Translate

вторник, 20 май 2014 г.

Единственият начин да се постигне баланс в системата на здравеопазването е да се реализират диагностично свързаните групи


Това заявиха в сутрешния блок на ТВ "Европа" бивши ръководители на сектора. Според тях не е логично да растат непрекъснато болничните легла и лечебните заведения в страната, а да се плашат пациентите с листи на чакащите. Въвеждането на твърди бюджети на болниците е отстъпление от предизборните обещания на управляващите, обяви управителят на НЗОК в периода 2012 -2013 г. д-р Пламен Цеков. Той коментира и намерението на здравния министър д-р Таня Андреева да промени системата на финансиране на болничните заведения. Според него единственият вариант да се постигне баланс е да се реализират диагностично свързаните групи.
Парадоксите в българското здравеопазване продължават да се увеличават. Това коментира от своя страна здравният министър в периода 1995-1997 д-р Мими Виткова. Според нея не е нормално да расте броят на болничните легла, а управляващите да плашат пациентите с листи на чакащите.
И двамата лекари изказаха мнение, че Българският лекарски съюз е длъжник на обществото ни и трябва да заеме категорична позиция за проблемите в здравеопазването. Протестите на лекарите няма да успеят, бяха единодушни те. Лечебните заведения биха имали по-голям приход, а заплатите в здравеопазването биха се вдигнали, ако бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, заяви пък здравният министър д-р Таня Андреева по повод исканията на лекари за увеличение на трудовите им възнаграждения. Болниците са търговски дружества, което означава, че те получават финансиране за извършена дейност, коментира още тя. "Неприятна истина, но е факт - касата плаща за определен пакет дейности. От постъпленията на касата има очакване, че всичко може да бъде покрито, но това не е така - каза министърът и допълни: - Този основен пакет не означава, че пациентът е застрашен, защото в него влизат всички базисни изследвания и лечение. Особено за скъпо струващите нови методи, какъвто е радиохирургията, Министерството на здравеопазването има предложение тя да се плаща от НЗОК, но ако това не се случи, вероятно заплащането ще бъде поето от пациентите.” Андреева беше категорична, че доброволното здравеопазване не бива да се подценява. Според нея то би било оптималният вариант за осигуряването на адекватни грижи за пациента.





Няма коментари:

Публикуване на коментар