Translate

събота, 21 май 2022 г.

Втори годишни награди „Музикално събитие на годината – Вечната музика 2021“

 

Избрани са победителите в категориите „Класика“ и „Джаз“

 

 

На 21 май /събота/ от 19:00 ч. БНТ 1 ще излъчи церемонията за връчване на годишните награди
„Музикално събитие на годината – Вечната музика 2021“.
 

Всеки месец от изминалата година зрителите на БНТ номинираха състоялите се музикални събития на e-mail vechnatamuzika@bnt.bg и от 1 до 15 гласуваха на сайта на БНТ за избор на музикално събитие за предходния месец в категориите „класика“ и „джаз“.

През март тази година в сайта на БНТ протече избора за годишни награди „Музикално събитие на годината Вечната музика 2021“. Зрителите подкрепиха своите фаворити от месечните класации в категориите „класика“ и „джаз“ и носителите в двете категории на приза „Музикално събитие на годината – Вечната музика 2021“ ще бъдат обявени в ефир.  

В навечерието на светлия празник 24 май, церемонията ще бъде посветена на талантливите млади изпълнители - ученици и студенти и техните всеотдайни преподаватели. Водещи на церемонията ще са Аделина Радева и Марио Николов. На сцената на Първо студио на БНТ ще се изявят "Булгара”, Атанас Кръстев - виолончело, младата цигуларка Елизабет Гекова, пианиста Томислав Вичев и джаз надеждата Валерия Василенко.

5 причини да гледаме отново комедийната класика „Баш майсторът“ по БНТ 1

 

 

На 21 май /събота/ от 14:00 ч., БНТ 1 ще излъчи емблематичната българска комедия „Баш майсторът“.
Приключенията на хитрия майстор Рангел Лелин се развиват в няколко епизода: „Баш майсторът“, „Баш майсторът на море“, „Баш майсторът на екскурзия“, „Баш майсторът фермер“ и „Баш майсторът началник“. Филмовата поредица може да гледате всяка събота от 14:00 ч. по БНТ 1. Въпреки че зрителите многократно сте гледали отличителния филм, ето 5 причини да го направите отново.

1. Изключителното превъплъщение на Кирил Господинов

Едва ли можем да си представим друг актьор в ролята на баш майстора освен Кирил Господинов. Любопитен факт за него е, че когато заедно с Невена Коканова кандидатстват в тогавашния ВИТИЗ, дълго време не ги приемат, тъй като по това време все още нямат дипломи за средно образование.

2. Много хумор и култови реплики

„Баш майсторът“ е сред онези телевизионни заглавия, които гарантирано ще ни накарат да се забавляваме пред малкия екран. Сценарият на филма, дело на Атанас Мандаджиев, изобилства от много хумор и култови реплики, които ще останат завинаги в историята на българското кино.

„Прасето е животно - иска грижи.

- из „Баш майстора фермер““;

„- Ууу, Рангильееее, много хубава стая...

- Хубава, хубава, ама 20 лева“;

„Аз, жената и синът - тримата глупаци.“

„Моля ви се, гражданино, успокойте се! Човек, на години СИ!“

3. Ненадминатият диалект на Рангел Лелин 

Вероятно мнозина не знаят, че когато първата серия на „Баш майсторът“ била готова, лентата е спряна поради цензура. Специфичният акцент на Кирил Господинов, оценен тогава като недопустим, щял да „развали образа на обществото, в което всички говорят правилно“. Актьорът отказал да преозвучи целия филм, но след като го заплашили, че ще намерят друг актьор да дублира баш майстора в крайна сметка Господинов склонил и записал отново репликите.

4. Първообразът, използван във филма от Кирил Господинов

За вдъхновение, големият български актьор използвал образа на своя чичо от родното му село Гроздьово. Той бил известен в цялото село със своя серт характер и постоянно се взимал на сериозно, точно както баш майстора. От него Кирил Господинов „откраднал“ идеята и за мрежичка на главата.

5. Идеята, с която завършва последният епизод

Последният епизод от „Баш майсторът“ завършва с кадър, на който се вижда Рангел Лелин с белезници. Идеята била да има още едно продължение на лентата, с което тотално да се покаже как трябва да се зачеркват от обществото персонажи като баш майстора и че е нужно да

надраснем хората като него. Филмът излиза през 1983-а година, а след това обстановката преди падането на комунизма не предразполага нови снимки и така идеята замира.

Режисьор на „Баш майсторът“ е Петър Василев-Милевин. По сценарий на Атанас Мандаджиев и оператор Крум Крумов, а музиката е композирана от Атанас Косев. В главните роли зрителите ще видят Кирил Господинов, Юрий Яковлев, Светлана Стоева, Валентина Борисова, Тодор Колев, Георги Наумов и други.

