Translate

петък, 3 април 2020 г.

Нова Броудкастинг Груп в подкрепа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“


Медийната компания дарява специализирана апаратура и оборудване в помощ на най-големия спешен медицински център у нас

Ценна медицинска апаратура и оборудване на стойност над 70 000 лв. дарява Нова Броудкастинг Груп в помощ УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Дарението, инициирано от медийната компания още в края на миналата година, идва в момент, в който най-големият по рода си център за спешна медицинска помощ в България има осезаема нужда от подкрепа.
В условията на пандемия, при която едни от най-тежките случаи на заразени с коронавирус у нас се лекуват в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, на разположение на болницата вече е осигурената от Нова Броудкастинг Груп бързо почистваща дезинфекцираща машина с пакет консумативи за една година. До седмици за нуждите на отделенията УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще бъде доставен и съвременен анестезиологичен апарат. Високотехнологична апаратура ще подпомогне ежедневната работа на специалистите и лечението на пациентите, съобразено със световните стандарти.
„Нова Броудкастинг Груп осигури няколко неща – едното и най-важното – дихателен апарат, който основно може да бъде използван в операционните зали за обдишване на пациенти. Дано не се налага да го използваме, както на много колеги в други страни се налага – за пациенти извън операционните зали“, сподели началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Николай Габровски.
Дарението на Нова Броудкастинг Груп включва и подвижни легла, предназначени за родителите, придружаващи най-малките пациенти в детските отделения по неврохирургия и урология към „Пирогов“. Всяка година в детските клиники на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ се спасява животът на над 12 000 малки пациенти. Средно 200 деца биват преглеждани и изследвани на денонощие.
„Когато отидох да снимам репортаж в детското отделение в „Пирогов“ видях майки, които бяха на едно легло с болните си деца. И още по-лошо – имаше такива, които седяха на столче през нощта до болното си дете. Аз самата имам две деца и знам какво е да гледаш болно дете и колко е тежко, така че в този момент си помислих – защо не купим тези легла? Благодаря на телевизията, че се съгласи, защото наистина това е много необходимо в момента“, сподели водещата на Новините на NOVA Ани Салич, по чиято идея се инициира дарението.
През изминалата 2019-та година 270 хил. души са потърсили медицинска помощ в най-голямата държавна болница в София. Освен висококвалифицирани специалисти, адекватното лечение на пациентите изисква и скъпоструваща апаратура, която често здравните заведения у нас трудно могат да си позволят по финансови причини. За тази необходимост NOVA информира с множество журналистически материали в новинарските си емисии и актуални предавания. Като социално отговорна компания, чрез дарителството Нова Броудкастинг Груп дава личен пример за съпричастност, която е особено важна в създалата се извънредната ситуация в страната.

