Translate

четвъртък, 27 октомври 2016 г.

5 гала представления, по-случай 120 години българско цирково изкуство, ще съберат звездите на българския цирк – пръснати по широкия свят



На специално построената площадка в обновения парк "Възраждане" в Зона Б-5 вече е издигнато шапитото на Българския национален цирк "София, покрай представленията, които от сряда до петък са от 19 часа, а в събота и неделя от 11 и 17 часа, цари трескава подготовка за тържествата на 16, 17 и 18 декември т. г..
Те ще се проведат под патронажа на Министерството на културата и Столична община.
-Това ще бъде събитие без аналог в най-новата ни културна история. То ще се проведе под мотото „Пътят продължава!”, защото по него вървят влюбени мечтатели-. наследниците на най-прочутите български циркови фамилии - блестящи, звездни имена от световните манежи, които за първи път тук у нас, под купола на българския национален цирк "София", ще се съберат. Единствената ни цел е да оставим в света следа на това прекрасно изкуство. Ще видим уникални невиждани номера, ще видим онези, които са достойното, красивото лице на българското изкуство. Тук ще се събират едни от най-големите звезди на българския цирк пръснати по света, сподели Драгомир Драганов, арт-директор на проекта.
Той съобщи, че вече е факт новосъздадената асоциация за развитие на пътуващите циркове у нас. Предстои през 2017 г. да бъде открит паметник на основателя на българското цирково изкуство в страна, да бъде открита в националната библиотека изложба с негови лични плакати и много други прояви.
Продуцент и режисьор, на празничните събития, под купола на цирка, е Силвестър Лолов, а водещ на цирковите гала спектакли - Драгомир Драганов, съобщиха от ПРофайл.
40 световноизвестни звезди на манежа ще радват публиката със спиращи дъха изпълнения.
Старт на тържествата ще дадат най-добрият акробат и еквилибрист Енчо Керязов - първият и единствен българин, удостоен със "Сребърен клоун" (2007 г.) за солов номер на световния цирков фестивал в Монте Карло. Правнукът на създателя на цирковото изкуство у нас Лазар Добрич -15-годишният Кристофър, ще гастролира за първи път тук със своята трупа от жонгльори върху сфери.
За първи път на българска циркова арена ще излезе Зоре Еспаня - дъщеря на прочутата Деси Кехайова, влязла в Книгата с рекордите на Гинес със завъртане около тялото си на 102 обръча и трагично загинала на манежа при изпълнение на акробатичен номер, под купола на цирка в Сейнт Пол. Тя ще се представи със свой специален номер. Очаква се, при визитата си у нас, да я придружават баба й - цирковата легенда Ани Кехайова и леля й Гери, също известна изпълнителка на манежа, която в момента работи с "Цирк дьо Солей" в Лас Вегас.
Уникалните братя близнаци Москови ще оставят зрителите без дъх с атрактивното умение да жонглират.
Виртуозните си умения в акробатиката на коне, висшата езда и дресурата на екзотични животни ще покажат три поколения на прочутата фамилия Валдемар, също сред основателите на българската циркова школа. Трупа "Янчеви" ще лети под купола с главозамайващите си въздушни каскади. Сред атракциите ще бъде и Даниела Валоскова, единствената жена в
Европа, която изпълнява въздушни номера, висейки на косата си, българската рекордьорка по въртене на обръчи Софи Такиева, безстрашната въздушна акробатка Еми Велкова, внучката на легендарната  укротителка на тигри Маргарита Назарова, Ангел Божинов, братя Ковачеви, елитът на родната клоунада - Румбата, Фери, Марин, Цаки и Таки и още много ярки дарования.
Официалният постер на събитието е дело на световноизвестната художничка Елена Зайка - автор на афишите за цирковите фестивали в Монте Карло и Маси, Цирк "Никулин" в Москва и Цирк "Буглион" в Париж.
Маринела Арабаджиева подкрепя българския цирк и предстоящите грандиозни спектакли. Тя е откупила извънредно представление за деца в неравностойно положение.е

сряда, 26 октомври 2016 г.

