Translate

сряда, 19 ноември 2025 г.

“Made in EU” от 21 ноември в кината България

След няколко световни премиери, новият филм на Стефан Командарев тръгва и у нас

 

 

Световната премиера на “Made in EU” беше на Международния филмов фестивал във
Венеция. След това лентата на Стефан Командарев спечели голямата награда за най-добър пълнометражен филм, наградата за най-добра женска роля за актрисата Гергана Плетньова и наградата на младежкото жури на 43-тия национален фестивал „Златна роза“ във Варна. Последваха премиери на
Film Fest Hamburg /Германия/, CinEast Festival /Люксембург/ и МФФ Солун /Гърция/. На 13 ноември филмът ще открие Киномания в зала 1 на НДК, а веднага след това предстоят още два международни фестивала, където “Made in EU” е в състезателните програми – Arras Film Festival във Франция и Gijón International Film Festival в Испания. След това международно турне, от 21 ноември е и широкото разпространение в цяла България.

„Всички срещи с публиката по цял свят са нещо специално. До момента навсякъде филмът се приема много добре, предизвиква силни реакции и дискусии, темата се оказва близка до зрителите, независимо в коя държава живеят. За нас обаче, най-важната среща е тази с българската публика. Затова очаквам с нетърпение премиерата на 13 ноември в рамките на Киномания и разбира се след това от 21 ноември във всички кина в страната“, каза Стефан Командарев.

„Made in EU” разказва за шивачка в малък град и нейния син. Шивачката Ива е обвинена, че е причината за избухване на пандемия в малкия град и се превръща в изкупителна жертва, преследвана от системата, която от години трупа печалби от нейния труд. Филмът е заснет в Хасково, Димитровград, Мадан и Рудозем. Участват актьорите Гергана Плетньова, Тодор Коцев, Герасим Георгиев-Геро, Ивайло Христов, Анастасия Ингилизова, Иван Бърнев, Ованес Торосян, Мартина Пенева и др.

 

Сериалът „Свети Паисий – от Фараса към небесата“ от 19 ноември по БНТ 1

От 19 ноември, сряда, в ефира на Българската национална телевизия очаквайте биографичната историческа драма в два сезона и общо двайсет и един епизода – „Свети Паисий – от Фараса към небесата“, посветена на Свети Паисий, канонизиран от Вселенската патриаршия през 2015 г. като Св. Паисий Светогорец. Серийният филм ще се излъчва от понеделник до четвъртък в 22:00 ч. по БНТ 1.

Историята започва с раждането на свети Паисий /със светско име Арсений Езнепидис/ в село Фараса, Кападокия. След подписването на Лозанския мирен договор семейството на малкия Арсений е изселено и поема по тежкия път на бежанците към Гърция. Малкият Арсений расте в Коница, Епир, заедно с баба си и майка си, които му предават дълбоката си вяра в Христос и любовта към ближния. Израснал с разказите за свети Арсений, у него още от ранна възраст се разгаря желанието да последва монашеския живот. През 1945 г. постъпва в армията, където служи като радиотелеграфист. След уволнението си посещава Света гора. Скоро обаче се завръща в Коница по семейни причини и остава там три години. През март 1953 г. заминава окончателно за Света гора и се установява в манастира Есфигмен. След три години се премества в манастира Филотей, където приема монашество и получава името Паисий. Изпраща снимка на майка си, с която се прощава, като ѝ казва, че занапред за своя майка ще има Пресвета Богородица.

Режисьор на „Свети Паисий – от Фараса към небесата“ е Стамос Цамис. В актьорския състав влизат Прокопис Агатоклеус, Никитас Цакироглу, Смарагда Смирнеу,

Димитрис Ксантопулос, Димитрис Имелос, Христина Павлиду, Дросос Скотис, Деспина Гадзиу.

Гледайте „Свети Паисий – от Фараса към небесата“ – от 19 ноември, 22:00 ч. по БНТ 1

 

Sweet Expo събира сладките вкусове на София и носи първия аромат на Коледа

От 21 до 23 ноември Сердика Център ще ухае на шоколад, ванилия и празнично настроение

 

 

Най-сладкото събитие на сезона се завръща в Сердика Център. От 21 до 23 ноември ниво -1 ще се превърне в истинска работилница за вкусове по време на Sweet Expo, което тази година носи не само аромат на шоколадови изкушения, но и първия полъх на наближаващата Коледа.