Атанас победи Лука в кулинарния дуел за оцеляване в Hell’s Kitchen България


Полина напусна Кухнята на Ада и така претендентите за победата са вече 11

Майсторът Атанас победи твърдия Лука в епичния кулинарен дуел за оцеляване в Hell’s Kitchen България вчера, в решаващия за седмицата епизод на шоуто. Георги и Ивайло бяха кухненските им аватари, чието умело управление беше залогът за спечелването на ожесточената надпревара. Лука се довери на Георги, който даде всичко от себе си, въпреки че досега в шоуто демонстрираха нескрита неприязън един към друг. При Наско инструкциите и обясненията към Ивайло бяха по-стратегически ясни, което доведе до успешното изпълнение на поставената задача от шеф Виктор Ангелов, а именно да покажат, че владеят добрата комуникация в кухнята.
Атанас и Лука показаха сто процента отдаденост и  желание да защитят мястото си в Кухнята на Ада. Демонстрираха амбиция, хъс за победа и воля да подтиснат максимално личните си емоции и да овладеят напрежението, за да се справят с поръчките в ресторанта и ръководенето на кухните. Лука наложи казармени порядки и се справи, въпреки серията от грешки и недоразумения, защото се довери на синия отбор и получи в замяна сериозна подкрепа от съотборниците си. Атанас загуби битката, още преди да е започнал войната, защото подцени силата на синия отбор и своето място в него като избра да ръководи червената кухня. Дамите обаче го провалиха с женски дрязги, липса на координация, мълчание и най-вече отявлената демонстрация за липса на екип. Наско не успя да наложи своя авторитет и желязна дисциплина в червената зона и жените лесно сготвиха неуспеха му.
На финалa сините показаха, не само че могат да се обединят и да заработят в пълен синхрон, но и че са истински отбор, на който може да се разчита. Те застанаха непоколебимо зад гърба на Лука и така помогнаха за оставането му в шоуто. Атанас също се размина с изгонването си от Hell’s Kitchen България. Той демонстрира добра техника и умения в кухнята, но се провали в ръководните си функции, защото не повярва достатъчно в способностите си. Дамите обаче се разделиха с още един от своите – Полина напусна състезанието, саботирайки се сама и демонстрирайки, че е загубила мотивация да е част от готвачите на шеф Ангелов.
Какви ще са сюжетните линии в Hell’s Kitchen България следващата седмица предстои да разберем. С нетърпение ще наблюдаваме дали ще продължи  възходящата серия на Галя, която започна да получава все повече похвали от шеф Ангелов и да демонстрира сериозен напредък в кухнята. Как ще се развие сблъсъкът на поколенията в Hell’s Kitchen България? Лагерът на опитните намаля с един участник и така хубавелките в Кухнята на Ада – Соня, Михаела и Гергана вече имат числено превъзходство. А дали сините ще запазят добрите отношения и ще продължат да бъдат сплотени в отбор? Всичко това и още куп емоции под налягане – в следващите епизоди на Hell’s Kitchen България.

БЧК започва раздаването на храни по Оперативната програма на ЕС


Над 41 000 допълнително включени уязвими граждани в страната ще получат пакети с хранителни продукти от първа необходимост. От помощта ще се възползват предимно възрастни хора над 65 г., хора с увреждания, под карантина или такива с ниски доходи. Списъците на подлежащите на подпомагане лица са предоставени на БЧК от АСП. От днес до 16 април 2020 г. в цялата страна поетапно ще бъдат раздадени 1 400 тона храна.
Индивидуалните пакети са със средно тегло до 30 кг и съдържат продукти като брашно, олио, ориз, консерви и др. Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Кампанията по осигуряването и предоставянето на пакетите се реализира в партньорство между Агенцията за социално подпомагане и Българския Червен кръст.
В раздаването активно ще участват служители и доброволци на БЧК в цялата страна. С помощта на общинските администрации продължават да се идентифицират случаи на хора с ниски доходи, попаднали в затруднена ситуация. При възможност те също ще бъдат включени в настоящата кампания. До момента по Оперативната програма са раздадени почти 6 000 тона пакети с храна на 451 553 лица и семейства.
По време на настоящото допълнително раздаване ще бъдат предоставени и информационни материали с препоръки и указания за предпазване от заразяване с коронавирус.


