Translate

петък, 6 февруари 2015 г.

„Хапчета" за проблемите на здравната реформа



Битка с неосигурените, фиксиране на пакет от медицински дейности, за които здравната каса ще има достатъчно пари, създаване на втори допълнителен и трети спешен пакет, пълна промяна в спешната помощ и ред в лекарствената политика.

Това са част от задачите, които си постави здравният министър д-р Петър Москов и се прицели в тях със законодателни промени.

Който следи сектора поне от 15 г., трудно ще се сети за поактивно заел се с ресрормите министър. Може би д-р Божидар Нанев бе тръгнал по същия път, но дейността му някак избледня.

И Москов, и Нанев най-напред се захванаха с неосигурените. Но и двамата разписаха невъзможни текстове. Единият искаше да не минаваме границата без платени здравни осигуровки - абсолютно противоконституционно, а другият - да ги плащаме 15 г. назад. Каквато давност няма в правния мир. Веднага идва предположението, че съветниците му не са компетентни. Или са го подвели (което е по-тревожно!). Каквато и да е причината, няма оправдание за промени, които противоречат на законите.

От 2001 г. се говори за оптимизиране на пакета от дейности, който плаща НЗОК, но нито един министър не посмя да го стори, тъй като мярката е непопулярна. Д-р Москов се захвана с нея. Но изникнаха куп тревожни прогнози, защото ревизията на основния пакет с медицински грижи, които сега касата покрива напълно, ще се прехвърлят в доброволния пакет. А за планово лечение по него ще се срормират листи на чакащите (ако болният няма втора доброволна осигуровка). Мярка, която съществува в други страни в ЕС, но у нас ще породи неевропейски ситуации. Става дума за нова корупция в болниците, породена от пререждане срещу заплащане в списъците за планово лечение.

Причината е, че няма прозрачност, а това е така защото у нас няма единна информационна здравна система, която във всеки момент да посочва кой къде и защо се лекува. Контролът пък е повърхностен. Преди дни жена разказа как в голяма частна болница до майка й настанили друга болна с дъщеря й и едва ли не половината й рода. А не всички са били за хоспитализиране. Но пък статуквото го позволява.

Обратното - когато контролът е истински, когато инспекторите проверяват не само отгоре-отгоре данните в здравното досие, но заедно с лекари експерти следят кой с какви показания е приет, наистина ли се е нуждаел от болнично лечение, тогава и листите на чакащите ще са покъси. Т.е. нерегламентираните плащания ще се стопят, а реформите ще вървят по-лесно.

Ако системата поеме и втория „медикамент" - най-сетне да заработи е-здравеопазването, тогава злоупотребите ще се вършат още по-трудно. Ако отношението на лекари и сестри към пациентите се подобри, ако секнат подвикванията към болни по коридорите, ако човешки им се отговаря на въпросите с цената на здравето, тогава може и неосигурените сами да поискат да погасят неплатени си вноски. Ако видят, че и държавата от най-големия кръшкач от осигуровки стане изряден платец, тогава току-виж сме стигнали Белгия, че защо не и Германия. В едната държава - с 11 млн. души население, неосигурените са 10 000 души, а в 80-милионна Германия - 50 000...

Без тези няколко „хапчета" здравната система ще продължи да боледува. А здравните управници все едно ще дават само „таблетки" срещу болките.


В. „Труд

Специалист алармира: Ядем домати, пръскани със забранена отрова



Зеленчукът, внос от Турция, е третиран с ДДТ. Препаратът уврежда сърцето и черния дроб

Турските домати, които се внасят в България, са пръскани със забранения у нас и в ЕС инсектицид ДДТ. За това алармира бивш преподавател от Селскостопанския техникум в
Садово, пожелал анонимност. За използването на отровата, която в Турция е разрешена, той научил от бивши негови ученици, които се изселили в Бурса и там отглеждали зеленчуци. Преподавателят предупреди за честата практика турски домати да се предлагат у нас като български.

От началото на годината нито една партида с домати и чушки, внос от Турция, не е тествана за пестициди. През лятото на 2014 г. инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните в Хасково осуетиха внос на 1 340 килограма сладък пипер от Турция през Капитан Адреево. Тогава при рутинна проверка се хвана неразрешения пестицид Difenthiuron, а цялата пратка бе унищожена. От Асоциацията на растителнозащитната индустрия в България се опасяват, че ДДТ може да влиза у нас нелегално и с него да се пръска срещу вредители. В много страни извън ЕС употребата на пестицида още не е забранена и дори напротив - тя е в разгара си, защитавайки реколтата от скакалци и почвени вредители. Няма общ закон, който да забранява употребата на ДДТ на международно ниво, затова е необходим засилен контрола върху вноса.

