Translate

четвъртък, 22 май 2014 г.

Проф. Емил Паскалев: До два месеца ще е готов национален консенсус по диабетна нефропатия


Проф. Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество, съобщи, че се подготвя нов  гайдлайн, по време на Националната интердисциплинарна конференция „Хронично бъбречно заболяване, захарен диабет и диабетна нефропатия“. Във форума участие взеха над 350 ендокринолози, нефролози и уролози от страната. Медицинските, еднакви, професионално разписани правила за превенция, диагностика и лечение на диабетната нефропатия, не само ще подобрят комуникацията и координацията между лекарите-специалисти (ендокринолози и нефролози), но и ще унифицират подходът спрямо тези пациенти, поясни той.
Нараства честотата на захарния диабет в света не само у нас.Статистиката сочи, че близо 500 000 са диабетно болните в страната. Терапевтичните цели на гликирания контрол са индивидуализирани и той трябва да е под 7, при по-младите между 6-6.5, а при по-възрастните, със съпътстващи заболявания, дори до 8 mmol/l. Една трета от пациентите в света обаче постигат тези прицелни нива. Увреждането на бъбрека се намесва в цялата минерална обмяна. Допълнителна роля за неговата увреда играят и сърдечносъдовите заболявания. При захарния диабет първите клинично изявени симптоми при бъбречно увреждане идват твърде късно. Около 80% от хроничните бъбречни заболявания водят до хронична бъбречна недостатъчност.
По думите на проф. Паскалев диабетната нефропатия е последствие от продължителни метаболитни промени при диабета и засяга близо 30% от диабетно болните с тип 1 и от 15 до 60% от тези с тип 2. У нас 40% от диабетно болните са с диабетна нефропатия.
Лошият контрол на диабета води до сериозни усложнения. Добрият гликемичен контрол обаче не е достатъчен да се предотврати или забави развитието на това заболяване. Но спазваната стриктна последователност в лечението обаче значително не само ще го отдалечи във времето, но и ще спести не малко пари в сектора здравеопазване.
Националният консенсус по диабетна нефропатия ще бъде готов до два месеца. След утвърждаването му от здравните институции той ще бъде качен онлайн и за двете дружества. Освен това ще бъде разпространен и като хартиен носител-удобен за практическо ползване и от ОПЛ у нас.Консенсусът не изисква драстично финансово увеличение нито на доболнично, нито на болнично ниво, увери проф. Паскалев.




вторник, 20 май 2014 г.

БЧК активира краткия си бедствен номер - 1466 в помощ на пострадалите от наводненията в Западните Балкани


Съгласувано с трите мобилни оператора е активиран бедственият кратък номер 1466 на БЧК за
набиране на средства чрез SMS в подкрепа на пострадалите от наводненията  в Западните Балкани.
Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка, за пострадалите от наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
Банковата сметка е публикувана на сайта на БЧК: www.redcross.bg
Желаещите могат да подкрепят пострадалите и чрез on-line дарения на сайта на организацията.
БЧК е в непрекъснат контакт с червенокръстките дружества на Сърбия и Босна и Херцеговинаи и с посолствата на двете страни у нас.





Неве с дългоочаквана първа победа в в "Като две капки вода"



Снощи тя влезе в образа на Силвия Кацарова, която лично и се обади, за да даде съвети на Неве и да й пожелае успех.
Изключително силно представяне направи и Иво Танев с "Арлекино" на Алла Пугачова. Мая, която отпразнува своя рожден ден, изпълни Get Lucky на Pharell, но остана на задните места в класацията. Павел се оказа в дъното й, следван от Деян като Дони.
Стефания показа героизъм за преобразяването си в Israel Iz, за което трябваше да "напълнее" с над 200 килограма. Нети отново беше любимка на зрителите за образа си на Аксел Роуз, следвана от Къци за изпълнението му на Дженифър Лопез.

АУБАЛ с ново ръководство


Асоциацията на Университетските болници за активно лечение (АУБАЛ) с ново ръководство в състав- проф Валентин Игнатов, представител на УМБАЛ „Св.Марина” – Варна, преадседател и проф. Карен Джамбазов, представител на УМБАЛ „Св.Георги” – Пловдив, зам. -председател.
Членове: проф. Любомир Спасов, представител на УБ „Лозенец”, проф. Петрана Чакърова, представител на УМБАЛ „Стоян Киркович” – Стара Загора и д-р Костадин Ангелов – представител на УМБАЛ „Александровска” – София
Управителния съвет твърдо ще отстоява интересите на УБ в страната. Изработил е декларация против политиката на НЗОК и предложеното и прието ПМС 94. И се ангажира да положи всички усилия за постигане на основната цел на АУБАЛ, а именно да обединява, координира цялостната дейност на своите членове в защита на техните законни интереси, активно да съдейства за по-нататъшното успешно реформиране на българското здравеопазване, за постигане на по-високо качество на предлаганите медицински услуги и повишаване на качеството на университетското образование.