Офталмологът доц. Андрей Андреев: Очите - вход за вируса COVID-19


С развитието на пандемията всички специалисти алармират – пазете очите си, защото заедно с ръцете и устата, очите са един от пътищата за заразяване и распространение на инфекцията. Конкретни съвети в тази посока дава доц. Андрей Андреев, управител на МЦ „Очна клиника Ден” - София и заместник-председател на Съюза на Очните лекари в България.
„При коронавирус инфекцията, когато някой болен кашля, киха или говори, частици от вируса могат да попаднат от неговите уста или нос върху лицето на друг. Тези частици се инхалират през носа, устата или попадат в организма и през конюнктивата на окото. Ако докоснеш заразена повърхност и след това докоснеш очите си, също се инфектираш. Коронавирусът освен, че причинява тежко респираторно страдание, може също да причини конюнктивит /червено око/, което се случва в 1 до 3 процента от случаите”, споделя доц. Андреев и допълва, че по отношение на очите важат всички общоприети мерки за дезинфекция и защита  – доброто измиване на ръцете със сапун, да не докосваме носа, устата и специално очите. Ето неговите препоръки и съвети как да си помогнем:
„Не търкай очите си!”
Докосването, търкането, разстриването и натиска върху очите е естествен навик у много хора. Ако усетите сърбеж, сухота и парене на очите – не ги докосвайте с ръце. Използвайте чиста кърпа или измийте добре ръцете си преди това с вода и сапун.
Ако носите контактни лещи
Хората с контактни лещи докосват очите си много по-често от другите. Съветът е да заместите контактните лещи с очила, които да се почистват редовно. По този начин ще докосвате очите си много по-рядко и очилата ще бъдат защита от директно попадане на вируса. И все пак трябва да се има предвид, че очилата не са 100% защита на очите от COVID 19.
Пациентите с хронични страдания
Хората, при които е необходимо да се поставят капки за продължително време, трябва да се запасят с необходимите лекарства, защото по време на кризата е възможно определени медикаменти да липсват.
Какво да очакваме, ако отидем на очен преглед
При очен преглед пациентът и лекарят са много близо един от друг. Понякога  лицата им са на около 30 – 40 см.  един от друг. Това изисква да се предприемат много сериозни мерки и действия за съхраняване здравето и на двамата. Изчакването за преглед трябва да е навън, а не в чакалнята, където потенциално се събират много хора на близко разстояние. Защитните средства – маска и ръкавици за пациента са задължителни, както и защитно облекло, шлем, маска очила и т.н за лекаря. Пациентите трябва да знаят, че се извършват само спешни и неотложни хирургични интервенции, а всички други изледвания и манипулации се отлагат. При наличие на симптоми като кашлица и висока температура – посещението при офталмолог трябва да бъде отложено и да се търси консултация с личен лекар.
- - - - - - - -
С оглед на извънредната епидемиологична обстановка, екипът на очна клиника Ден" извършва само спешни и неотложни прегледи и операции. При посещение на клиниката е нужно всеки да носи лични предпазни средства съгласно изискванията.


Финал на кастингите на тъмно в „Гласът на България“ по bTV


Неочакван обрат в битката за последните места в отборите ще изненада треньори и зрители

Само 6 са свободните места в отборите на Михаела Филева, Камелия, Графа и Иван Лечев в началото на последния епизод от кастингите на тъмно в „Гласът на България“. Състезанието между треньорите и сред талантите ще бъде по-оспорвано от всякога и ще определи окончателния състав на четирите тима.
10 участници ще се качат на сцената на най-гледаното музикално шоу, а колко от тях ще продължат със свой треньор към вокалните двубои, предстои да разберем в неделя вечер от 20.00 часа по bTV. Популярна музикална звезда от Скопие и италианка, влюбена в България, са сред колоритните участници, които ще влязат в битка за последните свободни места в отборите. Младо момиче от Плевен ще опита да спечели вниманието на Михаела Филева с впечатляващо R’n’B изпълнение и признанието, че поп звездата е неин идол. В последната група вокални майстори ще се изяви и смело 15-годишно момиче от Златица, което е решено да впечатли журито с една от най-красивите, но и най-сложни български песни – „Осъдени души“.
Българка, родена в Дамаск, също ще избере роден хит за представянето си. 25-годишната красавица, работеща в IT компания, се връща към артистичната си същност с оригинална интерпретация на „Искам да бъда с теб“ на Криско. На родния си език ще пее и 17-годишен ром, чието семейство живее в Ирландия, където той пораства с мечтата да стане част от „Гласът на България“.
Мощната вълна от популярна българска музика ще вдигне на крака публиката по време на финалното изпълнение на песента на Графа, Орлин Павлов и Любо Киров – „Заедно“. Певецът, избрал един от най-любимите български хитове за участието си, ще получи не само любовта на публиката и признанието на Влади Ампов, но и неочакван шанс. С какъв обрат ще го изненада екипът на предаването и кой от треньорите ще успее пръв да попълни 12-те места в отбора си за вокалните двубои?
Гледайте последния епизод от кастингите на тъмно в „Гласът на България“ в неделя, 5 април, от 20.00 часа по bTV.