Translate

петък, 10 юни 2022 г.

National Geographic - Мегаструктури: Ледоразбивач /60 мин./

Премиера: 11 юни 2022 г. 22:00 ч.

 

 

Чрез впечатляваща компютърна анимация, изключителен достъп зад кулисите из цяла Европа и
изследване на времето при екстремни условия „Мегаструктури: Ледоразбивач“ ще ви отведе в сърцевината на едно невероятно предизвикателство – изграждането на най-иновативния ледоразбивач в света, който функционира едновременно като кораб за полярно изследване и пътуваща научна лаборатория.

 

Рекорден брой участници се включват в тазгодишното издание на националния конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“ в Севлиево

 

Конкурсът се провежда тази година при особено голям интерес след няколко годишно прекъсване.

 

 

Рекорден брой участници събира тази година Националният конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“. Фестивалът ще се проведе по традиция в Севлиево на 11 и 12 юни в чест на емблематичния български певец Борис Машалов. Над 100 групи и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен фолклор от северняшката фолклорна област ще се съберат в планинския град, за да изявят таланта си и да се забавляват заедно.

„Море песен екна…“ е най-престижният конкурс за северняшка песен, който се организира ежегодно от Община Севлиево под патронажа на Министерство на културата. По традиция изпълнителите се оценяват от авторитетно жури, в което тази година са обичаната радио водеща Цвети Радева, телевизионният продуцент и фолклорист Даниел Спасов, певецът и музикален журналист Александър Александров-Алекс, фолклористът Милчо Георгиев и музикантът Веско Самуилов – инициатор за създаването на конкурса.

Най-талантливите изпълнители в отделните категории ще получат атрактивни парични и предметни награди, плакети и грамоти. Предвидени са и специална награда на кмета на общината, на НЧ „Развитие-1870“ и на бизнеса.

Тази година фестивалната програма е в два последователни дни. През целия ден на 11 юни ще тече конкурсната програма. На 12 юни ще се проведе гала концерт с участието на наградените изпълнители и популярни артисти, сред които Даниел Спасов, Александър Александров-Алекс, Оркестър Севлиево и др.

Организаторите обещават събитието да се превърне в истински празник не само за участниците, но и за жителите и гостите на Севлиево. Целта е да се популяризира и съхранява атрактивната северняшка музика, която заслужава своето специално място в съкровищницата на българския фолклор.

 

FOX CRIME - Детективът от Челси, сезон 1

Премиера: 10 юни от 22:00 часа

Излъчване: Всеки петък от 22:00 часа

 

 

Съвременна криминална поредица, която се развива в бляскавия лондонски район Челси. С участието на
Ейдриън Скарбъроу в ролята на живеещия в лодка детектив инспектор Макс Арнолд.

Той може да е роден на правилното място, но непретенциозният детектив Макс Арнолд е далеч от богатия елит на Челси. Отскоро разделен, Макс живее в разбита лодка далеч от бляскавите съседи наоколо. Макс и неговият партньор детектив Прия Шамсие разрешават поредица от шокиращи убийства и разкриват мрачни светове зад иконичните фасади на Челси. Трупове се появяват на неочаквани места, включително във фамилен италиански ресторант и местен градински център с обезпокоителни връзки с футболно хулиганство.

 

 

ОТМЯНА на Стейси Грег е новият спектакъл в театър “Възраждане”

Това е най-новото заглавие в репертоара на театър “Възраждане”. Режисьор на спектакъла е Зафир Раджаб

 

 

ОТМЯНА е завладяваща футуристична пиеса, която задава въпроси като: Какво е човека? Има ли нещо
под биологичната обвивка
? Докъде бихме стигнали, в целта си да спасим любовта. Бихме ли живели вечно, ако можехме и на каква цена? Какво има отвъд и има ли нещо? 

Определяна от оксфордския университет като брилянтна, “ОТМЯНА” е академично структуриран текст, който съчетава в себе си множество жанрове.

Премиерните дати са 10 и 11 юни. Следващи дати - 01, 12 и 23 юли.

В свят, в който използването на технологии за заличаване на несъвършенствата и уврежданията на хората е все по-нормално, една двойка се връща към основите. Далеч от града Марк /Йордан Ръсин/ и Вайълет /Виттория Николова/ с нетърпение очакват естественото раждане на първото си бебе. Но един от тях има тайна, която заплашва да подкопае съвършения им свят.

Автор на пиесата е ирландският драматург Стейси Грег. Нейните творби включват включват Perve /театър Аби, Дъблин, носител на наградата Stewart Parker Trust / BBC Radio Drama Award/, Lagan /театър Овална Къща, номиниран за наградата Off West End за най-обещаващ драматург/ и т.н. Текст на автора се поставя за първи път на българска сцена.

 

 

„Отдел Издирване“ спечели наградата за най-добър саундтрак на световния филмов фестивал „Septimius Awards“

Криминалната поредица на NOVA получи номинации за най-добър сериал, най-добър европейски актьор и операторско майсторство  

 

 

Най-награждаваният български телевизионен сериал „Отдел Издирване“ получи поредното престижно
признание. Криминалната поредица на
NOVA спечели наградата в категория „Най-добър саундтрак“ от авторитетния международен филмов фестивал „Septimius Awards. Музиката към „Отдел Издирване“ бе специално създадена от известния български музикант Максим Ешкенази.

„Максим е страхотен композитор. Свърши прекрасна работа и съм щастлив, че журито оцени това“ – каза режисьорът на „Отдел Издирване“ Димитър Димитров по време на церемонията по награждаването, която се проведе снощи в Амстердам.

Българската криминална поредица, която се разпространява на международните пазари със заглавието „The Hunt for Salamander“, получи номинации в още три категории - „Най-добър сериал“, „Най-добър европейски актьор“, в която Юлиан Вергов бе претендент за отличието, и „Операторско майсторство“.

„Направи ми впечатление, че по време на фестивала доста хора ни спираха, за да говорят с нас. Питаха ни – „Вие сте от „Отдел Издирване“, как сте го направили?“ И споделяха, че има нужда точно от такъв сериал“ – споделя актьорът Юлиан Вергов.

„Номинациите са признание на първо място за България. Ние сме малка държава, но продуктите ни са конкурентни, на световно ниво. Това е признание и за NOVA, която подкрепя българското кино, както и за нас като екип, които вложихме цялото си сърце и душа в този сериал“ - коментира Александър Христов, изпълнителен продуцент /Albion Films/.

Septimius Awards“ е един от най-престижните световни филмови и телевизионни форуми, фокусиран върху независими филмови продукти, нови таланти и визионерски идеи на творци от целия свят. За разлика от традиционните форуми, организаторите на „Septimius Awards“ са приложили уникален подход, разпределяйки категориите на три групи по континенти.

„Отдел Издирване“ вече спечели над десет награди, сред които за най-добър телевизионен сериал за 2021 година от Мадридския филмов фестивал /един от квалифициращите фестивали за най-големия сайт за кино IMDb/ и Международния филмов фестивал в Буенос Айрес. Премиерата на оригиналната авторска продукция извън България се състоя на фестивала „SERIES MANIA” в Лил /Франция/ през август миналата година.