Translate

събота, 2 юли 2022 г.

Стефани Кирякова, Игор Томашич и Фабиньо – тази неделя в „Код Спорт“ по RING

И тази седмица екипът на емблематичното спортно предаване „Код Спорт“ с Красимир Минев и Владимир Памуков е подготвил на зрителите ексклузивни срещи с големи имена

 

 

На 3 юли /неделя/ от 12:00 ч. в „Код Спорт“ по RING ще гостува „диамантената“ Стефани Кирякова.
Олимпийската шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика от игрите в Токио 2020 ще говори откровено за новите предизвикателства и за другата си голяма любов, която изразява на лист хартия.

Предстои и среща с един от героите на „Синята приказка“ – Игор Томашич. Хърватинът остана завинаги в сърцата на феновете на „Левски“ с паметния си гол за Купата на UEFA срещу „Удинезе“. Като носител на шест отличия със „сините“, от които две титли, бившият централен защитник има привилегията да прави паралели между шампионския отбор на Станимир Стоилов от първото десетилетие на века и настоящия състав на специалиста.

Малко преди старта на новия футболен сезон у нас – какво показаха отборите в кратката си подготовка, печеливши ли бяха ходовете на трансферния пазар и кой е в най-добра кондиция преди важните битки на европейската сцена? Специален коментар само в „Код Спорт“тази неделя само по RING.

В своята специална рубрика Христо Стоичков отново е подготвил уникално интервю. Този път събеседник на най-известния българин по света ще бъде бразилският национал Фабиньо. Как от трансферно разочарование в „Реал“ полузащитникът се превърна във водеща фигура при Юрген Клоп в „Ливърпул“ – отговор от първо лице!

В рубриката „Звезден рожденик“ тази седмица мястото е отредено за един от най-опитните активни състезатели във Формула 1 и четирикратен световен шампион – Себастиан Фетел.

Не пропускайте „Код спорт“ с Красимир Минев и Владимир Памуков – тази неделя /3 юли/ от 12:00 ч. само по RING!

Повече от света на българския и на световния спорт, както и ексклузивно спортно съдържание – на новия сайт btvsport.bg, както и в спортния подкаст „За спорта без клишета“.

 

 

 

Танцов театър с маски, „Икебана“, японска калиграфия, “Килимарство“ и много други забавления по време на Азиатския Фестивал „Съкровища от Изтока“ на Sofia Summer Fest

 Фестивалът ще бъде открит в 10:00 часа, със сценични изяви до 19:00ч и отворени щандове за сувенири и азиатски вкусотии до 22:00ч.

 

 

Днес започва четвъртото издание на Азиатския фестивал „Съкровища от Изтока“, организиран по
инициатива на Индонезийското посолство в София, заедно с още 11 дипломатически представителства от Азия.

Освен изложбените щандове на различните участващи държави, през целия ден посетителите ще имат възможността да се включат в множество работилници и специализирани класове. Българска Йога асоциацията ще проведе Йога клас, Япония ще представи аранжиране на цветя „Икебана“, както и японска калиграфия. От Иран ще разберем повече за дългата история на Килимарството, а Корея и Индонезия ще организират Уъркшопи по таекуондо и Ангклунг /индонезийски музикални бамбукови инструменти/. На сцената на фествала посетителите могат да видят танци и танцов театър с маски, музика на живо от Индия и близкия Изток, бойни изкуства от Япония и Корея,  шоу със сапунени балони и много други изненади. Академичния Фолклорен Ансамбъл „Иван Тодоров“ ще открие събитието и ще представи подбаващо България, като домакин на фестивала, а в късния следобед, едни от най-добрите К-поп групи в България – „Сайфър“ и „Токсик“, ще взривят сцената.

Ароматни и екзотични кулинарни изкушения очакват посетителите в Южен Парк 2, зад музея „Земята и хората“. Стриийт фууд от Япония, разнообразие от корейски специалитети, индонезийски пилешки шишчета, ирански сладки, индийска веганска храна и още много предложения за любителите на азиатската кухня.

Тази година Азиатският фестивал „Съкровища от Изтока“ подкрепя фондация „МС-Мога Сам“ и тяхната кампания „1000 Жерава“ за борбата срещу множествената склероза. Всеки който иска да помогне, може да закупи билет, с който да подкрепи каузата и едновременно с това да участва в томбола, от която могат да се спечелят множество награди като разходка с яхта, билети за представление, ваучери за почивка, СПА терапии, вечери, както и 2 самолетни билета до Дубай, предоставени от FlyDubai.

Азиатският фестивал се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма на Република България, Столична община, Държавния културен институт към Министерството на външните работи, със специалната подкрепа на вицепрезидента на Република България –Илияна Йотова.

Вход свободен!

Домакини на събитието тази година ще бъде летният фестивал на София /Sofia Summer Fest/, който се

наложи като мястото за култура и забавление за цялото семейство в столицата през летните месеци. Тази година фестивалът ще се проведе в рамките на 90 дни, до 30 септември. Мястото на провеждане е Южен Парк II, зад музей "Земята и хората".

