Translate

вторник, 19 юли 2016 г.

Общинска банка подпомага обучението на деца с диабет



Общинска банка е един от спомоществувателите на първото Национално обучение по иновативно лечение на диабета и приложение на новите технологични средства. На това
обучение на деца, болни от диабет и техните родители ще бъдат представени модерни и високотехнологични методи за терапия.
Обучението е първото по рода си в България и е изцяло с практическа насоченост. То е от ключово значение за децата, болни от диабет и техните родители и ще подобри уменията им за лечението и контрол на диабета с все по-широко използваните нови технологии. Водещ лектор е проф. д-р Мая Константинова, началник "Отделение по диабет" на Клиника по ендокринология, диабет и генетика на Университетска СБАЛ по детски болести – София и председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология. 
„През последните две десетилетия  нараства броят на малките деца с диабет – тези под 6-годишна възраст. България не прави изключение от тази статистика“,  алармира проф. д-р Мая Константинова.  Лечението с инсулин в днешно време е по-успешно и по-лесно, гарантира нормален живот на децата като качество и продължителност, но изисква голямо участие на пациента и неговото семейство, допълни проф. д-р Константинова. Те  трябва добре да опознаят протичането му и да бъдат в състояние да правят малки ежедневни корекции и контрол. Ето това налага да се провеждат подобни  обучителни мероприятия.    
Диабетът е заболяване с мащабите на световна епидемия, като се очаква да се превърне в пандемия. По данни на  Международната диабетна федерация, в световен мащаб са диагностицирани 415 милиона души, т.е. 1 на всеки 11 души има диабет, а на всеки 6 секунди някой умира от това заболяване. Само в Европа към 2015 година заболелите са 58.9 милиона души, от които 140 000 деца с диабет тип 1, като всяка година се диагностицират нови 21 600 деца. По данни на Министерство на здравеопазването, в България  от диабет страдат около 500 000 души.
„Децата на България се нуждаят от подкрепа, затова решихме да помогнем за провеждането на  националното обучение. По този начин те ще имат повече възможности за пълноценен и щастлив живот“, обясни Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка. През годините банката е подпомагала финансово осъществяването на различни  здравни и социални инициативи, посветени на превенцията и лечението на различни заболявания.
Организатор на националното обучение е СНЦ "Култура без граници". Досега те са провели обучения за над 1000 медицински специалисти. Сега провеждат обучения за децата и техните родители. „Целта ни е да достигнем до всички деца със заболявания, от малки и големи населени места, и да им помогнем“, коментира Росица Пандова, организатор на обучението, сама тя майка на дете с диабет.  Първото национално обучение се провежда от 11 до 15 юли в Разлог.

ИКЕА събира хората от квартала



Като традиционен партньор на фестивала БЛОК КИНО, ИКЕА предизвиква жителите на софийските квартали да се запознаят със съседите си 

За втора поредна година ИКЕА предоставя удобни мебели за зрителите от различни софийски квартали, които имат възможността да се настанят и насладят на нови
български филми в междублоковите пространства по време на фестивала БЛОК КИНО, който започва от днес и продължава до 12 август.
Някои от най-хубавите български филми от последните години ще бъдат показани на различни локации на открито в големите квартали на столицата, a на четири избрани събития ИКЕА ще стартира и нов проект, който предизвиква гостите да се запознаят със своите съседи на шведска маса с традиционни шведски кюфтенца и хотдози. Така хората от квартала ще имат възможност да се съберат и запознаят с тези, с които делят един блок, но често подминават в забързаното ежедневие.
„За нас в ИКЕА е важно да правим всеки ден по-добър за хората. И през 2016 г. подкрепяме БЛОК КИНО, за да могат повече зрители да гледат българско кино и да помогнем на хората от квартала да се опознаят и да  общуват по-често в свободното си време”, сподели Йоана Цонева от ИКЕА.
През тази година ИКЕА ще осигури и много награди за гостите на БЛОК КИНО. Всеки, който посети поне 3 от събитията в програмата на фестивала, ще има възможност да  се включи в томболата на организаторите и да спечели мебели или аксесоари от лятната колекция.

Нов метод за терапия на костни метастази при пациенти с карцином на простатата стартира пилотно в УМБАЛ „Александровска”



 Radium 223 е пръв по рода си лекарствен продукт за лечение на костни метастази от простатен карцином. Изотопът има не само симптоматично, но и действително терапевтично
действие, водейки до редуциране на броя и обема на костните промени. Препаратът бе пилотно и успешно приложен в Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска”, която единствена в страната притежава лиценз за извършване на тази дейност.
Radium 223 е първият алфа-емитиращ лекарствен продукт със силен противотуморен ефект. Чрез лечебно действие директно върху костните метастази, лекарственият продукт води до удължаване на общата преживяемост и на времето до симптоматични скелетни събития, намаляване на болката и подобряване на качеството на живот. Данните от проучванията показват, че Radium 223 има много добър профил на безопасност. Това позволява да се прилага в стационарни условия, а на пациентите да се приберат вкъщи веднага след инжектирането, без ограничения по отношение на контакти с други хора. Благодарение на иновативния механизъм на действие, Radium 223 може да предложи нов стандарт за лечение на пациенти с простатен карцином, които са развили костни метастази.
Лекарственият продукт все още не е включен в Позитивния списък на НЗОК и се заплаща изцяло от пациента. Тел. за информация: 02/ 9230 561.
------
Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска” предоставя уникална възможност за комплексно изследване, което съчетава стандартната позитронно-емисионна томография (ПЕТ) с контрастна компютърна томография (KT с контрастно усилване). Тел. за информация: 02/ 9230 561.
Началникът на Клиниката по нуклеарна медицина доц. Валерия Хаджийска обясни, че методът усилва качеството на образа, носейки пълна и комплексна диагностична информация, благодарение на допълнителните данни, получавани чрез въвеждането на интравенозния контраст. Протоколът е разработен от екипа на клиниката и вече успешно се прилага при пациенти с определени показания. Намеренията на екипа на доц. Хаджийска е до два месеца тази дейност да се въведе за всеки преминал пациент, каквато е рутинната клинична практика в европейските центрове от дълги години.

Jet-Ops Europe стартира чартърни полети и панорамни турове над български забележителности


Jet-Ops българска авиационна компания предлага поглед от високо над Рилските езера, язовир „Искър“, Панчаревското езеро, Белчин, както и частни полети до Бургас, Варна, Букурещ и Солун


За първи път в България стартира авиационна услуга, която предлага панорамни обиколки над някои от най-красивите български местности, както и чартърни полети до големи градове в България и на Балканите.
Панорамните полетите варират от 25 минути до целодневни турове. 25-минутният тур предлага поглед от високо над околностите на София и забележителности като язовир Искър и Панчарево, а полудневният тур включва полет над най-красивите български езера и планини.
Целодневният тур започва от летище Лесново, лети се на височина от 1700 до 3000 метра с гледки над Панчаревското езеро, София, язовир Искър, Седемте Рилски езера, включва кацане в Белчин с обиколка на туристически забележителности и завършва с трансфер обратно към центъра на София.
Други възможни дестинации са Бургас, Букурещ , Солун и други.
Като комплимент към своите клиенти Jet Ops Europe осигурява безплатен трансфер от центъра на град София до летище Лесново и обратно.
Jet-Ops Europe e основана в България през 2011 и разполага с екип от водещи специалисти в авиационен мениджмънт и чартърните услуги. Компанията е специализиранa в провеждането на разнообразни чартърни полети,панорамни турове и допълнителни услуги  като полети с удължено времетраене, персонализирани чартърни маршрути и гъвкави времеви рамки. 

Най-добрият ресторант в света за 2016 г. - Osteria Francescana сервира вече Lavazza



Lavazza и Масимо Ботура - италианският шеф-готвач  имат дългогодишно сътрудничество и с гордост и италианска страст развиват гастрономическите си отношения, които процъфтяват през годините. С най-високото отличие – три звезди
„Мишлен” и световна слава, която го съпътства,  Ботура е сред тези готвачи, които, като отчита качеството на гамата от продукти на историческата марка Торино, решава да предложи своя творчески поглед на Lavazza -  първата италианската компания, която работи с международни майстор-готвачи. Партньорството с виртуози в кухнята започва с Феран Адриа през 2002 г. Резултат от тази среща е Èspesso, първото и най-наситено кафе в историята.
Други партньорства с най-известните готвачи включват: италианците Карло Крако, Давиде Олдани  и Масимо Ботура; испанците Алберт Адриа, Ориол Кастро и Рикард Камарена; французите Ричард Тоа, Симоне Занони и Дени Имброиз.
Традиция, експериментаторство, интуиция и качество. Това са само някои от ценностите, които Lavazza споделя с днешните топ италиански и чуждестранни готвачи: постоянният стремеж на компанията към високи постижения и отдадеността на научните изследвания са намерили идеалния партньор в света на топ гастрономията. Качественото кафе се създава чрез точен подбор на съставките, технически умения и интуиция, които дават завършващата "допълнителна щриха" на продукта. Същият творчески подход – качество на съставките, умения и въображение –майстор-готвачите използват всеки ден при създаването на техните ястия. По този начин, връзката идва естествено и следва сътрудничеството между най-известните международни готвачи и Lavazza: партньорство, което се вижда в менюто на най-добрите ресторанти в целия свят.
Разработка на Ботура със съдействието на Lavazza е "Това е просто десерт" (‘It’s Just a Dessert’), игрива интерпретация на класическото италианско тирамису, представено в най-елитното международно събитие, посветено на топ гастрономията  - "50-те най-добри ресторанта в света" в Лондон. Първата награда е присъдена на ресторанта на Ботура, на който Lavazza е партньор. Други рецепти от Ботура включват "Ела в Италия с мен” (Vieni in Italia con me). Рецепта, представенa през 2012 г. в Salone del Gusto, която оспорва концепцията за кафе като класическа напитка в края на вечерята и предизвиква очакванията и предразсъдъците на хората.
Lavazza също така си сътрудничи с няколко важни хранителни събития като Mejor de la Gastronomia в Испания, Identità Golose в Италия и на фестивала OFF (Omnivore Food Festival) във Франция.

Новите учебници по история за 5. клас на издателска къща „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ бяха одобрени от Министерството на образованието и науката



Те получиха максималните оценки от експертите в комисиите по отношение на съдържанието и дизайна. Учебниците са посветени на античната история и са създадени в съответствие с новата програма по история и цивилизации за 5. клас, която влиза в сила от учебната 2016/2017 година. Атрактивни илюстрации, кратки и разбираеми текстове са отличителните черти и на двата учебника, всеки от които има свой собствен облик.
Заедно с печатните издания през одобрението на Министерството на образованието и науката (МОН) са минали и електронните варианти на учебниците на „Анубис“ и „Булвест 2000“, които от тази година вече са разположени в нова електронна платформа, достъпна за всички видове устройства – стационарни компютри, лаптопи, таблети, мобилни телефони. Чрез нея учебниците на двете издателства могат да се ползват и офлайн след сваляне на съответното устройство. Издателска група „Анубис-Булвест“ предоставя на всички учители безплатен достъп до електронната си платформа, като персоналният код за достъп ще бъде отпечатан на самия учебник, който те ще получат. Електронните варианти и на двата
учебника по история и цивилизации на „Анубис“ и на „Булвест 2000“ имат връзки с Гугъл мап, така че децата могат да видят как изглеждат днес земите и древните паметници на античността, които изучават по този предмет.
Проф. Христо Матанов, проф. Петър Делев  от СУ „Св. Климент Охридски“ и проф. Цонка Каснакова от Тракийския университет са водещите фигури в екипа на учебника на ИК „Анубис“, в който участват още гл. ас. Кабалан Мукарзел и преподавателката по история Татяна Рангелова. „Уроците са съобразени с възрастта на децата като обем и като оформление“, казва проф. Петър Делев. Според него най-голямото предизвикателство за авторския екип е било създаването на достъпен и разбираем за учениците текст. „Три пъти сме пренаписвали уроците за нови знания, докато намерим баланса между обем и съдържание“, каза още проф. Делев.
 Учебникът на издателство „Булвест 2000“ е създаден под ръководството на Васко Арнаудов и Цветан Цветански – същите са автори и на учебника по история на Булвест 2000 за 7 клас. Новите членове на екипа на Булвест 2000 са специалистът по методика доц. Виолета Стойчева от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и историчката Кина Котларска от Велико Търново. С цел по-голяма достъпност и прегледност на учебното съдържание екипът на Булвест 2000 е разположил всеки урок само върху една страница от учебника. Той съдържа общо 55 урока, които включват уроци за нови знания, уроци за упражнения, уроци за обобщение и уроци за годишен преговор.

