Translate

петък, 6 май 2022 г.

Филмът "Анестезия" в поредицата "Студио Х" по БНТ 1

Глен Клоуз и Кристен Стюарт в нападение, довело до преплитане на общи събди и болезнени проблеми

 

 

На 7 май /събота/ от 23:15 ч. БНТ 1 ще излъчи драмата „Анестезия“ в съботната поредица „Студио Х“.

Сюжетната линия на „Анестезия“ преплита съдбите на герои с проблеми в обща история на чувства, с които им се налага да се борят. Професорът по философия в Колумбийския университет Валтер Царов е нападнат, докато се прибира. Търсейки помощ, той позвънява на всички домофони наблизо и така попада на Сам - баща на средна възраст с две деца и любовна афера и към тях се присъединява и друг съсед. Жертвата, свидетелите и нападателят в инцидента водят към общите им съдби, които са драматично свързани - домакиня, която се бори с алкохола; тинейджъри преди първия секс; брилянтен, но зависим от наркотиците писател; двойка родители пред фатална диагноза и отлична студентка със саморазрушителни навици. В големия Ню Йорк техните истории се преплитат в картина с общ проблем, а действието се връща седмица назад, за да проследи събитията, довели до привидно безсмисленото нападение.

Режисьор и сценарист на филма „Анестезия“ е Тим Блейк Нелсън. В ролите зрителите ще видят Сам Уотърсън, Глен Клоуз, Кристен Стюарт, Гретхен Мол, Жаклин Боч, Тим Блейк Нелсън и други.

Гледайте „Студио Х“ всяка събота от 23:15 ч. по БНТ 1

 

 

Бягство с ексклузивна премиера на Чамла

Новият филм на Виктор Божинов с прожекция на открито на 7 май

 

 

Третият филм на режисьора Виктор Божинов тръгва по кината в цялата страна от 11 май. Преди това лентата ще бъде представена на мястото на снимки - родопското село Чамла, което е най-високото село в България на 1650 м. надморска височина. Специалната прожекция ще бъде на открито. На нея ще присъстват част от актьорите и екипът, а всеки желаещ е добре дошъл да „влезе“ във филма.

„Родопите са специално място и са не просто фон, а специален герой във филма. Зрителите ще имат възможността да се насладят на красотата на България, а онези които решат да поемат приключението и дойдат до Чамла, ще преживеят филма по невероятен начин“, споделя Антон Бакарски, оператор на „Бягство“.

„Бягство“ е вълнуващ трилър, сценарият е дело на Деляна Манева /„Мисия Лондон“/. Филмът разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими.

„За нас е изключително важно да покажем филма на хората от Триград, които бяха наши домакини по време на снимките. Получихме изключително отношение и подкрепа. Сигурен съм, че на Чамла ще направим незабравима прожекция“, допълва Божинов.

В „Бягство“ участват Александър Кендеров, който прави дебюта си в игралното кино, Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев.

Продуцeнти - Галина Тонева и Кирил Кирилов, ГАЛА ФИЛМ.

Режисьор - Виктор Божинов

Сценарий - Деляна Манева

Оператор - Антон Бакарски

Художник - Росица Бакева

Художник костюми – Мина Кайе

Композитор - Петър Дундаков и специалното участие на Лиса Джерард

Звукорежисьор – Михаил Дичев

Режисьор на монтажа – Нина Алтъпармакова

 

 

Българската комедия "Карнавалът" в събота по БНТ 1

По мотиви от романа Парадоксът на огледалото на Любен Дилов

 

 

На 7 май /събота/ от 14:00 ч., БНТ 1 ще излъчи българския игрален филм „Карнавалът“.

Сюжетът на комедията разказва за карнавал, който изцяло поглъща живота и жителите на едно малко градче. Карнавалът се оказва едниственото занимание на жителите и от форма се превръща в съдържание на техния живот, а същността на човека се замества с маска. В този момент пристига неочакван гост – извънземен обитател посещава града. Поради повреда в летателния апарат пришалецът е принуден за известно време да остане на планетата Земя. Оказва се, че той има една странна способност – да приема образа на този, който извършва физическо или психическо насилие над друг. От тези преобразувания започват да се случват редица недоразумения.

Режисьор на „Карнавалът“ е Иванка Гръбчева. Сценарист на комедията е Георги Данаилов, оператор Христо Тотев и музика Георги Генков. В ролите зрителите ще видят българските актьори Стефан

Данаилов, Георги Калоянчев, Боряна Пунчева, Петър Слабаков, Стефан Мавродиев, Георги Мамалев, Рангел Вълчанов, Надя Тодорова и други.

