Translate

неделя, 22 май 2022 г.

„Сдружение Азбукари“ отново организира „Парад на буквите“

На 24 май организаторите приканват всички българи на празнично шествие, като изпишат с тениски любими български думи

 

 

Верен на своето име и на основната си мисия - да бъде будител и изразител на родолюбивото възпитание на българчетата и на тяхната просвета, екипът на „Сдружение Азбукари“ за втора поредна година предлага нестандартна и вдъхновяваща идея за посрещане на празника 24 май - с „Парад на буквите“.

„Мама“, „родина“, „България“, „обич“, „свобода“, „приятели“ - любимите български думи, които в детството сме редили с картончета с буквите на празничните шествия по случай 24 май, и тази година могат да се наредят с тениски, е идеята на „Сдружение Азбукари“. „Тази година очакваме най-често изписваната с тениски дума да е „мир“, смятат те.

„Нека на 24 май заедно с приятелите или с децата си облечем тениски с буква от българската азбука и подредим любимата си дума. Може да се снимаме, преди да отидем на празничното шествие „Парад на буквите“, което организира „Сдружение Азбукари“ на 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура.

„Парад на буквите“ и тази година ще започне от площада на духовността - „Славейков и ще стигне до парка Заимов в София, където ще има импровизирани празненства.

Маршрутът на „Парад на буквите“ е с начало площад Славейков, продължава по ул. „Г. С. Раковски“, вдясно по ул. „Оборище“ към катедралния храм „Св. Ал. Невски“, заобикаля храма отляво и по ул. „Оборище към бул. „Васил Левски“ до паметника на Васил Левски. Продължава по бул. „Янко Сакъзов“ до главния вход на парка „Заимов“ откъм ул. „Васил Априлов“, където празникът ще продължи.

Тениската ще е и „входен билет“ за празника в парка „Заимов“. Всеки, който я носи, ще има шанса да получи безплатно напитки, лакомства и специална изненада от „Сдружение Азбукари“  - плакат „Върви, народе възродени“, „Левски“ или „Аз съм Българче“.

В парка „Заимов“ танцьори от Клуб за народни танци „Витоша“ ще учат децата на стъпки от традиционните ни хора, за да съпреживеят те, заедно с родителите, с бабите и дядовците, най-хубавия български празник. Тази година ще бъдат организирани и различни нови активности за забавление на децата.

„Живеем във време на изпитания и предизвикателства. И точно днес, повече от всякога, писаното българско слово ни лекува, успокоява, вдъхновява, прави ни по-силни и ни въздига.

Във времена на продължаваща пандемия повече от всякога буквите от българската писменост, създадени от светите братя Кирил и Методий, са нашето спасение в жаждата за жива комуникация между хората. С тези букви ние изписваме най-красивите послания към своите близки и приятели, към всички сънародници. Щастливи сме, че ги имаме, българи!“, казват от „Сдружение Азбукари“.

Не всички деца ще окичат с венци портретите на светите братя Кирил и Методий в училищния си двор. Но могат да отбележат празника вкъщи, заедно със своите родители, предлагат Азбукарите.

По този повод те издадоха и разпространяват плакат, посветен на празника и на светите братя Кирил и Методий. Той е с размери 70 на 100 см и с лайсни, за да може да се закачи в българските домове. Създаден е от Кристина Борисова, преподавател в Националната художествена академия. На него са отпечатани и първите куплети от химна  „Върви, народе възродени“.

Ето какво трябва да знаят децата ни за празника:

Какво още може да научат вашите деца на празника, пред плаката на Кирил и Методий?

Ÿ     На 24 май се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. Преводите на Библията Кирил и Методий записват на глаголица.

Ÿ     Думата „азбука” възниква от произнасянето на първите две букви от глаголицата – „А” и „Б” или „Азъ“ и „Буки“. Названието глаголица идва от старобългарската дума – „глаголъ“, която означава „дума“. И тъй като „глаголати“ означава „говоря“, глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“ или „говорещата азбука“.

Ÿ     Днес над 300 милиона жители на планетата пишат с нашите букви. Кирилицата е третата официална азбука на Стария континент.

Ÿ     Светите братя Константин Кирил – Философ и Методий са обявени за покровители на Европа.

Ÿ     Създателите и разпространителите на българската азбука, наречена глаголица, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и за разпространяване на християнството сред българите.

Ÿ     От своя страна ученикът им свети Климент Охридски, създава кирилицата, като признание към делото на братята просветители. Днес съществуват няколко национални варианти на кирилицата: Българска кирилица, Босанчица, Белоруска, Румънска, Сръбска, Македонска, Руска, Украинска, Казахстанска, Киргизстанска кирилица, Молдовска, Монголска и Таджикска кирилица.

 

Дари книга – възроди читалище. Paradise Center с благотворителна кампания за 24 май

Търговският център, съвместно със сдружение „1 Процент Промяна“, ще събира книги за възстановяването на читалище „Развитие-1931“

 

 

Paradise Center, съвместно със сдружение „1 Процент Промяна“, стартира благотворителна кампания за набиране на книги, посветена на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. От 23 май до 26 май, между 10:00 и 21:00 часа всеки посетител на търговския център ще може да дари част от своите книги и да помогне на Народно читалище „Развитие-1931“ в село Ослен Криводол, община Мездра, отново да отвори врати.

На етаж +1 над главния вход (пред „100 грама сладки") специална библиотечна инсталация ще очаква посетителите, желаещи да дарят литература за добра кауза. Всеки, подкрепил инициативата, ще получи талон за 10% отстъпка от книжарница Ciela. Голямата цел на Paradise Center и „1 Процент Промяна“ е в рамките на четири дни да се съберат 3000 книги – количеството, нужно за възобновяване дейността на читалището.

Изискване към жанра и тематиката на книгите няма. Гостите могат да оставят в импровизираната библиотека на търговския център както художествена литература, исторически романи и детски книжки, така и специализирана – енциклопедии и др. Няма ограничения и в количествата. Единствената молба на организаторите е дарените книги да са в добро състояние.

Народното читалище „Развитие-1931“ спира да функционира през 1969 г., когато жителите започват да мигрират в по-големи населени места. Благотворителната кампания на Paradise Center с фокус върху образованието и възраждането на културните средища в страната се припокрива с мисията на „1 Процент Промяна“ и работата им в направление „Образование“. Така в духа на 24 май търговският център и сдружението обединяват усилия, за да възродят отново този дом на българските традиции, култура и просвета.

Повече информация можете да откриете тук: https://www.facebook.com/events/368506138433765/368585841759128/

 

 

Късната емисия на bTV Новините ще бъде от 22 часа през лятото

 

От 23 май късните новини ще бъдат в летен режим всеки делничен ден

 

 

От 23 май, понеделник, късната емисия на bTV Новините ще се излъчва от 22 часа от понеделник до
петък през летния сезон. С промяната bTV поставя още по-силен акцент върху новинарското съдържание, на фона на динамичните политически, икономически и социални събития в страната. Нюзрумът с най-високо доверие у нас според редица проучвания продължава да поставя на фокус пълната и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и оказват сериозно въздействие върху бъдещето на страната ни.

„Изместването на късната емисия на bTV Новините в по-ранен час през летния сезон, когато телевизия традиционно гледат повече хора, е логична стъпка в постигане на целта ни да бъдем по-близо до зрителите. През последните месеци новинарското съдържание придоби още по-голяма важност за българите в контекста на актуалните събития и процеси в страната и чужбина“, каза Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group.

Водещи на късната емисия са Мария Ванкова и Полина Гергушева. През 2021г. Мария започна да води bTV новините от 23ч., а от януари 2022г. тя редува вечерните ефири с Полина.

 

National Geographic - Морски вълци, сезон 11 /20 еп. по 60 мин./

 

Премиера: 23 май 2022 г. от 21:00 ч.

Излъчване: Всеки понеделник от 21:00 ч.

 

 

Сезонът на червения тон в Глостър се завръща. Риболовната флота е готова да се отърси от
миналогодишните неволи и да си завоюва по-светло бъдеще. Но надпреварата за улов предизвиква нарастваща конкуренция, а напрежението е неимоверно. Тъй като капитаните се борят да си възвърнат загубени позиции, всяко решение носи или пари, или бедствие. Те трябва да играят умно или да платят цената. Време е за ново начало и завръщане в стил Глостър.

 

 

Графикът Людмил Георгиев - със самостоятелна изложба във Виена за 24 май

В „Дом Витгенщайн“ ще бъдат показани и скулптурите на Габриела Фон Хабсбург 

 

 

Българският културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ ще е домакин на първата самостоятелна
изложба на графика Людмил Георгиев във Виена, посветена на 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Изложбата „ЕДИН НАШ СОБСТВЕН СВЯТ“ ще се състои от 23 май до 8 юли 2022г. Куратор е международният арт дилър Стефан Стоянов. Графиките на Людмил Георгиев ще се допълват от монументалните творби на Габриела Фон Хабсбург, внучката на последния австрийски император, които ще бъдат разположени за публиката във външното пространство около сградата на културния институт.

По време на откриването гостите ще могат да се насладят и на изпълнението на младата и талантлива пианистка Анжела Тодорова, която е лауреат на над 20 награди от конкурси по пиано и камерна музика в България, Сърбия, Македония, Румъния, Чехия и Италия.  

Изложбата „ЕДИН НАШ СОБСТВЕН СВЯТ“, показва само фрагменти от пластическите търсения на Людмил през последните години, но и те са достатъчни за да ни убедят, че изкуството на графиката е не само живо, но и че в ХХI век то може да бъде дръзко, очарователно, съвременно. Разбира се – когато излиза изпод ръцете на познавач, какъвто е Людмил. 

Людмил обича да си играе с цветовете, превръщайки много често графичните си отпечатъци в зрелищен живописен спектакъл. Но дори и това е недостатъчно за художника. Често той престъпва и технологичните граници на графиката, работейки с неочаквани материали и основи. Дори върху натрошено автомобилно стъкло. 

Зад всичко това обаче стои не намерението за оригиналност, за иновативност, а за удоволствието от играта с изкуството. Желанието да прекрачиш в нови, непознати, необследвани територии. Територии, в които винаги можеш да си позволяваш да бъдеш друг – невъзпитан, арогантен, непостоянен. Галантен към всяка идея, но никога неин верен любовник. Територии, в които можеш да бъдеш просто бедствие и демиург в едно. А Людмил Георгиев добре знае, какво означава срещата между съзиданието и разрухата, и творчеството му е най-яркото свидетелство за това.  

По време на откриването гостите ще могат да се насладят и на изпълнението на младата и талантлива пианистка Анжела Тодорова, която е лауреат на над 20 награди от конкурси по пиано и камерна музика в България, Сърбия, Македония, Румъния, Чехия и Италия.