Translate

петък, 24 юни 2022 г.

„Фрактура“ навършва 24 години с 24 специални концертни изпълнения

Празничното издание на предаването предстои тази неделя по DIEMA

 

 

На 26 юни най-дълголетното специализирано тв предаване за рок музика в България ще отпразнува
своята 24-та годишнина със специално концертно издание. Точно в полунощ на 26 срещу 27 юни /неделя/, по DIEMA ще стартира
празничното издание „24 години Фрактура”. В продължение на два часа зрителите ще видят 24 запомнящи се концертни изпълнения на едни от най-големите световни рок и метъл банди. Празничното издание е събрало на едно място съвместни изпълнения на Metallica и Motörhead, Sabaton и Apocalyptica, Muse и AC/DC, Anthrax и Public Enemy, Scorpions и Doro, Disturbed и Alter Bridge, Foo Fighters и Queen, Korn и Slipknot, и много други.  

„Празничното издание „24 година Фрактура“ ще заложи на силната положителна енергия, която носят концертните изпълнения на една банда. Аз винаги съм гледал на предаването като на отворен прозорец към един пъстър и широк свят, какъвто безспорно е този на рок музиката. Още от самото си начало „Фрактура“ има образователна цел – зрителите да научават интересни неща и да видят света през погледа на самите музиканти. Изминалите 24 години ме научиха, че освен да имам професионален подход към предаването, в него винаги трябва да се усеща и страстта ми на фен в детайлите. Най-важно е правилното отношение към хората, като аз съм благодарен на всеки, който под някаква форма подкрепя „Фрактура“, коментира Васко Катинчаров – автор и продуцент на предаването.     

„Фрактура” предлага най-новите рок и метъл клипове, актуални гости от музикалния бизнес, разнообразни рубрики, новини, концертни репортажи и интервюта с известни музиканти. Всичко, свързано със световната и българската рок сцена, може да бъде видяно по DIEMA всяка неделя и с повторение в петък.

Предаването „Фрактура“ се излъчва по DIEMA в неделя от 24:00 ч. и с повторение в петък от 00:30 ч.

 

 

Над 4000 читатели гласуваха за награда на публиката в Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

 

 

На 26 юни 2022г.в Бургас ще започне първият Международен младежки литературен фестивал
„Приятелството – смисъл и спасение”, организиран от Център „Алеф”. Община Бургас е съорганизатор и домакин на фестивала.  Той ще продължи 4 дни при изключително наситена програма. В него ще се включат младежи от 9 страни – България, Украйна, Австрия, Израел, Полша, Словакия, Унгария,  Австрия и Латвия.

На 27 юни, понеделник, в 17 часа в Морската градина с флашмоп ще бъде открита пейка-книга на „Алеф”. Пейката ще бъде поставена в района на Морското казино.

Фестивалните дни преди церемонията по награждаването ще бъдат посветени на литературни четения и работилници, водени от именити български писатели като Недялко Йорданов, Георги Господинов, Георги Бърдаров, екскурзии до емблематичните за региона Остров Света Анастасия и Аква Калиде, вечери на приятелството и др. Специално за участниците във фестивала ще бъде прожектиран български игрален филм на режисьора проф. Иван Ничев, с когото младежите ще се срещнат и беседват веднага след прожекцията. Фестивалът се провежда за първи път и цели да подкрепи и помогне за развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да създаде приятелства и взаимно разбирателство между младежи от различни страни. 

На 28 юни 2022г. в Международния конгресен център Бургас в 18 часа ще започне Тържествената церемония по награждаване на участниците в международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Конкурсът се проведе в два кръга – за български и чуждестранни участници. Затова организаторите предвиждат по две награди за всяка от класациите. За участниците от България  наградите са: 1 място – 500 лв., 2 място – 400 лв., 3 място – 300 лв. Българските лауреати ще получават и целогодишна ученическа стипендия, съгласно Мреките за закрила на талантливи деца на Министерство на образованието и науката. За чуждестранните участници: 1 място – ваучер за почивка в България, 2 място – 200 евро, 3 място – 150 евро.

На церемонията ще присъстват 30 номинирани участници в конкурса. За първи път свой победител излъчи и публиката. В сайта на Център „Алеф”, организатор на надпреварата, бяха публикувани номинираните разкази. За тях в рамките на един месец онлайн гласуваха 4581 читатели. Носителят на наградата на публиката ще бъде определен според броя харесвания на номинираните разкази и ще бъде оповестен на официалната церемония по награждаване.

