Translate

четвъртък, 23 юни 2022 г.

Стартира кампания за осветяване труда и проблемите на хората, оказващи неплатени грижи

 

 

Информационна кампания „Заедно за пациентите. Защото ни е грижа“, инициирана от Мерк България,
стартира с дискусионно студио, посветено на проблемите на хора, които полагат неплатени грижи за техни близки с дълготрайни заболявания, физически увреждания или когнитивно/психическо разстройство. Кампанията цели да покаже чрез социологически проучвания, лични истории и други форми, че да си неотлъчно до близък с хронично заболяване е тежка мисия и че никой не трябва да е сам в грижата за болен.

Според европейско социологическо проучване на Мерк, направено в 12 държави в края на 2020 година - глобален индекс на благосъстоянието на полагащите грижи в европа, пандемията от Ковид - 19 е увеличила средно с 16% броят на хората в Европа, които неплатено полагат грижи за свои болни близки. 24% са се увеличили полагащите грижи в Германия, с 18% в Испания, с 14% във Франция, с 12% в Италия и с 10% във Великобритания. Освен това пандемията драстично е увеличила тежестта върху всички лица, вече полагащи грижи за свои близки. 80% от тях споделят, че след началото на пандемията са пожертвали голяма част от личния си живот за човека, за който се грижат, а 75% са се почувствали по-изтощени и стресирани отвсякога. 65% от полагащите грижи са влошили емоционалното си здраве, 67% се страхуват, че ще загубят работата си, на 52% грижата за болния близък се отразява негативно на професионалната кариера..

На факта, че за полагащите грижи става все по-трудно да жонглират между професионалните и личните си нужди, обърна внимание д-р Ани Цакова – изпълнителен директор на Мерк България: „Състаряването на населението и ситуацията с Ковид допълнително утежни тези проблеми. 20% от населението са на ръба на своите възможности да откликват на нуждите на своите близки и същевременно да продължават да се справят със своите професионални отговорности. Ето защо нашата компания стартира инициативата „Заедно за пациентите. Защото ни е грижа“, с която поставяме фокуса върху хората, които оказват грижа на болни близки. Целта е да се направят промени в закони и наредби, което да облекчи тези хора и да направи труда им видим за обществото. Нашата компания даде пример в това отношение. Още преди пандемията Мерк въведе много облекчения за служителите си, които се грижат за болни хора в семейството – гъвкаво работно време, допълнителни дни отпуск, безплатна психологически консултации, възможност на служителите да спортуват и да се грижат за своето здраве.“

Медицинският директор на Мерк България д-р Кремена Георгиева сподели, че е освен професионално и лично стои зад каузата, тъй като самата тя е била неколкократно в ролята на грижещ се за близки с хронични заболявания и деменция. Налагало се е да прави редица компромиси в личния и професионалния си път заради ролята на грижещ се. „Хора като мен са над 100 милиона души в Европа. На всеки от нас може да се наложи да полага грижи за близки. Приемам това предизвикателство като възможност за личностно израстване, не се вживявам в ролята на жертва, а търся как мога да помогна на себе си, на други хора в подобна ситуация да срещнат разбиране и подкрепа“, обясни тя.

В панела от дискусията, наречен Родителят, който никога не спи“, своите лични истории в грижата за болни от диабет споделиха Рени Василева, Иван Иванов и Росица Пандова – председател на Асоциация „Култура без граници“.

За психологичната подкрепа, от която има нужда оказващият грижа на своето дете с епилепсия, разказаха Веска Събева – член на Конфедерация защита на здравето /КЗЗ/ и председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия /АРДЕ/, и Антоанета Витева – член на АРДЕ.

Участие в дискусията взеха и д-р Владимир Наков, психиатър от Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, експертът по здравно право – адвокат Калина Михайлова и Зорница Спиридонова, клиничен психолог.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар