Translate

понеделник, 1 юли 2013 г.

В около 30% при случаите на миомни възли и бременност настъпват усложнения


ESMYA-нова ера в медикаментозното лечение на миомите

Миомите са доброкачествени тумори от мускулната тъкан на матката и са под мощното влияние на яйчниковите хормони. Повишеното количество на естрогени може да се дължи на завишената им продукция от страна на яйчниците, на кисти, продължителен прием на хормони, липса на овулация. Когато яйчниците престанат да произвеждат естрогени миомите не нарастват. Те биват няколко вида-педикулизирани (на краче), субмукозни (растящи към маточната кухина и най-често предизвикващи усложнения, дори да не са с големи размери), интрамурални (разположени в стената на матката) и раждащи се.
Миомата може да бъде един голям възел или множество по-малки. Дори когато гинекологичният преглед установи един-единствен миомен възел, в матката със сигурност има още някое и друго малко възелче. За миомната болест или миоматозна матка се говори при 3-5 и повече миомни възли. Миомната болест не е предраково заболяване и не се превръща в злокачествен маточен сарком, но е опасна за здравето, тъй като води до масивна кръвозагуба, хронична анемия, тазово-резервоарни смущения (притискане на пикочен мехур, ректум, уретер), тазов дискомфор, дисменорея (болезнен цикъл), болки ниско в корема и нарушено качество на живот.
В зависимост от големината на миомните възли и тяхното разположение се предприемат и различни лечебни хирургични и нехирургични интервенции. Когато миомните възли не предизвикват болка и продължително, обилно кървене могат само да се проследяват във времето.
Не лекувана или оставена без наблюдение миомната болест може да има сериозни последици – кръвозагуба, анемия спонтанни аборти, безплодие и нарушено качество на живот. В 80% от случаите обаче няма налице изявена симптоматика.
Честотата на заболяването е над 80% при черната раса, около 70% при бялата и под 20% при жълтата раса..
Миомна болест се развиват най-често при жени в детеродна възраст (до 49 год.) и е най-честата причина за гинекологични операции. Най-добре е миомните възли, с големина над 6-7 см., разположени в стената на матката, които най-често предизвикват маточно кървене-кръвоизливи, да се отстранят един по един. В определен процент от случаите след такава съхраняваща матката оперативна интервенция (миомектомия) може да се наблюдава повторната им поява т.е. ако яйчниците на жената достатъчно дълго време ще продължават да произвеждат естрогени.
За 40% от жените имащи оплаквания–болка, кървене, значително нарастване (в много страни за такова се приема големина на тумора над 3 месечна бременност – или 12 гестационни седмици) най-сигурният метод, при който трайно се повишава качеството им на живот е и си остава оперативният. Единственият радикален метод (100% сигурно лечение) е оперативното премахване на матката или хистеректомията (със или без яйчниците), поясни доц. Никола Василев, началник Клиника по общ и гинекологична онкология на ВМА.
По думите му у нас вече са въведени най-новите техники за отстраняване на миомни възли като високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU) и роботизирана хирургия като се използват и всички съвременни медикаменти за неинвазивно лечение.
В предоперативното лечение, при млади жени целящо запазване на матката, се прилагат лекарствени терапии, които често намаляват обемът-извършва се редукция на възлите, предхождаща самото им отстраняване, подчерта той. При термоаблацията образно казано те се „сваряват” или „замразяват”. Лапароскопският метод обаче не е по-ефективен от оперативния-отворената хирургия. Така например при ултразвуковата термоаблация ултразвуковият сноп се фокусира върху сърцевината на възлите (източникът на енергия се въвежда директно в тях), които „изчезват”, но на тяхно място остава съединителна тъкан.
Ефектът (намаляване на възлите е от 15 до 55%) не настъпва веднага, а след 6 до 12 месеца. Понякога обаче в унищожената има жизнеспособна тъкан, която започва да нараства отново, поясни доц. Василев.
У нас лечение с апарата HIFU се извършва с на едно, единствено място, засега.
Цената за 1 сеанс т.е. за 1 час е 3200 лв., но може да достигне и до 5100 лв.и не се покрива от НЗОК. Цената на операция, чрез робота „Да Винчи” е 12 хил. лв., а цената на клиничната пътека - 8 хил. лв.. Разликата се поема от пациента.
Един от неинвазивните методи на лечение е емболизацията на маточните артерии-инжектиране на медикамент, който запушва кръвоносните съдове, които хранят миомата. В резултат на това тя „умира от глад”. Успехът е около 90%.

При използването на аналози на хормони от ЦНС, които влияят върху централната нервна система, която от своя страна въздейства на матката, се намаляват нивото на естрогените, произвеждани от яйчниците до менопаузални нива, обемът на възлите, но и се нарушава тяхната структура. Една инжекция месечно струва около 280 лева, а ако лечението е 3 месеца цената ще е около 840 – 900 лв..
При лечението с ESMYA, ново поколение медикамент от групата на синтетичните селективни модулатори на прогестеpоновите рецептори (SPRM), действието е директно върху матката и не се наблюдават странично явление като горещи вълни, депресии, загуба на либидо, вагинит и загуба на костна минерална плътност (остеопроза), които са характерни при използване на агонисти на гонадотропин-рилизинг хормона (GnRH).

При този нов перорален метод на лечение, нова ера в медикаментозното лечение на миомите, с 1 таблетка дневен прием-обемът на миомните възли намалява с 15-40%. Овладяването на кървенето в 90% настъпва още след първата седмица от терапията. А цената на тримесечния курс на лечение е 1200 лв..
Проведените международни клинични проучвания (спрямо инжекционния GnRH-агонист) показват, че след лечение с улипристал ацетат в рамките на 6 месеца има задържане в растежа на миомните възли. Терапията е с доказана ефективност дори при умерени до остри състояния на анемия. Новият медикамент е в ЕС е от 2010 година, а у нас той е от края на миналата година.
Според д-р Красимир Недялков, началник отделение „Първа гинекология” на Първа САГБАЛ
„Света София” българките предпочита да отлагат прегледа при специалист като залагат на лечение с алтернативни методи. Той акцентира, че миомите сами по себе си много рядко изсъхват. А лечението с билки просто отлага във времето необходимата интервенция. По думите му, чрез ендоскопска хирургия най-често се премахват миомни възли по-малко от 6 см., които растат на краче и не навлизат в кухината на матката, а чрез хистероскопия-миомни възли с размер от 1 до 3 см., растящи към кухината на матката. В този случай обаче често операцията се извършва на два етапа, чрез отворен достъп (разрязване на корема).
Специалистът бе категоричен, че жените имащи миомни възли трябва своевременно да бъдат оперирани, тъй като те нараства прогресивно и притискат съседните орган. В практиката му има случаи на тумори, достигнали 20 сантиметра диаметър. Всяко дълго отлагане поставя пациентките в ситуации, водещи до животозастрашаващи състояния като например операция след кръвопреливане, заяви той.
По думите на д-р Мажена Панова, Началник отделение „Патологична бременност” на Първа САГБАЛ „Света София” тези най-чести доброкачествени тумори на гениталната система се диагностицират средно при 30% от жените в детеродна възраст т.е. близо 500 000 са с миомна болест, а след 50 год. възраст при 3 от 5 жени могат да се открият миомни възли. След спиране на менструацията (поради липса на яйчникови хормони след менопаузата или при приложение на лекарства) миомата може да намали (понякога значително) обема си. Ако миомата е разположена в кухината на матката тя е пречка, както за самото забременяване, за развитието на плода, но така също и за протичането и износването на цялата бременност.
В първите 10 гестационнни седмици миомните възли увеличават своя размер средно с 6 до 25%. При около 10 до 30%, при случаите на миомни възли и бременност, настъпват усложнения. Миомите са една от причините за стерилитет, тъй като се явяват механична преграда за извършване на оплождането. Данни от световни проучвания доказват, че миомните възли могат да бъдат причина за настъпването на спонтанен аборт в 14% до 24% от случаите. По-висока е честотата на спонтанните аборти при субмукозните и интрамуралните миоми. Освен това миомните възли трикратно повишават рискът от отлепване на плацентата от маточната стена. Причина са за слабост на маточните мускули и кървене в първото тримесечие на бременността, както и за нарастването с 16% на преждевременните маточни контракции и предтерминалните раждания. В 13% на тях се дължи неправилното положение и прилежание на плода.
Множествената миоматоза в истимичната част на матката е механична пречка за вагинално раждане и предразполага и към възникване на родова слабост. Но наличието на миомни възли с размер над 5 см. или дори по-малки, не пречещи на развитието на плода и на износването на бременността в никакъв случай не са индикации за цезарово сечение, посочи тя. В световната практика по време на тази оперативна интервенция не се премахват миомни възли, поради опасност от силно кръвотечение.
Д-р Панова апелира за по-активно и адекватно наблюдение на бременните жени с миомна болест и изрази тревога от факта, че НЗОК покрива само една нищожна част от прегледите и изследванията по време на бременност.
Д-р Иван Костов, директор на Първа САГБАЛ „Света София”, инициатор на здравния семинар
на тема „Нови възможности за лечение на миома на матката”, каза в заключение, че миомната болест не бива да се подценява, защото тя е една от водещите причини за стерилитет. За нея трябва да се говори много по-често като се избират за лечение онези методи, които са най-щадящи за жената, а и са икономически най-обосновани, каза той и припомни, че тяхната болница организира информационна кампания, посветена на ранната диагностика и лечение на миомната болест, която продължава до 19 юли и се провежда в партньорство с фармацевтичната компания „Гедеон Рихтер“.
Желаещите могат да се запишат за безплатен преглед в болницата на тел. 02/447 02 05 или 02/44 70 211 от 14,30 до 17,30 ч. Прегледите ще се извършват всеки делничен ден между 10 и 14 часа в кабинет 104.

Няма коментари:

Публикуване на коментар