За да имаме здрави деца е необходима профилактика на бременността




На проведедения форум на Puls.bg за бременност и раждане водещи медицински специалисти отгововаряха на горещите въпроси на бъдещи и настоящи родители. Сред лекторите бяха д-р Даниела Савова – акушер гинеколог и медицински директор на МЦ „Репродуктивно здраве“,
д-р Петя Чавеева от сектор Фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, д-р Динчо Георгиев – акушер-гинеколог и д-р Радка Масларска – началник отделение „Неонатология“ болница Токуда.
Специалистите разясниха пред аудиторията от над 400 души как да разграничават тревожните симптоми от нормалните признаци в състоянието на бременната и новороденото. Бе пояснено също какво различава естествено протичащото раждане от дирижираното и какво представлява индуцирането на родилния процес. Макар и да продължи по-дълго от очакваното, форумът уважи всички присъстващи, които зададоха своите въпроси към лекторите на събитието. Онези, които не можаха да присъстват ще могат да разгледат презентациите на лекторите на специално създадения сайт www.events.puls.bg
Форум за бременност и раждане се осъществи в партньорство с Медицински комплекс „д-р Щерев“, тъканна банка „Биогенерация“ и Bioderma, както и със спонсорството на Lidl, Болница „Токуда“ Софияи Пренатест – безопасната дородова диагностика.


Затлъстяването – Глобален медицински и социален проблем


Голям европейски научен форум в София и Сателитен симпозиум в Албена


От 28 до 31 май тази година в НДК водещи учени от цял свят ще разискват важни социални и медицински проблеми, свързани с наднорменото тегло и съпътстващите го заболявания и Европейската стратегия до 2020 година. Очаква се да присъстват над 1000 участници от цяла Европа, както и от всички други континенти. Представени са заявки за над 600 научни доклади, съобщения и постери.
23.1% от мъжете и 24.1% от жените над 18-годишна възраст в България са със затлъстяване.40% от мъжете и 28.9% от жените са с наднормено тегло. При децата на възраст от 4-9 години 17.8% са със затлъстяване и 35.7% с наднормено тегло. При подрастващите на възраст 14-18 години процентът на затлъстелите е 8%, а на тези с наднормено тегло – 24.1%. За сравнение в Европа затлъстяването сред жените е: в Турция – 29.4%, Шотландия – 28.1%, Англия – 26.1%, Израел – 25.7%, Гърция – 25.6%. А при мъжете: Гърция – 27.9%, Шотландия – 26,6%, Кипър – 26.6%, Англия – 26.2%, Ирландия – 25.8%.
Данните са тревожни, защото те сочат изключително повишен риск от появата на сърдечно-съдови и обменни заболявания (диабет, хипертония, инфаркт, инсулт, ранна атеросклероза).
От 1 юни в Албена, под патронажа на Министъра на бразованието и науката проф. Анелия Клисарова, ще се проведат две значими мероприятия-Х Международен симпозиум по затлъстяване и съпътстващите го заболявания – сателитен на Европейския конгрес в София и „Училище за здраве –за деца, родители и учители“.
Те са свързани с 1-ви юни – Международен ден на детето, и основните акценти са детското затлъстяване – превенция и проблеми, и храненето на децата в предучилищна и училищна възраст. На симпозиума ще присъстват учени от четири континента – Азия, Африка, Северна Америка и Европа. Ще се разискват въпросите относно значимостта на справянето с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването в детската възраст,  като най-важен елемент за предпазване на затлъстяването, диабета и сърдечно-съдовите заболявания в зряла възраст.„Училището за здраве – за деца, родители и учители” се организирана за втора поредна година в рамките на Европейския проект ЕРНЕ и програма „Здрави деца в България“ В него ще участват деца, родители и учители от 12 столични училища,. Семействата и учителите ще прекарат една седмица заедно, ще участват в обучения и ще получат професионални консултации и съвети за здравословен начин на живот– балансирано хранене, съчетано с физическа активност. На всички участници ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа, разбира се, плуване в морето и басейна и приятни разходки. Целта на мероприятието е опитът на „Училище за здраве” да се мултиплицира, за да може това училище в Албена да бъде последвано от още много такива.


 


 

Готварския център на MAGGI в Германия предлага уроци по готвене за възрастни и деца

В центърът хората могат да се научат как най-добре да съчетаят продуктите на MAGGI с пресни съставки за приготвянето на вкусни и балансирани ястия, като само през 2013 г. на уроците са присъствали над 9400 участници.
Проучване на Нестле, проведено от Научноизследователския център на Нестле в Лозана, показва, че децата, които помагат в приготвянето на ястията, консумират значително по-голямо количество плодове и зеленчуци, отколкото тези, които не участват в готвенето.
В рамките на проучването четирдесет и седем родители, придружени от своите деца на възраст между 6 и 10 години, са били помолени да приготвят различни ястия, сред които панирано пиле, салата, карфиол и някои тестени изделия.
„Резултатите показват, че въвличането на децата в приготвянето на храната може да помогне за изграждане и развитие на здравословни хранителни навици както и да увеличи консумацията на зеленчуци“, допълва диетологът д-р Клацине ван дер Хорст, ръководител на екипа учени, извършили проучването.
Резултатите  показват още, че участието в приготвянето на храната подобрява самочувствието на децата и им носи повече положителни емоции и гордост.
Наскоро Нестле публикува и ръководство за деца и техните родители с полезни съвети за това как сами да отглеждат органични зеленчуци като част от глобалната програма на компанията „Здрави деца“.

Logitech пуска първата по рода си Logitech G Tunable Gaming Mouse


Logitech G502 Proteus Core предлага 12,000 DPI, настройка на повърхността и баланс на теглото

 "С най-добрата сензорна технология в света, пълен набор от бутони и настройки за повърхността, теглото и баланса, успяхме да създадем мишка, която доминира,“ каза Етишам Рабани, главен мениджър за геймърския бизнес в Logitech. “Екипът, който създава продуктите Logitech G, вярва, че там, където слуховете свършват, побеждава науката!"
Proteus Core включва ексклузивната за Logitech G технология Delta Zero, въплътена в най-мощния и прецизен сензор в света. Той комбинира огромен обхват от DPI режими от 200 чак до  12,000 с нулево ускорение на сензора, нулево изглаждане или филтриране и нулево закръгление на пикселите. Тази мишка е конструирана да осигури несравнимо проследяване и чувствителност, и може да проследява движения със скорост 300 инча в секунда.
Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse е налична в Европа от началото на май 2014 г. на препоръчителна крайна цена от 159 лв. с ДДС.

Първата специализирана IT конференция ще се състои на 21 май

Тя е насочена към хора с интереси в информационните технологии. Ще се проведе в AUBG: Elieff Center for Education and Culture, между 10:00 и 18:00 часа.По време на Be IT ще бъдат засегнати три основни направления - Web, Mobile и Database.
Едни от най-големите компании, работещи в ИТ сферата на българския пазар, ще вземат участие в събитието. Сред тях са: Smart IT, Infragistics, Adastra, Proxiad, Melon, SAP, HP, Komfo, Comverse, UniCredit Bulbank, Obecto. Специалисти от всяка компания ще проведат уъркшоп или дискусия, разискващи реални казуси, с които са се сблъсквали в процеса на работа и как са се справили с тях.Много изненади и приятни емоции очакват посетителите. В края на събитието ще се състои томбола, от която може да се спечетят хеликоптер с дистанционно управление, ваучер за хостинг услуги на стойност 200 лв. или ултра тънък Lenovo IdeaTab S5000 с красив и изчистен дизайн.
Генерален спонсор на събитието е Smart IT, а спонсор – ICN.Bg. AUBG: Elieff Center for Education and Culture e oрганизационен партньор.

Повече от половин милион компютри в света са заразени с „Черни сенки“

В повече от 120 страни те са  заразени със сложен зловреден код-, съобщи Федералното бюро за разследване на САЩ, предаде АП.
Властите в 16 страни междувременно обявиха, че са арестувани 97 човека по подозрение, за използване или разпространение на зловредния софтуер BlackShades -„Черни сенки“.
Според ФБР този „инструмент за дистанционен достъп“ е бил продаден на няколко хиляди потребители, като продажбите са започнали през 2010 г. или още по-рано.
В разследването за произхода на софтуера  участват Холандия, Белгия, Франция, Великобритания, Канада, Чили и Швейцария.Един от създателите на вируса вече сътрудничи на властите и предоставя важна информация за разследването, предаде още АП.

Детската консултация – защо е толкова важна?


Д-р Иван Стаменов -епедиатър-неонатолог, Медицински комплекс „Д-р Щерев”: Да се пише на тема детско здравеопазване у нас в настоящия момент е истинско предизвикателство още повече, когато става дума за детската консултация. Разбира се, най-лесното е да посочим
нормативните документи, гарантиращи на децата съответната профилактика и да запознаем читателите с условията и реда за провеждане на детска консултация според изискванията. Но всички разбираме, че това е в сферата на добрите пожелания, защото детската консултация, която познаваме от преди реформата в здравеопазването ни, остана в миналото. Така, както останаха в миналото и участъковите педиатри, които провеждаха консултацията. България бе една от малкото страни в света, където съществуваха лекари с образование и квалификация по лечение и профилактика на детските заболявания, наречени педиатри. Но с появата на семейните лекари, участъковият педиатър отиде в историята. Но дали и детските заболявания отидоха в историята? Днес българите продължават да отделят нужното внимание и средства за проследяване на бременността, гарантирана им от НЗОК , така също и платена консултация, за да се следи нормалното протичане на бременността. Странно е тогава защо родителите не отделят същото внимание и на Детската консултация, след като бременността и раждането са всъщност един етап, предшестващ появата на новия член на семейството? А развитие на детето през първите година предопределя в голяма степен здравословното му състояние по-нататък. Случайно ли преди време се отделяше толкова голямо внимание на условията и реда за провеждане на Детската консултация? Случайно ли днес мълчаливо се подминават изискванията, написани в нормативните документи? И кое е това, което принуждава семейните лекари понякога да пренебрегват правилата, контролните органи - да си затварят очите, а родителите - да се примиряват със съществуващите условия? 
Продължението на материала може прочетете на Puls.bg

Как увреждаме здравето на децата си, без са го знаем


Понякога и най-добрият родител може да застраши здравето на детето си . И то съвсем неволно. Кои са най-рисковите ситуации обяснява д-р Бояна Петкова от Университетска болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев". Прекаляването с лекарства против температура В много случаи родителите изпадат в паника, когато детето им вдигне висока температура и се съсредоточават единствено как бързо да я свалят, без да се замислят, че това всъщност е начин на организма да се справи с болестта. Прекаляването с лекарства против температура в много случаи може да се окаже по-опасно от високите градуси. „Има родители, които на настинало дете дават парацетамол на всеки шест часа, без дори да му мерят температурата, и то в продължение на дни - обяснява д-р Петкова. - Антипиретиците съвсем не са безопасни и макар да се продават без рецепта в България, не бива да се използват безразборно". Специализантката по педиатрия обяснява, че рисковете от лекарствата за намаляване на температурата се проявяват основно, ако се дава от един и същи препарат през 4 часа, приема се повече от 2-3 дни или се комбинират няколко лекарства наведнъж. Проблем е също, че парацетамолът и ибупрофенът присъстват като съставки в множество медикаменти, давани при настинка и грип, и ако родителят не чете внимателно листовките, дори и да вярва, че дава различни лекарства, пак може да натрови детето с предозиране на една и съща съставка. „Има случаи на деца, изпаднали в чернодробна кома след предозиране с парацетамол, а от предозиране с ибупрофен или аналгин може да се стигне до тромбоцитопения - категорична е д-р Петкова. - В онкохематологията често постъпват деца с увреждане на костния мозък, и то вследствие на антитемпературни и обезболязащи лекарства. Най-притеснителното е, че понякога се получават такива кризи дори и дозата на медикамента да не е била висока. Затова препоръчваме на родителите да не избързват с антипиретиците. Разбира се, всеки случай е индивидуален. Родителят може да си позволи да остави детето с по-висока температура за известно време, но ако то не страда от други заболявания, ако няма проблеми със сърцето или няма склонност към фебрилни гърчове. Когато говорим за здрави деца по принцип, спокойно може да ги оставим без лекарства до температура 38, дори 38,5 градуса по Целзий." Най-важното е, дори когато температурата на детето премине критичните 38,5 градуса по Целзий, да не се приемат по много дози от различни медикаменти. Д-р Петкова съветва, ако дадете парацетамол например, но температурата не спадне, да не бързате веднага да давате и аналгин и ибупрофен, а да мине известен период от време - най-добре 4-6 часа: „Може да пробвате старите рецепти за охлаждане на тялото - с мокри компреси или директно под течаща вода, но помнете, че става дума за хладки, а не ледени компреси. Водата в никакъв случай не бива да е прекалено студена, както и не бива на най-малките да се слага компрес върху главата, защото може да се получи шок от рязката температурна разлика." Даване на аспирин на деца под 12 години Д-р Петкова е категорична: „Според мен вече всички знаят, че аспиринът не е лекарство, подходящо за деца, и всички общопрактикуващи лекари информират младите родители, но е по-добре да повторим - аспиринът, макар и широко използван при вирусни и простудни заболявания, е напълно забранен за деца под 12-годишна възраст, защото може да отключи синдром на Рей, който води до чернодробна кома и често завършва с фатален край." Самопредписване на антибиотици „Всички знаят, че родителите не бива самоинициативно да дават антибиотици на децата си и в същото време мнозина го правят - отбелязва лекарката. - От една страна, това често е безсмислено, защото антибиотиците имат ефект, когато е налице бактериална инфекция, но не биха подействали при вирусна, а
родителят не може да прецени за какъв причинител се отнася без изследвания. Но освен безсмислено самоинициативното даване на антибиотици крие рискове за здравето на детето. За предпочитане е дори педиатрите да предписват антибиотици въз основа на кръвно
Д-р Иван Стаменовизследване. Ако има завишени левкоцити, утайка и високо CRP (C-реактивен протеин), тогава може да се говори за наличие на бактериална инфекция, но при вирусна, дори и детето да е с много висока температура, левкоцитите обичайно са в норма или дори занижени, а CRP е ниско. При такива показатели е необходимо симптоматично и имуностимулиращо лечение, което да помогне на организма сам да се пребори. Някои антибиотици имат сериозни странични ефекти върху сърдечно-съдовата система, бъбреците или гастро-интестиналния тракт. При самолечение и безразборно комбиниране с други медикаменти тези нежелани лекарствени реакции могат да се насложат и потенцират. Има описани случаи на тежка животозастрашаваща брадикардия при неудачна комбинация на антибиотици със сиропи за кашлица и бронходилататори - при лечение на упорита кашлица например. Истината е, че понякога на специалистите им е трудно да предвидят всички рискове при комбинации от медикаменти, недопустимо е тази преценка да се остави в ръцете на родителите. От друга страна, е много важно, ако е предписан антибиотик и е започнат курс на лечение, да не се прекъсва, дори при признаци на подобрение. Всеки курс антибиотик трябва да се изкара докрай - в общия случай пет, седем или десет дни. Дори детето да изглежда напълно оздравяло, преждевременното прекъсване на антибиотичното лечение крие рискове от създаване на резистенции. Така се „отглеждат" бактериални щамове, които са нечувствителни и не се влияят от стандартните антибиотици и следващия път, когато се наложи прием, лекарството вече няма да действа. Все пак трябва да имаме предвид, че нови антибиотици не са измисляни от 12-15 години. Има нови поколения на някои групи антибиотици, но няма напълно нов медикамент. От прекомерна или погрешна употреба съществува риск да се стигне до момент, когато антибиотиците вече няма да действат. Тогава вече се връщаме векове назад в медицината и дори елементарните инфекции може отново да станат фатални." Прекален прием на флуор Д-р Петкова подчертава, че въпреки че вече няма задължителна флуорна профилактика за децата и повечето зъболекари не препоръчват нито добавки с флуор, нито флуорирана паста за зъби до 6-годишна възраст, все пак съществува минимален риск от предозиране. „Факт е, че децата, които са пили флуор като малки, са с по-здрави зъби - категорична е лекарката - но родителите трябва да са наясно, че според новите тенденции този елемент е добре да бъде ограничаван в ранните години на детето." Така че ако давате таблетки флуор на децата си или миете зъбите с паста, съдържаща този елемент, трябва да внимавате да не прекалите с приема. Защото освен в пасти и добавки флуор се съдържа и в минералните води. В наредбата за изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води на МЗ изрично е уточнено, че максималната стойност флуор в питейните води е 1,5 мг/л. Ако съдържание е над тази стойност, на етикета трябва да пише, че водата не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст.

www.zajenata.bg

Литва забрани енергийните напитки за лица под 18 г.

