Translate

вторник, 7 юни 2022 г.

Най-добрите вина от Балканите бяха отличени на бляскава церемония на остров Саламина

 

 

За единадесета поредна година най-добрите вина на Балканите бяха отличени в престижния конкурс The
Balkans International Wine Competition /BIWC/. Тази година той се проведе на историческия гръцки остров Саламина, а в надпреварата се включиха рекорден брой участници – повече от 1000 вина и 280 изби. На официална церемония и гала вечеря в Ктима Филипикон престижното международно жури обяви страната домакин на следващото издание на Конкурса – Румъния! През юни 2023 година Бистрица-Насауд, Трансилвания, ще посрещне 12-то издание на BIWC.

Най-голямата награда в конкурса – Гранд трофеят за „Най-добро вино на Балканите”, Най-добрата изба на Балканите, спечелила най-много медали в конкурсната част, както и трофеите в отделните категории – ще бъдат връчени на бляскава церемония „Балкански винени оскари” в първата вечер на Фестивала в София – на 16 юни от 20:00 ч. под открито небе във Виненото градче пред НДК.

По традиция, журито награждава една от избите участници в Конкурса от всяка държава с отличието Best of Show, за виното спечелило най-висок брой точки за съответната страна. Българското вино, спечелило статуетката в тази категория, е Zelanos Rose Pinot Noir 2021, изба ZELANOS WINERY

Церемонията по награждаването водеха Галина Нифору, директор на BIWC, Игор Лукович, председател на BIWC от тази година, и Константинос Лазаракис, почетен председател на BIWC. Тя беше открита от кмета на Саламина Георгиос Панагопулос, в присъствието на посланика на България в Гърция – Валентин Порязов, посланика на Турция в Гърция г-н Озюгергин, дипломати от Словения, Румъния и Украйна. На церемонията присъстваха и президента на Търговската асоциация на Саламина – Константинос Специотакис, Константинос Зафирис и Антонис Зафирис oт фирма Линк ЕПЕ – логистичен партньор на Конкурса, бизнес представители от Атина, Пирея, Саламина и почитатели на балканското вино.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар