Translate

петък, 2 юни 2017 г.

Проф. д-р Гьокхан Яджъ с консултации и във Варна



Консултациите със специалиста на турската болница Гювен Анкара, ще са безплатни и ще се проведат на 13 юни в хотел "Графит". Записванията трябва да се направят предварително на телефоните 0890187777 или 0893097777.
Седмица по-рано проф. д-р Гьокхан Яджъ т представи на пресконференция темата „Избор на пациент и операции в бариатричната хирургия” в София. Той акцентира върху възможностите, които предоставя бариатричната и метаболитна хирургия за подобряване качеството на живот на пациентите с наднормено тегло и елиминиране на съпътстващи затлъстяването заболявания.
Морбидното затлъстяване е болест, която може да се излекува по хирургичен път, важното е да се направи правилен анализ преди операцията, да се избере правилният пациент и да се приложи правилното лечение. Мини гастралният байпас е предпочитен хирургичен метод при пациенти с морбидно затлъстяване. В престижната турска болница Гювен Анкара операциите се извършват чрез съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи, като се залага на най-модерните технологии.
„Предлагаме хирургически метод, чрез който хората губят навика да се хранят по много. Извършва се под пълна упойка в рамките на 40 минути до час, а след това пациентът трябва да премине през определен режим на хранене и упражнения“, посочи д-р Яджъ. И поясни, че при операцията се изрязва част от стомаха, поради което трябва две седмици човек да мине на течна диета, за да може да се възстанови. Също така каза, че се ограничава хормона на глада, който се произвежда в стомашната кухина в резултат, от което значително се губи апетитът.
- Бариатрична и метаболитна хирургия е най-ефективния вариант за лечение на затлъстяване. Операциите се извършват чрез съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи.
Целта ни е да дадем втори шанс на пациентите с наднормено тегло, да променим хранителните им навици и да подобрим качеството им на живот, подчерта проф.Яджъ.

Вечните хитове на примата на родната естрада Йорданка Христова доведоха морето в София



с откриването на басейна в обновената градина на най-зеления ресторант в София - Maxim Restaurant and garden в бившия Дипломатически клуб в Горна баня.
В нощта на Maxim Pool&Garden Grand Opening звезди от сцената и екрана се насладиха на последния писък сред летните коктейли.
Ресторант Максим е разположен в полите на Витоша на територията н а Дипломатически клуб в комплекс ,,Глория Палас, основан през далечната 1962 г.
Наш приоритет е да продължим дългогодишните традиции на обекта, традиции обединяващи поколения аристократи на стара София, разкриват своите амбиции домакините.
Ресторантът, в който преди дни се събраха олимпийски шампиони от три поколения за 60-ия юбилей на Спорт Тото, разполага с 2 дк. паркова градина с 250 седящи места, открит басейн със 150 седящи места, от които 50 шезлонга, летен бар с дължина 9 м.и 15 седящи места.
Ресторантската част е разположена на три етажа - на първия е Тенис клуб с Кафе бар - там през уикенда премиерът Бойко Борисов за поредна година ще влезне в надпревара с куп звезди от спорта, с бизнесмени и политици за ВИП-турнира, който по традиция се провежда на този корт. На втория етаж е основната ресторантска зала със 180 седящи места и атмосфера, прилягаща на всеки претенциозен и изискан вкус. На третия етаж се разполагат ВИП залите с общо 42 седящи места.
Комплексът разполага още и с лятна градина с открита детска площадка.

Вторият Летен Веге Фестивал – Варна 2017




Ново познание, идеи и комплексно отношение към света, са само част от нещата, които ще предложи той.
Фестивалът се организира за втора поредна година в морския град и този път ще се проведе в рамките на десет дни – от 16 до 25 юни.
Организатори са група активисти на НПО „Българско Вегетарианско Общество“. Тази година, фестивалът е част от програмата на Варна ЕМС 2017.
Вегетарианството, обикновено, се свързва с храненето, но за организаторите на фестивала това по-скоро означава комплексно отношение към света. За да споделят своето виждане за човека, природата и животните, организаторите предлагат разнообразна, атрактивна и много амбициозна програма. Фестивалът ще предостави на жителите и гостите на Варна разнообразни събития като изложение на производители и търговци, демонстрации и уоркшопи, физически активности – в Морската градина, концерти, изложба, поход, посещение на био ферми, представяне на книги и други.
През втория ден е планиран пикник в Морската градина, на който неформално ще бъдат представени участниците, възможностите и програмата. Поредица от дискусии по наболели теми на обществото ще даде възможност на специалисти и граждани да представят своите гледни точки в търсене на най-добрия подход към природата и заобикалящия ни свят.
Целта на организаторите на тазгодишния Веге фестивал е най-вече образованието по въпросите, свързани с храненето, развитието на съзнанието, ново мислене и познание, както и връзката ни с околната среда, природата и животните. Това ще стане в поредица от лекции.
Всяка вечер от 16 до 22 юни на сцените на „The Centre“ или в Арт салона на радио „Варна“ ще бъде представяна идея или философия по съвсем различен начин. Фокус в програмата на фестивала е „Различният семинар“. Наречен е така, защото не отговаря на модерния маркетингов модел, по който се провеждат множество семинари в страната.
От 23 до 25 юни в зала 3 на хотел „Черно море“ ще се провежда целодневен семинар, разглеждащ възможните аспекти на начина на живот и отношението към околния свят, с вход свободен за всеки, който желае да научи повече за здравето, етиката и философията. Лайтмотивът на семинара се фокусира върху избора, който правим и от който зависи живота ни.
Специално място в програмата е отделено и за децата. Фестивалът е
посветен на бъдещето на хората, затова 95% от събитията в него са безплатни.

