Translate

сряда, 4 октомври 2017 г.

Революция в хематологията - трикратно увеличение на преживяемостта и ремисия без лечение при пациентите с хроничната миелоидна левкемия



Онкохематологичните заболявания остават една от водещите причини за голяма част от смъртните случаи по света и в България. Въпреки това все повече хора с онкохематологични заболявания живеят по-дълго, благодарение на напредъка в медицината. Всички тези хора изискват съответни грижи, което от своя страна създава нарастваща тежест върху здравната система и икономиката на страната.
Левкемиите заемат водещо място в общата смъртност от онкохематологични заболявания. Един от видовете левкемия, при който има значителен напредък в лечението, е хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ). Тя е вид рак на кръвта, при който организма произвежда раково променени бели кръвни клетки. Почти всички пациенти с ХМЛ имат генетично увреждане, известно като Филаделфийска хромозома, което причинява разрастване на раково променените бели кръвни клетки. В световен мащаб на ХМЛ се дължат 10%-15% от всички левкемии, с честота 1-2 случая на 100 000 души годишно.
Разкриването на патогенетичния механизъм на развитие на ХМЛ доведе и до пробив в лечението. В началото на новото хилядолетие бе реализиран изключителен напредък в терапията на тази левкемия с въвеждането на нов клас прицелни медикаменти, наречени тирозин киназни инхибитори (ТКИ). През 2017 г. един от тези медикаменти получи допълнително одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), с което се дава възможност за преустановяване на лечението при част от пациентите с ХМЛ, които отговарят на определени условия и медицински показатели. Това одобрение се основава на клинични изпитвания, които показват, че повече от 50% от пациентите, които са  отговаряли на строги критерии и са били подходящи да преустановят лечението, запазват постигнатия отговор и продължават да бъдат в ремисия без лечение след една година проследяване. На практика имунната система на пациентите поема контрола над болестта и осигурява поддържането на ремисия без лечение.
Ремисията без лечение е важна крачка в лечението на ХМЛ, както и огромен напредък в разбирането за лечимост на онкохематологичните заболявания. Тя е пример за това как иновацията в хематологията води до реална промяна в терапевтичната парадигма на онкохематологичните заболявания. Ремисията  без лечение показва и колко важен е достъпът на пациентите до квалифицирана медицинска помощ и терапия.
С прилагането на прицелните терапии 5-годишната преживяемост при пациентите с ХМЛ се е увеличила трикратно – от 21% през 70-те години до почти 70% през 2013 година. В България с ХМЛ живеят и се лекуват около 520 пациенти.
Това изправя институциите и лицата, отговорни за предоставянето на здравни грижи и определянето на политиките, пред нови предизвикателства: как да бъде гарантирано лечението с високоефективни терапии на все повече пациенти и как да бъде гарантиран живот в добро здраве при запазено качество на живот. Инвестициите в нови здравни технологии, които намаляват смъртността и удължават годините живот в добро здраве, запазват икономическата и социална активност на засегнатите пациенти и подобряват демографските показатели в национален план.

Няма коментари:

Публикуване на коментар