Програма „Готови за успех“ набира кандидат-стипендианти за учебната 2015-2016 година



Фондация BCause (доскоро - Фондация "Помощ за благотворителността в България") обявява прием на документи на кандидати за стипендия по програма „Готови
за успех” за учебната 2015-2016 година.
Програмата е предназначена за младежи с отлични академични постижения, загубили един или двамата си родители, отгледани от роднини или в социални домове. Могат да участват ученици от 12 клас, както и студенти от бакалавърска и магистърска степен в държавни университети. Стипендиите са десетмесечни, а годишният им размер е съответно 2000 лв. за студентите и 1000 лв. за учениците.
Най-важният критерий за избора на стипендианите е успехът,  който имат от предходната учебна година; на второ място се оценява социалният им статус.
Срокът за кандидатстване е 7 октомври 2016 г. Подробна информация и формуляри ще намерите на адрес: http://www.bcaf.bg/bg/resursi/za-tarsesti-pomost/222-information-gotovi-za-uspeh.html
Стипендиантската програма “Готови за успех” е програма на Фондация  BCause (доскоро - “Помощ за благотворителността в България”) от 2006 г. Средствата се осигуряват изцяло от корпоративни и частни дарения. От своето създаване програмата се осъществява в партньорство с фондация “Сирак”, а един от най-големите дарители на програмата вече десета година е Международният женски клуб. За 10 години заедно сме осигурили 1028 годишни стипендии на обща стойност над 1,5 млн. лв.
Инициативата можете да подкрепите и с SMS с текст DMS USPEH на номер 17 777.

Хирурзите на ръка от болница „Софиямед“ успешно реплантираха отрязания от секира палец на 17г. момче



Успешна реплантация на палец на ръката на 17г. момче, пострадало при битов инцидент извърши екипът на доц. д-р Маргарита Кътева, ортопед- травматолозите д-р Калин Димитров и д-р Калин Ангелов в УМБАЛ "Софиямед".
Преди броени дни момчето от с.Бързия рязало дърва когато по невнимание отсича палеца на лявата си ръка със секира. На мястото на инцидента веднага пристига медицински екип, който транспортира момчето, в Центъра по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия на Университетска болница „Софиямед“, в който се обучават специалисти от цялата страна. 
На 6-тия час след злополуката екипът от „Софиямед“ пристъпва към сложната интервенция –реплантация на палец (свързване на кости, сухожилия, нерви и съдове, с цел възстановяване на кръвотока). Операцията продължава 4 часа, а специалистите казват, че палецът винаги е показан за реплантация.
„Това, което ни различава от животните е, че ние имаме палец - може да направим т.нар. опозиция, т.е. да противопоставим палеца на другите пръсти и да успеем да хванем. Именно и в това се крие абсолютното ни задължение да реплантираме“, коментират д-р Калин Димитров и д-р Калин Ангелов, извършили операцията в „Софиямед“.
17-годишното момче вече е изписано след гладък постоперативен период. В момента му се провежда ранна постоперативна рехабилитация като след месец и половина той ще може пълноценно да използва палеца си.
В отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хурургия в УМБАЛ „Софиямед“ доц. Кътева и екипът й прилагат най-съвременните техники в хирургията на периферната нервна система. В специализирания център се извършват оперативни интервенции за възстановяване на липсващи след травма меки тъкани и кости на горните и долните крайници, като се използват трансплантати според последните приети микрохирургични методи.

В Болница „Тракия" отвори врати „Център на пациента"




Там всеки пациент може да получи помощ при лечението си. За тази цел в него на разположение на болните и техните близки са екип от психолог и социален работник, за да
окажат психологическа и емоционална подкрепа в трудните моменти на терапията, да дадат изчерпателна информация за правата и задълженията на пациентите, както и за възможностите им за лечение в болницата, да отговорят на въпросите, които ги интересуват, да им предоставят здравно-образователни материали.
От „Центъра на пациента“ осигуряват и възможност за занималня на болните малчугани, за да помогнат на децата и техните родители да прекарат по-лесно времето в клиниката.
В центъра се извършва и проучване на удолетвореността на пациентите от грижите и лечението, което получават в болницата.
Пациентите и техните близки могат да се възползват от услугите на „Център на пациента“ в самата болница или чрез телефона на пациента - 0882 988962 (линията е активна всеки работен ден от 10.00 до 17.00 ч.). Също така може да получат информация на имейла на пациента в Болница "Тракия" - patient@trakiahospital.com или на чата на пациента на сайта на болницата - www.trakiahospital.com.