От 21 до 23 ноември Сердика Център ще
ухае на шоколад, ванилия и празнично настроение
Най-сладкото събитие на сезона се завръща в
Сердика Център. От 21 до 23 ноември ниво -1 ще се превърне в истинска
работилница за вкусове по време на Sweet Expo, което тази година носи не
само аромат на шоколадови изкушения, но и първия полъх на наближаващата Коледа.
В рамките на три дни посетителите ще могат да
се насладят на богато разнообразие от ръчно приготвени десерти, да открият
оригинални подаръци и да наблюдават шеф-демонстрации на Biorest – кулинарната
платформа с дългогодишен опит в професионалната гастрономия. В 12:30, 14:00 и
17:00 часа гостите ще имат възможност да видят приготвянето на сладки орехчета,
веган петифури, кремю с бейлис, класическо италианско тирамису и други
вдъхновяващи рецепти.
Кулинарната програма събира любими имена от гастрономичната сцена и
създатели на съдържание. Сладки орехчета ще приготвят любимките от онлайн
пространството Гери Баева от Beyond the Yummy и Даниела Динева от Hey Daniella.
Шеф Лина Амури ще представи веган петифури с продуктите на Sosa, а тематичен
коледен донът ще се приготвя на място с шеф Мартина Фурнигова от Glory Hole
Donuts.
Шеф Теодора Илиева от La Prima by Friends ще сподели стъпка по
стъпка как се прави класическо италианско тирамису, а шеф Севда Димитрова ще
разкрие тайната на кремю с бейлис. Акцент в програмата още е мастър класът на
шеф Лора Асенова за направата на натурални веган бонбони Love it.
Водещ на събитието ще бъде Виктор Анчев, познат на публиката от
MasterChef България, където впечатли със своя талант. Пълната кулинарна
програма на Sweet Expo може да бъде открита на сайта на Сердика Център тук.
Участниците в Sweet Expo:
My CookieLicious, зад който стои Кари – възпитаник на HRC Culinary Academy и майстор на
ръчно приготвените кукита. Тя превръща американската класика в изкуство и иска
българските почитатели на сладкото да се докоснат до вълшебството на ръчно
изработените, неустоими бисквити.
Sladko Pastry ще впечатлят с изящество, родено от опита в Мишлен ресторанти и от
таланта на двама млади творци – Ирина и Иван. Тя е мечтателят, който печели
първо място сред 40 държави на Young Chef Olympiad с емблематичния си крем
карамел, а Иван е перфекционистът, който е готвил за Обама и холандското
кралско семейство. Заедно създават десерти, които съчетават майсторство,
смелост и вкус, оставящ дълго усещане за празник.
Tart Bakery е създадена от Цветелина и Никола, а идеята за нея се ражда в малък
апартамент в източен Лондон през 2017 г. Година по-късно двамата я превръщат в
реалност в България. Днес пекарната е символ на внимание към детайла и любов
към добрата храна – с ръчно приготвени кроасани с масло, бисквити с шоколадов
чипс и хляб с квас, които носят неповторимия дух на домашната пекарска
традиция.
Gelateria Diana ще добави италианска нотка към изложението с ръчно направено джелато
от натурални съставки, сезонни билки, подправки и супер храни. Всеки вкус е
приготвен с висококачествен шоколад, какао от Южна Америка и пресни плодове, а
за допълнителна плътност и аромат се използват тахани от 100% смлени ядки, без
добавена захар и консерванти.
С розовите си витрини и пъстри донъти Glory
Donuts ще внесат закачливост и настроение, докато Flow Cacao ще
представят шоколад в най-чистия му вид – веган, без глутен и направен директно
от какаови зърна, вдъхновен от традициите на Маите и Латинска Америка.
BIOREST, с дългогодишен опит в професионалната гастрономия, ще покаже специална
селекция от продукти за сладкарство и декорация, доказвайки, че вкусът е
едновременно наука и вдъхновение.
Цукерня Савенко продължава да създава десерти, които носят уют и истински вкус.
Вярват, че сладките моменти трябва да бъдат автентични, да събуждат спомени и
да носят радост. Затова приготвят всичко с внимание
и любов – така, както биха го направили у
дома.
Arcobaleno и
Little’s Coffee – съчетание от натурални десерти и модерно кафе, обединени от страст
към детайла и истинския вкус, за да превърнат всяка среща в момент на
вдъхновение и удоволствие.
My Bloom носи празнична
магия във всеки буркан – чист акациев мед с аромати на роза, лавандула, бъз и
дори пушек с розов пипер. Създадено без добавки, с внимание към детайла, за да
превърне всеки момент в сладко вдъхновение.
Cellar 52 ще представят
изискана селекция от пенливи вина, а за пълно удоволствие препоръчват жест, а
не просто съчетание – малък буркан халва турон и чаша пенливо или десертно
вино, за да споделите вкус и настроениене просто съчетание.
The Right Spot – японско изкушение
в най-чистата му форма: ръчно приготвени мочи, които съчетават традиция, финес
и деликатен вкус за истинско удоволствие на сетивата.
На 23 ноември от 16:00 часа празничното
настроение ще достигне своя връх – Дядо Коледа, музиканти, танцьори и
коледни консиержи ще запалят Коледната елха в Сердика Център, поставяйки
официалното начало на сезона на светлините, подаръците и зимните аромати.