Translate

вторник, 31 март 2020 г.

Лекари от Китай: Диабетиците да поддържат добър гликемичен контрол - може да намали риска от COVID-19


Доклад, включващ над 72 000 случая на заразени с COVID-19 показва, че пациентите с диабет имат 3 пъти по-висока смъртност /7.3%/ в сравнение с тези без това заболяване  /2.3%/. Това съобщава първият за България информационен сайт за диабета – диабет.бг, позоваващ се на Китайския център по контрол и превенция на заболяванията.
Клинично проучване за диабета и метаболитния синдром установява, че пациентите с диабет са с повишен риск от инфекции, по-специално грип и пневмония. Те развиват сериозно заболяване, когато са заразени с респираторни вируси.
„Разумно е да смятаме, че хората с диабет са в повишен риск да развият инфекцията. Съществуващите наред с диабета сърдечносъдови заболявания, бъбречна увреда, напреднала възраст е вероятно да увеличат тежестта на COVID-19. Ето защо превенциият е от първостепенно значение. Важно е пациентите с диабет да поддържат добър гликемичен контрол, защото това може да помогне да се намали риска от инфекция и нейната тежест“, съветват китайските лекари.
За пациентите с диабет и сърдечно и/или бъбречно заболяване се препоръчва да положат усилия за стабилизиране на кардиореналния статус.
Допълнителна информация за диабета пациентите могат да намерят на сайта диабет.бг, който е създаден от биофармацевтичната компания АстраЗенека България в партньорство с Българска асоциация „Диабет“ -  пълноправен член на IDF.

Няма коментари:

Публикуване на коментар