Председателят на БЧК Христо Григоров: Ако бързо не се справим с бежанците, става страшно



Битката за Мосул ще докара 300 000 пришълци Силна Европа дразни Великите сили. Дано България не се превърне в европейски разпределителен център

В началото на миналата година и края на настоящата се появиха два идиотски документа. Най-напред одит на Сметната палата констатира, че България се е провалила с интеграцията на бежанците. После цъфна анализ по поръчка на Националния осигурителен институт, публикуван в резюме в централна медия под още по-малоумното заглавие „Мигранти ни изкарват пенсиите”.
Каква е истината отблизо? Най-близо до нея в момента е Българският червен кръст.
Председателят на БЧК Христо Григоров по силата на родовото си проклятие или Божия промисъл в историята на рода си е внук на легендарния войвода в Горноджумайско Ичко Бойчев, който два пъти спасява центъра на цяло Пиринско от опустошение и чието погребение през 1960 г. събира целия град на поклонение пред ковчега на легендата. Няма друго такова в старата и нова история на България, ако изключим погребенията на цар Борис Трети или вожда Димитров, но там нещата са различни, времената и мащабът са други
По силата на родовия си ген Христо Григоров съчетава бунтовен характер с блясъка на аристократ с папийонка за официални събития и потна, разгърдена риза на работното си място. Ако след Първата световна война дядо му Ичко Бойчев е спасил днешния Благоевград от окупацията на освирепелите „френски сенегалци” с гениален блъф, то днес наследникът му се грижи за здравето и благото на африканци, араби и всякакви други иноземни страдалци.
- Да опровергаем, потвърдим или пък да променим представата за бежанците днес - чудовища, напаст или страдалци са те?
- Да, но не от днес, а от 1992 г. досега. Така е по-правдиво. В началото бяха сто, хиляда, десет хиляди, сега сто хиляди бежанци и имигранти. Кой може да каже? Ние сме протегнатата ръка на България не само за страданията на българите, но и за тези на бежанците, които напускат домовете си. Разбира се, не всички са такива, но това е въпрос, който много малко се засяга. Червеният кръст е най-голямата хуманитарна организация в света, но необходимият ни потенциал, за да изпълняваме мисията си, се увеличава лавинообразно. За съжаление никой от политиците не пожела да се зарови и да направи анализ на причините за това, което става. Бежанците са следствие, и то за жалост се оказва доста непосилно за самата Европа, но най-вече за България. И тук трябва, наложително е да се направи разликата кой е бежанец и кой - имигрант.
- Вие как ги различавате?
- Вижте, като видя на границата една майчица с деца, голи, боси, напикани, разплакани, явно става въпрос за жертви на хуманитарна криза. Ако се изгонят, няма да им се помогне, навличаме си грях. Но, от друга страна, като видя млади момчета с мускули, двадесет, двадесет и пет годишни, развити, у мен винаги възниква въпросът - кои са те и защо не са в родината си да се борят за нея, за каузата си, да я градят?
Като започнахме изграждането на нашата граница, се чу – вие се заграждате... А как да ги накараме да минават през пунктовете, за да се регистрират, да се види кой кой е. Защото, който влиза нелегално, е престъпник и за него трябва да се приложи законът, третиращ човек нарушил границата ни. Така е в цял свят. Вие като пътувате някъде, как влизате в чужда страна? Със самолет през летището, а не през гората, нали? Това са неща, които много скоро трябва да се регулират, така че да не се минава през зелената граница, а през пунктовете. Ако са малко, да се направят повече, но трябва да се насочи тази вълна именно през тези контролирани места за минаване на границата ни.
- Е, как да стане това... Трафикът на бежанци вече е огромен международен бизнес, расте мрежата на трафикантите, тези, които им плащат и на които плащат...?
- Не, не. Нещата са много по-дълбоки, тук не става въпрос само за пари. Ако се направи анализ, ще се види, че силна просперираща независима Европа не е приятна гледка за
различните велики сили. Говоря не само за една или две. Разклатена Европа, разтърсвана от противоречия, е много по-приятен партньор. Та това, за което говорим, е част от сценария за Стария континент. Европа, която демонстрира силна икономическата мощ, явно раздразни някои хора...
- Да върнем проблема в собствения си двор?