Литва забрани продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години заради опасения за здравето на подрастващите, съобщава АФП. Това е безпрецедентен случай в рамките на Европейския съюз. Мярката ще влезе в сила през месец ноември и се отнася за напитки, в които съдържанието на кофеин на литър надвишава лимита от 150 милиграма и съдържа други
стимуланти. Предвижда се наказателна отговорност да носят не само продавачите, но и непълнолетните купувачи на такива продукти, ако бъдат установени.
Властите в Литва изразиха надежда, че примерът им ще бъде последван и от други европейски държави. Много от страните в ЕС имат специални препоръки и съвети да не се прекалява с енергийните напитки, особено от деца, но никъде досега те не бяха забранени.
Консумирането на енергийни напитки може да доведе до пристрастяване и до хиперактивност поради огромната концентрация на кофеин кофеин и други стимуланти, съдържащ се в тях.
Според някои учени енергийните напитки могат да подтикнат младите към наркотици. Поръчано от Европейския орган за безопасност на храните проучване заключи наскоро, че непълнолетните лица са много по-склонни от възрастните да купуват енергийни напитки. Според анализа 68 процента от всички юноши на възраст между 10 и 18 години в Европа консумират напитки като Red Bull или Monster. Европейската комисия вече изрази загриженост за рисковете за здравето, дължащи се на консумацията на такива напитки. Многобройни регулатори на държавите-членки вече взеха тези продукти под прицел. Във Великобритания например компаниите ще са задължени в бъдеще да идентифицират нееднозначно напитки, съдържащи повече от 150 милиграма кофеин на литър. В Германия защитниците на потребителските права също призоваха за строги ограничения при продажбата им. Преди две години долната камара на германския парламент реши, че продаваните в нощни клубове и ресторанти енергийни напитки трябва да бъдат специално обозначени. В Германия най-високата разрешена стойност на кофеин в енергийните напитки е 320 милиграма на литър.
Говорител на комисаря по здравеопазването на ЕС заяви, че Еврокомисията не коментира закони, които се прилагат от отделните държави-членки. Производителите определят решението "несправедливо третиране". Според бизнеса мярката ще се отрази на икономиката на 3-милионната държава, присъединила се към ЕС през 2004 г.


"Експертните" недосмислици на Здравната каса



ТОЧНО в навечерието на светлите Христови празници миряните български чуха, видяха, прочетоха и най-накрая разбраха кой е виновен за все по-влошаващото им се здраве и за мъките по т. нар. „клинични пътеки".

Един юдей ек и Месия (но от женски пол), позволил си наглостта да се вживее в ролята на Христос, им съобщи, че това не са цар Ирод, нито Пилат Понтийски, нито дори фарисеите от бизнеса българските лекари, сестри и всички онези, които имаха смелостта и доблестта да останат в територията, наречена „България", и да се мъчат да даряват здраве и живот. То не бяха телевизионни интервюта, вестникарски статии, пресконференции и т.н., на които се
сочеха виновните „Болниците! Докторите!". Липсваше само „Разпни го"!

А че има кой да бъде разпнат, мисля, че българинът най-сетне проумя.И напразни са усилията на евродепутатската сестра и щерка на активен борец и партфункционер (Бог да го прости, загинал нелепо!) Румяна Тодорова да ни убеждава какво крадливо племе са лекарите и как работещите в българските лечебни заведения не разбират от медицина.

Да, скарани с медицината има, но животът и практиката показаха, че с нея са скарани най-вече безбройните „експерти" от НЗОК и нейните подразделения по места. И за да не бъда голословен, ще дам само два примера от съобщението на пресцентъра на НЗОК , в което се изтъкват основните нарушения (според експертите на същата тази Здравна каса), установени при масовата проверка на 191 отделения на 37 болници от 13 екипа на РЗОК „в присъствието на представители на оперативното ръководство и на инспектората на касата".

И ето какво четем, между другото, за показателя „най-често срещани нарушения":

„Поставят се диагнози без клинични, лабораторни и инструментални доказателства. По клинична пътека 61 „Остър и обострен хроничен пиелонефрит" се приемат (за болнично лечение, б. а.) пациенти, без да е изолиран причинител при микробиологични изследвания на урина".

Ало, „експертите"! За ваше сведение гломерулонефритите са двустранни имунни възпалителни заболявания с основни клинични симптоми: протеинурия, т .е. отделяне на белтък (албумин) в урината, хематурия (отделяне на кръв в урината), артериална хипертония и бъбречна недостатъчност с характерния за това синдром. Микробен причинител може да бъде изолиран в урината само ако е налице и съпътстваща основното заболяване микробна инфекция! Впрочем това научават студентите по медицина още в IV курс.