 

 

 

Празник на накита в село Петрич

 

 

На 7 май 2022г. от 11 часа в село Петрич ще се проведе за първи път Празник на накита. От Община Златица подготвят богата атристично-музикалната програма, арт изложение-базар, традиционна възстановка на събитията от Априлското въстание, заря проверка и множество други съпътстващи събития.

Празникът е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстания в с. Петрич, с традиционния събор и с посещението на лейди Емили Странгфорд през 1877г. в с. Петрич, където изгражда и оборудва болница. Уникалният медальон на лейди Емили Странгфорд стана част от експозицията в музея на с. Петрич през 2021г., дарен от наследницата на Евгения Марс – Мария Елмазова е в основата на Първия Празник на накита.

Събитието е под патронажа на вицепремиера Илиана Йотова, която ще присъства на официалната церемония и възстановката на паметника „Камбаната“, с подкрепата на Държавната агенция на българите в чужбина.

Предвижда се участие на артисти, групи и индивидуални изпълнители не само от региона и страната, но и от Западните покрайнини на Сърбия, както и на бесарабски българи.

Благодарение на Български арт и фолклорен център „Нестия“ с председател Христо Станков наред с многото самодейни и професионални състави от София, Драгоман, Нови Искър, Банкя и т.н., на сцената ще се качат обичани български изпълнители като Александър Александров-Алекс, Венцислав Пенев, Бони Милчева, Георгия Райкова и др., а преди тържествената вечерна програма ще бъде концертът на Джина Иванова от „Трамвай №5“, която ще изпълни песни и от последните си два фолклорни албума.

Ще се проведат надиграванията като „Кръшна ръченица“ и др., занимателни игри и викторини, а победителите в различните категории ще получат награди.

В Гуговата къща Асоциация на професионалните фотографи ще направи уъркшоп „Етно“, като пред обективите на видни български фотографи ще застанат българки, облечени в стилизирани народни носии, дело на дизайнерката Светла Димитрова от „Ариес уникат“.

В музея на Петрич ще бъде открита изложбата на Лилия Йотова „От извора“, в която авторката ще покаже 27 фотографии на български жени с народни носии, част от последната колекция „ЕТНО“ на популярната българска стилистка Светла Димитрова. Експозицията показва началото на един проект, имащ за цел да съхрани българските традиции и който ще бъде събран в богато илюстрирана книга с подробни описания на българските обичаи.

Всеки може да стане поредният модел и да застане пред фотообектива на Лилия Йотова, стига да посети село Петрич на 7 май и Празника на накита. Заснетите снимки ще бъдат показани в изложба за деня на будителите в Златица и София.

По време на празника в залата на читалище „Оборище-1897“ ще има четения, лектории, ще могат да се видят картини с българска бродерия на артистката-дизайнер Венета Атанасова.

Празникът поставя акцент на българското изкуство, занаяти и фолклор чрез накита на лейди Емили Странгфорд, подарен на Иван Вазов, който възпява дарителката през 1876г. в стихотворението „За нашата благодетелка“:

В Празника на накита ще участват творци и занаятчии, създаващи ръчно накити, които през целия ден в обособена арт зона в центъра на Петрич, ще  разположат арт работилници и ателиета, където присъстващите ще могат да разгледат, закупят или да изработят  сами накити. Демонстрации за направа на бижута от естествени материали - филц, вълна, дърво, муранско стъкло, ще прави известната актриса и дизайнерка Венета Атанасова – носителка на международна награда East West за иновации в модата. Бижута с уникална българска бродерия ще представят Огнян Димитров и н.с. Геновева Владимирова, които в почивката от 14 до 16 часа ще изнесат публична беседа „Везбеница –представяне на тайния код на българската шевица“, за възможността всяка дума да се изпише с шевица върху накит. От читалището в Момин проход ще покажат как през Възраждането българките са изработвали коланите си и т.н.

В кинозалата ще се прожектират тематични филми, в читалището творци ще обогатят празника с изпълнения на пиано, на литературни творби, като участниците от няколко творчески съюза ще обявят поетичен конкурс, свързан с делото на Пърси и Емили Странгфорд, с Априлската епопея и с. Петрич, иницииран от Община Златица. Резултатите ще се обявят на Деня на будителите, когато ще се открие и изложбата „Етно“ на елитните български фотографи.

От Златица и съседните селища е предвидено да има превоз към с. Петрич, за да могат повече хора да бъдат съпричастни и да посетят Празника на накита.