Церемонията по награждаването е своеобразен спектакъл, в който тази година участие ще вземат звездата от „Столичани в повече” и „Петя на моята Петя” Албена Павлова , журналистът Георги Тошев, познат от ефира на БТВ като продуцент, автор и водещ на популярни телевизионни поредици и писателите  Георги Господинов и Георги Бърдаров.

Наградите ще бъдат връчени от официалните гости от Министерство на културата, Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката, община Бургас,  дипломати от посолствата на Германия, Словакия, Израел и Полша. 

 

 

FOX CRIME - Мистериите на сестра Бонифас, сезон 1

Премиера: 26 юни от 10:55 часа

Излъчване: Всяка събота и неделя от 10:55 часа

 

 

Забавна поредица за мистериозни убийства с участието на шофиращата Vespa и разрешаваща
престъпления католическа монахиня сестра Бонифас. От създателите на “Oтец Браун“ и „Шекспир и Хатауей: Частни детективи“. 1960-та година е и криминалистиката е на елементарно ниво. За щастие жителите на Грейт Слотър, живеещи дълбоко в британската провинция, имат тайно оръжие – сестра Бонифас. Монахинята може да е предразположена да прощава, но също така е един дяволски добър аматьор детектив.  Ако има доказателства, които трябва да бъдат намерени, Бонифас ще ги открие с мъничко помощ от смелия бунтар детектив Сам Гилеспи и мълчаливият Феликс Ливингстън, който е ужасен от ексцентричният свят на Грейт Слотър.

Труп е намерен, натъпкан в манекен на местен панаир; трагедия сполетява гостуващ телевизионен екип; и ужасяващо разкритие е направено в любимото място на Еди. Сестра Бонифас е тази, която ще спаси деня.

 

 

Ищар и Горан Брегович на фестивала South West в Благоевград

Нов фестивал в града на 25 и 26 юни 2022

 

 

Това лято Благоевград подготвя нов музикален фестивал, който включва богато разнообразие от стилове и изпълнители. Първото издание на SOUTH WEST FESTIVAL, организирано от община Благоевград съвместно с Bulgarian Live Music, ще се състои на 25 и 26 юни в парк „Македония“.

Заедно с едни от най-известните български изпълнители на сцената ще видим и кралицата на световната етно музика Ищар, която е голямата звезда на първата вечер, а Горан Брегович ще е хедлайнер във втория ден на SOUTH WEST FESTIVAL 2022.

„Фестивалите в града винаги са носили един особен заряд и са празник, както за жителите на Благоевград така и за гостите, които идват специално за събитията. Сигурен съм, че поставяме началото на един летен фестивал, който дълго време ще представя разнообразна програма“, споделя Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

„Керана и Космонавтите“ ще открият фестивала на 25 юни, а веднага след тях публиката ще чуе и хитовете на любимите български поп звезди – Любо Киров и Мария Илиева. След ударното начало,
вечерта ще бъде закрита от световно известната израелска певица Ищар.  

На 26 юни, за начало публиката ще се наслади на завладяващите бийтове на трип хоп формацията Mind Trips с вокалист Алекс Раева. Следващи в програмата на втората вечер са музикалната група „Оратница“, чието име произхожда от народния обичай „оратник“ и съчетава българския фолклор с елементи от съвременни музикални стилове. Преди финала на фестивала са

група „Балканджи“, която създава авторска музика въз основа на традиционния рок и българската народна музика. SOUTH WEST FESTIVAL 2022 ще закрие звездата на балканската музика Горан Брегович. 

South West Festival на 25 и 26 юни от 17:30 часа в парк „Македония“, Благоевград. Музикалният фестивал се организира от община Благоевград съвместно с Bulgarian Live Music.

Билетите са в продажба в мрежaта на Eventim в цялата страна, както и в OMV, зала Яворов в Благоевград, Технополис, Български пощи. Цените на билетите са: регулярен еднодневен 55 лева, регулярен двудневен 85 лева, Golden circle еднодневен 70 лева, Golden circle двудневен 110 лева.

 

 

National Geographic - Мегапреобразяване /2 еп. по 60 мин./

Премиера: 24 юни 2022 г. от 23:00 ч.

Излъчване: Всеки петък от 23:00 ч.

 

 

Поредицата „Мегапреобразяване“ представя ремонтни дейности на едно съвсем  друго равнище, като в нея тематично са включени самолет и влакче от увеселителен парк. Ще можете да разгледате един от най-големите обекти за модерно самолетостроене в света. Ще станете свидетели на превръщането на летателна машина в товарен самолет. А следващият проект ще е обновяване на влакче на ужасите, което отнема няколко години. Една от най-популярните атракции от този тип в Германия ще се сдобие с нова дървена конструкция, с най-новите технологични обновления и нови релси.