- Това е за политиците. Българинът е помагал и ще помага на тези майки с дечицата и тези възрастни хора, на тези с инвалидните колички, които реално бягат от войната. Ето сега, около битката за Мосул се чакат около двеста-триста хиляди бежанци – къде ще отидат? Къде? Да не говорим, че Сирия, където се сблъскаха интересите на Великите сили, няма да се умиротвори скоро. И това ще е непрекъснат източник на емигранти. Аз не съм за Кадафи, но той преди години изрече пророчество, касаещо Европа.
- Май пророчеството му започна с думите „вие сте идиоти... рушите вратата към Европа или нещо подобно.
- Нещо подобно, да. И сега какво става? Там не се знае кой с кого се бие и една огромна бежанска вълна тръгва и залива Европа. Да не говорим за Афганистан, просто сега човечеството е на кръстопът. И ако не се реши тази хуманитарна криза, може да се премине към някакъв много по-сериозен, глобален сблъсък.
- Къде сме ние?- Ние трябва да се радваме, че нямаме злато, уран, нефт, нямаме енергийни източници...
- Нямаме и пари?
- Все едно дали ги имаме, или нямаме. Да, нямаме безценни подземни богатства... Парадоксално, но в това ни е късметът. Хайде да видим къде станаха сблъсъците – където има енергоносители. Ние нямаме. Но да се върнем на бежанците, което пряко ни касае. Това е проблем, който няма военно решение. В Сирия няма. Просто няма директно военно решение на проблема. Там ще има политическо решение. Неизбежно е. Трябва да се седне, да се договори компромис в името на Аллах, защото повечето са религиозни, и да се върви напред, но явно още сме в началото на този процес. Защото още не е изчерпан сценарият, който е начертан. Това е моето виждане на проблема в този момент.
- Говорим за обединена Европа...
- Вече не можем да говорим за обединена Европа. Брюксел няма лостовете за нормативно въздействие върху локалните кризи, да не говорим за глобалните. Вече всеки започва да се самосъхранява. Самосъхраняването само по себе си означава разпадането на ЕС. Друго би било, ако имаше една обединена структура, която обаче има единни принципи и задължителни правила за всичките и друго е всеки да си прави собствени правила „в движение”. В момента Европа и самостоятелните държави се самозащитават, защото видяхме, че Брюксел не е в състояние да регулира процеса с бежанските напливи. Това е моето лично мнение. Брюксел изпусна контрола върху процесите с емигрантите. Сега България... Ние сме малка бедна страна, не можем да устоим на този натиск, който съществува в момента. И какво се получава – напрежение вътре в самата ни страна, между българи и емигранти, да не говоря за това, което става на Лъвов мост и други места.
- Ние не знаем кой е бежанец, кой е имигрант, кой е нелегал и в крайна сметка с кого и защо е тук?
- Нашият народ е толерантен. Доказал го е. Но сега два милиона български пенсионери живеят изключително тежко. И в медиите се прокрадват разни неща за бежанците, които вбесяват българина. Как за един бежанец се харчело от 800 до 1200 лв. месечно. Толкова ни струвал пришълецът, а нашенецът си казва, майка ви стара, защо държавата на мен не ми ги дава, защо не ми помага – аз съм бежанец в собствената си държава, живея със 150 – 200, 300 лв... И това създадено вече напрежение ще ескалира във времето.
- А кога във времето ще интегрираме бежанците и имигрантите... И да се опасяваме ли, че утре някой от тях няма да ни гръмне и после да отиде да си пасе козите в Странджанско например?
- Във Франция, САЩ, Белгия атентатите ги направиха граждани на тези държави, хора, които са от поколения там. Нищо не говоря срещу тях – те са друга цивилизация, друго възпитание, друга религия, друго отношение към света и голяма част от тези хора не идват тука да се интегрират, адаптират, да си направят семейство, да почнат да работят или ако щете - да крадат. Не, те търсят рая, защото германците казаха елате, тук ще ви посрещнем с цветя и торти и те няма да си плащат сметката. Но, каквото и да си говорим, фактът си е факт, на голяма част от тези хора трябва да се помогне. Трябва да им се протегне ръка – това, което го правим, но пак казвам, нека не загърбваме въпроса: За какво напускат родината си и защо влизат тук. От година на година те стават все по-агресивни, набират самочувствие. Този проблем е в цяла Европа и ще засили националистическите движения. При едни бъдещи избори голяма част от сегашните правителства ще си отидат именно заради бежанската криза. Неизбежно е да очакваме нова формула на взаимоотношения вътре в държавите. Спяща Европа няма да е спяща, ще се превърне в един вулкан и той ще изригне в дадена посока.
- Къде ще бъдем ние в това изригване?
- Голяма грешка ще бъде, ако се съгласим България да се превърне в европейски бежански резпределителен център.

http://www.blitz.bg

Организаторите на някои от най-големите фотографски събития в България търсят доброволци, с които да работят за развитието на българската фотография



Ето и част от тяхното обръщение:
"Вярваме, че качественото развитие на фотографския живот в България зависи до голяма степен от активните участници в него и развиването на активна, солидарна фотографска
общност.
Обръщаме се към хората с интерес към фотографията, като търсим тези, които са готови да отделят част от времето си за развитието на българския фотографски живот.
Целите, върху които ще се работи са:
Създаването на авторска периодика на фотографска тематика отразяваща случващото се в Българската фотография и във фотографията по света.
Генерирането на качествени фотографски събития: лекции, курсове, уъркшопи и др.
Продуциране на българско авторско фотографско съдържание под формата на: изложби, книги, мултимедия, филми и др.
Активна работа за популяризиране на българската фотография и българските автори в чужбина
В по-дългосрочен план - създаването на обособени фотографски центрове във водещите български градове
Има ясен план как всичко това да се случи. С този конкурс се надяваме да намерим нужната експертна подкрепа под формата на доброволчески труд."
Авторите на инициативата обещават, че трудът на всеки доброволец ще бъде възнаграден адекватно. 
Ако сте любител на фотографията и имате желанието да допринесете за нейното развитие, то може би си струва да погледнете пълната информация за инициативата на адрес: http://photovacation.org/dobrovolci.html 

ДКЦ „Пълмед“ с нова мамографска система



Нова мамографска система вече работи на територията на ДКЦ „Пълмед“ в гр. Пловдив. Апаратурата служи за изследване наречено мамография - образно-диагностичен метод, при който с много ниска доза йонизиращо лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Тя е основен метод, който се използва за скрининг при рак на млечната жлеза при жени на и над 40 годишна възраст. С нейна помощ могат да се визуализират малки лезии, които при физикален преглед от специалист, не биха могли да бъдат опипани.
„Ранното откриване на началните стадии на рака на гърдата чрез скрининг мамография увеличават шансовете за успешно лечение на заболяването. Препоръчително е жените да преглеждат млечните си жлези посредством ехографско изследване до 40г. възраст. След 40- тата си година е желателно прегледът да се осъществява с мамографско изследване веднъж годишно“, препоръчва ТОП специалистът по образна диагностика в област Пловдив д-р Алтай Косев.

Четвърти национален ученически литературен конкурс обявява еврейско-българският център „Алеф”



Победителят ще бъде награден с участие международен семинар за млади лидери в Израел

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обявява четвъртото издание на ежегодния национален конкурс за ученици „Който спаси един човешки живот, спасява цяла
вселена”. Темата на литературната надпревара тази година е: Шимон Перес и неговия принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм.
Изборът на темата е своеобразен израз на признание, почит и уважение към големия израелски държавник и радетел за мир и разбирателство Шимон Перес, носител на Нобелова награда за мир, познат в цял свят като  последния от великите бащи - основатели на Израел.
Ученическите разработки трябва да съдържат разсъждения, основани на  цитати от негови изказвания и интервюта и свързани с житейския и политически път на Шимон Перес.
Предлагаме шест фрагмента от негови изказвания, които да бъдат основа за размисъл в литературните творби. Младите автори следва да направят избора си между тях, като един от цитатите бъде мото на техните есета.
Истинският свят е това, което ще създадем.
Един лидер не трябва да стои на върха, а да се движи напред. Да се движиш напред не е лесно, а да си на върха е впечатляващо. Но не означава нищо.
Мечтайте за големи неща. Колкото по-голяма е вашата мечта, толкова повече ще постигнете.
Знам, че България преживява икономическа криза, но по-добре такава криза, отколкото исторически срам. Не можем да забравим, че през април 1943 г. българите спасиха евреите, това бе общо усилие на Църквата, гражданите, обикновените хора. Никъде другаде в Европа това не се случи, никой друг не прояви тази смелост, както българите. Моралният избор е най-добрият, с който разполагаме.
Ние /израелската държава/ не произвеждаме часовници, а залагаме на вечността! Ние /евреите/ сме дали на света един важен документ, Десетте Божи заповеди: 172 думи, които са предпоставка за цивилизацията. Това е революция, която дава предимство на морала.
Учим децата си да станат образовани, но преди всичко трябва да им кажем, че е велико нещо да бъдеш честен и смел човек, че е важно от всички житейски възможности да избереш най-мъдрата и онази, която няма да те кара да съжаляваш.
Темата е адресирана към визията на младите хора за бъдещето и за това как да се постигне то, превеждайки на съвременен език уроците на историята и утвърждавайки мира и доминацията на морала и хуманизма.
„Насочваме вниманието на подрастващите към темата за хуманизма и делото на Шимон Перес, който е синоним на последователна политика за постигане на световен мир. Така целим младите хора да утвърдят в себе си необходимостта от отговорност за собственото си бъдеще и за средствата, с които то да бъде постигнато. Животът и делото на Шимон Перес дават красноречиви примери за непрекъснатата връзка между история и съвременност, както и за важността на изборите, който прави отделният човек -  за себе си и за обществото”, обосновава темата председателят на Център „Алеф” Алберта Алкалай. 
Според регламента в конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас от цялата страна.
Конкурсът стартира на 1 ноември. Участниците могат да изпращат своите  произведения до 10 март 2017 г. на адрес: center.alef@gmail.com или на адрес:  Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. Център„Алеф”.
За да подпомогнe младите творци Център „Алеф” отново помества на сайта си http://alef-bg.org  виртуална библиотека, която представя биографични данни, библиография, речи, слова и интервюта на Шимон Перес, както и други материали по темата.
Ученическите произведения ще бъдат оценени от авторитетно жури с председател Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и членове: Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и  Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.
Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени на тържествена церемония през пролетта на 2017 г.
Победителят в четвъртото издание на конкурса ще бъде награден с участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия, Израел на разноски на организаторите. По традиция първата литературна разработка ще бъде публикувана във водещи български медии. Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място ще получат парични премии -200 и 150 лева. За най-добре представилите се център „Алеф” организира посещение в Бургас и участие в тържествената церемония, и други изненади.
Център „Алеф” създаде ежегодния литературен ученически конкурс, за да накара младите да се фокусират върху ценности, които осмислят човешкия живот, независимо от историческите времеви граници, както и да направят изводите си за бъдещето.
 

