Translate

понеделник, 16 май 2022 г.

Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът мутира в резултат на ниското ваксинационно покритие в България. Дългият COVID има разнообразни клинични прояви

Сега е много добър период - вирусът не циркулира - хората да се ваксинират. Ваксинационен калкулатор определя кой може да се имунизира срещу коронавирус и коя ваксина е подходяща за него.До края на 2022г. у нас ще има от новите лекарства за домашно лечение на Covid -19

 

 

България вече има действащ Национален план за борба с пандемията, има действаща информационна
кампания на МЗ за ваксините, има и Справочник на БЛС с възможност да се попълни тест, а с калкулатора да се разбере дали дадено лице може да се ваксинира срещу коронавирус и коя от 4-те ваксини е най-подходяща за него, съобщи проф. Радка Аргирова, председател на Българското научно дружество по клинична вирусология,
председател на Националния експертен борд по вирусология към БЛС и съветник на премиера Кирил Петков за мерките за коронавируса в страната, по време на дискусионно студио и семинар за журналисти „COVID-19 – предизвикателства остават“.

Във форума участие взеха и доц. Нина Янчева – началник на отделението за придобита имунна недостатъчност на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров “, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към МУ София проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация, ръководител на катедра Фармакология, фармакотерапия и токсикологиякъм Фармацевтичен факултет на МУ, София.

Справочникът, за сега е препоръчителен, но се надяваме в скоро време да стане и задължителен за ползване, а в сайта на БЛС е Ваксинационният калкулатор, поясни проф. Аргирова и сподели очакванията си до края на годината у нас - в аптечната мрежа също да има от най-новите перорални медикаменти срещу Covid - 19, които ги има в съседните държави и които са ефикасни и при новите мутации. Те ще бъдат предназначени главно за хора от рисковите групи - над 65 г. и с определени хронични заболявания.

По думите и вариантът Омикрон се различава от Алфа, Бета и Делта и за него няма предварително известни данни, че би могъл да възникне. Симптомите на заразените със субварианта на Омикрон ВА-2 са чувство за липса на вкус и обоняние, втрисане, гадене, диарии и др.. При децата тази  вирусна инфекция протича сравнително по-леко и често подобно на простудни, грипоподобни заболявания. Симптомите на при тях може да са - главоболие, липса на обоняние, кашлица, болки в гърдите, температура до 38 градуса, умора и др..., но особено внимание трябва да се обръща, ако детето сподели за липса на концентрация.

И независимо, че в момента вървим към ендемична фаза на коронавирусната инфекция, не означава, че тази фаза е безопасна. Огнища ще възникват, а мащабите им ще зависят от броя на ваксинираните/неваксинираните в тях. Ето защо сега, когато циркулацията на вируса е намалена хората трябва да се възползват от възможността да се ваксинират.

Твърденията, че вирусът ще стане по-слабо вирулентен заради преминаването си през милиони хора, са неверни. Не знаем каква мутация може да настъпи, а ние улесняваме мутирането на коронавируса, защото вирусът намира почва да се развива сред многобройното неваксинирано население в България, подчерта тя.

Проф. Аргирова бе категорична, че с отнемането на възможността ОПЛ да издават направления за PCR тест е допусната голяма грешка, тъй като сега няма реална информация за хода на пандемията у нас. Ниското ниво на тестване, като голяма част от пациентите продължават да бъдат източник на инфекцията, без да са диагностицирани. И докато в началото на епидемията борбата е за спасяване на човешки животи, сега лечебните заведения се пълнят с пациенти с усложнения от така наречения дълъг COVID /постковид синдром/, който може да продължи с месеци и се дели на остър и хроничен. При 10% от заразените постковид синдрома е над 90 дни. На практика COVID 19 може да засегне всички органи и системи в човешкото тяло, тъй като рецепторът АС 2 е навсякъде в организма.

Симптоматиката на дългия COVID е свързана с обостряне на съществуващи заболявания като стари сърдечно съдови, или отключване на нови – диабет, проблеми с дихателната и сърдечно-съдовата система, мозъчна мъгла, кожни изменения, херпес вируси - най-често срещан сред които е вирусът на Епщайн Бар, проблеми със зрението, паметови и когнитивни нарушения, инсулти при млади хора и др. А автоимунните заболявания често могат да бъдат отключени при вирусна инфекция.

Според някои проучвания причина за постковид синдрома са белтъци на вируса, които остават в организма и причиняват фиброза на тъканите и други увреждания, обясни проф. Аргирова.

Над 1,2 милиона българи са били инфектирани с коронавирусната инфекция от 2020г. досега, а близо 38 хиляди души са починали. В света инфектираните са 515 милиона души, а смъртните случаи – 6,2 милиона, припомни проф. Аргирова.

Доц. Янчева продължи, че са над 50 клинични прояви на дългия COVID, сред които делириум /при възрастни хора, и то като единствен симптом/, остър панкреатит, бъбречна недостатъчност, пневмонии, миокардити и перикардити, тромбози и тромбофлебити, обриви, наподобяващи тези при морбили и варицела, Синдром на Гилен-Баре, при който се уврежда миелиновата обвивка на нервите и пациентите стигат до пълно обездвижване, възпалителни заболявания на централната нервна система, проблеми със стомашно-чревния тракт и др. Най-често засегнати са жени във възрастта между 40 и 54 години.

Тя съобщи, че ранното започване на терапията /с медикаменти за домашно перорално лечение на COVID за пациенти от рискови групи/ е в първите 3-5 дни от инфектирането. Рискови за усложнения са хора на възраст над 65г., с наднормено тегло /BMI над 25/, диабет, сърдечно-съдови заболявания, дори само с артериална хипертония, ХОББ, муковисцидоза, белодробна хипертония, имуносупресиращи състояния и хора на имуносупресивна терапия, хронични бъбречни заболявания, бременни и др. В съседни на България страни, сред които Словения, Румъния и Сърбия, вече е наличен такъв медикамент.

Грубите грешки в домашното лечение на COVID в България, коментира проф. Момеков.

По думите му в света не съществува протокол за лечение на COVID с антибиотици и специално с така масово приемания в България азитромицин. Доказано при COVID не действа нито ивермектин, нито хидроксихлороквин, нито кортикостероидите. Последните се използват само в болнични условия за пациенти на кислород. Антикоагуланти също се прилагат само в болница. В домашни условия това е недопустимо, заяви той.

Медикаменти за домашно лечение на COVID ще има в България още през 2022г. Той ще се изписва от ОПЛ, при точно разписани правила, но след позитивен тест за COVID. Ако не се докаже заболяването, и то в първите 3 до 5 дни от инфектирането, лечението с новите медикаменти е безсмислено, ще се компрометира и ефектът от терапията, бе категоричен проф. Момеков.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар