Стоянов" - един от организаторите на празника, наред със Съюза на българските писатели, Съюза на българските композитори и Българската академия на науките.
Букет от червени рози от името на Народното събрание и на БСП поднесе зам. председателят на парламента Валери Жаблянов и прочете поздравително писмо до "другаря Вълчев", както специално се обърна към него, от Корнелия Нинова. "Изразявам уважението на нашата държава към десетилетния дух на българските традиции, чието олицетворение е творчеството на Найден Вълчев. Ще се пребори ли нашето национално самосъзнание с псевдокултурата, която залива българското общество?", каза Жаблянов. Найден Вълчев е автор на текста на култовата песен от легендарния партизански сериал "На всеки километър", в която се пееше "Нас червеното знаме роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта... Ние сме на всеки километър, оттук - до края на света!".
В края на вечерта Наден Вълчев се чукна с чаша вино с гостите си и раздаде автографи върху своите книги, сред които е и стихосбирката "Една българска роза", издание на "Милениум".

ВМА с безплатни прегледи за рак на гърдата



За поредна болницата се включи в профилактичната кампания по повод отбелязване на
Проф. Георги Байчев
Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври.

Безплатните прегледи се провеждат в Клиника "Гръдна хирургия”, от 12 до 13.30 ч., всяка седмица от понеделник до четвъртък през месец октомври, като своя час за преглед може да запишете на уебстраница: www.breastunit.bg.
Практиката за профилактични прегледи във ВМА е целогодишна, като периодично се организират подобни кампании в различни области. В момента, паралелно с тази кампания, инициирана от Първа акушеро-гинекологична болница "Света София", във ВМА върви и друга скринингова кампания за профилактика на рака на млечната жлеза, която е под патронажа на Столична община.
„ВМА традиционно участва в тези кампании. Ще си позволя да ви дам и малко статистика - в света заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава между 1 и 2% годишно. По данни на СЗО годишно се диагностицират около 1,6 милиона жени и 412 хиляди са смъртните случаи”, коментира при откриването на кампанията проф. Георги Байчев, хирург и онколог от Клиника "Гръдна хирургия” към ВМА.
 Той обърна внимание и на следната тенденция, която се наблюдава през последните 10 години - при плавно увеличаване на заболеваемостта, смъртността в световен мащаб ежегодно спада с 1%.
„Това е нещо много сериозно. Смята се, че три са причините за намаляване на смъртността. Първата безспорно е по-добрата здравна просвета на населението. Днес българската пациентка е много по-информирана. На второ място се нареждат скрининговите кампании”, коментира проф. Байчев и изрази надежда инициативата в скоро време да обхване цялата страна.
„Третата причина за намаляване на смъртността е подобряване на лечебните методи”, категоричен бе специалистът.

13 болници заедно срещу рака на млечната жлеза



 За пета поредна година Първа САГБАЛ „Света София организира информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата

През месец октомври медицински специалисти от 12 болници в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора ще организират безплатни мамологични прегледи за жените и консултации с психолог за пациентки с поставена диагноза рак на млечната жлеза и техните семейства. Инициативата се осъществява с подкрепата на Столична община (СО), Фондация „Една от 8“ и Националния дворец на културата.
В кампанията тази година участват болниците Първа САГБАЛ „Света София“, Първа МБАЛ – София, Четвърта МБАЛ – София, Пета МБАЛ – София, ВМА – София, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Света Анна“ – София, Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания – София, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, УМБАЛ „Свети Георги Странски“ – Плевен и УМБАЛ „Професор доктор Стоян Киркович“ – Стара Загора.
Д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа САГБАЛ „Света София”, съобщи на специална пресконференция в СО, че през м. г. в болницата са извършени 219 операции на карцином на млечната жлеза, а през първата половина на 2017 г. са направени 137 такива интервенции. В това число са включени новооткритите случаи и рецидивите.
Тя посочи, че по данни на Националния статистически институт смъртността от рак на гърдата през 2016 г. сред жените е 34,1 на 100 000, а през 2015 г. е 35,6 на 100 000. Напомни, че редовната профилактика е изключително важна, тъй като открит навреме, ракът е лечим.
В пресконференцията участваха вр. изп. д. зам.кмет по направление „Столично общинско здравеопазване“ и други представители на СО, имащи отношение към ресор „Здравеопазване”, директори и представители на здравните заведения от страната, представители от Фондация „Една от 8“ и Зоя Паунова, зам. председател на Български форум на бизнес лидерите, която подчерта, че инвестициите непрекъснато нарастват и, че в началото стартът е с малки пилотни програми.
Тя призова ежегодно да се провежда у нас национална скринингова програма за рак на млечната жлеза и  да се създадат качествени, добри регистри и умни системи.
Всеобщото мнение, изразено от всички участници обаче бе, че независимо от големите усилия, които лекарите-специалисти полагат те и държавата си остават в дълг към българската жена.
--------
За трета поредна година СО провежда скринингова програма за рак на млечната жлеза. Тази година обхватът е почти 10 хил. жени - учители, училищен персонал и работещи в градския транспорт.
Ракът на млечната жлеза е социално значимо заболяване. За съжаление статистиката не е много благоприятна. Само 20% от новооткритите случаи са в първи стадий. Няма тенденция към понижаване на смъртността - ежегодно си отиват над 1200 жени от това заболяване.
Според медицински изследвания метастатичният рак на гърдата засяга около 30% от всички жени, преминали през ранния стадий на заболяването. Най-важно за жените и лекуващите ги онколози, в този етап на лечение, е да разполагат с арсенал от медикаменти с различен механизъм на действие, с които да отложат прогресията на заболяването и да запазят качеството на живот.
Фармацевтичната компания Новартис има дългогодишен опит с терапията на метастатичния рак на гърдата. Резултат на 25-годишно партньорство с лекари и пациенти е гамата от медикаменти, които дават възможност на хиляди жени да контролират това агресивно заболяване. Компанията продължава да проучва и други иновативни терапевтични подходи, които дават надежда и променят живота на жените с метастатичен рак на гърдата.
--------

УСБАЛ по онкология – София също се присъедини към информационната и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, инициирана от Първа САГБАЛ „Света София“. Така общият брой на лечебните заведения, които ще провеждат безплатни мамологични прегледи през месец октомври става 13.
Безплатните прегледи в УСБАЛ по онкология ще се провеждат от 9-ти до 31-ви октомври (всеки делничен ден) от 08.30 до 11.00 часа. Прегледите ще се извършват в 127 кабинет, в лечебното заведение. При нужда всяка жена ще бъде насочвана за безплатна ехография. Телефон за предварително записване: 02/8076299, всеки делничен ден. 
Лечебните заведения и графиците за безплатните прегледи са публикувани на линка: http://1agb.com/polezno-novini/grafik-rak-na-gurdata/.