Скандално посегателство върху книгата „Размерът има значение…“



Брутални измамници рекламират фалшиви диети и чайове от името на д-р Огнян Пелов и Александра Иванова

Измамници в интернет пробутват лъжливи чайове, напитки, храни и диети за отслабване, като ги приписват на д-р Огнян Пелов. Те публикуват и снимки на Александра Иванова, които тиражират като доказателство, че ментетата действат. Това стана ясно през уикенда, когато на срещите на успешния тандем с читатели в Бяла Слатина, Варна и Бургас хората започнали да питат за въпросните методи и отвари.
Д-р Пелов, създателят на системата Healthy Beauty & Energy, е възмутен и разгневен. „Нека хората не вярват на тези измислици. Те нямат нищо общо със системата за оздравяване и подмладяване, за която говоря аз. Изпробването на всякакви подобни методи, диети и отвари, тиражирани скандално от мое име, може да бъде опасно за здравето ви! Не се подвеждайте!“ – апелира лекарят. Той не отхвърля и възможността да съди хората, посегнали на името му с цел собствена реклама и в ущърб на човешкото здраве.
Вижда се, че сайтовете, които разпространяват новината с измислената от тях „рецепта на д-р Пелов“, не се опитват да продават чай. Те дават наготово съставките за въпросната скалъпена отвара, приписвайки я на известния лекар. Явно по този начин се опитват да генерират посещения на своите сайтове, експлоатирайки нашумялото име на специалиста. Той се прочу особено много след като преди около месец неговата пациентка – тв продуцентката Александра Иванова публикува книгата си „Размерът има значение (Размерът на талията). Или как промених живота си с удоволствие“, тиражирана от „Милениум“. В нея тя описва процеса на отслабване, през който е преминала, представяйки ясно системата на лекаря. В книгата няма никакви рецепти, системата е базирана на българското традиционно хранене и естественото задвижване на метаболизма. Авторката свидетелства за
оздравителното и невероятно резултатно действие на съветите на д-р Пелов с много снимки и подробна изповед, от които става ясно, че в рамките на 9 месеца е свалила 42 килограма. Книгата стана хит за броени дни, буквално беше разграбена и до днес не слиза от челната позиция по продажби на издателството и на различни големи вериги книжарници.
За да откликнат на големия интерес Иванова и д-р Пелов тръгнаха на обиколка из страната за срещи с читатели. „Както на софийската премиера, така и срещите във Варна и в Бургас в събота и неделя минаха прекрасно, прераснаха в двучасови приятелски разговори с читателки, които ни заливаха с въпроси и благодарности. Всичко беше чудесно, докато не ни попитаха в прав текст за конкретните диети и отвари, които някой някъде в интернет рекламирал с името на д-р Пелов и подкрепял с мои снимки“, това разказа авторката на хитовата книга. Тя е възмутена и разтревожена: „Става дума за нещо много сериозно, защото така от наше име хората могат да бъдат подведени и да навредят на здравето си! Нека всички бъдат нащрек! Апелираме към нашите читатели да дойдат на следващите ни срещи, за да разсеем заблудата лично.“
Тандемът ще бъде тази събота, 29 октомври, от 17 часа в Русе и в неделя от 15 часа в Плевен – и на двете места срещите ще са в книжарници „Сиела“ в мол „Русе“ и в мол „Панорама“. Следващата събота, на 5 ноември, Александра и д-р Пелов ще очакват читателите си в Пловдив, от 11 ч., а от 15 ч. същия ден ще гостуват в Стара Загора – отново в „Сиела“ в мол „Пловдив“ и мол „Стара Загора“. Книгата ще бъде представена дори в бащиното село на лекаря – Лазарово.
„Няма да спрем дотук. Това скандално посегателство ни кара да започнем да организираме семинари из страната, в които да продължим лично да обясняваме на хората всичко, за което става дума в „Размерът има значение…“ и да откликваме на всичките им въпроси, за да няма повече недоразумения“, сподели авторката.
Иванова разкри, че е разбрала още, че и нейни колежки от тв бранша, които публиката свързва с поддържан външен вид или успешно отслабване, също са станали жертва на интернет измамници. Така постъпили с името на журналистката от бТВ Мариана Векилска, която прави впечатление с новия си подчертано фин силует, и с чаровната д-р Неделя Щонова – здравния експерт на същата телевизия.