И още. „По клинична пътека №52 „Остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност" с диагноза „остра левостранна сърдечна недостатъчност - кардиална астма" е извършена ехография след 24, дори 48 часа след дехоспитализацията. Според диагностично-лечебния алгоритъм ехокардиографията се извършва задължително до 12-ия час след изписването на пациента. Неспазването на алгоритъма поставя под съмнение поставената диагноза". Хайде де! Съвременният диагностичен алгоритъм включва: клинично изследване (анамнеза, обективен статус), ЕКГ, гръдна рентгенография (която е основният диагностичен метод при сърдечна недостатъчност), ехокардиография и ниво на натриуретичния пептид.

И това се учи още в IV курс.

И още: до болка втръсналите се вече на обществото, но засега непоправими „нарушения": достъпът до болницата е единствен начин да се направят качествени и съвременни изследвания; недостиг на направления за специалисти и изследвания (най-новата хипотеза е, че те са също обект на търговска дейност на едноличните търговцилекари и на търговските дружества - болници); абсурдното за XXI век изискване пътеката да се изпълнява стриктно само по отношение на препоръчаното времетраене и само за заболяването, за което е предназначена, без да се обръща внимание на съпътстващите заболявания, защото те не присъстват в алгоритъма. А какво ще стане с болните понататък, почти никой не се интересува и това е проблем, по който кабинет „Десант" бие тревога от години!

Резултатите от т. нар. проверка (пардон, „одит") поне аз не знам да са поставени за обсъждане пред широката медицинска общественост, пред Българския лекарски съюз, пред академичните състави на авторитетните наши висши медицински институти и пр. За сметка на това съобщението с гордост подчертава, че проверките са направени от екипи на районните здравноосигурителни каси, с участието и на екипи от централното управление на НЗОК . Ето защо анализът и изводите се правят не на базата на обективните епидемиологични, клинични и социално-демографски данни, а на базата на магинерни статистически показатели.

В резултат на това е създаден основен показател „11 клинични пътеки с най-много преминали пациенти", в който без изненада намираме болестите, за които всеки българин знае, че според европейските статистики, по заболеваемост и смъртност от тях ние сме все на едни от първите места.

Но в изводите има и верни неща. В немалко болници пациентите се рекетират да доплащат, правят се ненужни хоспитализации (главно в частните болници), на мода е т.нар. „лов на пациенти" и най-важното - краде се!

Че се краде, краде се. В това никой не се съмнява. Но кой превърна болниците в търговски дружества, а лекарите в еднолични търговци. Кой заля страната с нужни и ненужни частни заведения, които активно изсмукват НЗОК . Ето защо не е редно за тези порочни явления да се вини съсловието, „продаващо" медицински услуги.

Започва ли най-сетне да се пропуква ледът?

Струва ми се, да. Заключенията за състоянието на нашето здравеопазване на независими и незаинтересовани наблюдатели се различават коренно от „проверките", „експертизите" и т. н. на НЗОК и на МЗ. Ето някои от тях.

Оказа се, че Националната пациентска организация и федерация „Български пациентски форум" са изпратили още на 6 февруари 2014 г. писмо до Европейската комисия, с което алармират за кризисната ситуация, в която се намира здравеопазването у нас. В пристигналия отговор, между другото, четем: „Европейската комисия определи други рискове и проблеми... като например високия дял на частните разходи в здравеопазването, лошите здравни показатели, високия процент български граждани, изложени на риск от бедност или социално изключване... Високото равнище на преките плащания от страна на пациентите изключва определени групи от населението от здравни услуги. България е изправена пред важни предизвикателства в рационализирането и управлението на болниците - да осигури ефективен достъп до здравеопазване и да подобри ценообразуването на здравните услуги...".

И друга авторитетна институция - Българската стопанска камара, анализира публично недъзите на здравната система. В нейните изводи се подчертава: „Системата на здравеопазване у нас е силно бюрократизирана, корупцията е много висока, не се осигурява реален достъп до качествено лечение на почти една трета от българите, осигурителната система е силно деформирана и натоварена с несвойствени функции... Други отчетени проблеми са тези, че държавата не е коректен платец към НЗОК , защото не плаща пълните вноски за осигуряваните от нея деца и пенсионери..."

