Translate

понеделник, 19 май 2014 г.

В Bedroom club- Шшшт!… Еротичното изкуство…


Художничката Искра Георгиева, автор на картината “Шшшт!...”, чиято уголемена проекция е на тавана на Bedroom Premium Club, ще покаже в клуба и другата страна от своето изкуство – дизайна на облекла и бижута, на 23 май.
По време на ревюто Iskra Art Gallery ще представи своя линия от бански костюми, рокли, топове, шалове за плаж с принтирани детайли от нейни картини, за новия летен сезон, както и нейни собственоръчно изработени бижута от кристали и елементи Сваровски (обеци, колиета, пръстени, брошки, накити за глава и тяло).
В модния спектакъл специално участие ще вземе Никол Станкулова.
“Шшшт!...” не е обикновена картина. Като творческа идея и тя е създадена по книга, а като материали – пак от книга. Един блестящ артистичен колаж, чийто образци са събирани цели 30 години и от който надничат всички онези табута, които ни карат да се изчервяваме още от времето на първородния грях на Адам и Ева в Райската градина. 
“Шшшт!...” изважда на показ онова, което десетилетия е грижливо крито в трезорите на частните колекционери от зоркото око на моралистите и от разширените от възбуда ириси на неприличното любопитство на еротоманите. Къде свършва еротиката и естетиката на голото тяло и започва порнографията, къде свършва Венера Милоска и започва “Жюстин, или неволите на добродетелта” на маркиз дьо Сад? Кой би могъл да каже? А и трябва ли да се издава категорична присъда? Защото рискуваме да се превърнем в някакви “мастурбанти на фалшивата култура”, както се подиграваше някога Ярослав Хашек на критиците си. В края на краищата изкуството говори само, ако има на кого.
Копие от въпросната картина в реален размер (150х100) ще бъде разиграна на томбола.
Артистът-Искра Георгиева: Завършила е училище по приложни изкуства в Ловеч-концептуален художник и за всяка от картините си използва различни техники. През април 2012 г.открива своя галерия в центъра на София, в която са изложени и се продават авторски картини, дрехи, бижута, аксесоари (чанти, шалове, аксесоари за телефон). Нейна творба притежава холивудския актьор Рик Юн (познат от филм за Джеймс Бонд).Сред ценителите на нейното изкуство са популярни личности от шоубизнеса, политиката, спорта като Мария Илиева, Рут Колева, Елвира Георгиева, Анелия, Стефка Костадинова, румънската певица Александра Стан.
Само година след откриването на галерията става разпознаваем дизайнер за бижута, които се представят в модните списания Harper's Bazaar, Grazia и мъжкото Maxim. Самата Искра е лице на юнския брой на 2013 на списание Harper's Bazaar.
Може би най-големият и успех е участието й в световно изложение на бижута в Париж, организирано от  Swarovski Elements - World Jewelry Facets 2013. Творбата й „Дива грация“ бе показана в Сеул, Шанхай и Париж редом с бижутата на  Camila Klein, Dyrberg/Kern, Andy Farrow, Jean Paul Gaultier, Chan Luu и Erickson Beamon.




Няма коментари:

Публикуване на коментар