------

Забраненият ДДТ или дихлоро-дифенилтрихлороетан е безцветно, кристално вещество, със специфична миризма. Има славата на инсектицид номер едно, бич за всякакви вредители по растенията. Парализира нервната система на насекомите, а при топлокръвните животни се натрупва в тялото. За повечето култури не е фитотоксичен. Температурата му на топене е 108 градуса, т.е. практически неразтворимо във вода, но с голяма разтворимост в мазнините и повечето органични разтворители. Пръскането на растенията с ДДТ е забранено поради доказано вредно действие върху човешкия организъм - уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, спомага за появата на тумори и предизвиква много мутации. Ново проучване е доказало, че пациенти с Алцхаймер имат до 4 пъти по-високи нива на ДДТ в телата си, отколкото здравите хора. Освен това съединението може да престои в човешкия организъм половин век без да достигне до полуразпад и дори да се предаде на потомството. А част от клетъчните мутации, до които може да доведе, все още са обявени за непредвидими. Инсектицидът се акумулира в почвата, където може да се задържи десетки години.


Цените за преглед и лечение при зъболекар не са променени



Безплатните лечебните дейности при зъболекар за здравноосигурените пациенти остават
същите и през 2015 година, напомнят от РЗОК - В. Търново. На безплатна пломба и вадене на зъб имат право всички деца до 18-годишна възраст. Двете лечебни дейност се поемат изцяло от касата, а за лечение на пулпит или периодонтит се доплаща 4, 70 лв. за временен зъб и 12, 30 лв. за постоянен.
Пакетът от първични дентални дейности включва още преглед на общото състояние на зъбите. За него деца и възрастни доплащат 1, 80 лв. Възрастните доплащат 4, 00 лв. за поставяне на пломба и 4, 00 лв. за вадене на постоянен зъб. Бременните имат право на втори допълнителен зъбен преглед по програмата „Майчино здравеопазване”.
Здравноосигурените пациенти могат да лекуват зъбите си при всеки зъболекар, сключил договор с касата. Достатъчно е пациентът да предостави здравноосигурителната си книжка, в която стоматологът да отбележи извършените дейности. Ако пациентът не е доволен от работата на зъболекаря, има право да подаде писмена жалба до директора на Районната здравноосигурителна каса . За изясняване на фактите се назначава проверка, а недоволният пациент се уведомява писмено за резултата.


www.borbabg.com
 

Царят не бе приет, защото е бяла врана



Винаги с Европа, но никога срещу Русия, е вярната позиция, казва Огнян Герджиков


На 04.02 бе представена официално новата книга на проф. Огнян Герджиков "Аз НЕ бях политик". В автобиографичната си творба бившият шеф на парламента с много хумор
пресъздава детските си години в следвоенна София, юношеството, младежките съперничества и любови, разностранните му занимания като съдия, певец в ритуален хор, аспирант във Виена и преподавател по право в Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски". С умението на опитен разказвач той се спира подробно и страстите покрай създаването и триумфа на НДСВ, дейността му като парламентарен председател, политическите интриги и държавнически върхове.
- Проф. Герджиков, вашата книга е озаглавена "Аз НЕ бях политик". Какво се крие зад тази закачка?
- Не нося политическото в кръвта си, то някак си ми бе привнесено. Има хора, родени за политици, аз не съм от тях. Течението на обстоятелствата ме изстреля в политиката и трябваше в движение да се уча. Да вляза в съвсем различен свят.
- Приличат ли си по нещо политиката и преподавателската работа?
- Нямат почти нищо общо. В политиката се налага да вземаш бързи решения при недостиг на информация и рискуваш винаги да сгрешиш. Освен това политиката е изкуство на компромисите, налага да се правят компромиси, но пък трябва да се намери мярката на компромиса, за да не се стигне до безпринципност. Изобщо много неща трябва да се съобразяват - не е проста тази игра.
- Как честният човек може да се опази от съблазните на властта и да не бъде намразен?
- Винаги човек, бидейки в политиката, си спечелва врагове.
Ако искаш да те намразят, стани политик
Усетих го на гърба си. Преди да вляза в политиката, почти не си спомням да е имало хора с враждебно отношение към мен. Аз съм добронамерен човек, не съм правил никому зло. Но в политиката се сблъскват различни интереси, намират се хора с изкривено мислене, които във всеки политик виждат престъпник.
- Защо не успя проектът на Симеон Сакскобургготски?
- Много са причините. Царят беше като бяла врана - не бе приет от всички среди и бе изтласкан от талвега на политическия живот. А той се опита да внесе съвсем друг дух в обществото. Разбира се, той нямаше голям опит и не познаваше българската действителност достатъчно добре, бидейки зад граница в продължение на толкова години.
- Казвате за него, че има държавнически инстинкт, но и не политически. Може би защото мисията на държавника е да обединява, а тази на политика - да разделя?
- Възловият момент беше през 2007 г., когато почти всички ние настоявахме НДСВ да излезе от коалицията с БСП и ДПС след влизането на страната в ЕС. Смятахме, че сме изиграли нашата историческа роля и този ход ще ни съхрани като партия. Обаче царят не можеше да приеме оттеглянето, струваше му се, че ще извърши предателство към държавата. От този момент тръгна сривът на НДСВ.
- Днес България е притисната от руско-украинския конфликт. Правилна ли е нашата позиция?
- Ние като че ли малко се люшкаме и не можем да изберем правилната посока. Аз съм привърженик на максимата на цар Борис III: "Винаги с Германия, но никога срещу Русия". Много мъдро съждение. Сега можем да го перифразираме: "Винаги с Европа, но никога срещу Русия". В крайна сметка сме дълбоко свързани с руснаците и не можем да ги заклеймим. Но това не означава да пренебрегваме националните си интереси, които в случая съвпадат с тези на ЕС. Изисква се политическо майсторство да уцелим ваксата.
- Как оценявате втория кабинет на Бойко Борисов?
- Крия известна надежда, тъй като сегашните управляващи имат известен опит. Бойко Борисов за втори път е премиер, което е прецедент в нашата най-нова история. Струва ми се помъдрял и натрупал опит, по-различен е от първия си мандат. Борисов е с една класа над това, което беше.
Досега не сме имали четворна коалиция, но в близко бъдеще ни чакат все коалиционни управления
Едва ли ще дойде политическа сила, която да има пълно мнозинство в парламента.
- Как оценявате започнатата съдебна реформа?
- Хубаво е, че е налице стратегия и в нея има добри неща. Според мен бе малко прибързано изготвена. Подобни реформи трябва да се правят по-спокойно, с широки обществени обсъждания, където да се изслушат всички, свързани с материята, за да се избистрят най-точните решения. Според мен една същинска съдебна реформа изисква промяна в конституцията, а като че ли управляващите нямат готовност за подобна стъпка. В резултат на това промените ще бъдат частични.
Всички сме се вторачили в тази реформа, но съдебната система далеч не е в най-тежко положение. Има много по-големи проблеми в здравеопазването и в образованието. В здравеопазването има системна грешка и дори честни хора, които са начело на болници, са принудени да лъжат и да крадат, за да вържат бюджета, да не говорим за тези, които имат склонност да го правят. Здравната каса се източва по един безобразен начин. Образованието и здравеопазването стъпиха на пазарен принцип, което е изключително порочно.


Руслан Йорданов
В.”Стандарт”

Токио - най-многолюдният и най-сигурният град



В Сингапур кражбите са рекордно ниски

Данните от изследване на Economist's Intelligence Unit, обхващащо четири категории - дигитална сигурност, сигурност в киберпространството,вероятност за кражба на самоличност и т. н.;
здраве, средната продължителност на живота, съотношението легла в болници/население и др.; инфраструктура-качество на пътищата, брой на хора, загинали при природни бедствия; и лична безопасност престъпност, насилие, брой сигнали към полицията, сочат, че Топ 10 се оглавява от японската столица. Токио е едновременно най-многолюдният и най-сигурният град в класацията. Той води при „дигитална сигурност" и е в Топ 5 на другите категории, което му осигурява първенството по сигурност на жителите. Стандартът на живот в града също е висок - БВП на глава от населението е между 30 000 и 50 000 долара.
Сингапур пък е първи в категория „лична сигурност". Градът, чието име в превод от санскрит означава Град на лъва, е смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия. Но освен това броят на кражбите и обирите в него е на рекордно ниско ниво. Това не е случайно, защото там действат сериозни наказания за престъпления, дори за дребни нарушения, което води до изключително ниската престъпност. Градът е на завидното предпоследно място в света по брой убийства. Сингапур е и сред богатите градове - тези с БВП на глава от населението от над 50 000 долара. Още един японски град - Осака, е сред първенците по сигурност. Със своите 2.6 милиона население той е на второ място в категория „лична сигурност". Четвърто място заема Стокхолм, който е и единственият неазиатски град в Топ 5 на категория „лична сигурност". В шведската столица живеят 909 000 души, а здравеопазването е безплатно.
Столицата на Холандия - Амстердам, е с население от 820 000 души и основно е известна с това, че е легализирала марихуаната. Градът обаче има висока оценка в категория „инфраструктурна сигурност". В холандската столица е много разпространено придвижването с велосипед, което намалява замърсяването на въздуха. Амстердам освен това е в Топ 10 в категория „лична сигурност".
В австралийския град Сидни живеят 4,5 милиона души. Той се оказва в Топ 10 на категориите „инфраструктурна сигурност" и „лична сигурност", но за сметка на това е извън Топ 10 на другите две категории. Киберпрестъпленията са много разпространени в Австралия, където има много случаи на кражба на самоличност. Може би изненадващо назад е Цюрих. С чудесната си инфраструктура и добре развита система на здравеопазване най-големият швеицарски град се класира напред именно в тези категории. По БВП на глава от населението той е на второ място в класацията, като изостава само от Сингапур.
Най-многолюдният канадски град Торонто е и най-добър за живеене, поне от гледна точка на сигурността на хората. Тук често се снимат филми и наричат града Холивуд на Севера.
Австралийският град Мелбърн е с население от 4 милиона души и е на второ място в категория „инфраструктурна сигурност", както и на 8-о за лична сигурност. Средната продължителност на живота там е доста висока - 86 години.
Още една изненада в класацията е десетото място на Ню Йорк, за който сме свикнали да мислим като за несигурен. Американският мегаполис е единственият град в САЩ, който влиза в Топ 10, като е на второ място в категория „здраве" и на трето по „дигитална сигурност".
От 11-о до 20-о място се нареждат Хонконг, Сан Франциско, Тайпе, Монреал, Барселона, Чикаго, Лос Анджелис, Лондон, Вашингтон и Франкфурт.

Здравно неосигурена ромка осъди кюстендилската болница, защото и поискали парите за лечението



Най-голямото здравно заведение в Кюстендилска област - МБАЛ "Никола Василиев", се превърна в длъжник, докато си търсеше правата в съда. С решение на две инстанции в
Кюстендил здравното заведение е осъдено да плати 250 лв. плюс лихвите за пет години на млада ромка, лежала за задържане в отделението по акушерство и гинекология на болницата. Парите са разходите на Даная Ангелова Ангелова, които тя платила на адвоката си да я защитава. Това става ясно от съдебно решение на Окръжен съд Кюстендил с председател съдия Росица Савова, след като вече години наред здравното заведение води дела срещу неосигурената млада жена.
Историята започнала на 23 март 2010 г., когато бъдещата майка Даная Ангелова Ангелова била изпратена по спешност в отделението по акушерство и гинекология заради "заплашващ аборт". Бременната "пролежала" в здравното заведение до 30 март 2010 година, след което била изписана. Няколко месеца по-късно здравното заведение тръгнало да си търси парите, направени като разход за задържането 385.00 лева, тъй като от Здравната каса отказали да платят разходите на болницата, след като било доказано, че Даная е здравно неосигурена.
Адвокатът на младата жена заяви, че според Конституцията всяка грижа заздравето на майката по време на бременност е безплатна.
В отговор на това от болницата в Кюстендил контрират, че Наредба №25/1999 г. урежда функционирането на центрове за спешна медицинска помощ /ЦСМП/, които са държавни учреждения, и именно тяхната дейност се финансира от държавния бюджет, докато болницата в Кюстендил, където е лекувана бъдещата майка, е юридическо лице и акционерно дружество, а източниците му на приходи са два: от НЗОК - за извършена дейност по клинични пътеки на здравноосигурени, и от платени медицински услуги на здравно неосигурени.
От РЗОК отказват да платят разходите, като обясняват, че неосигурената бременна Даная вместо услугите на ЦСМП е постъпила в здравното заведение по собствено желание, заради което трябва да си плати.
В случая спорният въпрос е не дали оказаната помощ попада в обхвата на акушерската помощ по смисъла на Закона за здравето, а кой е длъжен да плаща за лечението на бъдещите майки, след като болниците вече са частна собственост.
Лекарите от МБАЛ „Д-р Никола Василиев" на този въпрос отговарят, че досега не са връщали болен, имащ нужда от медицински грижи, а лечението на част от неосигурените просто остава за сметка на болницата.


В.”Струма”
 

Телевизия на живо в мола с новото предаване на Лора и Галя



Най-новият телевизионен тендем Лора Крумова и Галя Щърбева излизат от телевизионното студио - новото им предаване по Нова ще се излъчва на живо от един от най-големите
столични молове. Решен да бъде максимално близо до хората и в унисон с новата градска култура, форматът ще се снима всеки уикенд в Sofia Ring Mall. Специално за нуждите на продукцията там вече се изгражда телевизионно студио с площ от над 270 кв.м - отворено пространство, което ще служи за сцена на предаването. Четири различни сета, разнообразни декори и външни кадри, както и възможност посетителите на мола да бъдат участници в предаването с въпроси, предложения и коментари.
„За нас това е мястото, отразяващо ритъма на града и неговите хора. Нашите главни герои няма да идват в студиото, както в традиционните ТВ предавания. Ние ще отиваме при хората, ще бъдем на техен терен, защото целта ни е да сме близо до тях, да ги провокираме и да им дадем думата", допълват авторите и водещите Лора и Галя, които вече трескаво работят по първото издание на тази нова за българския ТВ пазар шоу продукция. Двете разкриха и някои детайли около рубриките в предаването. Медицинско риалити ще прави
От анонса на Нова телевизия става ясно, че бившия здравен министър и най-добър разказвач на вицове сред лекарите - доктор Мирослав Ненков ще има своя рубрика - нещо като медицинско риалити.
Своя рубрика в шоуто „На шестия ден” ще има и популярен телевизионен и радио журналист, чието име за момента остава в тайна.

Гледайте на бежанците като на трайно пребиваващи, зоват от Брюксел



Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжиекс представи вчера свое становище по въпроса със сирийските бежанци.В него той призовава България да започне да
разглежда тези хора не като временно, а като трайно пребиваващи.
В своите препоръки комисарят пише, че е крайно време държавите в Европа да ускорят приобщаването на сирийските бежанци към обществото. Предвид продължителността на сирийския конфликт много от тези бежанци, изглежда, ще останат в Европа и ще станат граждани на приемащите страни, допълва Муйжинекс. Според него това важи в най-голяма степен за България, Сърбия и Унгария, които досега са се възприемали като транзитни държави. Политиките за приобщаване трябва да бъдат всеобхватни и да включват въпросите за човешките права, за образованието, работата, подслона, здравеопазването и други социални услуги, заявява Муйжниекс. Той отправя призив към най-големите и богати страни в Европа да приемат повече сирийски бежанци и да престанат с отблъскването им от границите, защото така насърчават дейността на престъпните мрежи на каналджиите. Муйжниекс отбелязва, че основната част от бежанците от Сирия са били приети в съседни страни - Турция, Ливан и Йордания, където все по-трудно имат достъп до подслон, вода и електричество. Комисарят призовава също така нито едно сирийче, родено в Европа, да не остава без свидетелство за раждане и без националност. По данните, които той изнесе, 70 на сто от децата, родени от сирийски бежанци в съседните на конфликта страни, нямат документи. Според него осигуряването на бъдеще на сирийчетата в Европа трябва да остане първостепенна част от подкрепата за бежанците.


В."Земя"

Само в БЛИЦ: ГЕРБ и ДПС се обединяват срещу Петър Москов


Идеите на министър Петър Москов за здравните осигуровки всяха напрежение между Реформаторския блок и ГЕРБ и сближиха партията на Бойко Борисов с ДПС. Депутатите от

ГЕРБ са категорично против намеренията на здравния министър да накара хората, които не внасят здравни осигуровки, да бъдат заставени да направят това за периода от началото на задължителното здравно осигуряване – т.е. с 15 години назад. В парламента лекарите от ГЕРБ, които са и членове на здравната комисия, отказаха коментар, но намекнаха, че има достатъчно време «нещата да се обмислят допълнително”. БЛИЦ установи, че те нямат никакво намерение да подкрепят предложението на Москов държавата да даде 6 месеца на хората, които не са се осигурявали здравно, за да внесат парите за 3 години назад, а ако не го направят, да ги принуди да плащат с 15 г. назад. Това записа правителството като промени в Закона за здравното осигуряване. Същите позиции заяви във вторник и бившия социален министър от кабинета на Пламен Орешарски и днешен депутат от ДПС Хасан Адемов на брифинга на партията. Той открито обвини идеите на Москов за противоконституционни, тъй като за много нарушения важи 5-годишен давностен срок. И поиска солидарен осигурителен модел, стимули за коректните платци и мерки срещу неплащащите осигуровки. «Ако един 20-годишен младеж не плаща здравните си осигуровки, но кара скъпа кола, като го върнем 15 години назад за какво точно ще трябва да плаща?”, попита Адемов, иронизирайки аргументите в полза на нововъведенията. Проучването на БЛИЦ установи пълно единодушие на ГЕРБ и ДПС срещу идеите на Петър Москов и промените в Закона за Здравното осигуряване, които вероятно няма да минат в парламента. 


www.novini.dir.bg

Великобритания първа в света ще признае деца с трима родители


Британските депутати одобриха използването на медицинска процедура са създаване на бебета с ДНК от две жени и един мъж. Тази историческа промяна - ако бъде одобрена и в Камарата на
лордовете и от регулатора HFEA - превръща Великбритания в първата в страна в света, в която със закон се позволява създаването на бебета от трима души, коментира Би Би Си.Процедурата, целяща пресичането на генетично предавани заболявания от майката към детето, бе одобрена в Камарата на общините от 382 депутати, а 128 гласуваха "против".Първите бебета с трима родители може да се появят още през 2016г., но противниците на метода обещават да продължат борбата, защото той повдигал твърде много етични и здравни проблеми.Методът за инвитро оплождане, разработен в Нюкясъл, може да помогне на хора като Шарън Бърнарди от Съндърланд, която изгубила всичките си седем деца заради проблем с митохондриите в клетките. Те имат собствена ДНК и този "дефект" се предава само от майката към детето, което може да доведе до тежки увреждания на мозъка, мускулите, сърцето и очите.Новото е, че може да се комбинира ДНК от двамата родители със застрашено дете със здравите митохондрии от втора жена донор. В случая се използва оплождащ материал от един и същи баща, от яцеклетката с дефектни митохондрии на родителите се отстранява ядрото и се вгражда в яйцеклетката със здрави митохондрии от донора. Новата яйцеклетка с ДНК информация на ядрото само от родителите се връща в майката.Така се получават бебета със само 0.1% ДНК от трети човек, като промяната се предава на поколенията.Част от дебата в Камарата на общините бе отделен на това дали не се получават "генно модифицирани" бебета и колко големи са рисковете. Франк Добсън, бивш министър на здравеопазването , коментира, че известна степен на несигурност е присъща на медицината и науката и че ако се е търсела 100% сигурност, никога нямаше да се въведе инвитро оплождането.Католическата и Англиканската църква обявиха миналата седмица, че това не е безопасно и е неморално, най-малкото защото включва унищожаване на оплодени яйцеклетки.Неправителствени организации недоволстваха, че се отваря вратата за генно модифициране на ембриони, за да се появяват "бебета по поръчка", които ще са красиви, интелигентни и защитени от болести.Проф. Сали Дейвис, която е един от водещите лекари на Великобритания, обясни, че нищожните корекции, позволени с новото законодателство, няма променят мускулатурата, интелигентността и дори цвета на очите на бебето.



В.”Дневник”
 