В рамките на три дни посетителите ще могат да се насладят на богато разнообразие от ръчно приготвени десерти, да открият оригинални подаръци и да наблюдават шеф-демонстрации на Biorest – кулинарната платформа с дългогодишен опит в професионалната гастрономия. В 12:30, 14:00 и 17:00 часа гостите ще имат възможност да видят приготвянето на сладки орехчета, веган петифури, кремю с бейлис, класическо италианско тирамису и други вдъхновяващи рецепти.

Кулинарната програма събира любими имена от гастрономичната сцена и създатели на съдържание. Сладки орехчета ще приготвят любимките от онлайн пространството Гери Баева от Beyond the Yummy и Даниела Динева от Hey Daniella. Шеф Лина Амури ще представи веган петифури с продуктите на Sosa, а тематичен коледен донът ще се приготвя на място с шеф Мартина Фурнигова от Glory Hole Donuts.

Шеф Теодора Илиева от La Prima by Friends ще сподели стъпка по стъпка как се прави класическо италианско тирамису, а шеф Севда Димитрова ще разкрие тайната на кремю с бейлис. Акцент в програмата още е мастър класът на шеф Лора Асенова за направата на натурални веган бонбони Love it.

Водещ на събитието ще бъде Виктор Анчев, познат на публиката от MasterChef България, където впечатли със своя талант. Пълната кулинарна програма на Sweet Expo може да бъде открита на сайта на Сердика Център тук.

Участниците в Sweet Expo:

My CookieLicious, зад който стои Кари – възпитаник на HRC Culinary Academy и майстор на ръчно приготвените кукита. Тя превръща американската класика в изкуство и иска българските почитатели на сладкото да се докоснат до вълшебството на ръчно изработените, неустоими бисквити.

Sladko Pastry ще впечатлят с изящество, родено от опита в Мишлен ресторанти и от таланта на двама млади творци – Ирина и Иван. Тя е мечтателят, който печели първо място сред 40 държави на Young Chef Olympiad с емблематичния си крем карамел, а Иван е перфекционистът, който е готвил за Обама и холандското кралско семейство. Заедно създават десерти, които съчетават майсторство, смелост и вкус, оставящ дълго усещане за празник.

Tart Bakery е създадена от Цветелина и Никола, а идеята за нея се ражда в малък апартамент в източен Лондон през 2017 г. Година по-късно двамата я превръщат в реалност в България. Днес пекарната е символ на внимание към детайла и любов към добрата храна – с ръчно приготвени кроасани с масло, бисквити с шоколадов чипс и хляб с квас, които носят неповторимия дух на домашната пекарска традиция.

Gelateria Diana ще добави италианска нотка към изложението с ръчно направено джелато от натурални съставки, сезонни билки, подправки и супер храни. Всеки вкус е приготвен с висококачествен шоколад, какао от Южна Америка и пресни плодове, а за допълнителна плътност и аромат се използват тахани от 100% смлени ядки, без добавена захар и консерванти.

С розовите си витрини и пъстри донъти Glory Donuts ще внесат закачливост и настроение, докато Flow Cacao ще представят шоколад в най-чистия му вид – веган, без глутен и направен директно от какаови зърна, вдъхновен от традициите на Маите и Латинска Америка.

BIOREST, с дългогодишен опит в професионалната гастрономия, ще покаже специална селекция от продукти за сладкарство и декорация, доказвайки, че вкусът е едновременно наука и вдъхновение.

Цукерня Савенко продължава да създава десерти, които носят уют и истински вкус. Вярват, че сладките моменти трябва да бъдат автентични, да събуждат спомени и да носят радост. Затова приготвят всичко с внимание и любов – така, както биха го направили у дома.

Arcobaleno и Little’s Coffee – съчетание от натурални десерти и модерно кафе, обединени от страст към детайла и истинския вкус, за да превърнат всяка среща в момент на вдъхновение и удоволствие.

My Bloom носи празнична магия във всеки буркан – чист акациев мед с аромати на роза, лавандула, бъз и дори пушек с розов пипер. Създадено без добавки, с внимание към детайла, за да превърне всеки момент в сладко вдъхновение.

Cellar 52 ще представят изискана селекция от пенливи вина, а за пълно удоволствие препоръчват жест, а не просто съчетание – малък буркан халва турон и чаша пенливо или десертно вино, за да споделите вкус и настроениене просто съчетание.

The Right Spot – японско изкушение в най-чистата му форма: ръчно приготвени мочи, които съчетават традиция, финес и деликатен вкус за истинско удоволствие на сетивата.

На 23 ноември от 16:00 часа празничното настроение ще достигне своя връх – Дядо Коледа, музиканти, танцьори и коледни консиержи ще запалят Коледната елха в Сердика Център, поставяйки официалното начало на сезона на светлините, подаръците и зимните аромати.