Translate

петък, 8 септември 2017 г.

НЗОК: Над 3000 българи получиха своя УКД



От старта на кампанията на НЗОК „За отворени досиета“ (28.08.2017 г.) до (1 септември 2017 г.) над 3000 граждани са получили своя Уникален код за достъп (УКД) до електронното си медицинско досие.
За периода от април 2013 г. до август т.г. общият брой, предоставени УКД е около 38000.
В районната каса в Русе вече е подаден и сигнал от здравноосигурен за намерени несъответствия в отчетените и заплатени дейности от НЗОК, и действително получените медицински услуги от пациента. Контролните органи на касата проверяват сигнала.
Във Варна е отчетена висока активност на гражданите, като цели семейства посещават районната каса и получават своите УКД. Към момента за петте дни от старта на кампанията са предоставени 469 кода. Висока е активността и в районните каси в Бургас – 274 кода, Благоевтрад – 244, Столичната здравноосигурителна каса – 240, във Велико Търново – 236, във Видин – 194 броя УКД.
Желаещите могат да получат своя УКД във всяка районна здравна каса, независимо от местоживеенето си.
Сигнали за констатирани нарушения се подават в районните каси, както и в ЦУ на НЗОК, писмено или на електронна поща – nzok@nhif.bg

V Международен кино и тв фестивал „Славянска приказка”



Той ще се проведе от 8 до 11 септември 2017 г. в сградата на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София. Посветен е на големия учен и приятел на България Д.С. Лихачов.
В конкурсната програма тази година участват 130 филма от 15 страни, както и много български филми. За всички мероприятия входът ще бъде свободен. Програмата ще бъде качена на на сайта на РКИЦ.
В дните на фестивала – 9, 10 и 11 септември, от 11.00 до 19.00 часа, безплатно ще бъдат показвани конкурсни филми в залите на РКИЦ на ул. „Шипка” № 34.
Гости на Петото издание на „Славянска приказка“ – 2017 г. ще бъдат известни режисьори, актьори и продуценти от Русия, България, Македония, Казахстан, Китай, Украйна, Палестина, Беларус и Иран.
 Специални гости на събитието ще бъдат доайенът на българското кино Анджел Вагенщайн, директорът на Фондация на Русски мир Вячеслав Кочин, депутатът Михаил Щетинин, легендарният български борец Александър Томов, режисьорът Христо Бойчев и проф. Нина Дюлгерова.
Форумът ще стартира на 8 септември, от 19.00 часа, в Голямата зала на РКИЦ, като входът за публиката ще бъде свободен. В Концертната програма при откриването ще вземат участие известният руски бард Анатолий Колесников, хор Планинарска песен, оперният бас Владимир Маринов, хор "Гусла", солистът Велислав Велев, фолклорен ансамбъл „Сребърна пафта”,  цигуларят Иван Крьстев, пианистката Александра Иванова, певицата и актриса Раиса Полякова, певец Николай Шевченко, певецът Марио Крьстев и цигуларката Лора Маркова, поетът Атанас Димов и др. След концерта предстоят прожекции на филма на акад. проф. д-р Д. Димитров, посветен на академик Д.С.Лихачев  "Връсник на века" и "Руски хора", както и премиера на българските филми „Контролирани глътки въздух” с режисьор Ефемия Фард и филмовия портрет "Поне за миг до полета" на режисьора Галя Кралева, посветен на Иван Андонов.
Тържественото закриване на фестивала и врьчването на наградите ще се състои на 11 септември, от 19.00 часа, в Мраморната зала на РКИЦ.

Теленор провежда второ обучение на служители за безопасен интернет



Главният изпълнителен директор на Теленор г-н Оле Бьорн Шулстъд откри второто обучение на служители – доброволци за безопасен интернет. След курса, служителите ще могат да обучават деца срещу опасностите в интернет като част от експертните екипи на програмата „Киберскаут“ на Центъра за безопасен интернет.