13 предприемачи ще се състезават за наградите на Rinker’s Challenge 3



Конкурсът за участие в обучителната програма Rinker's Challenge 3 приключи. Подадени бяха
120 кандидатури. Селекцията по документи беше направена от три комисии – НПО специалисти, предприемачи и експерти в областта на финансите, мениджмънта и човешкия капитал. С авторите на избраните 35 идеи екипът на Център "Ринкър" проведе видео-конферентни разговори и избра 12 от тях.
В обучителната програма на Rinker's Challenge 3 ще участват 13 предприемачи -  избраните дванайсет и екипът на „Пишман Турист“, които спечелиха тази награда след участието си в Обединени идеи за България #5 през март 2016.
Обученията започват на 28.10.2016. Те ще помогнат на участниците да разработят убедителни и изпълними бизнес проекти. Най-добрите от тях ще получат стартово финансиране в размер до 20 000 лева всеки и едногодишна помощ от експерти.
Списък на одобрените предприемачи, участници в Rinker's Challenge 3:
1.Настолна игра за отговорен туризъм - Пишман Турист, Цветелина Игнатова;
2.Термоизолиращо облекло за водни спортове (неопрени) - Сърф Партнърс ООД, Сергей Боев;
3.Производство на сирене от кашу - Ем Ес Ен ООД, Мария Димитрова;
4.Мобилна лаборатория за спектрографски анализи на земеделска продукци - Ваня Плачкова;
5.Платформа за статистически проучвания и експерименти - Добрин Йорданов;
6.Power Pops - плодови сладоледи с мисия - Светла Баева;
7.Градински център към СНЦ "Млади, активни, креативни - СНЦ "Млади, активни, креативни, Таня Василева;
8.Фабрика за производство и обработка на скулптура в метал и камък - Георги Узунов;
9.Мобилен учебен център по математика на принципа на „Юбер“ - Мелания Бербатова
10.Самоизпълними градски туристически маршрути с „добавена реалност“ - Радина Стефанова;
11.Street food фестивал - платформа за мултикултурен диалог и социално включване - Симеон Василев;
12.Производство на жив хляб, ориентирано към едрови клиенти - Ваня Гошева;
13.Пекарна за хляб и закуски, сандвичи, пици, безглутенови продукти – Фондация Бетел България, Йордан Кръстев.

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 7 200 000 лева по бюджета на МЗ за 2016 г.


-Одобряваме допълнителни разходи в размер на 7 млн. и 200 хил. лв. по бюджета на МЗ за 2016 г. за държавни лечебни заведения за болнична помощ. За „Пирогов” за строително-
ремонти дейности и закупуване на медицинско оборудване за нуждите на Детска клиника – 2 млн. лв., обяви премиерът Борисов като изрази надежда, че с отпуснатите средства ще се направи спешен ремонт и ще се закупи модерна апаратура.
-Това е инвестиция в бъдещето, каза по време на правителственото заседание здравният министър д.р Москов и добави, че в някои от болниците, за които се отпускат средствата, не е правен ремонт от близо 40 години, както е в референтното отделение за деца с ушни заболявания в ИСУЛ.
Той поясни, че двата апарата „изкуствено сърце“, които се закупуват за УМБАЛ „ Св. Екатерина“ ще бъдат поставени на пациенти на 17 и 18 години. Директорите на болниците от своя страна благодариха на правителството и на МЗ за последователната политика и изпълнените обещания.

Разпределение по болници:


1
УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД
Строително - ремонтни дейности и закупуване на медицинско оборудване за нуждите на Детска клиника
        2 000 000,00 лв.
2
 МБАЛ "Д-р Б. Шукеров" АД, Смолян
Закупуване на ангиограф
        1 000 000,00 лв.
3
„МБАЛ - Търговище" АД
Закупуване на ангиограф
        1 000 000,00 лв.
4
МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" АД, Ловеч
Закупуване на ангиограф и апаратура за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност
        1 100 000,00 лв.
5
МБАЛ "Света Анна" АД , Варна
Основен ремонт на  Хирургичен  и Терапевтичен блок и закупуване на апаратура за Неонатология и Родилно отделение
           260 000,00 лв.
6
МБАЛ "Св. Иван Рилски" АД- Разград
Закупуване на лапароскопско  оборудване и пет  апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност
           200 000,00 лв.
7
УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" ЕАД
Строително-ремонтни дейности за Детска УНГ- клиника
           400 000,00 лв.
8
УМБАЛ "Св. Екатерина" ЕАД
Закупуване на два броя апарати „изкуствено сърце“
           400 000,00 лв.
9
МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД, Габрово
Строително-ремонтни дейности за Детско отделение и десет  апарата за хемодиализа за пациенти с бъбречна недостатъчност
           500 000,00 лв.
10
УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" АД
Закупуване на микроскоп за Клиника по неврохирургия за извършване на микроневрохирургични  операции
           150 000,00 лв.
11
„МБАЛ – Шумен“ АД
Закупуване на животоспасяваща апаратура за реанимация, Хирургично отделение и Вътрешно отделение
           190 000,00 лв.

 ОБЩО:

       7 200 000,00 лв.


 Снимка:Burgas-podlupa.com

За поредна година Военномедицинска академия отбеляза Европейската седмица на донорството: Поклон пред донорите и екипите! .



Целта на общественото отбелязване е насърчаване на обсъжданията,свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на
обществеността, за да се подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органно донорство.
„Дървото на живота” в памет на донорите, разположено в централно фоайе на болницата, беше допълнено с 5 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2016 г., и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във ВМА.
На събитието присъстваха началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, и заместниците му - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, FACS, полк. проф. д-р Румен Попов, проф. д-р Никола Владов и екипът му от Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия; д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на ИАТ, д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС.
Да залепят листчетата с имената на новите донори дойдоха и вече трансплантирани във ВМА пациенти – футболната легенда Джони Велинов, о.р. генерал-лейтенант Димитър Георгиев и Бисер Караиванов.
Проф. Владов отчете, че от началото на годината във ВМА са направени 5 трансплантации на черен дроб, което по думите му е добър резултат.
-Благодаря на екипите, не само на нашите, но и на всички трансплантационни екипи. Надявам се и занапред да продължим да работим във все така добър синхрон. Успехите обаче не бива да ни главозамайват. Трябва да знаем, че колкото по-тясно работим, толкова повече ще се подобрява системата.Поклон пред медицинските екипи и пред близките на донорите! Това е едно велико дело, един процес, в основата на който стоят страшно много хора, подчерта  началникът на ВМА.
Благодарности към близките на донорите и към медицинските екипи и ръководството на болницата изказа, както д-р Марияна Симеонова, така и  д-р Венцислав Грозев,.
Обичам ви, благодаря на всички, заяви развълнувано и футболната легенда Джони Велинов, също преминал през трансплантация на черен дроб във ВМА.

Асоциация за свободен театър представя шестото издание на АСТ Фестивал за свободен театър под надслов “БАЛ с каски”