Бит на годината



Като се заредиха, че една, че две, че три и така до безкрай (не сушави години, както е писал класикът), а... бомбастични зрелища и фойерверки. Зер, знаят си големците - за народа “хляб и зрелища”. Е, в нашия случай може и без хляб (но само за електората, разбира се). Та като се заредиха сборища (сега се наричат “шоу”-та) за “Футболист на годината”, “Бизнесмен на годината”, “Мъж на годината”, “Бизнес дама на годината”, “Мис на годината”, “Спортист и “Оскар” на годината” (само че избраникът не се унижи да посети родината си - “какво тук значи някаква си” България!). И почнаха да валят дарове: то не бяха леки коли, не бяха преводи в банкови сметки и т.н., все по подобие на даровете на влъхвите за новородения Младенец. Само че сега не ставаше дума за Спасителя Христос, а за спортисти (тенисисти, стрелци, плъзгащи се с дъски по снега, представете си, и за футболисти и т.н.), за бизнесмени (неповторимият Цв. Василев бе избиран 4 пъти) и прочее умеещи люде. То бе шум до небесата: пищни тв спектакли, интервюта и снимки по вестниците, фойерверки и т.н., както си му е редът. Не знам защо обаче в “болното” ми съзнание (според някои съвременни авангардисти) се върти баналната, но отрезняваща фраза “Пир по време на чума!”
Обаче никой не се сети според мен да организира съвсем новия, актуален и много популярен водевил с непретенциозното название “Бит на годината”. Голям пропуск наистина. Защото това би било наистина чест и гордост за една страна, член на Европейския съюз, стриктно спазваща евроатлантическите ценности и т.н.
Но да се върнем пак на водевилната тема. Едно полуанонимно, със затихващи функции вестниче се опитва да подражава на риалити шоутата (и аз се пиша вече европеец с модерни фрази) и организира другарски сбирки, наречени “Лекар на годината”. Но там няма пищните дандании и тв предавания, никой не подарява леки коли, няма и VIP присъствие. Най-много да отбие номера в момента заемащата ресорното министерско кресло случайна личност. А титлата, раздавана незнайно от кого и на какъв принцип, отива само по високите етажи -далеч от денонощните дежурства, от друсането с раздрънканите линейки, от операционните зали на безименни болници, с една дума -от следовниците на Хипократа, които не се гордеят с наложеното им срамно прозвище “едноличен търговец”. За тях остава само традиционното потупване по рамото.
Стоп! В днешните модерни, европейски времена се появи и масово се разширява връчването на една по-висока наградна степен от потупването по рамото - удар по муцуната! 227 случая, според данни на МЗ .
Хей, българино, събуди се! Още от времето на “Политическата зима” на великия Ботев ти седиш в топлата одая, пийваш си питието. Е, за разлика от Ботевото време, гледаш телевизия. А това, че разюздани мерзавци бият за благодарност най-благородните представители на твоя род, останали все още тук, въпреки мизерните си заплати, на теб не ти пука. Никому не пука! Бог високо, цар далеко! Нали така?
За сметка на това обвиняват лекарите и медиците въобще в безсърдечие и формализъм. Да, има и такива. Но болшинството са тези, които са пожертвали пролетта на живота си и са употребили скъпоценното си време между 20 и 30 години, за да придобият умения, с които да спасяват живота на хората. На немалко от тях ще се съберат не повече от няколко десетки нощи истински сън за цялото това време. Много от тях са пожертвали брака си и пропуснали единствената възможност да видят как децата им растат, учат и стават хора. Затова обществото им дължи не само почит и уважение, достойно заплащане на богоравния им труд, но вече, при новите условия - и закрила. На тяхното физическо съществувание и душевно спокойствие!
А някой да е чул за спасен човешки живот да са изплатени стотици хиляди левове, както за тв недоразуменията например от рода на “Стани богат” или “Биг брадър”? Или за блестящо извършена уникална операция (присаждане на органи, току-що извършената корекция на т.нар. обущарски гърди, гинекологична роботизация и много, много други) да е подарена лека кола, да са дадени премии (или бонуси, или дявол знае още как ги наричат) от порядъка на десетки хиляди левове, както е при спортистите? Усмихвате се, нали? Защото и аз не съм чул. Но съм чул и прочел, че за пето олимпийско място по пързаляне на дъски (Snowboard) се платиха 100 000 лева народна пара; за постигане на световни, европейски и не знам още какви рекорди се плащат еднократно безумни пари, а след това се отпускат “почетни” пенсии от 1000 до 3000 лева (справка - Н. Робева, Н. Матова, Б. Радев и др.). Е, да са живи и здрави всичките! Но чак пък толкоз...
Но да се върнем пак на пропуснатото шоу “Бит на годината”. Срамота! Позор!
И тъй като зная какво значи да газиш “по спешност” преспите в студени зимни нощи (понякога само защото “снахата и синът се скараха и бебето не ще да суче”); да ти кихат и кашлят в лицето болни от грип (или, не дай, Боже, със съмнения за ебола - справка проф. д-р Плочев и колективът му) и за благодарност да получиш юмручен удар (е, нас едно време поне не ни биеха). Имам следното предложение пред българското общество: предлагам господата Васил Божков, Гриша Ганчев, Иво Прокофиев, Цанко Минев, Росен Плевнелиев, Христо Ковачки, Бойко Борисов, госпожата Цветелина Бориславова и много други да бръкнат в своите спестявания и заедно с Българския лекарски съюз и други неправителствени организации по повод 7 април - Световният ден на здравето, да отдадат заслужено признание на битите колеги чрез провеждане на общонародно честване под наслов “Човеци на годината”!
Известно е, че международните оценки за дадена нация се правят по социални, икономически, културни и други показатели, но на първо място е здравното състояние на членовете на нацията. Страхувам се от оценката на нашата, българската, нация...

Д-р Гео Нешев
В."Дума"
 

Националната агенция по приходите и НЗОК ще дефинират профили на над 1.2 млн. българи, които не плащат здравни вноски.