 

Системата за верификация на лекарствата вече обхваща 99% от аптеките, болничните аптеки и търговците на едро у нас

 

Основен приоритет през 2022г. е повишаване активността на аптеките за верифициране и отписване в системата при всяко отпускане на опаковка по лекарско предписание

 

 

Системата за верификация на лекарствата в България вече обхваща 99% от крайните потребители /аптеки, болнични аптеки и търговци на едро/. Под средните стойности за Европа обаче е нивото на дезактивиране на лекарствените кодове при отпускане на лекарствата в аптеките и през тази година ще се работи за повишаването му.

Това съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата /БОВЛ/, на форума „Дигитално здраве“, организиран от в. „Капитал“ на 17 май 2022г.

Процесът на верификация стартира във всички страни членки на ЕС официално през февруари 2019 г. в изпълнение на Европейска директива 2011/62/ЕС и Делегиран регламент 2016/161. Верификацията обхваща лекарствата, отпускани с рецепта, които от 2019г. задължително се произвеждат с уникален идентификационен код на опаковките. Този код гарантира, че лекарствата са автентични и не са фалшифицирани. За целта е необходимо сканиране на всяка опаковка при отпускане в аптеката, при което кодът се дезактивира. При установена нередност системата изпраща сигнал към Европейския хъб. В края на 2021г. системата у нас обхваща над 140 млн. опаковки лекарства и общо 3380 крайни потребители. Европейският хъб и националните системи са обединени в Единна европейска система за верификация на лекарствата.

Най-голям обхват на дезактивирането на кодове в аптеките у нас е бил отчетен през март - 53% от отпуснатите рецептурни лекарства. Целта през настоящата година е активността при крайните потребители да достигне до средните нива за Европа от 65%. С по-високата активност ще бъде постигната в по-голяма степен основната цел на верификацията – защита на пациентите и потребителите чрез гарантиране на автентичността на лекарствените продукти.

Сигналите за нередности, подавани от българската система към Европейския хъб, вече са под 0,16% спрямо общия брой сканирания. „Това може да звучи малко, но става дума за около 3000 сигнала седмично. Установяваме, че голяма част от тях са свързани с технически и процедурни проблеми, които следва да се отстраняват от аптеките и ИТ доставчиците на техния софтуер. Докладваме в Изпълнителната агенция по лекарствата по около 100 сигнала седмично, които реално показват нарушаване на законната верига за лекарствоснабдяване“, обясни Илиана Паунова.

БОВЛ провежда информационни и образователни активности във връзка с успешното функциониране на системата за верификация на лекарствата. В периода до 2024 г. се очаква да бъде внедрена и система за управление на сигналите при сканиране, като целта е те да паднат под 0,1%.

„БОВЛ премина успешен одит по качеството от Европейската организация за верификация на лекарствата /EMVO/ през октомври 2021г., което показва, че системата работи успешно. Освен това всяка година се прави одит за ИТ сигурността на системата за верификация“, каза още Илиана Паунова.

Предстои интегриране на Европейската система за верификация на лекарствата със SPOR - системата за управление на лекарствената информация на Европейската агенция по лекарствата, както и добавяне на нови функционалности.

Settle е основен партньор в първото издание на eCommerce Academy Awards

Норвежката платформа за мобилни разплащания подкрепя конкурса, чиято цел е да отличи най-добрите електронни магазини в България

 

 

Settle е основен партньор в първото издание на eCommerce Academy Awards - първият конкурс, целящ да открои най-добрите електронни магазини в България. Подкрепата на Settle в конкурса eCA Awards 2022 е продължение на мисията на компанията да подпомага развитието на онлайн търговията в България.

Вече повече от година Settle предоставя интегрирани и удобни решения за разплащане на стотици онлайн магазини на българския пазар. Settle може да бъде добавен много лесно и бързо като опция за електронно разплащане в онлайн магазини, използващи водещи български SaaS платформи, включително Gombashop, Valival, MerchantPro и CloudCart, както и готови плъгини за магазини, изградени на WooCommerce или Magento. Благодарение на тези решения за интеграция, клиентите на онлайн магазините могат да заплатят много по-сигурно и удобно своята поръчка без да се налага да въвеждат картови данни. Това значително улеснява потребителите и намалява риска за търговците от недовършени поръчки, като предоставя и надеждна алтернатива на наложения платеж.

„За нас е чест и привилегия да партнираме в първото издание на eCommerce Academy Awards. Този конкурс е чудесна възможност за притежателите на електронен магазин да проверят своето ниво, да получат полезна обратна връзка от доказани експерти и, разбира се, да създадат нови ценни бизнес контакти“, сподели Детелина Момчева, икономически директор на Settle България и добави: „Наша основна цел е да подпомагаме развитието на онлайн търговията, като предоставяме на бизнесите възможност да разраснат дейността си, а те от своя страна - предоставят удобен и сигурен платежен метод на клиентите си. Регистрацията в Settle е изключително лесна и отнема само няколко минути. Без скрити такси и без дълги и тромави процедури.“

В конкурса eCommerce Academy Awards може да се включи всеки един сайт, който отговаря на определението за електронен магазин. За оценяване на участниците, конкурсът се доверява на множество доказали се професионалисти както от сферата на електронната търговия, така и на експерти в конкретни IT, маркетинг и правни направления на онлайн търговията.