Световният дарителски индекс на КАФ‘ 2017: Дарителството намалява в целия свят



България бележи ръст в даряването на пари и спад в помагането на непознати

България е на 127-мо място в света, отчита Световният дарителски индекс на КАФ 2017 (CAF World Giving Index 2017) – авторитетното проучване, което измерва щедростта в 139 държави. Резултатите са оповестени от CAF Global Alliance и българския й член Фондация BCause: помощ за благотворителността.
Дарителският индекс е среден процент от три аспекта на дарителското поведение – помощ на непознат, даряване на пари и доброволчество. За България показателите са:
Помощ на непознат – 34%
Даряване на пари – 17%
Доброволчество – 5%
Дарителският индекс на България продължава да спада - той е 19% (след 21% и 23% в предходните години) и се връща на нивото от 2013-та година. Въпреки това, България се изкачва на 127-мо място сред 139-те държави в света (от 129-то на 127-мо място) и запазва 9-та позиция сред 10-те страни от Източна Европа, включени в Индекса.
Индивидуалното поведение на дарителите показва промени през годината - даряването на пари бележи известно подобрение.
Даряването на пари достигна връх от 27% през 2014 г., когато интервюирането се проведе малко след големите наводненията. През 2015 г. този показател се върна на по-типичните за България нива. Тази година имаше малко, но съществено увеличение с четири процентни пункта. Делът на хората, които съобщават, че даряват пари, сега е 17% (в сравнение с 13% през миналата година).
След като през 2015 г. делът на хората, които съобщават, че са помогнали на непознат, достигна връх от 42%, (когато България беше в центъра на мигрантската криза), вече е спаднал до 34%. Това е най-ниското ниво по този показател, измервано и през 2011 г.
Участие с доброволен труд декларират само 5% от населението на България. Това ни поставя на предпоследно място в света – само преди Армения с 4%.

Ирен Онтева поддържа супертяло с TRIACTIVE+ в Jewel Skin Clinic



На интензивни тренировки и балансирано хранене залага топ моделът Ирен Онтева в грижата за безупречната си топ форма. Красавицата плува и ходи на фитнес минимум 4 пъти в седмицата. Освен това тя поддържа перфектната си фигура и с иновативният апарат TriActive+, който редовно ползва между многобройните си пътувания в столичната клиника Jewel Skin Clinic. Машината комбинира три технологии, които се прицелват в несъвършенствата, като работи с ултразвук, лазер, радиочестота - за ефективно елиминиране на локалните натрупвания на мазнини, лимфния застой и отпуснатостта на кожата. Процедурите с TriActive+ намаляват целулита, оформят тялото и го склуптурират.
„За моята работа, външния вид е от особено важен, затова трябва фигурата ми да е безупречна. Дълго време търсех подходящата подкрепяща процедура за мен, докато не открих технологията Traictive+. За да поддържам перфектния контур на краката си и кожата да е стегната и еластична, веднъж седмично, когато съм в България се подлагам на процедурата.”– казва манекенката, която не е привърженик на гладуването. Според нея, за да е здрава и привлекателна, една дама трябва да се храни по няколко пъти на ден, без да лишава организма си от ценни вещества и минерали. Пълноценната храна е условие за красива кожа и за цялостното сияйно излъчване на жената. “Спортът е задължителен не само за добрата физическа форма, а е и хапче вътрешен комфорт и щастие. Това, което тренировките дават като усещане, не може да се сравни с нищо друго. Физическата активност е нужна за духа и за тялото.” – обобщава една от най-красивите българки.
“Много хора прибързват и прибягват до крайни методи за да постигнат мечтаното тяло, като това на Ирен например. Подлагат се дори на липосукция. Ние сме с един ход напред. Не е необходимо операция, която може да доведе до усложнения.” – категорична е Стефка Сиракова, физиотерапевт в столичната клиника Jewel Skin, която се грижи за Ирен Онтева. Терапията с новата технология намалява целулита, тонизирана и еластична кожа без тя да бъде отпусната, намалява задържането на течности и е особено подходяща при лечение на “синдрома на тежките крака”. Освен, че хармонично премоделира тялото, Triactive+ стяга и тонизира кожата на шията и деколтето, премахва дори двойна брадичка.

