Translate

вторник, 16 март 2010 г.

пуканки, пуканки-неразпукани пуканки-циганчета!

И както казва проф. Юлиян Вучков – гледам и не вярвам на ушите си. Защо ли? Защото само ден след като правителството реши, и официално обяви на 09. 03. т. г., да увеличи с 2% здравната вноска от 01. 04. т. г., само ден след като вицепремиера на страната и финансов министър Симеон Дянков ни убеждаваше загрижено и убедено, че за да не тръгнем по пътя на Гърция, към финансов дефицит, това е единственото възможно макар и трудно решение „продиктувано от хроничния недостиг на финансиране в системата в предишни години и липсата на достатъчно пари, защото не си струва да си играем със здравето, с чувствата на хората, като чакаме да дойдат по-добрите приходи в края на годината...”
И само ден, след нажежената от дебати медийна атмосфера, Дянков предложи на 11.03. 10 г. изненадващо нова алтернатива - всички държавни служители да поемат сами разходите си за здравно осигуряване, които до сега бяха за сметка на републиканския бюджет на страната. Предстои този вариант парламентът да обсъди тази седмица.
По думите на Дянков, ако той се приложи за сметка на първия вариант, очакваните допълнителни финансови постъпления пак ще са все около 300 млн. лв..
Прави впечатление, че финансовия министър е напълно глух и сляп за предупрежденията, които идваха от депутати, синдикати и работодатели, че е много рисково да се вдигат здравните вноски в условия на криза, че това е прокризисна мярка и груба грешка, която няма да донесе повече приходи за здравеопазване, а само ще принуди повече хора да минат в сивия сектор и т. н..
Впрочем и втората му „революционна идея”, за която отдавна Българска стопанска камара (БСК) настоява, а именно здравните вноските за чиновниците да се формират както за всички останали работещи българи в страната, пак не е радушно прегърната. Депутатите от КБ настояват, вместо да се стоварва кризата на гърба на хората, да се отблокират 450 млн. лв. от резерва на НЗОК, за да се запушат пробойните на здравеопазването ни. От БСП дори твърдят, че нямаме нужда от бедствия като в Чили и Хаити, защото министър Дянков ни е предостатъчен...
ДПС също определя като неподходяща идеята за прехвърляне на осигурителната тежест върху чиновниците, защото така заплатите им ще бъдат редуцирани и настояват за актуализиране на бюджета на НЗОК, който е планиран с излишък от 800 млн. лв.
И докато се питам какво ли друго може да „роди” министър Дянков, след някои и друг ден, вместо все пак да вземе и да реализира поне едно от обещанията си, а именно – „при вдигането на акциза на цигарите тези няколко милиарда лева ще отидат за здраве” И докато умувам над битието наше българско – предстоящи поскъпвания, лекарски стачки, изтичане на медицински специалисти зад граница, капана на двойните осигуровки за ОПЛ, невнасянето, през последните три месеца, на парите за осигуровки на чиновниците, предстоящи приватизации и т. т. и т. н. ме попарва като с вряла вода поредното гениално хрумване този път на управителят на НОИ Христина Митрева - ако един пенсионер работи, заплатата и пенсията му да бъдат облагани с данък...
Да го направят, но ако парите ни са като в другите - белите държави.
Днес 15.03. нова сензация - Здравната вноска няма да се увеличава! Двата процента за здраве няма да се случат. Това е голямата новина, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов.
-Ние ще затегнем изключително режима за изтичането на средства в сферата на здравеопазването във всичките му области, като започнем доболнична, болнична, лекарствена политика и всички сфери, закани се той.
Съществува по-добър източник на финансиране на евентуално увеличаване на парите в здравеопазването – осигуровките на държавните служители, всички в България да си плащат осигуровките, допълни Дянков.
Властимащите е време да престанат с експериментите си с отделни прослойки на обществото ни т. е. със самите нас.
Стига с това хаотичното лутане на кабинета, с този негов рачешки ход във всяка една област и действие, с казано нещо, а после отречено, с работа на принципа проба-грешка.
Стига вече с опитите върху нас, стига с ежедневното тестване на нервите, здравето и търпението ни с невероятните, разнопосочни гениални идеи на управляващите. Стига!!! В анализа на Агенция Ройтерс се казва, че популистките действия на кабинета ще означават по-голямо мъчение и по-бавно възстановяване, защото седем месеца след като пое властта с обещания за радикална промяна, българското дясноцентристко правителство (ГЕРБ) замрази важни икономически реформи, рискувайки да предизвика продължителна стагнация в най-бедната страна члена на ЕС...
Мисля, че думите са излишни, защото докато дойде европейското бъдеще, държавата ни може би ще остане без народ...