Вдъхновението на организаторите на фестивала за тазгодишната тема “Бал с каски” идва от значението на фестивалите в световната културна история. В ситуации на
огромни социални, политически или икономически катаклизми, хората винаги са намирали спасение в празника. “Балът” днес се случва в подобна ситуация на всеобща тревожност и постоянна промяна на света около нас. Във време на катаклизми, тероризъм, ескалация на напрежение, несигурности и крайности, АСТ Фестивал идва да oтбележи артистичното пиршество на естетическото разнообразие. Фестивалът е празник, които чества съвременните функции на театъра, а именно: да задава актуални въпроси и не винаги до предлага “точните” отговори; да свали маските, които са ни наложeни, но да бъде готов да постави каските, които понякога са необходими.
ACT Фестивал за свободен театър обяви десетте български представления, които ще се включат в програмата на тазгодишното издание, като селекция на най-добрите продукции от независимата сцена за изминалия сезон. Фестивалът, който ще се проведе под мотото „Бал с каски“, има за цел да представи разнообразни жанрове и многобройни артисти. Фестивалът ще се разпростре из софийските театрални сцени от 11 до 17 ноември. Всички спектакли в основната програма са създадени от най-обещаващите и ярки независими организации и артисти, отличаващи се с иновативни и авторски подходи към сценичното изкуство, танца и пърформанса. Обединява ги търсенето и изследването на нови теми, артистични практики и взаимоотношения със зрителя и творбата.
Артистичната програма стартира на 11 ноември в Derida Dance Center с танцов пърформанс по идея и в изпълнение на Силке Грабингер. „For A...“ е пътуване през автобиографичните ѝ преживявания като артист. Силке Грабингер завършва специалност графика и дизайн и нейни мултимедийни арт творби са излагани в САЩ, Канада и Европа, отличени с редица награди. През 2007 тя започва да се занимава с брейк денс. Следват проекти с танцовото училище за улични изкуства Pottporus и международни турнета. През 2006 и 2007 тя играе в продукцията на "Цирк дьо Солей" и The Beatles Show "LOVE" в Лас Вегас. По-късно същата вечер, програмата на Фестивала продължава със спектакъла „Добре дошли в България“ в ДНК. Новият проект на „36 маймуни” изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес.
На 12 ноември програмата на ACT продължава в Център за култура и дебат "Червената къща" с The Space In Between - изцяло авторски танцов проект, реализиран и менажиран от хореографа Искра Иванова и културолога Светлозара Христова. Той изследва темата за комуникацията между хората в контекста на съвременната консумативна епоха. На 13 ноември в ДНК, зрителите ще могат да наблюдават едно нестандартно за нашата сцена представление – движенчески пърформънс „Голем“ по идея на Анна Данкова. Проектът аскетично избира простото рутинно действие на дъвченето на дъвка за единствено средство за своето театрално изследване.
„Дисонанс за двама артисти“ е драма с елементи на танцов и обектов театър, който ще бъде представен на 13 ноември от 20 ч в „Червената къща“. Това е дебютният спектакъл на „Паник Бутон Театър” – нова театрална компания, създадена от българския режисьор Василена Радева и установения в България американски актьор Нейтън Купър.
На 14 ноември фондация "Асоциация Информбюро", сдружение „Виа понтика“ и SubHuman Theatre представят спектакъла „Rotor” по идея на сценографа Венелин Шурелов. Перформативна Автоматична Система (ПАС) е с вход свободен, а на следващия ден в Ателие „VIA NEGATIVA” на ул. Искър 62, Фондация Керигма ще представи спектакъла „Лицата човешки“. Той е композиран като разпит в Държавна сигурност и представлява както демонстрация на психодраматичен модел, така и екзистираща „гранична ситуация” на борба.
„Сън в съня – концерт – лабиринт за спящ оркестър“ е интерактивен сетивен спектакъл-концерт, който посетителите на Фестивала ще могат да гледат на 15 ноември във Vertigo Tower на бул. „България“ 109. Спектакълът се осъществява при срещата на live trance музика с метода на театъра на сетивата. Следващият пърформънс е на 15 ноември от 20 ч. във Френския институт и дава възможност на зрителите да проследят пътя до създаването на обща композиция, като преминат през разнообразни комбинации от опити на живо. „Моментни композиции“ изследва изграждането на принципи в процеса на колаборация между изкуствата, така че те да са равнопоставени, допълващи се, реагиращи в момента. Спектакълът на “По действителен случай” също е с вход свободен.
На 16 ноември от 20 ч в ДНК в програмата на Фестивала е включен „Неон бурлеск пърформанс“ – танцов пърформанс на Гараж – колективна платформа за независими артисти. “Неон” е проект, под шапката на който се генерират няколко различни продукта – лекция-пърформанс, танцови тренинги с различни социални групи и бурлеск спектакъл. Българската програма на фестивала завършва на 17 ноември в Театрална работилница „Сфумато“ с „Bio.Ego.Organic“ – експериментален проект върху документални текстове, авторски видеа и няколко разказа на Етгар Керет – изследване, в центъра на което стои съвременният човек.
Българската селекция на фестивала е с цена на билети 10 лв./8лв., като в програмата са включени и два пърформанса с вход свободен.
Освен представления, седемте фестивални дни ще включват още форуми, работилници, срещи за международни артисти и професионални събития, представящи проекти и конкретна визия за близкото бъдеще на независимата сцена у нас. В изданието ще вземат участие международни гости от Германия, Франция, Полша, Любляна, САЩ, Македония и други държави, развиващи свободната изпълнителска сцена.
Подробна програма на шестото издание на ACT Фестивал можете да видите на www.actfest.org.