Мусала Софт - инициатор на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI



Тя ще се проведе в София от 7 до 13 септември 2017 г.
Инициатори на международното състезание са проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, Председател на Управителния съвет на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, Председател на Съвета за развитие на СООПН и Президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.
Първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) ще се проведе под патронажа на Президента на Р. България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент. Състезанието следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.
Елена Маринова, Президент на Мусала Софт, сподели:
-Организирането на елитни образователни инициативи е особено важна част от нашата политика за корпоративна социална отговорност. С eJOI искаме да насърчим най-добрите млади таланти в областта на програмирането от Съвета на Европа и да ентусиазираме повече деца да изберат пътя на науката и в частност компютърните науки. Днес повече от всякога науката и технологиите са особено важни за устойчивото бъдеще на нашия свят и ние искаме да дадем възможност за изява на младите таланти, които са двигателят на позитивното бъдеще.
В елитното състезание по програмиране ще вземат участие отбори на ученици на възраст до 15,5 години от 22 страни-членки на Съвета на Европа; България като домакин участва с 2 отбора. Състезателните дни са два, като в програмата на олимпиадата са включени и различни развлечения за отборите и техните ръководители.
Домакини на събитието са Столична Община, Министерство на образованието и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и София Тех Парк.



Майк Буше представя първата си самостоятелна изложба в България на Нощ/Пловдив 2017





Известният американски художник, живеещ в Германия Майк Буше ще посети България, за да представи първата си самостоятелна изложба в галерия Sariev Contemporary, да даде отворена лекция в София и да реализира нова творба в публичното пространство в рамките на Фестивала. В тазгодишното издание на НОЩ/Пловдив, организаторите от „Отворени изкуства“ включват специална кураторска програма, подготвена от културолога Владия Михайлова. Програмата е посветена на юбилея на Фондацията под мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ. Тя ще бъде показана в бившия магазин Детмаг Снежанка на Главната улица, който е бил затворен повече от 15 години и ще отвори за първи път в НОЩта на 15 септември. На различни локации в града, част от програмата ще бъдат и проекти от известни международни артисти, като Исак Кордал, Мери Франк и френският експеримент с виртуална реалност oт Аделин Швайцер AR2.0_Alphaloop.
Галерия Sariev Contemporary участва в Нощ/Пловдив с първа самостоятелна изложба на Майк Буше в България „Private Idano“ (в превод Личното ‘знамли’), която ще представи специална селекция от нови произведения, създадени в периода 2015 - 2017 на 15 и 16 септември от 19 до 01 часа. Творбите са свързани с интереса на Буше към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, към прилагането на поведенчески модели, социалния контрол, провокирането на лични желания и историята на бароковата живопис. Добил международна популярност с последните си проекти – „Tender“- създаването на аромат на Американския долар и производството на авторска диетична  кола, с която рисува част от картините си, художникът представя всекидневните копнежи на хората, които търсят удовлетворение в новата религия на масово произвежданите стоки. През 2010 той реализира творбата „Басейн с кола в плоската пустиня“, като напълва басейн в пустинята в Калифорния със 100 000 литра от собствената си кола. След пристигането си в България Майк Буше ще направи презентация на своите работи в Гьоте-Институт България в София на 11 септември 2017 г. от 18:30 часа.
Като част от юбилейната програма, за първи път у нас пристига и испанският уличен артист Исак Кордал, известен с миниатюрните си фигури, с които изобразява сцени от съвременния живот. Той ще представи най-известния си проект „Циментови затъмнения“ в градска среда в града под тепетата. Произведенията му целят да привлекат вниманието към обезценената ни връзка с природата чрез критически поглед към страничните ефекти на нашата еволюция. Скулптурите ще бъдат разположени в канализационни шахти, на покривите, върху автобусни спирки и на множество други необичайни или неочаквани места в Пловдив.
Посетителите ще могат да участват и в режисираните разходки из града, в които през екрана на мобилни телефони и с помощта на технологии за виртуална реалност ще придобият ново и различно сетивно усещане за заобикалящата ги среда. Проектът е разработен за Пловдив от френския автор Аделин Швайцер, заедно с Фред Сеше и Наоюки Танака. Изхождайки от постулата, че не съществува реалност, а само съвкупност от парадигми, които влияят на възприятията ни и определят вързката ни с околния свят, AR2.0_Alphaloop изследва тази проблематика, като преиначава традиционната употреба на мобилните телефони чрез интерактивен, подвижен експеримент. В трите дни на Нощ/Пловдив от 16 до 01 часа групи от по пет участници ще могат да се записват за 25-минутна разходка из града.
Мащабният аудио визуален пърформанс на живо - “SEED” на американската художничка и програмна дизайнерка Мери Франк ще може да бъде наблюдаван на 16 септември от 21 до 22 часа във Военния клуб. SEED е визуален пърфомънс на гранични преживавания и органични форми. Вдъхновено от архитектурата, произведението  започва в затворени пространства с хаотично движение, преминава през лабиринт от пещероподобни коридори и гранични пространства, докато накрая достигне разгръщане и разцъфтяване.

В помощ на децата с тежки заболявания: Безплатни консултации с топ специалисти от чужбина


Един от най-авторитетните лекари в областта на детската онкология и хематология в Турция, проф. д-р Хилми Апак, ще гостува в България на 16 септември. Топ специалистът с повече от 25 години опит в лечението на рак при деца е известен далеч извън границите на родината си със стотиците успешно лекувани малки пациенти, включително и от България. Заедно с колегата си доц. д-р Исмаил Гьонен, с когото работят заедно във високотехнологичната „Лив Хоспитал“ в Истанбул, той ще консултира безплатно пациенти в София.
Ракът при децата се среща рядко и е различен от този при възрастните, посочва проф. Хилми Апак. В около 30% от всички случаи на рак в детска възраст става въпрос за левкемия, наричана още рак на кръвта. Втори по честота са туморите на мозъка и гръбнака, следвани от невробластоми, лимфоми и саркоми.
И въпреки че онкологичната диагноза в детска възраст винаги е нещо тежко, неприемливо и несправедливо, добрата новина в тази област е, че огромният процент от тези случаи са лечими. Това се дължи на напредъка на медицината, но също и на особеностите на детския организъм. „Детският организъм е изумителен. Той може да се лекува много по-бързо в сравнение с тялото на възрастен човек“, казва проф. Хилми Апак.
Специалистът съветва родителите да следят за признаци на умора, анемия, често кървене от носа и венците, упорита температура, увеличени лимфни възли, главоболие, липса на апетит и осезаемо понижаване на теглото при децата. Но подчертава, че появата на подобно оплакване не бива да предизвиква паника, защото то може да е признак за много състояния, повечето от които са безобидни. Поради общия характер на симптомите диагностицирането на рак в детска възраст представлява сложна задача, затова опитът на лекаря е от ключово значение в такъв случай.
Желаещите да се запишат за безплатна консултация в София с проф. Хилми Апак и педиатъра доц. Исмаил Гьонен могат да се обадят на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

Пловдив е домакин на Фестивала на балканската скара от 6 до 10 септември



Валя Балканска и „Сигнал“ ще огласят „PlovdivMezi“


Известният фестивал на балканската скара „PlovdivMezi“ ще гостува 6- ти до 10-ти на територията на парк „Лаута“, ж.к. "Тракия" в Пловдив. В рамките на 5 дни Фондация "Румънеца и Енчев" с подкрепата на Община Пловдив и кметът на район "Тракия" Костадин Димитров еса подготвили истински празник за посетителите.
В Деня на Съединението за настроените на пловдивчани се погрижи известният оркестър "Канарите".
Екипът на фестивала е подготвил вкусотии, приготвени от най-големите кулинарни майстори и концерти с едни от най-добрите родни и балкански изпълнители. Атрактивната програма до 10-ти септември от 10 до 22 часа всяка вечер е пълна с много изненади и интересни състезания, като турнири по табла, белот, футболен билярд, туистър, биърпонг, състезания по надяждане с люти чушки и кебапчета и всички те са с вход свободен, както и всички концерти. Стотици награди очакват участниците и гостите на феста. За децата е предвидена целодневна безплатна детска анимация, гимнастика, лунапарк, много сладки изкушения.

Ето и програмата:
06.09 - Валя Балканска и Ивелина Колева
07.09 - Гъмзата и „Виво Монтана“
08.09 - Бобан Здравкович и Йорданис Агапитос
09.09 - Дарко Филипович и Душица Грабович
10.09 – „Сигнал“ и „Хоризонт“






 

LG V30 поставя нови стандарти в мобилните устройства с премиум характеристи-ки за видео и снимки

LG V30 – най-новото поколение на емблематичната V серия смартфони на компанията


LG V30 демонстрира подобрение на силните страни на телефоните от серията V, осигурявайки изцяло ново мобилно изживяване и предлагайки оптимални мултимедийни функции. V30 съчетава редица иновации за индустрията – първият F1.6 обектив, първият OLED FullVision дисплей, първият Crystal Clear обектив, Cine Video режим за създаване на клипове с високо качество, премиум звук с усъвършенстван Hi-Fi Quad DAC, звукови настройки от B&O PLAY и гласово разпознаване. V30 поставя нов стандарт в развитието на премиум смартфоните.
Основната камера в задната част на V30 разполага с отвор F1.6, който позволява повече светлина за по-ярки и по-динамични кадри. Съчетано със стъкления Crystal Clear обектив, който осигурява по-близки до действителността цветове и по-ясни изображения, отколкото пластмасовата леща, V30 е най-подходящия смартфон за заснемане на изображения. Другият обектив на двойната камера на V30 е подобрен 13-мегапикселов широкоъгълен обектив с по-малко от 2/3 по-малко изкривяване на ъгъла, отколкото при V20.
Новият режим Cine Video на LG позволява на всеки да произвежда филми като професионалист, благодарение на мощните Cine Effect и Point Zoom функции. Потребителите вече могат да правят висококачествени видеоклипове, подобрени от кинематографичните режими на различни филмови жанрове, само с един смартфон.
LG V30 разчита на силните страни на OLED FullVision дисплея в тяло, което е изненадващо компактно, тънко и олекотено. Дори и с голям 6-инчов FullVision 18:9 дисплей, V30 е с 8 мм по-къс и с 3 мм по-тесен от предшественика си, което води до по-удобно и по-сигурно захващане. С дебелина само 7,3 мм и нов стандарт в теглото от 158 грама, V30 е най-лекият сред смартфоните в категорията от 6 и повече инча. Закаленото стъкло, което покрива предната и задната част, е извито навътре по ръба, което води до елегантен, интегриран вид и усещане.
Point Zoom дава възможност на потребителите да приближават безпроблемно всеки обект с помощта на плъзгача за увеличение, независимо от положението му в кадър – още една иновативна за индустрията функция. Cine Effect предлага палитра от 15 предварително зададени теми, които създават уникален вид на видеото като романтична комедия, летен блокбъстър, мистерия, трилър и класически филм.
V30 е първият глобален смартфон, който поддържа технологията MQA (Master Quality Authenticated), която позволява стрийминг на аудио с висока разделителна способност. MQA улавя звука на оригиналния студиен запис и го съхранява в малък файл, за да направи висококачественото видео лесно за възпроизвеждане. Възможностите за запис на V30 са подобрени, като приемникът може да обхване още по-широк спектър от звуци.
Google Assistant на LG V30 ще предостави на смартфона уникални възможности. Команда "Добре Google, дай ми романтично Cine Video" ще активира Cine Video според конкретното желание. Кажете "Ok Google, направете широкоъгълно селфи", за да стартирате приложението на камерата със съответната настройка. Google асистентът на V30 разчита на усъвършенствана обработка на сигнала, която позволява на потребителите да използват гласовата команда "Ok Google" дори когато слушат силна музика. Наред с това, V30 и Google Home са съвместими с уредите на LG, включително пералня, сушилня, хладилник, пречиствател на въздуха, фурна, климатик и вакуум за роботи. Потребителите могат да кажат: "ОК Google, свържи се с LG, за да изперете дрехите си", с което да се активира програма на пералнята.
С четири различни опции, сигурността на LG V30 е по-развита от всякога. Чрез лицево разпознаване, V30 може да се отключи мигновено с помощта на предната камера и без да натискате бутони, дори когато дисплеят на телефона е изключен. Гласовото разпознаване използва комбинация от гласа на потребителя и дефинирани от потребителя ключови думи (оптимално от три до пет срички), за да отключи V30. Надеждният датчик за пръстови отпечатъци се намира на задната част на телефона, а Knock Code позволява да се докосва шаблон на екрана, за да се отключи V30.
V30 ще бъде достъпен за потребителите в Южна Корея от 21 септември, след което ще достигне до ключови пазари в Северна Америка, Азия, Европа, Африка и Близкия изток. V30 с 64GB ROM ще се предлага в четири елегантни нюанса: Aurora Black, Cloud Silver, Maroccan Blue и Lavender Violet, докато LG V30+ с 128GB памет ще се предлага на ограничени пазари.
Ключови характеристики:
Чипсет: Qualcomm® Snapdragon™ 835 Mobile Platform
Дисплей: 6.0-inch 18:9 QuadHD+ OLED FullVision Display (2880 x 1440 / 538ppi)
Памет:
V30: 4GB LPDDR4x RAM / 64GB UFS 2.0 ROM / MicroSD (up to 2TB)
V30+: 4GB LPDDR4x RAM / 128GB UFS 2.0 ROM / MicroSD (up to 2TB)
Камера:
Задна: 16MP Standard Angle (F1.6 / 71°) / 13MP Wide Angle (F1.9/ 120°)
Предна: 5MP Wide Angle (F2.2 / 90°)
Батерия: 3,300mAh
Оперативна система: Android 7.1.2 Nougat
Размер: 151.7 x 75.4 x 7.3mmТегло: 158g
Мрежа: LTE-A 4 Band CA
Свързаност: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / Bluetooth 5.0 BLE / NFC / USB Type-C 2.0 (3.1 compatible)
Цветове: Aurora Black / Cloud Silver / Moroccan Blue / Lavender Violet
Други: IP68 Water and Dust Resistant / MIL-STD 810G Compliant / Crystal Clear Lens / 32-bit Hi-Fi Quad DAC / HDR10 / Daydream / Google Assistant / UX 6.0+ / Voice Recognition / Face Recognition / Fingerprint Sensor / Qualcomm® Quick Charge™ 3.0 Technology / Wireless Charging


Българи подобряват световен рекорд


На 09.09.2017 г. голямата поляна в Южния парк ще събере малки и големи, за да бъде подобрен световният рекорд на Гинес за най-много хора, правещи лицеви опори заедно.
Събитието е част от инициативата на Лазар Радков "Да мотивираме 1 000 000 Българи да тренират!" и се провежда с подкрепата на най-мащабната инициатива за активен начин на живот и балансирано хранене - Живей Активно!
Началото на масовата тренировка е точно в 9:45 ч. на голямата поляна в Южния парк в столицата.


Безплатен скрининг на зрението за ученици ще проведе Болница „Тракия“



Дори детето да няма конкретни зрителни оплаквания, то може да има зрителен проблем, предупреждават офталмолозите

На 12 и 13 септември 2017 г. в специализирания очен кабинет на Болница „Тракия“ – Център ще се проведе безплатен скрининг на остротата на зрението при деца в ученическа възраст. Родителите, които желаят децата им да бъдат прегледани, могат да запишат час за преглед на телефон 0895582913 през всеки делничен ден от седмицата от 9 до 16 ч.
-Скринингът включва изследване на остротата на зрението на всяко око за виждане надалече. Целта е да се установи имали намаляване на зрението на едното око. Това е проблем, който може да съществува, дори детето да няма конкретни оплаквания. Когато едното око вижда по-слабо, детето несъзнателно компенсира зрителната картина чрез здравото си око. Така обаче съществува реална опасност проблемното око да стане „мързеливо“, посочва д-р Валентин Христозов, завеждащ Офталмологично отделение на Болница „Тракия“.
Такъв преглед е особено важно да се направи при първокласниците, защото окото се развива до 7-8 годишна възраст. Това е времето, в което зрителните проблеми могат да се коригират с най-добър резултат и пасивното око да развие нормалните си функции.
Когато проблемът бъде открит навреме, лекарят създава условия това око да се развива правилно чрез оптична корекция или по друг начин.

LG Electronics ще демонстрира по време на IFA 2017 в Берлин разширена гама уреди за вграждане

За да отговори на нарасналият интерес на потребителите в проектирането и персонализирането на своите кухни, сериите вградени уреди на LG идват в два различни размера и предлагат по-широк спектър от стилове за избор. LG съчетава най-новите технологии за кухненско оборудване с изискан стил, позволявайки на тези превъзходни уреди да се слеят с кухненските интериори, като същевременно постигат максимална ефективност на пространството.
Северноамериканската колекция LG STUDIO е широко известна със своята лъскава черна повърхност от неръждаема стомана. Комплектът включва 30-инчова електрическа фурна, 36-инчова индукционна котлонна плоча, лъчиста, газова готварска печка и абсорбатор, 24-инчова съдомиялна машина Quad-Wash™ и просторен 42-инчов Side-by-Side хладилник.Последното поколение европейски пакет LG STUDIO позволява да готвите, да се храните и да почиствате със стил, с помощта на 24-инчова електрическа фурна, 24-инчова индукционна плоча, 24-инчова съдомиялна машина QuadWash™, 24-инчов долен фризер, 36-инчов абсорбатор за стена, както и лъчисти и газови котлони. Бързото варене, пържене и изпичане са възможни, благодарение на вградената индукционна плоча на LG, която може да генерира 7,4 kW топлинна енергия – най-високата в сектора.
Докато други плочи, които предлагат автоматично засичане, са способни да разпознават само един съд за готвене, индукционната плоча на LG може да разпознае до 4 тенджери или тигани. Гъвкавата зона за готвене на плота осигурява допълнителна универсалност, като позволява на потребителя да подготви едновременно няколко ястия, които изискват по-големи съдове за готвене. Вградената фурна се предлага с шест регулируеми нива на рафтовете, докато функцията Easy Clean е толкова ефективна, че членовете на семейството могат спокойно да се наслаждават на храната си, без да се притесняват за почистването на фурната.
Интерактивното готварско шоу на LG ще бъде акцента на дейностите в рамките на демо зоната на щанда на LG по време на IFA. Посетителите ще имат шанса да опитат асортимент от приготвени ястия от прочутия главен готвач шеф Коля Клееберг, включително освежаващи предястия, богати основни блюда, красиво приготвени десерти – всичко това ще стане възможно с помощта на оборудването на LG STUDIO. Клееберг, известен немски готвач, популярен със своя весел нрав, както и с изключителните си кулинарни умения, ще подготви четири различни три-степенни менюта за вечеря. Докато готви, шеф Клееберг ще дава съвети и обяснения как кухненските уреди да се използват най-ефективно.


София има реален шанс за домакинство на Европейската агенция по лекарствата



Зам.-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг.-фарм. Лидия Нейчева популяризираха специално подготвените уебсайт, видеоклип и брошура, представящи предимствата на българската кандидатура за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
Агенцията, която сега е позиционирана в Лондон, е стратегическа структура, регулираща лекарствения пазар на територията на ЕС, а към възможността за релокирането ѝ в страната ни е подходено абсолютно сериозно от страна на България, заяви д-р Ненков.
Кандидатурата ни е базирана на официални данни, постъпили в МЗ от компетентните институции – по отношение на утвърдените от Европейския съвет изисквания за наличие на инфраструктура, достъп до транспорт, училищна мрежа, пазар на труда и т.н. Допълнително предимство осигурява наличието на официална интернет страница и видеоклип, които да представят София. Подготовката на тези компоненти е продължила близо месец, стана ясно на събитието в здравно министерство.
До 30 септември 2017 г. ще бъдат разгледани всички кандидатури и съответствието им с критериите. След това, през октомври постоянните представители на страните-членки в Брюксел ще направят устни презентации на кандидатурите си за домакинство на ЕМА. Окончателното решение ще се гласува през месец ноември, на заседание на Съвет „Общи въпроси“, обобщи процедурата зам.-министър Нейчева.
Тя изрази надежда, че държавата ни има реален шанс да получи подкрепата на неучастващите в надпреварата държави. Шансът ни се увеличава и по причина, че на територията на България няма нито една европейска агенция. Сигурни сме, че има добра мобилизция и от страна на външно министерство, защото трябва да бъде лобирано основно по дипломатически път, заяви тя.
МЗ планира посещения в некандидатстващите за седалище на ЕМА държави, като ангажимент да бъде начело на делегациите от българска страна пое лично заместник-министър Ненков.

Безплатни прегледи за деца и ученици в ДКЦ „Софиямед“



По случай откриването на новата учебна година, специалистите по педиатрия, УНГ, очни, нефрологични и кардиологични болести от ДКЦ „Софиямед“ обявяват безплатни консултативни прегледи за деца и ученици. Те ще се провеждат след предварително записване на тел. 02 448 58 99 , 02 465 00 01, 0895 555 442.
Прегледите от педиатър и специалист по детска кардиология ще се извършват на 20-ти септември от 14:00ч. до 18:00ч., от детски офталмолог на 19-ти и 20-ти септември от 11:00 до 13:00ч., от УНГ специалист на 18 и 19-ти септември от 9:00 до 12:00ч. и на 20-ти от 13:00 до 14:30ч. Консултативните прегледи от детски нефролог ще бъдат на 18-ти септември от 10:00 до 12:00ч.
Безплатните профилактични прегледи традиционно се провеждат всяка година в продължение на социалната кампания на университетски медицински комплекс "Софиямед"- „Бъдете здрави“, целяща да информира обществеността за ползите от профилактиката и ранната диагностика на социално-значимите заболявания.

Рицарят на ангелите - Рене Мей пристига отново в България




Екипът на хуманиста работи и с най-добрите български кино и телевизионни специалисти по създаването на филм за България

По-малко от два месеца след като за първи път дойде в Европа, за да проведе лечение и медитации за хиляди  нуждаещи се в България и да обучи доброволци, които да прилагат неговите терапии, Рене Мей отново е тук, за да продължи делото си.
Изборът на България не е никак случаен. Мей счита, че страната ни има много силен духовен заряд. Преди време той сънува учителя Петър Дънов и разбира от него, че именно нашата страна е мястото, определено за новия духовен подем в новата епоха. Мей усеща „нещо, което вече е усвоено тук“ и е убеден, че не греши.
Рицарят на ангелите, както го наричат, бе в Пловдив на 2 септември, на 9 септември ще бъде в Бургас, във Варна на 16 септември и в София на 23 септември.
Всички средства от проджбата на билети ще бъдат изразходвани за наем на залите, в които се провеждат терапиите и обученията, както и за филма за България, които Мей и доброволците ще снимат у нас.
------
Рене Мей е французин, хуманист, човек на мира без никаква политическа или религиозна принадлежност. Със своето високо “Духовно развитие” е създал техника за “Клетъчна регенерация”, която може да се прилага за лечение на всички хора. Много деца, младежи и възрастни са излекувани физически и емоционално с тази иновативна и в същото време много проста техника, която всеки човек може да се научи да прилага върху себе си и близките си.. Рене е посветил много години от своя живот на хуманитарната дейност в Африка, Европа, Азия и Америка. Неговата дейност включва посещения на болници, старчески домове, домове за сираци, затвори, институции и западащи общности. Всичко това с една единствена цел - ПОМОГНИ И СПОДЕЛИ!

"Кант и свободният избор" събира 44 истории за първия професионален философ



Премиерната книга "Кант и свободният избор" на София Петрова вече е на книжния пазар


Седмият том от хитовата поредицата "Философия за всеки"на "Милениум" събира 44 истории за големия германски мислител Имануел Кант (1724-1804), чрез които читателят ще проникне във философията му, и множество негови сентенции.
Кант е една от най-влиятелните фигури в историята на западната философия. Неговата мисъл оказва силно влияние върху формирането и развитието на най-новите философски направления и традиции - феноменология, херменевтика, екзистенциализъм, позитивизъм, постструктурализъм, аналитична философия. Най-известните му съчинения са „Критика на чистия разум“ и „Критика на способността за съждение“.
Той е и първият професионален философ – преди неговата поява философията е била занимание за всеки, който е притежавал уменията да разсъждава и беседва, без значение от образованието. Кант се приема за родоначалник на немската класическа философия и повлиява съществено върху романтизма и идеализма през XIX в. Съчиненията му са опорна точка за философията на Хегел.
На Кант принадлежат мислите:
Към хората трябва да се отнасяме като към цел, а не като към средство.
Геният – това е талантът да се изобрети това, на което не може да се обучава или учи.
Дайте на човек всичко, което той желае, и само след минути той ще почувства, че това не е всичко.
Добродетел – обозначава мъжество и храброст и следователно предполага врагове.
Дълг – това е уважението към чуждите права.
Злото се саморазрушава. Доброто продължава да се самоподдържа, след като веднъж се е появило.
Искреността е съществена част от характера. Тя е една от главните цели на възпитанието.
Който се е отказал от излишествата, той се е избавил от лишенията