GSK България отчете напредък в реализацията на проектите - „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ и „Приказки без край“


Сали Стори

Те са част от корпоративната социална отговорност на фармацевтичната компания.
-Тези два проекта са насочени към подобряване на общото здравно състояние в страната, а напредъка, който бележат е изключителен, каза генералният директор на GSK България Николаос Ксидиас.
Сали Стори, вицепрезидент на GSK и директор на клъстера за Югоизточна Европа, разказа за опита на компанията на глобално ниво. Като научно ориентирана компания, само през 2016 г. GSK е инвестирала 3.6 млрд. лири за научноизследователска и развойна дейност. Изследванията й са фокусирани в областта на респиратория, ХИВ и инфекциозни заболявания, имуновъзпаления, онкология и редки болести.
През 2010 г. GSK България подкрепя проекта на Националната мрежа на здравните медиатори „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, който цели подобряване на здравната култура и хигиенните навици на децата и техните родители.
За 7 години броят на обучените и практикуващи здравни медиатори у нас се увеличават от 105 на 215. Общините, които се присъединяват към инициативата също нарастват на 113 от 53. Подобрява се и достъпа до медицински грижи на хора от ромските общности, тъй като здравните медиатори са свързващото звено между ОПЛ, РЗИ, общините и хората от труднодостъпните райони. За първи път в рамките на проекта е въведена обмяна  на опит между здравните медиатори. Проведени са и два кръга от 5 регулярни регионални срещи.
Благодарение на здравните медиатори, които са хора работещи на терен и произхождащи общността, в рамките на проекта и кампанията за лична хигиена са обучени над 100 деца, заведени са някои от тях за първи път в кабинет за дентална медицинска помощ и са проведени профилактични прегледи за деца и жени с мобилни кабинети.
Към момента „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ е мултиплицирана и в още 4 европейски държави – Унгария, Сърбия, Румъния и Словакия.
Началото на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край“ е поставено през месец ноември 2012 г. като част от програмата за социална отговорност на GSK България и „Panadol Baby“. Тя се реализира с подкрепата на Българска педиатрична асоциация. За 5 години аниматорската програма е покрила детските клиники на 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе. До този момент аниматорите са направили над 3000 посещения и са достигнали до повече от 11600 деца. Целта на „Приказки без край“ е хоспитализираните деца да се възстановят по-бързо в стресиращата болнична среда чрез четене, музика, театър и празненства. Едновременно с това инициативата позволява да се засили емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите.
Компанията е част и от иновативно глобално партньорство с организацията Save the Children, насочено към постигне на трайна промяна за най-уязвимите деца в света и спасяването на живота на 1 млн. деца.

Марк Стронг ще изпълнява главната роля в първата регионална игрална продукция на FOX NETWORKS GROUP за Европа и Африка



FOX Networks Group (FNG) Европа и Африка обяви, че известният британски актьор Марк Стронг ще участва в първата регионална игрална продукция на телевизионната компания. Тя ще носи заглавието „Deep State“ и ще бъде част от стратегията на FNG да създава, развива и произвежда оригинална продукция на регионално ниво.
„Deep State“ е напрегнат шпионски трилър, фокусиран върху актьорските персонажи, който ще се излъчи в над 50 държави по водещия развлекателен канал на групата – FOX. Сценаристи са Матю Паркхил („Rogue“), Саймън Максуел („American Odyssey“) и Стив Томпсън („Шерлок“, „Доктор Кой“). 
Когато се присъединява към проекта, Марк Стронг споделя: „Отвреме навреме получавам сценарии, които просто не мога да оставя и този на „Deep State“ е именно такъв – страхотен пример за отлично ниво на работата на сценаристите. Невероятно горд съм, че ще работя с FNG над първата им регионална игрална телевизионна продукция. Компанията е събрала страхотен екип и очаквам с нетърпение съвместната ми работа с Робърт Конъли, Матю Паркхил и Хилари Бивън Джоунс. Със сценарий на Матю, Саймън Максуел и Стив Томпсън, продуценти Том Наш и Хадия Алами и с Дейвид Хигс като директор на продукцията, а Пат Кембъл като дизайнер, това за мен е една неповторима възможност да се завърна към телевизията. Моят герой е в пълен морален конфликт – и  точно такъв тип роли ме привличат. Той трябва да се водя потаен и изключително опасен професионален живот, да влезе в ролята на любящ баща и верен съпруг, а това прави образът му сложен за пресъздаване. Бързото развитие на историята с резки завои в сюжета и сложността на персонажите ме карат да искам да гледам този сериал, както и да участвам в него.“

Изпълнителите от турнето на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2017 се събраха на тайно парти



на покрива на сграда, разкриваща гледка към цяла София, за да отпразнуват заедно старта на най-голямото музикално турне. Това се случи дни преди да излязат на голямата сцена. Криско, Михаела Маринова, Михаела Филева, СкандаУ, Тита, DARA, DJ Doncho, Балет Nova, VenZy, Pavell и Venci Venc’ споделиха вълнението си от предстоящото начало на най-успешното лятно музикално турне.
За първи път те ще излязат на сцената на любимото лятно турне в Пловдив – на 7 юни, от 19.00 часа на площад Централен.

ММА шампиони окопират най-големия мол у нас - Paradise Center в София



На 3 юни частниците в турнира SFC 5' SOFIA "Unbeatable spirit" ще демонстрират своите завидни спортни мерки пред посетителите на развлекателния център. Това ще се случи ден преди същественото събитие - турнира на площад "Батенберг", организиран от Combat Promotion - SFC 5' SOFIA "Unbeatable spirit" - 4 юни от 20.00 часа.с вход свободен.  
Почитателите на смесените бойни изкуства ще могат да видят изключително атрактивната демонстрация на ММА състезатели, както от България в лицето на Анита Доганова, Даниел Илиев и Кристиан Андонов, така и от чужбина - машината за разрушения John „Demolition“ Demmel от Великобритания, представители на най-известния клуб по кик-бокс в света Mikes Gym (Холандия). Лично неговият собственик Mike Passanier, ще предвожда своите бойци.  Същите тези бойци няколко дни по-рано дадоха пресконференция пред журналисти в Planet Club . Освен спортистите пред медиите в столичното заведение говориха  и всички, замесени в грандиозното мероприятие - собственикът на Combat Promotion – Георги Анадалов, Кристина Ръжданова (организатор на събитието), Стоян Кутийски (бага-тури ) Красимир Илиев (Боду сод ) Владимир Банчев (Бодиконструктор).
На подгряващото събитие в Paradise Center ще видим и любимката на публиката от Spartacus Fighting Championship 4 - гъркинята Christina "Charis". От представителите на Балканите е и сърбина Borislav Nikolic. Той спечели безапелационно още в първия рунд своята среща в SFC 4 и даде заявка да е едно от водещите имена в категорията до 61 кг. Дотук обаче не се изчерпва списъка с ММА имена, които българската публика ще има възможност да види в двата дни на събитието. 
Специално за шоуто от Америка пристига и легендарния Mike Markham. Спортните фенове го познават като водещ на световни турнири по бокс, Олимпиадата в Рио и много ММА събития от световен мащаб.

У нас се регистрират над 2800 нови случая на простатен карцином ежегодно



Доц. Марин Георгиев и доц. Красимир Янев

Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване сред мъжете след рака на белия дроб. Статистиката сочи, че годишно над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете.
Към момента годишно над 400 000 души се разболяват от рак на простатата в Европа, като се очаква  през 2030 г. заболелите да достигнат близо 520 000. В България, по данни на Националния раков регистър, през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването. Това бележи ръст от 60% за последните 10 години.
За пациентите с простатен карцином у нас робот-асистираната хирургия вече е достъпна и в по-напреднал стадий на болестта, но в условията на интердисциплинарен подход, който включва участието на лекари от три медицински специалности: уролог, онколог или лъчетерапевт. Това означава нова възможност за мъжете, при които болестта е диагностицирана по-късно и не са започнали лечение навреме. Роботозираната хирургия дава нова надежда за пациентите с това заболяване, съобщи доц. д-р Марин Георгиев - председател на Българското урологично дружество и ръководител на Клиниката по урология към УМБАЛ "Александровска", на специална пресконференция по повод XI Национален конгрес по урология, който бе проведен в периода 25 – 27 май 2017 г. в Слънчев бряг.
Научното събитие обедини представители на водещи специалности като урология, образна диагностика, анестезиология, нефрология и специалисти по здравни грижи. На него водещи специалисти от България и чужбина дискутираха новостите в подхода и лечението на заболяванията на простатата, бъбречните заболявания и симптомите на долните пикочни пътища.
В рамките на научния форум беше организирано и специализирано обучение за млади лекари и медицински сестри, с което урологията се включи в редиците на иновативните специалности, които полагат грижи за повишаване на квалификацията на всяко едно звено, което има отношение към лечението на пациентите.
-Българското урологично дружество има отговорността да развива и имплементира най-новите съвременни методи в оперативното лечение на урологичните заболявания, като подготвя висококвалифицирани млади специалисти. Работейки в България, те осигуряват иновативно лечение и подобряват качеството на живот на пациентите. За пръв път в историята на дружеството, учредихме награда за млад уролог, която е участие в международен курс за повишаване квалификацията. Така, връщайки се в България, наградените и обучени колеги ще могат да помогнат и за квалификацията на останалите млади уролози у нас”, съобщи още доц. Георгиев.
На пресконференцията бяха изнесени данни и за болестите на долните пикочни пътища и по специално за патологичното състояние свръхактивен пикочен мехур (СПМ). От СПМ са засегнати над 100 млн. жени и мъже по света, 22 млн. от които са в Европа. По своята честота (12-17%) СПМ е пред такива социално значими заболявания като диабета и астмата.
Свръхактивният пикочен мехур (СПМ) може да бъде хронично и прогресивно състояние, водещо до сериозни физиологични и психологични разстройства за пациентите. Симптомите на СПМ (и в частност изпускането на урина) прогресират с времето и в крайна сметка влошават значително качеството на живота на пациентите.
Основното лечение на симптомите на СПМ е медикаментозното, като антимускарините (AМs) и ßЗ-адренорецепторните агонисти са двата основни класа на лекарствена терапия. В повечето случаи симптомите на СПМ рецидивират след преустановяване на лечението, затова е особено важно пациентите да са постоянни в прилагането на предписаната им терапия. 
----
Около 2 млн. лв. са нужни ежегодно за тези операции, но НЗОК не ги покрива. За тях пациентите сами си плащат -   7 хил. лв. струва интервенцията.

Магама tape in - изцяло нова разработка на стикери за удължаване и сгъстяване на коса



Тя е създадени от Вили Боршукова и екипа на салони „Магама“. Новите стикери имат изключително богата цветова палитра и дават много възможности за постигане на вдъхновяваща и атрактивна визия в унисон с най-актуалната тенденция за свежо присъствие на цветове в косите.
Стикерите Магама tape in са изключително лесни за поставяне, изцяло от естествена коса и буквално за минути с тях можете да имате красива и изпълнена с обем видимо удължена коса. Това е абсолютно възможно, защото богатата палитра поддържа цветове, които лесно се съчетават с естествения ви цвят. Новите стикери имат и бонус удължаване – 45 см. коса на цената на 40 см.
Освен едно красиво удължаване със стикерите Магама tape in много бързо може да внесете цветни акценти във вашата прическа. Искате виолетови, розови или тюркоазени кичури, без да подлагате косата си на обезцветяване или да стоите дълго време в салона, за да постигнете този резултат. Благодарение на широката цветова гама, включително и от екстремни цветове, стикерите Магама tape in ви позволяват за минути да имате желаните нюанси в прическата. Това е допълнително предимство и когато искате да подчертаете отделен елемент в официалната прическа.
От миналата година остава актуална и тенденцията омбре. Знаем, че за нея е необходимо косата да се обезцвети или да се нанесе друг цвят контрастиращ с основния, но ако имате фина, тънка и накъсваща се коса, това не е препоръчителна процедура. Затова със стикерите Магама tape in, можете лесно и удобно да имате желания омбре ефект благодарение на специалните стикери, разработени в два цвята, които ви позволяват да екпериментирате с вашата прическа до безкрай.
Имате бретон, но той е къс или просто ви е омръзнало да сте все с един и същи тип, вашето решение е да използвате няколко стикера Магама tape in. Дали ще го удължите, ще го направите асиметричен или ще внесете един или няколко цвята – това оставяме изцяло на вас и вашия фризьор. Една визия с бретон за бала може буквално да ви преобрази и всички да се питат „Кое е това момиче?”
Плитките си остават тенденция в косите и през този сезон. Всяка млада дама иска да бъде уникална и да покаже не само, че може да има ефектна визия с една плитка или няколко, но и те да бъдат в един или няколко цвята. Смесете различни по цвят стикери и ще имате желаната Rainbow плитка, която привлича вниманието, разчупва строгата визия и създава купонджийско настроение. Можете също умело да съчетаете това предимство на стикерите Магама tape in и да направите комбинация с цвета на тоалета или аксесоара, който ще е акцент във вашата бална визия.
Интересна идея за младежите, които обикновено поддържат косата си доста къса, е да я удължат в горната част на главата и да се сдобият с хитовата за сезона прическа “Pompadure”. За ексцентриците тези удължения могат да са в ярки цветове – така, освен че ще имате модерна прическа, може да направите и фурор с аутфита си.


Съюзът на пивоварите с нови правила за контрол на съдържанието в интернет



„Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ със събития в три области


Съюзът на пивоварите в България (СПБ) актуализира принципите си за отговорни маркетингови комуникации в дигиталните медии. Новите саморегулаторни правила влизат в сила от 1 юни тази година. Те имат за цел да контролират съдържанието на съобщенията в интернет на бирените компании. Тези норми са част от програмата за социална отговорност на пивоварния бранш, която включва и превантивната кампания лица под 18 г. да не експериментират с алкохол, както и доброволния ангажимент на индустрията за представяне на потребителите хранителна информация за бирата.
Сред платформите в дигиталната среда, които подлежат на самоконтрoл, са интернет страници на брандове, рекламни банери, предавания на видео, аудио или видео файлове, достъпни за автоматично сваляне. Включват се и рекламите по време на игри в интернет, маркетинг чрез блогове, съдържанието на които е генерирано от потребители и подкрепено от пивовари, използване на сайтове за изразяване на мнения и др. Регулират се и социални медии като YouTube и Фейсбук, а основен фокус е превенцията на децата. В този смисъл дигиталните маркетинг комуникации не може да са насочени към непълнолетни, нито да ги подтикват да консумират бира.
„С новите правила пивоварните компании в страната продължават ангажиментите си за социална отговорност и приноса си към действията за намаляване на злоупотребата с алкохол. В центъра на нашето внимание е предпазването на подрастващите, които не само са най-податливи на влиянието на интернет комуникациите, но са и най-уязвими по отношение на своята безопасност в „нета“. Ето защо отговорността ни е съсредоточена най-вече върху правилата за превенция на деца при рекламирането на бира“, обясни изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова.
Част от нормите, които членовете на СПБ доброволно ще следват във Фейсбук и You Tube, са да се прилага филтър за ограничаване достъпа на фенове под 18 г. и забрана в рекламите да участват лица под 25 г. Създадените от бирените компании Фейсбук групи трябва да са затворени, така че само одобрени пълнолетни членове да могат да се присъединяват и да четат съдържанието, да изпращат съобщения или да споделят видеоматериалите. Сходни указания има за Instagram, Tumblr и Vine.
Във връзка с утвърдените политики на Съюза на пивоварите в тази насока шеста година продължава социалната кампания на СПБ „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“. Целта на инициативата е да се организират спортни и консултативни дейности за подрастващите и техните родители, като алтернатива децата да не пият алкохол, а да се ангажират с полезни занимания.
Само за последните 3 години Съюзът на пивоварите е инвестирал в кампанията близо 100 000 лева, а преките участници са над 20 000 деца, родители, педагози и доброволци. Тазгодишното издание на инициативата стартира през м. април със спортни празници и обучения за ученици и родители в общинския център на Великотърновска област „Спорт и превенция“ в с. Балван, който е единствен в страната.
Откриването на центъра е в резултат на взаимодействието между община Велико Търново, дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, Областните дирекции на МВР и Пожарна безопасност, Националния военен университет „В. Левски“, сдружението на кметовете „Янтра 2001“ и Съюза на пивоварите, припомнят от СПБ.
 „Благодарение на силните партньорства, които изградихме в община Велико Търново, през цялата лятна ваканция в малките населени места ще има ежеседмични спортни празници, занимания за универсална превенция, съчетани с игри и забавления за децата и техните семейства. Календарът на събитията е много наситен и може да се види на сайтовете на община Велико Търново и на партньорските организации“, допълни Радомирова.
Програмата „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ тази година включва и Добрич. На 29 май Областната дирекция на МВР и Главна дирекция „Национална полиция“ заедно със Съюза на пивоварите организираха училищни турнири със спортни игри, които събраха над 200 деца, родители, учители, гости. И както се полага - за победителите имаше купи и медали, а за всички участници - поощрителни награди и сувенири.
София също активно присъства на картата на превантивната кампания на СПБ. С традиционното вече партньорство на Столична община бяха организирани спортни и културни събития в три училища. През тази година със силен акцент са консултативните и информационно-образователните дейности за родители и училищни психолози по темите за превенцията, провеждани в общинския Дневен консултативен център за деца, юноши и родители към ПИЦ по ПН, София. Дългогодишното сътрудничество на Съюза на пивоварите с експертите от Центъра дава възможност ежегодно да бъдат отпечатвани специализирани материали, наръчници и брошури в подкрепа на превенцията, както и да се провеждат консултативни и образователни срещи в училищата на гр. София.