 

 

Lidl намалява цените с 20% на 50 продукта

Компанията дава изцяло в полза на клиента разликата от очакваното законодателно изменение на ДДС върху цената на хляба и брашното

 

 

От вчера 1 юли, Lidl намалява с -20% цените на 50 продукта – различни видове хляб и брашно.
Актуализацията е в резултат на очакваното законодателно изменение с
 новата ДДС ставка от 0% за тези стоки.

Компанията е първата, която обявява промяната в цените им с незабавно действие. Така клиентите на веригата получават изцяло в своя полза разликата от 20% от очакваното намаление на ДДС върху цените на хляба и брашното.

Намалението ще засегне 38 вида хляб и 12 вида брашно. С нови цени ще бъдат не само стандартните и най-разпространени видове хляб, но и продукти като земели, чабата, франзели, багети, пърленки и др. – както опаковани, така и прясно изпечени от „Фурната на Lidl“.

Актуалните цени ще бъдат ясно обозначени на ценовите табели в магазините, така че клиентите ще могат лесно да се информират.

 

 

В България ежедневно има недостиг на кръв

Мобилното приложение „Дари Кръв“ помага за спасяването на стотици хора в нужда

 

 

Българска организация за доброволно кръводаряване /БОДК/ е първото изцяло доброволческо сдружение в България, чиято дейност е насочена на 100% към насърчаване и популяризиране на доброволното кръводаряване. Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв е създадена като част от стратегията на сдружението за насърчаване и улесняване оказването на взаимопомощ. Безвъзмездно разработена от технологичната компания Аксидиа, две години след цялостното обновяване през юни 2020 година, „Дари кръв“ показва своята значимост в подкрепа спокойствието и живота на хората, които се нуждаят от кръв и в борбата с черната търговия с кръв у нас.

Мобилното приложение е изтеглено повече от 2800 пъти от потребители в цялата страна. През него са пуснати над 600 призива за помощ с търсене на повече от 1500 кръводарители. За тях са проведени 520 успешни акции за спешна нужда от кръводарители. Около 38% от призивите са с търсене на конкретна кръвна група. На практика това означава повече от 1200 доброволни кръводарявания, спестили над 240 хиляди лева на нуждаещите се от кръв и по-важното – осигурили спокойствие и шанс за живот. Извън това остават множеството кръводарявания, които членовете на БОДК правят „безадресно“, т.е. не за конкретен пациент, както и фактът, че безвъзмездно даряващите кръв са най-безопасната категория кръводарители. 

Системата „Дари кръв“ се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК, като е на разположение 24/7 и предоставянето на помощ чрез нея е напълно безплатно. Само няколко месеца след обновяването, приложението получава висока оценка като е избрано за победител на публиката в категорията Mobile App 2020 в конкурса на bgweb.bg.

„За никого не е тайна, че в България ежедневно има недостиг на кръв и кръвни съставки. Болниците и кръвните центрове постоянно принуждават близки на пострадали и пациенти да търсят кръводарители. Кръвните центрове са обсадени от „донори“, продаващи кръвта си незаконно, но необезпокоявани. Вярваме, че „Дари кръв“ е стъпка в правилната посока и се надяваме повече хора да ни подкрепят, за да можем да продължим да помагаме. Дано и кръвните центрове и държавата оценят усилията на БОДК и започнат да ни оказват по-голяма подкрепа и съдействие“, казва Стефка Попова-Лазарова, председател на БОДК.

Всеки, който би искал да помага в случай на спешна нужда от кръв в неговия град, с неговата кръвна група, може да изтегли приложението и след като се регистрира като потребител да активира и своя кръводарителски профил. Това ще му гарантира, че ще получава нотификации на телефона си за призивите за помощ, за които би могъл да помогне. След това е достатъчно да отбележи „Искам да помогна“ и доброволец-администратор от БОДК ще се свърже с него.

От друга страна всеки, който има нужда от кръводарители, може да направи своя призив и да получи помощ от доброволците. Съществен момент е липсата на пряк контакт между даряващите кръв и нуждаещите се от нея, което възпрепятства евентуалните злоупотреби с нуждата и възможността да се поискат пари срещу кръв.

„Подкрепата ни към БОДК, дойде в търсене на кауза, която да си струва да бъде подкрепена и след като наши колеги споделиха какво са преживяли при търсене на кръв за техни близки. С времето разбрахме, че проблемите в кръводаряването са много по-сериозни и засягат всеки един от нас. Радваме се, че чрез опита и уменията на служителите ни успяваме да бъдем полезни и да допринесем за по-лесната и ефективна помощ за хората, нуждаещи се от кръв и за хората, които помагат. “, споделя Николай Мутафов, управляващ съдружник в Аксидиа.

Помощ, информация и съдействие от БОДК може да се получи лесно през страницата на сдужението във Facebook - БОДК/BOVBD, която има повече от 6000 последователи. Активна е и кампанията за набиране на доброволци за дейностите на сдружението, както и инициативата Академия за доброволци, която дава

възможност на всеки, независимо дали може да дарява кръв или не, да стане част от значимата кауза на доброволното кръводаряване, да повиши своите знания и да бъде полезен с идеите и уменията си.