А е всеобщо известно, че държавата по принцип „не е коректен платец". Тя подло избяга от елементарните грижи за своите граждани, като се стреми

да се измъкне окончателно от задължения с разни театрално устроени проверки на НЗОК и до голяма степен некомпетентните заключения на нейните „експерти", които между другото включват и такива големи „нарушения" като пропуснати запетаи, сбъркани дати, несложени подписи и тем подобни. И в резултат - солидни глоби и наказания. Но това е целта на занятието.

И на още едно място започва да се пропуква ледът - от страна на компетентни и с високо чувство на отговорност пред обществото медицински специалисти, като д-р Илия Киряков например. Той с основание се тревожи, че „се случи това, което преди 15 години големият познавач на световната здравна система д-р Даниел Калахан предрипаше": „Стремежът към доминиране на частния сектор в здравеопазването се оказа пагубен за обществото". Това се потвърди, защото здравеопазването не е

паза защото лекарите не могат да бъдат търговци като останалите, защото здравето не е стока като всички други стоки.

И по-нататък д-р Киряков подчертава: „При наскоро проведеното съвещание на министрите на здравеопазването на Унгария и Румъния... министърът на Унгария заяви, че в страната му вече няма стари болници. Цитирам: „Всички унгарски болници принадлежат на

държавата, а приватизирането се отчете като провал"... За съжаление не се очертава пълно единомислие между властимащите у нас и мерките за излизане от ситуацията... Министър-председателят заявява, че „за иновациите в системата ще разчитаме на частния сектор"... За всички е ясно, че това не се случва. Кой частник до момента е инвестирал в болница за заразно болни, в болница за психичноболни или в болница за редки заболявания, в това число и за раковоболни?"

Добре е, че проблемите най-сетне (при повече кураж) започнаха да се назовават с разбиране и открито. Големият крадец се оказва държавата с управляващите я олигарси. А за малкия човек остава борбата, запалваща с искриците надежда за истинска реформа, в която ръководна роля ще има грижата за човека така, както беше при системата Семашко. Грижата за човека понятие, което поругахме!

Междувременно на свой извънреден събор, проведен от 9 до 11 май във Варна, Българският лекарски съюз взе решение да оттегли подписите на своите представители от Националния рамков договор за 2014 г. На форума бе поискана и актуализация на бюджета на НЗОК , както и отмяна на постановлението, с което болниците получават лимит за прием и работа всеки месец.

Освен че от съсловната организация се присъединиха към общоевропейския протест на лекарите в четвъртък, българските медици заплашиха, че ако искането им за актуализация на бюджета на Касата не бъде изпълнено до края на май, БЛС ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК .



В.”Десант”-Бургас
 


Зелени вълни ще бъдат пуснати по 20 ключови булеварда в столицата


Светофарите на кръстовищата ще се регулират така, че да осигурят по-бързо преминаване на колите на градския транспорт, отбелязва "Монитор".За целта на уредбите ще бъдат монтирани
специални устройства, а датчици ще се монтират и на 750 автобуса, тролеи и трамваи. Столична община вече пусна поръчката за избор на изпълнител на проекта. Фирмата победител ще получи около 8 млн лв. и ще трябва да е готова с изграждането на системата до началото на есента. Сред кръстовищата са площад „Орлов мост” и по протежение на булевардите „България”, „Васил Левски”, „Евлоги и Христо Георгиеви”, „Прага”, „Цар Борис III”,„Черни връх” , „Др. Цанков”, „Яворов”, „Дондуков”, „Н. Петков”, „А. Малинов”, „А. Сахаров”, „Н. Габровски”, „Гоце Делчев”, „Т. Каблешков”.






От НЗОК обещаха лечение за "пеперудените деца" от 1 юли




От 1 юли влиза в сила новият списък с медицинските изделия, които ще плаща касата. В него са и скъпите превръзки за булозна епидермолиза, от която страдат 100 души у нас, съобщи зам. здравният министър д-р Бойко Пенков и председател на Надзорния съвет на НЗОК пред
ученици от Втора английска гимназия в София. Борбата на имащите рядкото генетично заболяване булозна епидермолиза или т. нар. "пеперудените деца" със здравната система е от няколко години. През 2012 г. те обвиниха държавата в дискриминация заради отказа на касата да покрива непосилно скъпите им материали за лечение. В края на същата година започна кампания по инициатива на Българския хелзинкски комитет и петиция в подкрепа на пеперудените хора, която вече е подкрепена от над 16 хиляди души. Тази пролет нова кампания насочи вниманието към проблемите на болните от булозна епидермолиза, като първо абитуриентите от Втора английска гимназия решиха да дарят част от парите за завършването си на семействата на седемте пеперудени деца в България.