Малки и големи разкриха потенциала си по време на „Работилница за креативност” в Южния парк, под надслов „Направи си сам“



В инициативата се включиха десетки отбори, съставени от родители и деца, които имаха задачата заедно да открият нови приложения на кутиите на зърнените закуски NESQUIK. По време на работилницата отборите разбраха как по креативен начин да превърнат една обикновена кутия в ново полезно изобретение или играчка. Сред нестандартните решения бяха различни видове органайзери, пумпал, поздравителна картичка, мини футбулно игрище, фоторамка и още много други. Отборите, които претвориха задачите си по най-добрия начин си тръгнаха с много усмивки и с награди от организаторите.
Нетратиционното събитие успя да събуди въображението на малчуганите чрез новите приложения на кутиите на любимата какаова зърнена закуска NESQUIK*, която освен много вкусна, спомага и за подхранването на потенциала у всяко дете, за да може в бъдеще да разкрие уменията и заложбите си.
Специални гост-модератори по време на събитието бяха забавните влогърки от „Майко Мила“ Краси и Ели, които имаха важна роля и също допринесоха за доброто настроение по време на креативната работилница. Те организираха на място една от най-любимите игри на всички деца – състезание с ракетки, направени от картонените кутии NESQUIK. А с подкрепата на „Екопак“ всички гости на събитието научиха защо е толкова важно за околната среда да се събира разделно и какво можем да направим, за да сме в полза на природата и обществото.


------
*Зърнените закуски NESQUIK® са хрупкава закуска с какаов вкус, любима на деца и възрастни. Всяка купичка NESQUIK® дава на Вашето дете необходимите витамини и минерали, включително Калций и Желязо. Зърнените закуски NESQUIK, приготвени с пълнозърнести видове брашна, са добър избор за начало на деня, особено в съчетание с мляко или плод.
Именно това бе и поводът в началото на 2013 г. зърнените закуски NESTLE® официално да представят в България обновените рецепти на детските продукти, направени с пълнозърнесто брашно – NESQUIK®, COOKIE CRISP®, NESQUIK DUO®, CHOCAPIC® и CHEERIOS®. Всички те съдържат и Калций, който представлява 15% от ХРС за порция от 30g. Това е част от ангажимента на компанията за непрекъснато подобряване на хранителните стойности на своите продукти.

75% от българите смятат, че таксите в детските градини трябва да отпаднат



Според проучване на Алфа Рисърч*, по инициатива на фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА) 75% от гражданите смятат, че детската градина за деца между 3 и 4 години трябва да е безплатна, а 73% са и мненията, че градината трябва да е безплатна и между 5 и 6 годишна възраст.
Като основни ползи от премахването на таксите 61% от анкетираните изтъкват, че повече деца ще ходят редовно на детска градина, както и че децата ще бъдат по-подготвени за началното училище - 46%. Според 35% от родителите премахването на таксите за градина ще подобри като цяло уменията за общуване на децата.
63% от анкетираните заявяват, че премахването на таксите за детска градина би облекчило семейния бюджет. 47% считат, че родителите ще се чувстват подкрепени от държавата, но само 20% смятат, че липсата на такси би довела до увеличаване на възможностите за трудова заетост за родителите.
Най–честото притеснение от премахването на таксите е, че няма да има места за всички деца. Всеки пети анкетиран също така смята, че ако отпаднат таксите качеството на услугата ще се занижи.


------
*Проучването е национално-представително и обхваща 1022 пълнолетни граждани в страната за периода – 12-24 април 2017г.



Дарители осигуряват безплатни медицински прегледи на възрастни хора в Северозападна България



За трета поредна година Фондация BCause в партньорство с фондация „Направи добро – Александровска“ организира медицински прегледи на възрастни хора от малки населени места. Те са част от дългосрочния ангажимент на партньорите и дарителите към възрастните хора в Северозападна България.
Настоящите прегледи ще се осъществяват от специалисти от УМБАЛ Александровска в периода от 5 до 16 юни 2017. Те ще обхванат села от 4 общини в Северозападна България – Вършец, Бойчиновци, Роман и Мездра.
Средствата за медицинските прегледи са осигурени изцяло от дарителите на Фонд „Нашите родители“ на Фондация BCause.
Дарители за настоящите прегледи са Международен женски клуб – София и компаниите Паладин, Екомера, Експириън, както и индивидуални дарители.
До момента са осигурени над 2500 прегледа от здравни специалисти, до каквито възрастните хора не са имали достъп повече от 20 години.

Определени са двата проекта, които ще получат финансиране по стипендиантска програма „Изкуства“ на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ за издание - 2016/2017



Тя се реализира с партньорството и финансовата подкрепа на „Куадрант Бевъриджис“ АД – официалният за България бутилировач на продуктите на PepsiCo (Pepsi, Mirinda, 7UP, Evervess, Gatorade) и един от най-продаваните сокове в България PRISUN.
Двамата кандидати, чиито проекти спечелиха в настоящото второто издание на стипендиантска програма „Изкуства“, на всеки от които се присъжда стипендия в размер на 3 000 лв. и които ще имат на разположение една година, за да реализират своите проекти са:
Студентката от Нов български университет Веселина Найденова Гекова, за реализацията на проекта EDEN - светлинна инсталация от издухани стъклени форми. Символите на змията, светлината на пробуждането и градината на изобилието ще бъдат претворени чрез три стъклени пластики, които ще бъдат осветени отвътре. Стъклените пластики ще бъдат създадени и обработвани на 3 места – в ателието на Нов български университет, в стъкларската фабрика за духано стъкло в град Светла над Сазава - Чехия и в стъкларската фабрика в гр. Белослав, област Варна.
За проекта „Намереният остров“ - изложба живопис, ще бъде подкрепена студентката във факултета по „Изобразителни изкуства“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив - Антония Михайлова Фингарова.
Живописната изложба „Намереният остров“ е обвързана с хипотезата на Серджо Фрао, че потъналият остров Атлантида е днешна Сардиния, Италия. Дебютна за авторката, изложбата ще представи серия от пейзажи в смесена живописна техника, вдъхновени от красивата средиземноморска природа на остров Сардиния. Проектът ще има за цел да се направи мост между двете култури, привличайки преподаватели и студенти от Италия да посетят България.
За стипендия по програма „Изкуства“ за учебната 2016/2017 година кандидатстваха общо 15 студентски проекта. Постъпилите проекти са на студенти от Национална художествена академия, Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", Югозападен университет "Неофит Рилски",  Нов български университет, Национална академия за театрално и филмово изкуство, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив.
Стипендиантите бяха определени от жури, в което участваха представители от академичните среди на три висши учебни заведения – Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, Нов български университет и Национална академия за театрално и филмово изкуство, както и членове от управителния съвет на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ и представители на „Куадрант Бевъриджис“ АД.
Част от критериите за подбор на кандидатите включваха: детайлно описание на проекта и етапи на реализация, мотивацията и ангажираността на автора към идеята, която ще се реализира, както и бюджетната рамка за реализацията му.
Целта на стипендиантска програмата „Изкуства“ е да стимулира творчеството и креативността на младите артисти, да ги мотивира да бъдат активни и идейни в това, което искат да направят, да им даде възможност да осъществят свои проекти още в началото на творческата си кариера, като в първото издание на програмата вече успешно са осъществени два проекта на студенти от Национална академия за театрално и филмово изкуство и Национална художествена академия.

За втора поредна година се отбелязва Световният ден за борба с хранителните разстройства на 2 юни



Уникален апарат в плевенските лечебни заведения „Св. Панталеймон“ сканира костната, мускулната и мастната тъкан и насочва навременно при проблем


Сред най-разпознаваемите хранителни разстройства са булимията, анорексията, системното преяждане (хиперфагия), орторексията.  Близо 39% от мъжете в България страдат от наднормено тегло и приблизително 33% от жените. С преминаването на 40-годишната възраст значимо се увеличава делът на българите с наднормено тегло, като в групата на 50-59 годишните той надхвърля 50%.
Наднорменото тегло е натрупване на телесна маса над приетата норма. То може да бъде полезно - при спортисти или физически работници, където увеличената телесна маса обикновено се дължи на силно развита мускулатура, но се превръща в сериозен проблем, когато е придружено със затлъстяване. В този случай увеличеното количество мазнини в организма уврежда силно обмяната на веществата и функцията на органите. Затлъстяването засяга най-тежко сърдечно-съдовата система, като силно нараства рискът от инфаркт на сърцето и от мозъчен инсулт.
Във всеки от случаите при наднормено тегло или различна степен на затлъстяване е необходимо да се определи индексът на телесната маса, който дава общ ориентир, защото обхваща само височината и теглото. Изключително важна е и обиколката на талията. Нормалните стойности са: за жени до 80 см и за мъже до 88 см. За съжаление стойностите на ИТМ са ориентировъчни, защото идеалното тегло зависи от това дали се дължи предимно на мускулна маса или на мазнини. Например при активно спортуващите мускулите са по-тежки от тлъстините и затова те може да се окажат с "наднормено тегло" според ИТМ, без това изобщо да е вярно.
Най-прецизният съвременен метод са съвременните апарати за измерване на плътността на костната, мастната и мускулната тъкан.
В ДКЦ “Св.Панталеймон“ в Плевен започна работа последно поколение апарат, серия Lunar iDXA. Почти всички  хора свързват тази апаратура само с отчитане на костната плътност, но малко знаят, че този апарат може да бъде много полезен при изследване на количеството и разпределението на мускулната маса и мастната тъкан в човешкото тяло. Изключително тревожно е висцералното затлъстяване (натрупване на мастна тъкан около вътрешните органи в коремната кухина), което води до сериозен риск от инфаркт, инсулт, панкреатит, заболявания, който са основна причина за намаляване продължителността на живота. Този анализ може да се използва за преценка на ефективността на диетични режими от диетолози и ефективност на терапията при лечение на различни типове ендокринни заболявания свързани със  затлъстяване от ендокринолози, както и при активни спортисти и хора, занимаващи се с бодибилдинг за определяне на резултата от тренировките и оптимизиране на тренировъчния режим.  
За правилното и дълготрайно намаляване на теглото е необходимо да се промени храненето, да се увеличи физическата активност и при нужда да се добави и медикаментозно лечение. Това може да прецени само медицински специалист след прецизно изследване и обстоен преглед.
 

Учреден бе инициативен комитет за изграждане на Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“



България е единствената страна в Европа, която няма подобна обединена болница, специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения



 Идеята за построяването в София на многопрофилна университетска педиатрична болница съществува отдавна. През 1978 г. е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. Проучванията показват, че в настоящия момент този начален строеж е неизползваем. През 1988-1989 г. е изготвен план на СГО за трансформиране на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реконструкция и  изразходвани доста средства проектът е изоставен. През 2002-2003 г. възниква идеята за изграждането на т. нар. „Царска болница”. Още в началото поради липса на съгласие между политическите партии проектът е прекратен.



Граждани, неправителствени организации, лекари и общественици учредиха Инициативен комитет от за построяването на Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“. Те внесоха апел до президента на Р. България Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.
България е единствената европейска страна, в която няма Национална педиатрична болница и малките пациенти и техните родители са принудени да обикалят редица здравни заведения, за да получат адекватна здравна помощ. Специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения на територията на София. Десетки родители са принудени да обикалят със страдащите си деца и многократно да чуват: „Не сте за тук“.
Реализирането на Инициативата Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“ с диагностично-консултативни, лечебни, рехабилитационни, образователни и организационни функции ще осигури възможност за ефективна комуникация и екипна работа между отделните детски специалисти, което ще доведе до съкращаване на диагностично-лечебния процес. Болницата трябва да предлага не просто концентрация на скъпоструваща съвременна апаратура, а ефективното й използване от висококвалифицирани специалисти. Детската болница трябва да осигурява своевременна, високоспециализирана спешна помощ, както и комплексна психологическа и социална подкрепа за децата и техните семейства, включително обучение на родители на деца с хронични проблеми, адекватна рехабилитация и палиативни грижи.
-Повече от всякога се нуждаем от изграждане на доверие от страна на родителите, за чиито деца се осигурява комплексна грижа спрямо най-съвременните медицински стандарти. Научните постижения, пълноценното обучение, продължаващата следдипломна квалификация, приемствеността и високата мотивация на лекарите и специалистите по здравни грижи са ключово важни и за целта е необходимо да има едно място на национално ниво, където не само лекуваме болестта, но където утвърждаваме здравето сред най-малките граждани на България, заявиха единодушно членове на комитета, сред които са проф. Владимир Пилософ, Българска педиатрична асоциация, Ева Борисова, Асоциация Родители, Георги Богданов, Национална мрежа за децата, д-р Таня Андреева, специализант, д-р Елена Георгиева, педиатър, Пенка Георгиева, пациентски организации „Заедно с теб“, Елисавета Котова, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, и др.