неделя, 14 март 2010 г.

Докъде стигнахме!

На 11 март, под мотото „Предпази своите бъбреци! Контролирай диабета”, бе отбелязан световният бъбречен ден в повече от 100 държави, под егидата на Международното дружество по нефрология и Международната федерация на бъбречните фондации.
У нас организатори на инициативата, която се провежда от 2006 год., са Българското научно дружество по нефрология и Българската бъбречна асоциация.
Тази година фокусът на вниманието е върху връзката между захарния диабет и хроничните бъбречни заболявания.
В тази връзка от началото на годината до края на ноември 2010 г. близо 3000 човека в 12 центъра в страната - София, Пловдив, Плевен, Варна, Пазарджик, Смолян, Благоевград, Монтана, Габрово, Ловеч, Враца, и Видин ще бъдат обхванати от скриниг за хронични бъбречни заболявания.
До момента от прегледаните 580 души, 237 са се оказали диабетици (11 с тип 1 и 226 с тип2). С данни за хронично бъбречно заболяване са почти 40% от обхванатите диабетици. С микроалбуминурия или албуминурия са над ¼ от диабетиците срещу под 5% при хората без диабет и артериална хипертония. С намалена бъбречна функция са 75 души от 580, но с повишен серумен креатини са само 10 души, което и показва, че само изследване на серумния креатинин, без той да бъде използван за изчисляване на бъбречната функция, е неефективно за откриване на голямата част от хората, страдащи от хронично бъбречна заболяване. Само 22% от скринираните пациенти са без артериална хипертония и диабет, сочат данните от националното изследване.
Проф. Ана-Мария Борисова, председател на Дружеството по ендокринология, съобщи, че захарният диабет е най-честата причина за достигане до краен стадий на хронично бъбречно заболяване. В една трета от случаите болестта засяга хората над 60 години, две трети от болните са в активна възраст – 40-59 год., а 16% във възрастта – 20-29 год.. Преддиабетът също засяга по-младата популация. Смъртността при диабета нараства с нарастване на възрастта, но е по-висока при жените и това важи за целия свят, подчерта тя.
В официалните световни документи за 2010 - 9% от населението у нас, над 20-годишна възраст, или 520 000 души са болните от диабет. В НЗОК обаче са регистрирани около 200 000 с диабет и 2% с нефропатия. Световната статистика показва, че диабетна нефропатия развиват между 10 и 20% от диабетиците.
Това означава, че поне 40% си остават недиагностицирани. Данните на здравната каса за диабетно болните са абсолютно неверни и негодни за употреба, бе категорично проф. Борисова
В областта на диабета прави впечатление, че ежегодно и НЗОК, преди това и редица правителства, орязват части от доброто лечение на диабетиците, не въвеждат стандартите, които предлагат ендокринолозите и други специалисти. България е на последно място в Европа по диабетни грижи. Липсва национален диабетен регистър, макар че от години се говори за него и на практика решения се вземат на „тъмно”. Последният „препъни камък” за национална диабетна програма е финансов - липсват пари за този регистър, който е една начална стъпка, за да действа и програмата, обясни тя.
През 2030 година в световен мащаб се очаква увеличението на засегнатите от болестта да бъде с 54 %. Диабетиците ще бъдат 438 млн. души. Очакваното нарастване на болните с краен стадий на хронично бъбречно заболяване в резултат на диабет за същия период е над 8 пъти по-голямо. В Европа предстои най-малко увеличение – 20 %, а най-много в Африка – 98 % заради проблеми с диагностицирането. Средните здравни разходи за един диабетик за 2010 г. у нас са 301 стандартизирани долара за една година срещу над 6 500 в страни като САЩ и Австралия. В Хърватия – 736 стандартизирани долара. В Гърция разходите за един диабетик са девет пъти повече, отколкото у нас.
---
На благотворителна вечеря бяха разпродадени рисунки на деца от детския диалектен център, който е и единственото в страната специализирано звено за лечение на деца с бъбречна недостатъчност и пред- и посттрансплантационно наблюдение и лечение.
Познайте от кого бяха купени детските рисунки – от самите лекари, които ги лекуват...
Познайте и за какво се събираха парите – за закупуване на болнични легла...
Нямам думи!
Една от малките пациентки Анабел бе написала следното послание на своята забележителна рисунка-„ Нека това да бъде последната година на пожелания и първата на сбъднати желания”.
Е това освен, че ме остави без дъх ме наведе и на тъжната констатация - докъде стигнахме...
И пак нямам думи!