НАП ще се набележат и конкретни мерки към онези групи от населението, които не плащат здравните си вноски.
Целта на съвместната акция е да ограничи броя на здравно неосигурените българи. 
По последни данни здравната каса губи годишно около 500 млн. лв. от неплатени осигуровки. Не е ясно обаче какви са тези хора и дали живеят в страната или са в чужбина. За сега няма решение за конкретни наказателни мерки срещу хората, които не плащат вноските си за здраве.

Ефективна присъда за побой над лекар



Година и 4 месеца затвор присъди Районният съд в Ботевград на Емил Иванов от с. Врачеш,
който в края на ноември м.г. нападна д-р Ирена Маринова от спешна помощ и й причини лека телесна повреда, съобщи БНТ. Инцидентът предизвика острата реакция на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който заплаши, че линейки няма да влизат в ромските гета, ако местната власт не гарантира сигурността им. Случаят е показателен и защото, поне на първа инстанция, това е първата ефективна присъда за нападение над екип на спешна помощ.
Като утежняващи вината обстоятелства прокуратурата е посочила, че Иванов вече е осъждан, като последната му присъда е от 2010 година за средна телесна повреда. Според постановлението на съда Иванов ще излежи присъдата при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Присъдата може да бъде обжалвана пред по-висша инстанция.

28-годишна британка, която има само зачатък на матка, роди близнаци



Холи Хайнс е родена без детероден орган. Когато е на 19, лекарите й казват, че никога няма да може да роди, защото генетично няма женски органи. Но Холи и съпругът й Сам не се отказват. След поредица от прегледи лекарите откриват, че жената притежава недоразвита матка. С помощта на хормонални лекарства те успяват да я развият, така че да бъде в състояние да износи дете. Вероятността за забременяване била 60%, но въпреки всичко Холи и Сам станали щастливи родители на близнаци - Ейвъри и Дарси, които са в отлично здраве.

Всеки ден

Зъболекар от Габрово е осъден на една година лишаване от свобода условно заради присвояване на 3091 лева от НЗОК



 Той е отчитал, от декември 2012 година до април 2013 година, извършени стоматологични прегледи и манипулации на деца, които всъщност не са лекувани. В документите на съда е записано, че стоматологът всеки месец е представял пред Здравната каса документи с невярно съдържание и така ощетил държавната институция с над 3 хиляди лева.
Изпитателният срок на присъдата, постановена от Габровския районен съд, е три години. Съдебното решение може да бъде обжалвано или протестирано пред Габровския окръжен съд в 15-дневен срок.

Здравният министър д-р Петър Москов обеща пред здравната парламентарна комисия, че платформата за електронна лекарствена борса ще заработи до средата на 2015 година



"В България има регистрирани 200 фирми, които могат да търгуват с лекарства. С тази електронна платформа ние даваме възможност веднъж на болниците да постигнат добра цена и втори път възможност на средния бизнес да навлезе на този пазар, което да доведе до реална конкуренция. Съгласете се, че четири фирми да снабдяват всички болници, това говори, че имаме нещо различно от пазар", каза д–р Москов.

БОРКОР също иска да бъде създаде електронна борса за лекарства



Защото обществените поръчки за доставка на лекарства и медицински изделия за болниците са
едно от слабите звена в здравната система, през което се извършват огромен брой нарушения и злоупотреби. Ето защо те трябва да бъдат заменени от електронна борса е записано в концепция на Центъра за противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС, известен още като БОРКОР. Според центъра основните нарушения се състоят най-често в умишлено разделяне на поръчки с оглед предотвратяване на обжалването. Други нарушения се правят при разглеждането на офертите, като липсва прозрачност и публичност, а методиката за търговете се определя неправилно. През 2014 г. са открити лечебни заведения, които са направили по близо 100 нарушения при провеждането на търгове, припомнят от БОРКОР.
Идеята е електронната борса да играе ролята на централно звено за обществени поръчки на лекарства. Борсата трябва да бъде създадена от МЗ. През нея на първо време трябва да се правят поръчките за лекарства за всички лечебни заведения, работещи по договор с НЗОК, а впоследствие да обхване обществените поръчки за лекарства за всички лечебни заведения и търговете за медицинските изделия, плащани с обществени средства. От центъра заявяват, че така ще бъдат елиминирани потенциалните корупционни практики и ще се намалят разходите на болниците за лекарства. Търговете ще се печелят по най-ниска цена, става ясно от концепцията.